Mi a WordPress és mire használható?

Réfi Balázs
2021. október 11.

WordPress alapú a világ 1 millió legjobb weblapjának a 43%-a. Mikor érdemes WordPress-t használni és mikor nem? A Bluebird válaszol!

More...

Mi a WordPress?

WordPress nem más, a világ legnépszerűbb megoldása arra az esetre, ha weblapot vagy blogot szeretnél készíteni. Emellett a WordPress egy tartalomkezelő rendszer is egyben. Angol nevén: content management system (CMS). Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor kiindulópontnak azt mondhatnám, hogy a WordPress akkor jó, ha viszonylag kevés vagy nulla egyedi kóddal a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban szeretnél weblapot és tartalmat fejleszteni. Ennél azonban a WordPress már messzebbre jutott, hiszen számos olyan webalkalmazás létezik a piacon, aminek az alapja WordPress, de igen jelentős egyedi hozzáfejlesztést tartalmaz. Mi a Bluebirdnél azt látjuk, hogy egy komolyabb weblap többnyire tartalmaz egyedi kódot is, amihez viszont már fejlesztőre van szükséged.

A WordPress hatalmas előnye, hogy a webes tartalom fejlesztést úgy tudod elvégezni, hogy a tartalom módosítására fejlesztők bevonása nélkül is lehetőséged van. Ez nem véletlen, ugyanis a WordPress 2003-ban ingyenes blogíró szoftverként indul, abból nőtte ki magát.

A WordPress egyszerű és nagyon széles körben elterjedt a weblapok és a CMS rendszerek körében. Mennyire?

65%

A CMS rendszerrel rendelkező weblapok 65%-a WordPress-t használ. Csak viszonyításként: a következő a sorban a Shopify, 5.6%-os részesedéssel rendelkezik.

43%

A világ legjobb 1 millió weboldalának 43%-át WordPressben készítették. A következő a sorban szintén a Shopify 4.4%-os eredménnyel, őt követi a Wix 1.9%-kal. Szerintem ez hatalmas különbség.

* Forrás: https://www.tooltester.com/en/blog/wordpress-market-share/

Azaz az összes weboldal több, mint harmada, majdnem fele WordPressben készült. Elképesztő piaci részesedés.

WordPress.org vagy WordPress.com?

A WordPress.org oldalon elérhető a WordPress szoftver, valamint sablonok, bővítmények, egyéb információk, oktatási anyagok, hírek, stb. 

A WordPress.com oldallal akkor lesz dolgod, ha ingyenes blogot akarsz csinálni és még a tárhelyért sem akarsz fizetni. Bővítményt itt nem telepíthetsz. Véleményem szerint nem érdemes használni már akkor sem, ha csak komolyabb blogot akarsz csinálni. 

A cikk további részében a WordPressről, mint CMS rendszerről (WordPress.org) fogok írni.

Mi a WordPress sikerének titka?

1.

Ingyenesen és könnyen hozzáférhető.

Ha WordPress-t szeretnél használni, elég a tárhely szolgáltatódhoz bejelentkezni és elindítani a WordPress telepítést. Ha tárhelyed sincs, akkor válassz egy tárhelyszolgáltatót, válassz egy domaint, telepítsd a WordPress (azon a módon, ahogy a tárhely szolgáltató lehetővé teszi) és kész. WordPress telepítés 1-2 órán belül garantáltan kész.

Mit jelent mindez? Azt, hogy egy teljesen (vagy majdnem teljesen) laikus ember is képes arra, hogy saját WordPress oldalt hozzon létre. Persze ez csak a keret, ebben nincs design, tartalom, semmi. Csak a keretrendszer.

WordPress-t úgy is telepíthetsz, hogy letöltöd a telepítő készletet és egyszerűen installálod.

A WordPress teljesen ingyenes szoftver, fizetned csak egyes fizetős plugin-ok megvásárálásakor kell (de erre majd később, részletesen kitérek).

Profi weboldalt akarsz? Na, az már biztosan nem lesz ingyenes. Maga a WordPress, mint keret ingyenes és ingyenesen letölthető, de ha épkézláb weboldalt akarsz, akkor pénzbe fog kerülni. És mint sok más helyen, itt is igaz: "olcsó húsnak híg a leve".

2.

Működik.

Igen, telepítés után működik. Nem dobál hibaüzeneteket, nem kell vadászni a különböző szoftver komponenseket. Egyszerűen elindul és kész.

3.

Előre elkészített több, mint 10.000 sablon.

Sablonnak vagy témának azokat a komponenseket nevezzük, amelyek a megjelenítésért és a weblap alapvető funkcionalitásáért felelnek.  Egyszerűbben: hasonlóra gondolj, mint amikor a Word-ben kiválasztod új dokumentum létrehozásakor a témát.

