Fizetések az IT szektorban

2021.11.15

Réfi Balázs

2021. december 1.

Milyenek a fizetések az IT szektorban? Folyamatosan frissítjük blogunkat, hogy mindig az aktuális állapotot lásd. Tudj meg többet!

More...

Bluebird IT Salary Guide - Adatok utolsó frissítésének dátuma: 2021.11.15.

Milyenek a fizetések az IT szektorban?

Blogunkban időszakonként aktualizáljuk a munkakörönkénti és tapasztalati szint szerinti bruttó béreket.

Az általunk megadott fizetések nem reprezentatív felmérés eredményeként jöttek létre, hanem az alapján, amit nap mint nap tapasztalunk. Ismerjük az IT szakemberek által elvárt béreket és a megrendelőink által kialakított bérsávokat. Ezekből az adatokból dolgozunk és azokat a béreket tartjuk a legfontosabbnak, amelyben megrendelőink megállapodnak jelöltjeinkkel.

Fizetések az IT szektorban - Bluebird

Bluebird IT Salary Guide

Elkészítettük idei Bluebird IT Salary Guide című anyagunkat, amely ingyenesen letölthető az oldal alján.

Nem csak azt szerettük volna megmutatni, hogy milyen az átlagos szoftverfejlesztői fizetés. Azt is, hogy a főbb IT munkakörökön belül melyik technológiai tudás és tapasztalat mennyit ér a piacon. A felmérésünk pillanatkép az IT szakemberek hazai bruttó kereseti lehetőségeiről.

Milyen gyakorisággal készítjük el a fizetések felmérését?

Évente 1 alkalommal kerül összeállításra a Bluebird IT Salary Guide.

Mi a területi hatálya az adatoknak?

Budapest. Vidéki béradatokkal nem dolgozunk, mivel csaknem minden hazai megrendelőnk budapesti. (Nem számolunk külföldi projektekkel és külföldre pályáztatott jelöltjeink adataival.)

Milyen cégek adatait vesszük figyelembe?

Azoknak a cégeknek az adataival dolgozunk, akik partnereink. Megtalálhatóak közöttük a legnagyobb multi vállalatok, nagyvállalatok és KKV-k is vegyesen. Úgy gondoljuk, hogy kellően széles ügyfélbázis adatai kerülnek feldolgozásra, hiszen egyidejűleg általában közel 100 céggel dolgozunk valamilyen formában.

Milyen IT szakemberek adatait vesszük figyelembe?

Azoknak az IT szakembereknek az adatait, akikkel kapcsolatba kerülünk. Mivel rengeteg IT pozíciónk van, nagyon sok IT szakember megfordul a Bluebirdnél. Van, akinek alacsony a fizetés igénye (bár ilyen kevés van), van akinek átlagos és van, akinek kirívóan magas. 

A fizetési sávok összeállításánál törekedtünk arra, hogy a szélsőséges értéke ne módosítsák a bérsávokat, így ezeket nem vettük figyelembe.

Tartalmazza-e külön nők és férfiak béradatait a Bluebird IT Salary Guide?

Nem. Hiszünk benne, hogy idővel nem lesz semekkora különbség a női és férfi fizetések között az IT szektorban, mind ahogy a Bluebirdnél sincs különbség a bérben az alapján, hogy valaki férfi vagy nő. 

Mi alapján állítottuk össze az adatokat?

Az adatok összeállítását vezető és senior IT recruiter szakembereink végezték. Ők azok, akik nap mint nap megrendelőink által megadott követelmények alapján megtalálják azokat az IT szakembereket, akiket leginkább alkalmasak az adott munkakör ellátására.

Figyelembe vettük megrendelőink által kialakított bérsávokat és a jelöltjeink által megadott bruttó bérigényeket. Kiemelten kezeltük azokat a bruttó béreket, amelyek elhelyezéseink során megfelelőnek bizonyultak megrendelőink és jelöltjeink számára is.

Térjünk rá a részletekre!

A Bluebird IT Salary Guide elkészítésekor a standard IT munkaköröket csoportokba gyűjtöttük. A csoportosítás sokféleképpen elkészíthető, mi a alábbi mellett tettünk le a voksunkat:

IT ÁLLÁST KERESEL?
NÉZD MEG A BLUEBIRD
ÁLLÁSAJÁNLATAIT!

