Toborzási tippek HR szakemberek számára

Réfi Balázs
2024. április 8.

Toborzási tippek IT szakemberek kiválasztásához. Olvasd el a Bluebird IT szakember kiválasztásért felelős szakembereinek tippjeit!

More...

IT toborzási tippjeinket azon HR szakemberek számára állítottunk össze, akik informatikai területen végeznek toborzási, munkaerő-kiválasztási feladatokat, illetve HR vezetőként olyan csapatot vezetnek, ahol ez a funkció megjelenik. A toborzási tippek sorrendje tükrözi a toborzási folyamatot a kezdeti előkészületektől a záró lépésekig, ahol minden egyes lépés épít a megelőzőre, vagy kapcsolódik hozzá, biztosítva a folyamat koherenciáját és hatékonyságát.
Reményeink szerint segítségedre lehetnek IT toborzási tippjeink, melyeket tapasztalt szakembereink állítottak össze.


Mik a főbb IT munkakörök?

 1. 1
  Szoftverfejlesztő: Angular, React, C#, C/C++, Javascript, Java, Python, PHP, Sharepoint, Frontend fejlesztők, Backend fejlesztők, Full stack fejlesztők, Mobilfejlesztők, DWH/BI, PL/SQL, Data Engineers
 2. 2
  IT menedzser, IT vezető: IT vezetők, Projektvezetők, Scrum Masterek, Fejlesztési vezetők, Tesztelési vezetők, Üzemeltetési vezetők
 3. 3
  Architekt: Szoftver architektek, Security architektek, Solution architektek, Cloud architektek
 4. 4
  Elemző, tanácsadó: Üzleti elemzők, Rendszerszervezők, Product Ownerek, Adatbázis szakértők, IT tanácsadók, IT security szakértők
 5. 5
  DevOps: DevOps mérnökök, Site reliability engineers, Release managerek
 6. 6
  Tesztelő: Automatizált tesztelők, Manuális tesztelők
 7. 7
  Üzemeltető: Rendszer adminisztrátorok, Alkalmazás üzemeltetők, Adatbázis üzemeltetők, IT Security adminisztrátorok
IT szakemberek iránti igény főbb munkakör típusunkként - Bluebird

Forrás: Bluebird (Ügyfeleink IT toborzási igényei 2019.04-2024.04)


1. IT toborzási tipp: Jóváhagyott, végleges scope-pal induljon a keresés!

A legfontosabb, hogy a pozíció scope-ja a lehető legpontosabban legyen meghatározva, és ezt követően induljon csak a keresés. Előre meg kell határozni, mennyi idő van a keresésre, mennyire tapasztalt IT szakember kell a nyitott pozícióra, milyen kompetenciával, valamint milyen díjazással.

Rövidebb projektek esetén fontos, hogy nem kell mindig a tökéletes profilt keresni, sokszor elég lehet egy optimális ár/érték arányú szakembert találni, aki épp alkalmas a feladat elvégzésére.

Költséghatékony gondolkodással belátható, hogy a legjobb senior szakember mindig drága lesz, ezért néha megéri junior szakembert felvenni és kitanítani.

A teljes keresés tiszta szakmai elképzeléssel induljon el, jóváhagyott költségvetéssel. A toborzás közbeni scope változás sok esetben az addig elvégzett munkát fölöslegessé és nagyon drágává teheti.

Tóth Márton - Bluebird - Toborzási tippek

Tóth Márton

Team Lead / Key Account Manager


2. IT toborzási tipp: IT keresésekhez erős sourcing és IT szaktudás szükséges!

IT toborzás során kulcsfontosságú olyan szakember bevonása, aki erős háttérrel rendelkezik mind sourcing területen, mind IT területen, biztosítva ezzel, hogy csak a legalkalmasabb jelöltek kerüljenek kiválasztásra.

A sourcing metodikák és technikák mély és alapos ismerete a teljes toborzási folyamat alappillérei, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a toborzási folyamat során kizárólag azokkal a szakemberekkel történjen meg a kapcsolatfelvétel, akik a pozíció betöltésére maximálisan alkalmasak lehetnek.

A toborzással foglalkozó munkatárs IT területén szerzett tapasztalata és szakmai alkalmassága szignifikánsan növeli az interjúk sikerességét. A pontos és erős találatok segítségével adott idő alatt maximalizálni lehet a potenciálisan alkalmas jelöltek számát.

Majoros Ádám - Bluebird

Majoros Ádám

Team Lead / Senior Account Manager


3. IT toborzási tipp: Működjön együtt a HR és az IT terület!

Az IT pozíciók betöltéséhez elengedhetetlen, hogy a HR részleg és az IT csapat szoros együttműködésben dolgozzon. Fontos, hogy az IT vezető által megfogalmazott konkrét elvárások - beleértve a technológiai stacket és a projektek részleteit - világosan közvetítésre kerüljenek a HR felé. Ez lehetővé teszi a HR számára, hogy hatékonyan szűrje a jelölteket és pontosan célzott keresést végezzen.

