Webfejlesztőt keresel? Ehhez ért egy webfejlesztő

Ipacs Diána
2023. augusztus 14.

Webfejlesztőre van szükséged? Mutatjuk, milyen tudás szükséges minden webfejlesztő számára, mi kell a frontendhez és backendhez.

More...


Mit csinál egy webfejlesztő?

Általánosságban elmondható, hogy egy webfejlesztő weboldalakat vagy webes alkalmazásokat tervez, készít és tart fenn. Az, hogy pontosan mit takar a feladatköre, sok tényezőtől függ – elsősorban, de nem kizárólag attól, hogy az illető frontend, backend vagy fullstack területen mozog. Néhány kivételtől eltekintve (pl. native mobile app developerek) kijelenthető, hogy a frontend fejlesztők webfejlesztők, de nem minden webfejlesztő frontendes.

A konkrét feladatai természetesen függnek attól is, hogy milyen iparágban dolgozik, és milyen tudást követel meg az aktuális projekt.

Webfejlesztő – Bluebird Blog

Általános webfejlesztő skillek

Mielőtt rátérnénk, hogy mire kell figyelned, amikor webfejlesztőt keresel, lássuk, mi az, amihez mindenképp értenie kell! Akár frontend, backend (vagy fullstack) fejlesztőről beszélünk, az alábbiakra szüksége lesz.

Alapvető webes technológiák, eszközök ismerete

HTML

Ha webfejlesztő vagy, a HTML alaptudás 2023-ban is (függetlenül a fejlett keretrendszerek elterjedésétől), hiszen ez képezi a weboldalak gerincét. A HTML böngészők által értett leíró nyelv, biztosítja, hogy a webes tartalom a különböző platformokon és eszközökön konzisztensen jelenjen meg. A weboldalak szerkezeti alapját biztosítja, címkék (tagek) és attribútumok segítségével határozza meg az olyan elemeket, mint például a címsorok, bekezdések, hivatkozások és képek.

CSS

Egy webfejlesztő számára a CSS ismerete is elengedhetetlen. A CSS lehetővé teszi, hogy a HTML által biztosított alapstruktúrán túlmutatva vizuálisan vonzó, reszponzív és felhasználóbarát weboldalak készüljenek. CSS-sel testre szabható a webes megjelenés (például elrendezések, színek, animációk, áttűnések).

Bár nem csak CSS használatával érhető el a reszponzív megjelenés, ez az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb módja annak, hogy a fejlesztő biztosítsa a konzisztens és optimális megjelenítést a különböző eszközökön.

JavaScript

A frontend webfejlesztők számára a JavaScript nélkülözhetetlen. Míg a HTML meghatározza a webhely szerkezetét, a CSS pedig a megjelenését-formázását, addig a JavaScript biztosítja az interaktivitást (sok más interaktív funkció mellett: legördülő menük, drag-and-drop funkciók, űrlapok validálása).

A JavaScript befolyása a backenden is jelentősen kibővült a Node.js megjelenésével. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára a JavaScript szerveroldali futtatását. Az előnye egyértelmű: egyetlen nyelv segítségével a fejlesztők mind a frontend-, mind a backend-komponenseken dolgozhatnak, ami koherensebb és integráltabb alkalmazásokhoz vezet.

Verziókezelés/Git

A Git egy elosztott verziókezelő rendszer (distributed version control system, vagy VCS), a szoftverfejlesztés során a forráskódban bekövetkező változások nyomon követésére tervezték. Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kódjuk különböző verzióit elmentsék, ami megkönnyíti a korábbi verziók áttekintését vagy szükség esetén visszaállítását.

A Git felépítése támogatja a fejlesztőcsapat együttműködését: lehetővé teszi, hogy több fejlesztő a kód különálló "ágain" (branches) dolgozzon, majd ezeket a változtatásokat integrálja a fő kódbázisba. Ez biztosítja az egyidejű, konfliktusok-ütközések nélküli munkát, és ha mégis problémák merülnek fel, a Git eszközöket biztosít a megoldáshoz.

Alapvető SEO (keresőoptimalizálási) ismeretek

Bár ideális esetben dedikált SEO szakember dolgozik egy weboldalon, egy webfejlesztő számára több okból is előnyös, ha rendelkezik SEO-tudással.

Például: Egy megfelelően strukturált weboldal megkönnyíti a keresőmotorok számára az oldalak feltérképezését és indexelését. A SEO-ban jártas webfejlesztők gondoskodni tudnak arról, hogy a webhely felépítése könnyen navigálható legyen a keresőmotorok számára.

