Mi a WordPress és mire használható?

Réfi Balázs

2021. október 11.

WordPress alapú a világ összes weblapjának 35%-a. Mikor érdemes WordPress-t használni és mikor nem? A Bluebird válaszol!

More...

Mi a WordPress?

A WordPress nem más, mint egy tartalomkezelő rendszer. Angol nevén: content management system (CMS). Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor azt mondom, hogy a WordPress arra jó, ha viszonylag kevés egyedi kóddal a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban szeretnél weblapot fejleszteni úgy, hogy megrendelőd (vagy akár saját magad) rendelkezz a tartalom módosításához szükséges funkcionalitással.

A WordPress egyszerű és nagyon széles körben elterjedt a weblapok körében. A világon 2021-ben körülbelül 1.3 milliárd weboldal létezik, melyek közül körülbelül 455 millió oldalt WordPressben készítettek el.

35%

Azaz minden weboldal több, mint harmada WordPressben készült. 

Mire használható a WordPress?

Weblapok, webáruházak fejlesztésére, blogok, portfóliók kezelésére, fórumok, közösségi terek létrehozására.

Mi a sikerének a titka?

Egyszerű, ingyenes és gyorsan lehet vele dolgozni. A legtöbb építőkocka, amire szükséged lehet weblap fejlesztés esetében, az a WordPressnél már elkészült. Nem nulláról kell kezdeni a projektet, hanem felhasználni (szinte) hibátlanul működő alkotóelemeket.

WordPress felépítése

A WordPress PHP-ban készült és alapértelmezés szerint MySQL adatbáziskezelőt használ.

Adatbázis

Az adatbázisban kerülnek tárolásra az oldalak, blogok, továbbá minden egyéb adat. Az adatbázis valójában egy meta adatbázis, annak minden előnyével és hátrányával. (Lásd későbbiekben!)

Mindenki számára ismert két fogalom, aki WordPress fejlesztéssel találkozik: témák (themes) és plugin-ek. 

Templatek

A témák (themes) valójában design template-ek, melyek a weboldal megjelenéséért (look & feel) felelősek. Az interneten több ezer template közül lehet választani. Vannak ingyenesek és olyanok is, melyekért havidíjat vagy éves díjat kell fizetni (esetleg lifetime).

Pluginek

A plugin-ek olyan harmadik fél által készített kiegészítései a WordPressnek, melyek segítenek 1-1 probléma kezelésében vagy 1-1 új featuret jelentenek.

Például:

1. Yoast SEO: egy SEO plugin, melynek segítségével oldalaid és blogposztjaid optimalizáltak lehetnek a Google kereső számára.  Támogatja a tartalom- és az olvashatóság optimalizálását.

2. Smush: olyan plugin, melynek célja az, hogy a weboldaladon megjelenő képek tökéletes méretben (ez kicsit jelent) jelenhessenek meg. 

3. UpdraftPlus: backup, restore és klónozó plugin (ha szükséged van ad-hoc vagy ütemezett mentésre).

Sorolhatnám a példákat, gyakorlatilag mindenre van plugin WordPress környezetben.

Összegezve

Úgy érezheted magad, mint Alice Csodaországban, de azért vigyázz! A templatek és pluginok nagyon alapos kiválasztáson kell, hogy átessenek, ellenkező esetben csupa-csupa apró nehézséggel fogsz találkozni. (Ezt később ki is fejtem alaposan...)

Mik a WordPress hátrányai?

Adatbázis

Mivel az adatbázis metaadatbázis, ezért 1-1 módosítás (update) gyakran 5-10 adatbázis módosítást jelent a gyakorlatban. 

Szinte használhatatlanná válhat olyan rendszerek esetén, melyeknek nagyon gyorsnak kell lenniük, vagy amelyek rengeteg adatot használnak. A meta adatbázis helyett ilyen esetben célszerű normalizált, majd denormalizált adatbázist tervezni és használni, hiszen a megfelelő módszertannal kialakított OLTP (online transaction processing) rendszerek insert és update utasításai a leggyorsabbak.

Pluginek

A pluginek meghatározott funkcionalitással rendelkeznek. Ha viszont teljesen egyedi, gyors és hatékony megoldásra van szükség, akkor célszerű lehet saját fejlesztésbe fogni. Lassabb, drágább, de néha megéri. (Ezzel meg is magyaráztam azt, hogy miért érdemes plugin-okat használni.)


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

Írj nekünk!