Fizetések az IT szektorban: 2023

Bluebird
2023. július 11.

Milyenek a fizetések az IT szektorban? Folyamatosan frissítjük blogunkat, hogy mindig az aktuális állapotot lásd. Tudj meg többet!

More...

Bluebird IT Salary Guide - Adatok utolsó frissítésének dátuma: 2023.07.11.

Milyenek a fizetések az IT szektorban?

Blogunkban időszakonként aktualizáljuk a munkakörönkénti és tapasztalati szint szerinti bruttó béreket.

Az általunk megadott fizetések nem reprezentatív felmérés eredményeként jöttek létre, hanem az alapján, amit nap mint nap tapasztalunk. Ismerjük az IT szakemberek által elvárt béreket és a megrendelőink által kialakított bérsávokat. Ezekből az adatokból dolgozunk és azokat a béreket tartjuk a legfontosabbnak, amelyben megrendelőink megállapodnak jelöltjeinkkel.

Bluebird IT Salary Guide 2023 - Bluebird

Bluebird IT Salary Guide

Elkészítettük idei Bluebird IT Salary Guide című anyagunkat, amely ingyenesen letölthető az oldal alján.

Nem csak azt szerettük volna megmutatni, hogy milyen az átlagos szoftverfejlesztői fizetés. Azt is, hogy a főbb IT munkakörökön belül melyik technológiai tudás és tapasztalat mennyit ér a piacon. A felmérésünk egy pillanatkép az IT szakemberek hazai bruttó kereseti lehetőségeiről.

Milyen gyakorisággal készítjük el a fizetések felmérését?

Évente 1 alkalommal kerül összeállításra a Bluebird IT Salary Guide.

Mi a területi hatálya az adatoknak?

Budapest. Vidéki béradatokkal nem dolgozunk, mivel csaknem minden hazai megrendelőnk budapesti. (Nem számolunk külföldi projektekkel és külföldre pályáztatott jelöltjeink adataival.)

Milyen vállalatok adatait vesszük figyelembe?

Azoknak a vállalatoknak az adataival dolgozunk, akik partnereink. Megtalálhatóak közöttük a legnagyobb multi vállalatok, nagyvállalatok és KKV-k is vegyesen. Úgy gondoljuk, hogy kellően széles ügyfélbázis adatai kerülnek feldolgozásra, hiszen egyidejűleg általában közel 100 céggel dolgozunk valamilyen formában.

Milyen IT szakemberek adatait vesszük figyelembe?

Azoknak az IT szakembereknek az adatait, akikkel kapcsolatba kerülünk. Mivel rengeteg IT pozíciónk van, nagyon sok IT szakember megfordul a Bluebirdnél. Van, akinek alacsony a fizetési igénye (bár ilyen kevés van), van akinek átlagos és van, akinek kirívóan magas. 

A fizetési sávok összeállításánál törekedtünk arra, hogy a szélsőséges értéke ne módosítsák a bérsávokat, így ezeket nem vettük figyelembe.

Tartalmazza-e külön nők és férfiak béradatait a Bluebird IT Salary Guide?

Nem. Hiszünk benne, hogy idővel nem lesz semekkora különbség a női és férfi fizetések között az IT szektorban, mint ahogy a Bluebirdnél sincs különbség a bérben az alapján, hogy valaki férfi vagy nő. 

Mi alapján állítottuk össze az adatokat?

Az adatok összeállítását vezető és senior IT recruiter szakembereink végezték. Ők azok, akik nap mint nap megrendelőink által megadott követelmények alapján megtalálják azokat az IT szakembereket, akik leginkább alkalmasak az adott munkakör ellátására.

Figyelembe vettük megrendelőink által kialakított bérsávokat és a jelöltjeink által megadott bruttó bérigényeket. Kiemelten kezeltük azokat a bruttó béreket, amelyek elhelyezéseink során megfelelőnek bizonyultak megrendelőink és jelöltjeink számára is.

Térjünk rá a részletekre!

A Bluebird IT Salary Guide elkészítésekor a standard IT munkaköröket csoportokba gyűjtöttük. 

Ajánlatkérés CÉGEKNEK

HA IT FEJVADÁSZRA VAN SZÜKSÉG


Mennyit keres egy informatikus?

Egy informatikus a 600.000 Ft és 2.300.000 Ft közötti bruttó fizetést is megkeresheti, a munkakörtől függően. 

Főbb munkakörök az IT szektorban

A csoportosítás sokféleképpen elkészíthető, mi az alábbi mellett tettünk le a voksunkat:

1. IT Managers & Leads

2. IT Architects

3. Analysts & Consultants

4. Software Developers & Software Engineers

5. DevOps Engineers

6. QA/Testers

7. UX/UI Designers

8. IT Operations & System Engineers

IT fizetések - Bluebird

1. IT Managers & Leads

IT management pozíciók között szerepeltetjük a test-, project managereket, IT security managereket és scrum mastereket is. 


2. IT Architects

Itt megjelenítjük a IT feladatok műszaki megvalósításért, valamint az alkalmazások integrációjának megtervezésért felelős Software, Solutions és Infrastructure Architect pozíciók fizetéseit: A Software Architect magas szintű tervezési döntéseket hoz, és meghatározza a műszaki szabványokat. A Solution Architect olyan szakember, aki komplex problémákat old meg egy szervezetben azáltal, hogy megtervezi vagy módosítja a technológiai architektúrát, és teszteli a szoftverek integrációját. Az Infrasctructure Architect pedig az információs rendszerek tervezéséért felelős, hogy illeszkedjenek a meglévő rendszerinfrastruktúrába.

