Mi a WordPress és mire használható?

Réfi Balázs

2021. október 11.

WordPress alapú a világ 1 millió legjobb weblapjának a 43%-a. Mikor érdemes WordPress-t használni és mikor nem? A Bluebird válaszol!

More...

Mi a WordPress?

A WordPress nem más, a világ legnépszerűbb megoldása arra az esetre, ha weblapot vagy blogot szeretnél készíteni. Emellett a WordPress egy tartalomkezelő rendszer is egyben. Angol nevén: content management system (CMS). Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor kiindulópontnak azt mondhatnám, hogy a WordPress akkor jó, ha viszonylag kevés vagy nulla egyedi kóddal a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban szeretnél weblapot és tartalmat fejleszteni. Ennél azonban a WordPress már messzebbre jutott, hiszen számos olyan webalkalmazás létezik a piacon, aminek az alapja WordPress, de igen jelentős egyedi hozzáfejlesztést tartalmaz. Mi a Bluebirdnél azt látjuk, hogy egy komolyabb weblap többnyire tartalmaz egyedi kódot is, amihez viszont már fejlesztőre van szükséged.

A WordPress hatalmas előnye, hogy a webes tartalom fejlesztést úgy tudod elvégezni, hogy a tartalom módosítására fejlesztők bevonása nélkül is lehetőséged van. Ez nem véletlen, ugyanis a WordPress 2003-ban ingyenes blogíró szoftverként indul, abból nőtte ki magát.

A WordPress egyszerű és nagyon széles körben elterjedt a weblapok és a CMS rendszerek körében. Mennyire?

Szoftverfejlesztés

Ajánlatkérés

65%

A CMS rendszerrel rendelkező weblapok 65%-a WordPress-t használ. Csak viszonyításként: a következő a sorban a Shopify, 5.6%-os részesedéssel rendelkezik.

43%

A világ legjobb 1 millió weboldalának 43%-át WordPressben készítették. A következő a sorban szintén a Shopify 4.4%-os eredménnyel, őt követi a Wix 1.9%-kal. Szerintem ez hatalmas különbség.

* Forrás: https://www.tooltester.com/en/blog/wordpress-market-share/

Azaz az összes weboldal több, mint harmada, majdnem fele WordPressben készült. Elképesztő piaci részesedés.

WordPress.org vagy WordPress.com?

A WordPress.org oldalon elérhető a WordPress szoftver, valamint sablonok, bővítmények, egyéb információk, oktatási anyagok, hírek, stb. 

A WordPress.com oldallal akkor lesz dolgod, ha ingyenes blogot akarsz csinálni és még a tárhelyért sem akarsz fizetni. Bővítményt itt nem telepíthetsz. Véleményem szerint nem érdemes használni már akkor sem, ha csak komolyabb blogot akarsz csinálni. 

A cikk további részében a WordPressről, mint CMS rendszerről (WordPress.org) fogok írni.

Mi a WordPress sikerének titka?

1.

Ingyenesen és könnyen hozzáférhető.

Ha WordPress-t szeretnél használni, elég a tárhely szolgáltatódhoz bejelentkezni és elindítani a WordPress telepítést. Ha tárhelyed sincs, akkor válassz egy tárhelyszolgáltatót, válassz egy domaint, telepítsd a WordPress (azon a módon, ahogy a tárhely szolgáltató lehetővé teszi) és kész. WordPress telepítés 1-2 órán belül garantáltan kész.

Mit jelent mindez? Azt, hogy egy teljesen (vagy majdnem teljesen) laikus ember is képes arra, hogy saját WordPress oldalt hozzon létre. Persze ez csak a keret, ebben nincs design, tartalom, semmi. Csak a keretrendszer.

WordPress-t úgy is telepíthetsz, hogy letöltöd a telepítő készletet és egyszerűen installálod.

A WordPress teljesen ingyenes szoftver, fizetned csak egyes fizetős plugin-ok megvásárálásakor kell (de erre majd később, részletesen kitérek).

Profi weboldalt akarsz? Na, az már biztosan nem lesz ingyenes. Maga a WordPress, mint keret ingyenes és ingyenesen letölthető, de ha épkézláb weboldalt akarsz, akkor pénzbe fog kerülni. És mint sok más helyen, itt is igaz: "olcsó húsnak híg a leve".

2.

Működik.

Igen, telepítés után működik. Nem dobál hibaüzeneteket, nem kell vadászni a különböző szoftver komponenseket. Egyszerűen elindul és kész.

3.

Előre elkészített több, mint 10.000 sablon.

Sablonnak vagy témának azokat a komponenseket nevezzük, amelyek a megjelenítésért és a weblap alapvető funkcionalitásáért felelnek.  Egyszerűbben: hasonlóra gondolj, mint amikor a Word-ben kiválasztod új dokumentum létrehozásakor a témát.

A sablonban implementálásra (kifejlesztésre) kerültek azok a funkciók, amikre szükséged lehet a weblap szerkesztésekor. Mindezt úgy kapod készen, hogy fejlesztened még mindig nem kell semennyit.

Sablonok között vannak ingyenes és fizetős sablonok. Sőt, fejleszthetsz saját sablon is, ha értesz hozzá.

Látszólag rendkívül jó, hogy 10.000 sablon közül választhatsz, valójában azonban rendkívül fontos, hogy merre lépsz, mit választasz. Nem csak rendkívül fontos, hanem azt gondolom, hogy valójában a legfontosabb lépés. 

Számos sablonnal volt dolgom a Bluebirdnél és úgy gondolom, hogy a weblap fejlesztés sikerességét az biztosítja, ha teljes mértékben ismered a kiválasztott sablont, annak minden összetevőjét és készség szinten tudod használni. Ha sablont kell váltani, akkor elvileg ez könnyű, gyakorlatilag azonban igen problémás lehet.

4.

Számtalan bővítmény, mérhetetlen rugalmasság.

Bár a WordPressnek is megvannak a határai, rendkívül rugalmas eszköz. A hozzáadott funkcionalitást bővítményekben találod (plug-in). Attól függően, hogy milyen funkcióra van szükséged, más-más plugint tudsz letölteni és telepíteni. Ezek között is találsz ingyenes és fizetős verziókat.

Ha fontos számodra a SEO, tölts le SEO plugint. Ha a weblapod mentése fontos számodra, tölts le backup plugint. Szinte mindenre megtalálod az előre elkészített bővítményt.

Ha egyedi funkcionalitást akarsz a weblapodon látni, akkor viszont fejlesztened kell vagy fejlesztetned. Ennek sincs akadálya, WordPress alá könnyen lehet dolgozni.

WordPress konkurens termékek

Ha hasonló CMS-re vágysz, mint a WordPress, de valami miatt nem ezt választanád, az alábbiakat lehet érdemes megnézned. Célszerű végiggondolni, hogy pontosan mire szeretnéd használni weboldaladat és a funkciók ismeretében kiválasztani a megoldást.

Drupal

Drupal

Joomla

Joomla

Shopify

Shopify

Magento

Magento

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!