Fizetések az IT szektorban

2021.11.15

Réfi Balázs

2021. december 1.

Milyenek a fizetések az IT szektorban? Folyamatosan frissítjük blogunkat, hogy mindig az aktuális állapotot lásd. Tudj meg többet!

More...

Bluebird IT Salary Guide - Adatok utolsó frissítésének dátuma: 2021.11.15.

Milyenek a fizetések az IT szektorban?

Blogunkban időszakonként aktualizáljuk a munkakörönkénti és tapasztalati szint szerinti bruttó béreket.

Az általunk megadott fizetések nem reprezentatív felmérés eredményeként jöttek létre, hanem az alapján, amit nap mint nap tapasztalunk. Ismerjük az IT szakemberek által elvárt béreket és a megrendelőink által kialakított bérsávokat. Ezekből az adatokból dolgozunk és azokat a béreket tartjuk a legfontosabbnak, amelyben megrendelőink megállapodnak jelöltjeinkkel.

Fizetések az IT szektorban - Bluebird

Bluebird IT Salary Guide

Elkészítettük idei Bluebird IT Salary Guide című anyagunkat, amely ingyenesen letölthető az oldal alján.

Nem csak azt szerettük volna megmutatni, hogy milyen az átlagos szoftverfejlesztői fizetés. Azt is, hogy a főbb IT munkakörökön belül melyik technológiai tudás és tapasztalat mennyit ér a piacon. A felmérésünk egy pillanatkép az IT szakemberek hazai bruttó kereseti lehetőségeiről.

Milyen gyakorisággal készítjük el a fizetések felmérését?

Évente 1 alkalommal kerül összeállításra a Bluebird IT Salary Guide.

Mi a területi hatálya az adatoknak?

Budapest. Vidéki béradatokkal nem dolgozunk, mivel csaknem minden hazai megrendelőnk budapesti. (Nem számolunk külföldi projektekkel és külföldre pályáztatott jelöltjeink adataival.)

Milyen cégek adatait vesszük figyelembe?

Azoknak a cégeknek az adataival dolgozunk, akik partnereink. Megtalálhatóak közöttük a legnagyobb multi vállalatok, nagyvállalatok és KKV-k is vegyesen. Úgy gondoljuk, hogy kellően széles ügyfélbázis adatai kerülnek feldolgozásra, hiszen egyidejűleg általában közel 100 céggel dolgozunk valamilyen formában.

Milyen IT szakemberek adatait vesszük figyelembe?

Azoknak az IT szakembereknek az adatait, akikkel kapcsolatba kerülünk. Mivel rengeteg IT pozíciónk van, nagyon sok IT szakember megfordul a Bluebirdnél. Van, akinek alacsony a fizetés igénye (bár ilyen kevés van), van akinek átlagos és van, akinek kirívóan magas. 

A fizetési sávok összeállításánál törekedtünk arra, hogy a szélsőséges értéke ne módosítsák a bérsávokat, így ezeket nem vettük figyelembe.

Tartalmazza-e külön nők és férfiak béradatait a Bluebird IT Salary Guide?

Nem. Hiszünk benne, hogy idővel nem lesz semekkora különbség a női és férfi fizetések között az IT szektorban, mind ahogy a Bluebirdnél sincs különbség a bérben az alapján, hogy valaki férfi vagy nő. 

Mi alapján állítottuk össze az adatokat?

Az adatok összeállítását vezető és senior IT recruiter szakembereink végezték. Ők azok, akik nap mint nap megrendelőink által megadott követelmények alapján megtalálják azokat az IT szakembereket, akiket leginkább alkalmasak az adott munkakör ellátására.

Figyelembe vettük megrendelőink által kialakított bérsávokat és a jelöltjeink által megadott bruttó bérigényeket. Kiemelten kezeltük azokat a bruttó béreket, amelyek elhelyezéseink során megfelelőnek bizonyultak megrendelőink és jelöltjeink számára is.

Hogyan számoltuk ki a bérek átlagát és százalékos növekedését?

A Senior bérével számolva a pozíciók szerinti átlag jövedelmet diagramon is ábrázoltuk, továbbá összehasonlítást is végeztünk a 2020. évről 2021. évre történő százalékos bérnövekedésről.

A pontos eredmények érdekében a Senior bérnek a minimum és maximum értékhatárának az átlagát vettük minden pozíciónál:.

Térjünk rá a részletekre!

A Bluebird IT Salary Guide elkészítésekor a standard IT munkaköröket csoportokba gyűjtöttük. A csoportosítás sokféleképpen elkészíthető, mi az alábbi mellett tettünk le a voksunkat:

IT ÁLLÁST KERESEL?
NÉZD MEG A BLUEBIRD
ÁLLÁSAJÁNLATAIT!