IT architects fizetések 2023 - Bluebird

3. Analysts & Consultants

Ebben a csoportban szerepeltetjük a hagyományos business analyst és rendszerszervező munkaköröket, továbbá ide tartozónak véltük a product owner szerepkört is. A csoportban lévő munkakörök elemzési-tervezési szerepkörök. Létjogosultságuk olyan szervezetekben van, ahol az üzleti folyamatok megértése, esetleg ügyféligények feltérképezése és pontosítása külön fókuszt kíván.

Analysts and Consultants fizetések 2023 - Bluebird

4. Software Developers & Software Engineers

A szoftverfejlesztők szakmai tudásukat és készségeiket használják a szoftverek módosítására, írására és hibakeresésére, hogy az végfelhasználói használatra kész legyen. Ezek a szakemberek szoftvereket és tesztalkalmazásokat is dokumentálnak az ügyfelek számára. A szoftvermérnökök különféle elveket alkalmaznak a számítógépes programok létrehozásában és az adatkezelésben. Számos érdekelt féllel kommunikálnak, a kódolóktól a felhasználókig. Szilárd ismeretekkel kell rendelkezniük az algoritmusok, nyelvek, adatszerkezetek, skálázhatóság, valamint a rendszertervezés és a webfejlesztés legjobb gyakorlatai terén.

A full stack fejlesztők, mint a háttérfejlesztők, a webes programozás szerveroldalán dolgoznak, de folyékonyan beszélik azokat a front-end nyelveket is, amelyek szabályozzák, hogy a tartalom hogyan nézzen ki a webhely felhasználói oldalán.

Ezek a magától értetődő szerepkörök, programozási nyelvektől függően a következő IT fizetési igényeket hozta idén:

Software developers and engineers fizetések 2023 - Bluebird

5. DevOps Engineers

A DevOps mérnök olyan informatikai szakember, aki szoftverfejlesztőkkel, rendszerüzemeltetőkkel és más éles IT-alkalmazottakkal dolgozik együtt, ahol is fő a feladata a kódkiadások és -telepítések felügyelete.

DevOps Engineers fizetések 2023 - Bluebird

6. QA/Testers

Ezek a szakemberek tesztelik az új vagy meglévő szoftverek funkcionalitását és használhatóságát, mielőtt azok életbe lépnének, megbizonyosodva arról, hogy azok hibamentesek. Szorosan együttműködnek a fejlesztőkkel, visszajelzést adva nekik arról, hogy mit kell javítani, megfelelve az ügyfelek elvárásainak. E két pozíció fizetései az IT területen a következőképpen alakultak 2022-ben:

QA testers fizetések 2023 - Bluebird

7. UX/UI Designers

A UX/UI Designer szakemberek megtalálják a probléma egyszerű, intuitív és barátságos megoldását a termék, szolgáltatás vagy applikácíó felhasználóinak szükségletei alapján. Felelősek az ügyfél élményének megtervezéséért, és gondoskodnak arról, hogy az optimális legyen. Becsült IT fizetési igényeik a következőképpen alakultak az idei évben:

UX/UI designers fizetések 2023 - Bluebird

8. IT Operations & System Engineers

A Sysadmin a rendszereknek és hálózatoknak a folyamatos támogatásában vesz részt. Ők kezelik a rendszer biztonságát, a működési időt, és gondoskodnak arról, hogy az igények megfeleljenek a meglévő költségvetésnek. A System Engineer olyan IT szakember, aki különböző csapatokat és szakértőket koordinál, hogy hatékony rendszert dolgozzon ki a legjobb eredmény elérése érdekében. Gyakran dolgozik együtt a projektmenedzserrel. Részt vesz a rendszerek minden fejlesztési fázisában, ismerve a modern rendszereket és hálózatépítést. 2022-es fizetési igényeik:

IT operations and system engineer fizetések 2023 - Bluebird

Ha szívesen olvasnál többet 2023-as IT salary guide-unk eredményeiről, ajánljuk figyelmedbe IT Recruitment vezetőnkkel, Balassa Rékával készített interjúnkat, amelyben kitérünk a tavalyi évhez képest történt változásokra.


Bluebird IT Salary Guide

aktualizált adatok 

IT Fizetések 2023. július 11.

Letölthető PDF


 Bluebird IT Salary Guide (2022.07.11.)

Korábbi IT Salary Guide-ok letöltése

IT szakember vagy és állást keresel?

Állásajánlatokért töltsd fel önéletrajzod!

Önéletrajzok *
(magyar és/vagy angol)
MEGENGEDETT FÁJLOK: DOC, DOCX, PDF, RTF.
MAXIMUM 2 FÁJL (MAXIMUM 10 MB FÁJLONKÉNT).

Húzd ide a fájlokat
vagy

Létezik Bluebird Bérkalkulátor?

Természetesen igen. A 2022-es Salary Guide alapján készült webes bérkalkulátort megtalálod itt: IT Bérkalkulátor.

Szolgáltatásaink

IT contracting - Bluebird
IT recruitment - Bluebird
IT solutions - Bluebird

Kövess minket a Facebook és LinkedIn platformokon!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!