Fizetések az IT szektorban

Réfi Balázs

2021. május 30.


Milyenek a fizetések az IT szektorban? Folyamatosan frissítjük blogunkat, hogy mindig az aktuális állapotot lásd. Tudj meg többet!

More...

Milyenek a fizetések az IT szektorban?

Blogunkban időszakonként aktualizáljuk a munkakörönkénti és tapasztalati szint szerinti bruttó béreket.

Az általunk megadott fizetések nem reprezentatív felmérés eredményeként jöttek létre, hanem az alapján, amit nap mint nap tapasztalunk. Ismerjük az IT szakemberek által elvárt béreket és a megrendelőink által kialakított bérsávokat. Ezekből az adatokból dolgozunk és azokat a béreket tartjuk a legfontosabbnak, melyben megrendelőink megállapodnak jelöltjeinkkel.

Fizetések az IT szektorban - Bluebird

Bluebird IT Salary Guide

Elkészítettük idei Bluebird IT Salary Guide című anyagunkat, amely ingyenesen letölthető az oldal alján.

Nem csak azt szerettük volna megmutatni, hogy milyen az átlagos szoftverfejlesztői fizetés. Azt is, hogy a főbb IT munkakörökön belül melyik technológiai tudás és tapasztalat mennyit ér a piacon. A felmérésünk pillanatkép az  IT szakemberek hazai bruttó kereseti lehetőségeiről.

Mi alapján állítottuk össze az adatokat?

Az adatok összeállítását vezető és senior IT recruiter szakembereink végezték. Ők azok, akik nap mint nap megrendelőink által megadott követelmények alapján megtalálják azokat az IT szakembereket, akiket leginkább alkalmasak az adott munkakör ellátására.

Figyelembe vettük megrendelőink által kialakított bérsávokat és a jelöltjeink által megadott bruttó bérigényeket. Kiemelten kezeltük azokat a bruttó béreket, melyek elhelyezéseink során megfelelőnek bizonyultak megrendelőink és jelöltjeink számára is.

Térjünk rá a részletekre!

A Bluebird IT Salary Guide elkészítésekor a standard IT munkaköröket csoportokba gyűjtöttük. A csoportosítás sokféleképpen elkészíthető, mi a alábbi mellett tettünk le a voksunkat:

IT fizetések - munkakörök - Bluebird

Főbb munkakörök az IT szektorban


  1. IT management
  2. Analysis & consultancy
  3. Data roles
  4. IT architecture
  5. Software development
  6. DevOps
  7. QA / Testing
  8. IT operations
  9. Help desk
IT fizetések - Bluebird

1. IT management

IT management pozíciók között szerepeltetjük a product-, projekt managereket, delivery managereket és scrum mastereket is. Az idei Bluebird IT Salary Guide-ban nem szerepelnek az IT vezetői bérek, de a 2021-es összesítőben tervezzük ennek a hiányosságnak a pótlását!

IT manager fizetések - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

2. Analysis & consultancy

Ebben a csoportban szerepeltetjük a hagyományos business analyst és rendszerszervező munkaköröket, továbbá ide tartozónak véltük a product owner szerepkört is.  A csoportban lévő munkakörök elemzési-tervezési szerepkörök. Létjogosultságuk olyan szervezetekben van, ahol az üzleti folyamatok megértése, esetleg ügyfél igények feltérképezése és pontosítása külön fókuszt kíván.

IT tanácsadó fizetések - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

3. Data roles

A csoportba külön szerveztük az adatok kezelésével, sztenderdizálásával és feldolgozásával kapcsolatos főbb munkaköröket. Azért szenteltünk külön fejezetet ezeknek a munkaköröknek, mert úgy látjuk, hogy az elkövetkező években az adatok felhasználása a korábbiaknál is komolyabb szerepet kaphat.

Data roles - fizetések - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

4. IT architecture

Ebben a csoportban az IT architektek kaptak helyet (software-, solutions és infrastructure architek-ek)

IT architekt fizetesek - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

5. Software development

Tapasztalatunk szerint az IT munkakörök közel fele szoftverfejlesztő munkakör. A szoftverfejlesztőket programozási nyelv szerint és "layer" szerint is rendeztük. Mindezt egyszerűen azért tettük, hogy mindenki könnyen megtalálja, amit keres. Programozási nyelvek közül a .NET, C/C++, Javascript, mobil (iOS, Android), Java, PHP és Python került a listánkba.

Szoftverfejlesztő fizetések - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

A frontend - backend - full stack felosztás kb. 10 éve van jelen a hazai IT munkakörök leírásánál. Mivel nagyon elterjedté vált, úgy gondoltuk, hogy hasznos lehet ilyen felosztásban is szerepeltetni a béreket. Még akkor is, ha az elmúlt években a frontend az esetek jelentős részében Javascripet jelent. (Ez a helyzet viszonylag új, hiszen ha visszagondolunk 5-10-15 évvel ezelőttre, a paletta sokkal szélesebb volt (pl. .NET, JAVA, PHP megoldások)).

Szoftverfejlesztő fizetések - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

6. DevOps

DevOps munkakör nagyon sokféle pozíciót takarhat. Van, ahol szoftverkomponensekből kialakított rendszerek architekturális tervezése és későbbi üzemeltetés-, monitoring tervezése a feladat.

A standard DevOps azonban inkább fókuszál a deploy scriptek elkészítésére, terhelés-, és performanciatesztelési eszközök deployment előtti tervezésére és elkészítésére, majd használatára.

Van azonban olyan vállalkozás is, ahol egyszerűen olyan fejlesztőt értenek DevOps alatt, aki üzemelteti is a saját maga által megírt programot. (Bár véleményünk szerint ez utóbbi munkakör igazából két munkakör költséghatékonyság miatti összevonása.)

DevOps fizetések - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

7. QA/Testing

Tesztelők közé kerültek a manuális és automatizált tesztfeladatokat ellátó IT szakemberek, illetve teszt managerek.

Tesztelői fizetések - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

8. IT operations

Ebbe a csoportba az üzemeltetők kerültek. Ide tartoznak a hálózat üzemeltetéssel, rendszer üzemeltetéssel, adatbázis üzemeltetéssel foglalkozó szakemberek. Itt kaptak helyet  továbbá az alkalmazásgazdák is.

Üzemeltetői fizetések - Bluebird - 2020.10.29

Adatok aktualitása: 2020.10.29

9. Help desk

Ügyfélszolgálat standard L1, L2, L3 felosztásban (azaz a nem technikaitól a technikai help deskig).

Help desk fizetések - Bluebird - 2020.10.29
IT contracting - Bluebird
IT recruitment - Bluebird
IT solutions - Bluebird