Veszélyben az informatikusok? Támad az automatizáció!

Bluebird

2019. április 26.

More...

Korábbi írásunkban megvizsgáltuk, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatással van az egyes területekre, mostani bejegyzésünkben pedig megnézzük, hogy az IT-sok állásait mennyire befolyásolja az automatizáció.

Az IDC legújabb előrejelzéséből kiderül, hogy 2021-ig a mesterséges intelligencia alapú megoldások nagy arányban lesznek jelen a vállalatoknál. 2024-ig pedig a mai képernyőalapú alkalmazások egyharmadát a MI-alapú felhasználói interfészek és a folyamatautomatizáció váltja fel, továbbá a biztonsági megoldásokra fordított globális kiadások jelentősen emelkedni fognak.

Mi várható még a közeljövőben?

  • 2022-re a globális GDP több mint 60%-a digitális jövedelem lesz.
  • 2023-ig az informatikai kiadások kiemelkedő részét a harmadik platform technológiára fordítják, mivel a vállalkozások többsége úgynevezett “digitális natív” informatikai környezetet épít.
  • A mesterséges intelligencia széles körben átalakítja a publikus felhőt.
  • A NLU (Natural Language Understanding) technológiák növekedését vetíti előre a Google Assistant, a Siri, a Microsoft Cortana vagy az Amazon Alexájának sikere. A jóslatok szerint a NLU és a fordítás, a keresés, az elemzés, a MI és a beszédtechnológiák kombinációja forradalmasítja az emberek kapcsolatát a számítógépekkel.
  • 2022-ig a biztonsági riasztások több mint felét MI-alapú automatizálás fogja kezelni, és 150 millió embernek lesz blokklánc alapú digitális identitása.

Mit jelent mindez az IT-sokra nézve?

Elsősorban az IT-biztonsági szakemberek válnak helyettesíthetővé automatizált megoldásokkal. A különféle támadások észlelésében és elhárításában az automatizáció nagy előnyt biztosít. Ez a terület komoly hozzáértést és odafigyelést igénylő feladatokkal jár, így új munkahelyeket is létrehoz majd. Főként olyan szakemberekre lesz szükség, akik az automatizált folyamatok szakértői lesznek, és döntéssel járó feladatokat is el tudnak végezni.

Ennek köszönhetően kitűnnek majd az egyéni képességek. Várhatóan a szoftvertervezői és -fejlesztői, az üzleti elemzői pozícióban dolgozók, valamint a MI-programozók iránt továbbra is nagy lesz a kereslet. A nagyobb rutinnal járó munkát végzőknél előtérbe kerül az át- és továbbképzés, továbbá a life-long learning szükségessége. Ugyanakkor maga az automatizálás nem fogja megoldani a jelenlegi szakemberhiányt, csak áthelyeződik a probléma más területekre.

Az említett IDC-elemzésből kiderül az is, hogy 2024-ig létrejön egy új fejlesztői réteg. Ők azok, akik egyedi kódolással dolgoznak. Belőlük 30%-kal több szakemberre lesz szükség. A profi fejlesztők folyamatos hiánya és a gyorsabb innovációra való igény hozza létre ezt az új fejlesztői osztályt.

Ha elsőként szeretnél értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!

Nézd meg aktuális állásajánlatainkat és nyitott projektjeinket!