- Projekt menedzser, scrum master

- Business analyst, product owner, rendszerszervező

- Szoftverfejlesztő

- DevOps mérnök

- Manuális és automatizált tesztelő

- Üzemeltető

Főbb munkakörök az IT szektorban

1. IT management

2. Analysis & consultancy

3. Data roles

4. IT architecture

5. Software development

6. DevOps

7. QA / Testing

8. IT operations

9. Help desk

IT fizetések - Bluebird

1. IT Management

IT management pozíciók között szerepeltetjük a product-, projekt managereket, delivery managereket és scrum mastereket is. 

IT manager fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

Az általunk készített diagramon a legmagasabb bérezés a Delivery Manager-nél látható, átlagosan 1 350 000 Ft-ot vihetnek haza.

IT manager fizetés - Bluebird

Összesítőnkben kitértünk arra, hogy a 2020. évről 2021. évre történő százalékos bérnövekedés hogy alakult munkakörökön belül. Az IT Management-en belül a legmagasabb növekedés a Project Coordinator-nál figyelhető meg, 26 %-al nőtt az átlag jövedelem.

IT manager fizetés - Bluebird

2. Analysis & consultancy

Ebben a csoportban szerepeltetjük a hagyományos business analyst és rendszerszervező munkaköröket, továbbá ide tartozónak véltük a product owner szerepkört is. A csoportban lévő munkakörök elemzési-tervezési szerepkörök. Létjogosultságuk olyan szervezetekben van, ahol az üzleti folyamatok megértése, esetleg ügyfél igények feltérképezése és pontosítása külön fókuszt kíván.

IT tanácsadó fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

Az Analysis & consultancy csoporthoz tartozó diagramon az SAP Consultant az első a bérezésben.

IT tanácsadó fizetés - Bluebird

A legnagyobb változást itt a Data Analyst-nél tapasztalhatjuk, 20%-os növekedés volt 1 év alatt.

IT tanácsadó fizetés - Bluebird

3. Data roles

A csoportba külön szerveztük az adatok kezelésével, sztenderdizálásával és feldolgozásával kapcsolatos főbb munkaköröket. Azért szenteltünk külön fejezetet ezeknek a munkaköröknek, mert úgy látjuk, hogy az elkövetkező években az adatok felhasználása a korábbiaknál is komolyabb szerepet kaphat.

Data fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

Átlagosan akár 1 750 000 Ft-ot is megkereshet egy Machine Learning Engineer, míg a Data roles-ban szereplő további munkakörökben is havonta egy millió Ft feletti a jövedelem.

Data fizetés - Bluebird

A 2020. évhez viszonyítva szintén 26 százalékkal nőtt a Machine Learning Engineer havi bérezése is, a további pozíciókban is átlagosan 20% körüli volt a bérnövekedés.

Data fizetés - Bluebird

4. IT architecture

Ebben a csoportban az IT architektek kaptak helyet (software-, solutions és infrastructure architek-ek).

IT architekt fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

Az ábrán látható munkaköröknél az átlag havi bér 1 450 000 Ft és 1 600 000 Ft között mozoghat.

IT architekt fizetés - Bluebird

Az IT architecture diagramot megvizsgálva a Software Architect pozíciónál 16 %-kal nőtt a jövedelem, míg a Solution Architectnél 11 %-os, az Infrastructure Architect-nél 10 %-os változásra lehetünk figyelmesek.

IT architekt fizetés - Bluebird

5. Software development

Tapasztalatunk szerint az IT munkakörök közel fele szoftverfejlesztő munkakör. A szoftverfejlesztőket programozási nyelv szerint és "layer" szerint is rendeztük. Mindezt egyszerűen azért tettük, hogy mindenki könnyen megtalálja, amit keres. Programozási nyelvek közül a .NET, C/C++, Javascript, mobil (iOS, Android), Java, PHP és Python került a listánkba.

Szoftverfejlesztő fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

A frontend - backend - full stack felosztás kb. 10 éve van jelen a hazai IT munkakörök leírásánál. Mivel nagyon elterjedté vált, úgy gondoltuk, hogy hasznos lehet ilyen felosztásban is szerepeltetni a béreket. Még akkor is, ha az elmúlt években a frontend az esetek jelentős részében Javascriptet jelent. (Ez a helyzet viszonylag új, hiszen ha visszagondolunk 5-10-15 évvel ezelőttre, a paletta sokkal szélesebb volt (pl. .NET, JAVA, PHP megoldások)).

Szoftverfejlesztői fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

A következő diagramon megfigyelhető, hogy a Szoftverfejlesztői pozíciók jövedelme nem különbözik számottevően, körülbelül 1 250 000 Ft és 1 475 000 Ft között várható.

Szoftverfejlesztő fizetés - Bluebird

Továbbá külön ábrázoltuk a frontend, backend, illetve a full stack fejlesztőket. Míg a frontend és a full stack fizetése megegyezik, addig a backend fejlesztő átlagosan 1 300 000 Ft-ot kaphat.

Szoftverfejlesztő fizetés - Bluebird

A 2020. évről 2021. évre történő összehasonlításunkban látható, hogy átlagosan 25 és 15 százalék körül mozgott a bérnövekedés a Szoftverfejlesztői pozícióknál.