A sablonban implementálásra (kifejlesztésre) kerültek azok a funkciók, amikre szükséged lehet a weblap szerkesztésekor. Mindezt úgy kapod készen, hogy fejlesztened még mindig nem kell semennyit.

Sablonok között vannak ingyenes és fizetős sablonok. Sőt, fejleszthetsz saját sablon is, ha értesz hozzá.

Látszólag rendkívül jó, hogy 10.000 sablon közül választhatsz, valójában azonban rendkívül fontos, hogy merre lépsz, mit választasz. Nem csak rendkívül fontos, hanem azt gondolom, hogy valójában a legfontosabb lépés. 

Számos sablonnal volt dolgom a Bluebirdnél és úgy gondolom, hogy a weblap fejlesztés sikerességét az biztosítja, ha teljes mértékben ismered a kiválasztott sablont, annak minden összetevőjét és készség szinten tudod használni. Ha sablont kell váltani, akkor elvileg ez könnyű, gyakorlatilag azonban igen problémás lehet.

4.

Számtalan bővítmény, mérhetetlen rugalmasság.

Bár a WordPressnek is megvannak a határai, rendkívül rugalmas eszköz. A hozzáadott funkcionalitást bővítményekben találod (plug-in). Attól függően, hogy milyen funkcióra van szükséged, más-más plugint tudsz letölteni és telepíteni. Ezek között is találsz ingyenes és fizetős verziókat.

Ha fontos számodra a SEO, tölts le SEO plugint. Ha a weblapod mentése fontos számodra, tölts le backup plugint. Szinte mindenre megtalálod az előre elkészített bővítményt.

Ha egyedi funkcionalitást akarsz a weblapodon látni, akkor viszont fejlesztened kell vagy fejlesztetned. Ennek sincs akadálya, WordPress alá könnyen lehet dolgozni.

WordPress konkurens termékek

Ha hasonló CMS-re vágysz, mint a WordPress, de valami miatt nem ezt választanád, az alábbiakat lehet érdemes megnézned. Célszerű végiggondolni, hogy pontosan mire szeretnéd használni weboldaladat és a funkciók ismeretében kiválasztani a megoldást.

Drupal

Drupal

Joomla

Joomla

Shopify

Shopify

Magento

Magento

Mi a WordPress plugin?

A WordPress plugin (bővítmény) és olyan szoftver, amelynek letöltésével és telepítésével többlet funkcionalitáshoz juttatható a céges WordPress-es weboldalad. Ilyen többlet funkcionalitás lehet egy komplett webáruház funkcionalitása, egy SEO eszköz, egy email kezelő, egy cache kezelő. Szinte bármi. 

Weblapodhoz a WordPress adja a keretet és az alap funkcionalitást. Minden mást letölthető vagy egyedi bővítmények formájában lehet hozzáadni a weboldaladhoz. Ez adja a WordPress weboldal fejlesztés szépségét, ez biztosítja, hogy szinte bármilyen weblapot lehet csinálni WordPress alatt. Ez magyarázza a WordPress térnyerését a honlapok világában (43% WordPress részesedés) és a CMS (tartalomkezelő) rendszerrel rendelkező weboldalak között (65% WordPress részesedés).

De nézzük, mint mond a WordPress.org, mennyi ingyenes WordPress plugin létezik?

Ingyenes wordpress bővítmények száma

Tehát közel 60.000 ingyenes bővítmény létezik jelenleg a WordPress-hez. Ez lehetővé teszi, hogy szinte bárki képes legyen saját weblapot készíteni ingyenes, tesztelt és sok helyen alkalmazott bővítményekkel. És pont ez teszi szükségessé azt is, hogyha komoly WordPress alapú weboldalt szeretnél készíttetni vállalkozásod számára, akkor azt bízd profira. Bízd olyanra, aki tudja, hogy ezek közül a bővítmények közül melyiket érdemes használni, mit mire szabad használni és mire kell figyelni a használat során. 

Kezdjük az elején!

Mire érdemes figyelni a WordPress plugin kiválasztásakor?

Yoast SEO

1. Értékelések

Minél több az értékelés, annál jobb. És minél magasabb az értékelés, szintén: annál jobb. 1000 jó (4 csillag) vagy kiváló (5 csillag) értékelés alatti bővítményt általában nem érdemes használni. 

2. Bekapcsolt telepítések száma

Azt mutatja, hogy az adott bővítményt hány weboldalnál használják éppen most. Nem az számít, hogy hányan töltötték le, hanem az, hogy hány helyen van bekapcsolva. Ezt mutatja a 2. jelölés (bal alsó sarokban).

Az 1 millió bekapcsolt telepítés fölötti értékkel rendelkező bővítmények megbízhatónak tekinthetők. A legnépszerűbb bővítmények között találni 5 millió bekapcsolt telepítés számmal rendelkezőt is.