- Projekt menedzser, scrum master

- Business analyst, product owner, rendszerszervező

- Szoftverfejlesztő

- DevOps mérnök

- Manuális és automatizált tesztelő

- Üzemeltető

Főbb munkakörök az IT szektorban

1. IT management

2. Analysis & consultancy

3. Data roles

4. IT architecture

5. Software development

6. DevOps

7. QA / Testing

8. IT operations

9. Help desk

IT fizetések - Bluebird

1. IT management

IT management pozíciók között szerepeltetjük a product-, projekt managereket, delivery managereket és scrum mastereket is. 

IT manager fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

2. Analysis & consultancy

Ebben a csoportban szerepeltetjük a hagyományos business analyst és rendszerszervező munkaköröket, továbbá ide tartozónak véltük a product owner szerepkört is. A csoportban lévő munkakörök elemzési-tervezési szerepkörök. Létjogosultságuk olyan szervezetekben van, ahol az üzleti folyamatok megértése, esetleg ügyfél igények feltérképezése és pontosítása külön fókuszt kíván.

IT tanácsadó fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

3. Data roles

A csoportba külön szerveztük az adatok kezelésével, sztenderdizálásával és feldolgozásával kapcsolatos főbb munkaköröket. Azért szenteltünk külön fejezetet ezeknek a munkaköröknek, mert úgy látjuk, hogy az elkövetkező években az adatok felhasználása a korábbiaknál is komolyabb szerepet kaphat.

Data fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

4. IT architecture

Ebben a csoportban az IT architektek kaptak helyet (software-, solutions és infrastructure architek-ek)

IT architekt fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

5. Software development

Tapasztalatunk szerint az IT munkakörök közel fele szoftverfejlesztő munkakör. A szoftverfejlesztőket programozási nyelv szerint és "layer" szerint is rendeztük. Mindezt egyszerűen azért tettük, hogy mindenki könnyen megtalálja, amit keres. Programozási nyelvek közül a .NET, C/C++, Javascript, mobil (iOS, Android), Java, PHP és Python került a listánkba.

Szoftverfejlesztő fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

A frontend - backend - full stack felosztás kb. 10 éve van jelen a hazai IT munkakörök leírásánál. Mivel nagyon elterjedté vált, úgy gondoltuk, hogy hasznos lehet ilyen felosztásban is szerepeltetni a béreket. Még akkor is, ha az elmúlt években a frontend az esetek jelentős részében Javascriptet jelent. (Ez a helyzet viszonylag új, hiszen ha visszagondolunk 5-10-15 évvel ezelőttre, a paletta sokkal szélesebb volt (pl. .NET, JAVA, PHP megoldások)).

Szoftverfejlesztői fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

6. DevOps

DevOps munkakör nagyon sokféle pozíciót takarhat. Van, ahol szoftverkomponensekből kialakított rendszerek architekturális tervezése és későbbi üzemeltetés-, monitoring tervezése a feladat.

A standard DevOps azonban inkább fókuszál a deploy scriptek elkészítésére, terhelés-, és performanciatesztelési eszközök deployment előtti tervezésére és elkészítésére, majd használatára.

Van azonban olyan vállalkozás is, ahol egyszerűen olyan fejlesztőt értenek DevOps alatt, aki üzemelteti is a saját maga által megírt programot. (Bár véleményünk szerint ez utóbbi munkakör igazából két munkakör költséghatékonyság miatti összevonása.)

DevOps fizetések - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

7. QA/Testing

Tesztelők közé kerültek a manuális és automatizált tesztfeladatokat ellátó IT szakemberek, illetve teszt managerek.

Tesztelői fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

8. IT operations

Ebbe a csoportba az üzemeltetők kerültek. Ide tartoznak a hálózat üzemeltetéssel, rendszer üzemeltetéssel, adatbázis üzemeltetéssel foglalkozó szakemberek. Itt kaptak helyet továbbá az alkalmazásgazdák is.

Üzemeltetői fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

9. Help desk

Ügyfélszolgálat standard L1, L2, L3 felosztásban (azaz a nem technikaitól a technikai help deskig).

Help desk fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

Korábbi IT Salary Guide-ok letöltése

Bluebird IT Salary Guide (2020.10.29) letöltése

KÉRJ TAPASZTALT
IT SZAKEMBERT
A BLUEBIRDTŐL

- Projekt menedzser, scrum master

- Business analyst, product owner, rendszerszervező

- Szoftverfejlesztő

- DevOps mérnök

- Manuális és automatizált tesztelő

- Üzemeltető

IT contracting - Bluebird
IT recruitment - Bluebird
IT solutions - Bluebird

Kövess minket Facebookon és LinkedInen!

Írj nekünk!