Szoftverfejlesztő fizetés - Bluebird blog

A legnagyobb árnövekedést a frontend fejlesztőnél láthatjuk (20%), őt követi a full stack fejlesztő átlagjövedelme 16 %-os növekedéssel, míg a backend-nél mindössze 13%-os béremelés volt tapasztalható.

Szoftverfejlesztő fizetés - Bluebird blog

6. DevOps

DevOps munkakör nagyon sokféle pozíciót takarhat. Van, ahol szoftverkomponensekből kialakított rendszerek architekturális tervezése és későbbi üzemeltetés-, monitoring tervezése a feladat.

A standard DevOps azonban inkább fókuszál a deploy scriptek elkészítésére, terhelés-, és performanciatesztelési eszközök deployment előtti tervezésére és elkészítésére, majd használatára.

Van azonban olyan vállalkozás is, ahol egyszerűen olyan fejlesztőt értenek DevOps alatt, aki üzemelteti is a saját maga által megírt programot. (Bár véleményünk szerint ez utóbbi munkakör igazából két munkakör költséghatékonyság miatti összevonása.)

DevOps fizetések - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

Ahogy korábban is említettük blogposztunkban, a DevOps munkakör alatt számos pozíciót érthetünk. A DevOps engineer 1 350 000 Ft és 1 625 000 Ft között kereshet havonta.

DevOps fizetések - Bluebird

A korábbi éveket megvizsgálva 17-18 százalékos bérnövekedés volt a DevOps munkakörön belül.

DevOps fizetések - Bluebird

7. QA/Testing

Tesztelők közé kerültek a manuális és automatizált tesztfeladatokat ellátó IT szakemberek, illetve teszt managerek.

Tesztelői fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

A QA/Testing diagramból kiolvasható, hogy a tesztelők havonta milyen összegre számíthatnak.

Tesztelői fizetés - Bluebird

Továbbá, itt is történt változás, a tesztelői átlagbér 21%-kal emelkedett a piacon.

Tesztelői fizetés - Bluebird

8. IT operations

Ebbe a csoportba az üzemeltetők kerültek. Ide tartoznak a hálózat üzemeltetéssel, rendszer üzemeltetéssel, adatbázis üzemeltetéssel foglalkozó szakemberek. Itt kaptak helyet továbbá az alkalmazásgazdák is.

Üzemeltetői fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

Az üzemeltetők közül a Database Administrator bérezése a legmagasabb, 1 225 000 Ft, míg a további pozíciókért akár 925 000 forintot is el lehet kérni.

Üzemeltetői fizetés - Bluebird

Az IT Operations munkakörökön belül a Network Administrator-nél volt a legmagasabb a változás, az ezen a területen elhelyezkedők 19%-kal kereshetnek jobban 2020. évhez képest.

Üzemeltetői fizetés - Bluebird blog

9. Help desk

Ügyfélszolgálat standard L1, L2, L3 felosztásban (azaz a nem technikaitól a technikai help deskig).

Help desk fizetés - Bluebird

Aktualitás: 2021.11.15.

Végezetül pedig az Ügyfélszolgálat átlag havi fizetését láthatjuk a grafikonon.

Help desk fizetés - Bluebird

Végezetül, a Help Desk/Support-nál is érzékelhető a bérnövekedés, L1 pozíciónál 14%-os, L2 és L3-nál 12%-os erősödés volt 2021-ben.

Help desk fizetés - Bluebird blog

Összegzés

Melyik pozícióval tudsz a legtöbbet keresni? Tudd meg az alábbi ábránkból, ahol az átlag havi béreket csökkenő sorrendben ábrázoltuk a korábban említett munkaköröket.

Fizetések az IT szektorban - Bluebird

A legmasabb átlag havi jövedelme egy Machine learning engineer-nek lehet, 1 750 000 Ft-tal, ezt követi a DevOps engineer (AWS, Azur, GCP) 1 625 000 Ft-tal, majd a Software architect. Átlagosan 1 millió forint körül vihetnek haza a Manual QA tesztelők, a csoportot pedig az L1 pozíció zárja, átlag 550 000 forinttal.

Összegző a 2020. évről 2021. évre történő százalékos bérnövekedésről

Kíváncsi vagy hogyan változott az átlag bérezés 2020. évről 2021. évre? Összesítő diagramunk segítségével egyszerűen kiolvashatod, hogy hány százalékos bérnövekedés történt a piacon egy év alatt.

Fizetések az IT szektorban - Bluebird

Korábbi IT Salary Guide-ok letöltése

Bluebird IT Salary Guide (2020.10.29) letöltése

KÉRJ TAPASZTALT
IT SZAKEMBERT
A BLUEBIRDTŐL

- Projekt menedzser, scrum master

- Business analyst, product owner, rendszerszervező

- Szoftverfejlesztő

- DevOps mérnök

- Manuális és automatizált tesztelő

- Üzemeltető

IT contracting - Bluebird
IT recruitment - Bluebird
IT solutions - Bluebird

Kövess minket Facebookon és LinkedInen!