3. Legutóbbi frissítés

A legutóbbi frissítés óta eltelt idő azért nagyon fontos, mert ebből látható az, hogy a bővítmény továbbfejlesztése ténylegesen megtörténik időnként, illetve a bővítményt fejlesztő cég működik és foglalkozik a bővítménnyel. 

Felmerül a kérdés, hogyha ingyenesek a bővítmények, akkor miért éri meg időről időre továbbfejleszteni. Azért, mert az ingyenesség többnyire csak az alapfunkcionlitásra vonatkozik, a szoftver összes funkciójára nem. Márpedig ezeknél a bővítményeknél érdemes a teljes funcionalitást használni, mert ragyogóak. Ekkor pedig már fizetni kell. Olcsó húsnak híg a leve - mondja a közmondás. Így van ez a bővítményekkel is. Ha ingyenes valami, attól ne várd, hogy minden igényt kielégítő lesz. Ezek a fizetős bővítmények viszont minden igényne megfelelnek. Többnyire.

Legnépszerűbb WordPress plugin-ok céges weboldalak számára

Yoast SEO

Wordpress bővítmény - Yoast SEO

A bővítmény segítségével optimalizálható a weboldalad tartalma és kulcsszavai. Használatának eredménye az, hogy a Google keresőben javulni fog a rangsorban betöltött helyezésed. Ezt az eszközt azok számára találták ki, akik tartalmat fejlesztenek saját weboldalukon vagy blogjukon. Nélkülözhetetlen komoly organikus forgalom eléréséhez. 

Really Simple SSL

Wordpress bővítmény - Really Simple SSL

A Secure Sockets Layer (SSL) egy szabványos biztonsági technológia titkosított kapcsolat létrehozására a szerver és a kliens között. A Really Simple SSL plugint csak telepíteni kell és máris SSL használatával működik weboldalad. A biztonságos kommunikációt mutatja az is, ha az URL-ed HTTPS taggal indul, nem pedig HTTP-vel. Egyszerű telepíteni és szinte kötelező!

WooCommerce

Wordpress bővítmény - WooCommerce

A WooCommerce egy e-kereskedelmi bővítmény a WordPresshez. Egyszerű vele online áruházat létrehozni és kezelni. Világszerte több, mint 5 millió webáruházban használják. Rendelkezik készlet- és adókezelés funkciókkal, továbbá biztonságos fizetési megoldásokkal és szállítási integrációs lehetőségekkel. Csak ajánlani tudjuk!

WP Mail SMTP by WPForms

Wordpress plugin - WP Mail SMTP

Az SMTP az e-mailek kézbesíthetőségének ipari szabványa. A WP Mail SMTP plugin a legrugalmasabb módja annak, hogy számos különféle SMTP-szolgáltatáshoz tudj kapcsolódni. Beállítása egyszerű, teljes körű dokumentáció áll rendelkezésre, ha szükség van rá. Több mint 2 millió webhely használja a WP Mail SMTP-t az e-mailek megbízható küldésére.

MonsterInsights

Wordpress bővítmény - MonsterInsights

A MonsterInsights a legnépszerűbb Google Analytics bővítmény WordPresshez. Néhány kattintással összekapcsolható a WordPress és a meglévő Google Analytics fiók. Ezt követően a WordPress dashboardon láthatóvá válnak a forgalmi adatok, az átlagosan megtekintett oldalszám, az weboldalon töltött átlagos idő, stb. A további funkciók elérése fizetős verzióban lehetséges, azonban már ez az ingyenes funkcionalitás is nagyon hasznos.

Advancer Custom Fields

Advanced Custom Fields plugin

Az Advanced Custom Fields egy olyan plugin, amely lehetővé teszi további tartalommezők hozzáadását a WordPress szerkesztő képernyőihez. 

Contact Form 7

Contact Form 7 bővítmény

A Contact Form 7 egy lead generáló formok elkészítéséhez létrehozott plugin, amely képes kezelni a CAPTCHA-t és testreszabható emailek készítését teszi lehetővé. 

Akismet Spam Protection

Akismet bővítmény

Az Akismet egy egyszerűen telepíthető és kezelhető szoftver, ami kiszűri a spameket a megjegyzésekből, visszakövetésekből és kapcsolatfelvételi űrlapok üzeneteiből. A szűrő úgy működik, hogy egyesíti az összes részt vevő webhelyen elfogott levélszemétre vonatkozó információkat, majd ezekkel a spamszabályokkal blokkolja a jövőbeni spameket.

Jetpack

Jetpack

A Jetpack több számos funkciót biztosít egyszerre.  Ilyenek a biztonságos bejelentkezés, brute force típusú támadások elleni védelem, oldaltöltés sebességének növelése, közösségi média megosztások kezelése, stb.

UpdraftPlus

Updraft Plus

Az Updraft plus bővítmény abban nyújt segítséget, hogy a teljes WordPress projektről biztonsági mentést tudj készíteni. Ütemezetre is beállíthatod, de ezért a verzióért már fizetni kell.

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!