Bizonyos fejlesztési gyakorlatok viszont akaratlanul is ronthatják a webhely SEO-ját, mint például a duplikált tartalom létrehozása vagy a JavaScript olyan módon történő alkalmazása, amely elzárja a tartalmat a keresőrobotok elől. Egy SEO-tudatos fejlesztő ki tudja kerülni ezeket a buktatókat.


Frontend fejlesztő skillek

A frontend fejlesztő felelős egy weboldal vagy webes alkalmazás vizuális és interaktív elemeinek elkészítéséért, amelyekkel a felhasználók közvetlenül kapcsolatba lépnek. Elsősorban arra összpontosítanak, hogy az elkészült felület felhasználóbarát, interaktív és reszponzív legyen.

A frontend fejlesztők által használt fő programozási nyelvek és technológiák közé tartozik a már említett HTML, a CSS és a JavaScript. Emellett gyakran használnak olyan keretrendszereket és könyvtárakat, mint a React, az Angular vagy a Vue.js, hogy gördülékenyebbé tegyék a fejlesztési folyamatot.

Feladataik többek között:

 1. 1
  a design tervek megvalósítása (elkészült UI/UX tervek implementációja),
 2. 2
  reszponzivitás, böngészőkompatibilitás biztosítása,
 3. 3
  interaktív, dinamikus elemek elkészítése,
 4. 4
   teljesítmény optimalizálása,
 5. 5
  backend integráció.

A frontend fejlesztők ideális esetben szorosan együttműködnek a tervezőkkel és a backend-fejlesztőkkel, hogy a funkcionalitás és az megjelenés összhangban legyen.


Backend webfejlesztő skillek

A backendes webfejlesztő a webalkalmazások szerveroldali összetevőire koncentrál. Biztosítja a zökkenőmentes interakciót a frontend és a mögöttes szerver- és adatbázisrendszerek között.

Feladatai közé tartozik:

 1. 1
  a webes funkciókhoz szükséges API-k létrehozása,
 2. 2
  az adatbázisok integrálása,
 3. 3
  a szerver válaszidejének optimalizálása
 4. 4
  és a felhasználó-hitelesítés (azonosítás) kezelése.

A backend webfejlesztés elterjedt nyelvei közé tartozik a JavaScript (Node.js), a Python (Django, Flask), a Ruby (Ruby on rails), a PHP (Symfony, Laravel) és a Java (például a Spring keretrendszerrel). Gyakran dolgoznak olyan adatbázisokkal, mint a MySQL, PostgreSQL, MSSQL (SQL) vagy MongoDB (NoSQL), hogy a webalkalmazás adatait tárolják és lekérjék.


Mit gondolj át, ha webfejlesztőt keresel?

A projektcélok meghatározása

Mielőtt belevágsz a keresésbe, legyen világos elképzelésed arról, hogy mit szeretnél elérni. Egyszerű, statikus weboldalra, e-kereskedelmi platformra vagy összetett webes alkalmazásra van szükséged? Többek között a projekt terjedelme és összetettsége határozza meg, hogy frontend, backend vagy fullstack fejlesztőre van-e szükséged, vagy akár egy több fejlesztőből álló csapatra.

Szükséges funkciók átgondolása

Gondold át a konkrét funkciókat, amire szükség lesz. Például: felhasználó-hitelesítés, fizetési átjárók, interaktív űrlapok, valós idejű csevegőfunkciók…

A technológiák kijelölése

Ismerd meg a projekted szempontjából releváns alapvető technológiákat és platformokat. Ha például egy kifejezetten interaktív weboldalra van szükség, a JavaScript keretrendszerek mély ismerete kulcsfontosságú. Ha e-kereskedelmi webhelyről van szó, az olyan platformok, mint a Shopify vagy a WooCommerce ismerete kerülhet előtérbe.


Hogyan találhatsz tapasztalt webfejlesztőt?

Amennyiben webfejlesztőre van szükséged, a Bluebird több évtizedes tapasztalatával segítünk neked megtalálni a legmegfelelőbb szakembert. Ennek több módja is van az igényeidtől függően:

IT fejvadászatAkár frontendes, backendes vagy fullstack fejlesztőre van szükséged, IT specialista fejvadászaink megtalálják a legmegfelelőbb webfejlesztőt számodra.

IT contracting: Projektalapon, napidíjon is tudunk biztosítani számodra webfejlesztőt.

IT solutions: Amennyiben egy csapatot bíznál meg a weboldalad vagy webes alkalmazásod elkészítésével, belsős fejlesztőcsapatunk lehet segítségedre.


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

Amennyiben IT projektre keresel szakembert és érdekel az IT contracting, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot, és jelentős szakértelmünkkel segítünk megtalálni a megfelelő embert az adott feladatra.


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!