Ugyancsak fontos a részletes visszajelzés a HR részlegtől az IT irányába az interjút követően arról, hogy a pályázó min bukott el, vagy éppen mi volt benne megnyerő. A HR-nek közvetítenie kell információt a piaci trendekről, beleértve a bérszinteket, továbbá a potenciális jelöltek elérhetőségéről.

Ez a kétirányú kommunikáció nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a tökéletes jelöltet azonosítani lehessen. Mindkét oldal kölcsönös visszajelzése és nyitottsága által garantált a siker.

Szárics Diána - BluebirdTóth Márton - Bluebird - Toborzási tippek

Szárics Diána

Lead IT Recruitment Consultant


4. IT toborzási tipp: Legyen megkülönböztetve: nice-to-have vagy must-have!

Toborzás során nem mindig a tech stack szerint tökéletes profilt kell keresni. Fontos megvizsgálni, hogy van-e olyan szakmai tudás, technológia, vagy tool, amit az első hónapok alatt gyorsan meg tudnak tanulni a jelöltek.

Érdemes meghatározni azokat az ismereteket, tapasztalatokat, melyek elengedhetetlenek a munkakör elvégzése szempontjából. Ezek a must-have kritériumok.

Emellett az előnynek számító, azaz nice-to-have kritériumokat előnyként érdemes kiemelni.

Így az IT szakemberek közül többen mernek belevágni a kiválasztási folyamatba, hiszen nem azt érzik, hogy ők „kevesek” a pozícióra, miközben sok esetben teljesen megfelel a tudásuk.

Dézsi Adrienn - Bluebird

Dézsi Adrienn

IT Recruitment Consultant


5. IT toborzási tipp: A kommunikáció legyen (szak)emberközpontú!

A toborzás során részletesen szükséges bemutatni az együttműködés szakmai, emberi és üzleti oldalát a szakemberek számára. Ez a bemutatás kizárólag valós információkon alapulhat, alaposnak és hitelesnek kell lennie, biztosítania kell a transzparenciát. Fontos a barátságos hangnem, a bizalmi légkör megteremtése. A felmerülő kérdésekre mihamarabb meg kell adni a konkrét válaszokat, amennyiben lehetséges. Kiemelt jelentőségű, hogy a feladatokkal, projektekkel, csapattal kapcsolatos részletek átadása a szakember információ igényének leginkább megfelelő módon és tartalommal történjen.

A feladattal, pozícióval kapcsolatos esetleges hátrányokat is ismertetni kell, még akkor is, ha ez a későbbiekben megoldandó feladatot generálhat. Fontos a jövőbeli kolléga partnerként kezelése ezekben a helyzetekben is.

Erdei Zsófia - BluebirdTóth Márton - Bluebird - Toborzási tippek

Erdei Zsófia

Account Manager


6. IT toborzási tipp: Interjúztatni csak alapos felkészülés után szabad!

A jelöltek megkeresése során konkrét projektről, szakmai feladatról kell egyeztetni az IT szakemberrel. Tekintve, hogy az IT szakma hihetetlenül összetetté vált, az adott pozíció megértése, értelmezése már jóval több időt, energiát igényel, mint régebben. Az interjúk sikerességet nagyon erősen befolyásolja az interjúztató szakmai felkészültsége.

A munkakör, projekt és feladat minden részlete fontos. Az ezekkel kapcsolatos információkat a toborzási folyamat elején szükséges összegyűjteni, rendszerezni és ellenőrizni.

Ha a hívások során bármilyen szakmai kérdés felmerül, melyre a toborzó nem tud válaszolni, annak utána kell járni és a beszerzett információt megfelelően át kell adni. Fontos különbség, hogy nem csak egy pozícióról beszélünk, hanem egy  projektről, egy munkakörről, egy szakmai környezetről, egy hosszú távú jövőképről.

Gojkovity Szinisa - Bluebird

Gojkovity Szinisa

Account Manager


7. IT toborzási tipp: A toborzási folyamat legyen jól szervezett!

Elengedhetetlen a gyorsaság, a rövid, felpörgetett interjúfolyamat és a folyamatos visszajelzés. Fontos, hogy már a kiválasztás elején kialakuljon a bizalom az interjúztató és a jelölt között, továbbá az is, hogy a beérkező pályázatok minél előbb kiértékelésre kerüljenek és megtörténjen a kapcsolatfelvétel a jelöltekkel.

Az IT szakemberek néhány héten belül sok álláslehetőséget kaphatnak, amiből választani tudnak. Így előnyben vannak azok a cégek, akik maximum 2-3 körben végig tudják vinni a kiválasztási folyamatot.

Négynél több körös interjú folyamatot sok jelölt nem is vállal, így ezzel a toborzási gyakorlat alkalmazásával könnyű elesni jó IT szakemberektől.

Nagy Anna - BluebirdTóth Márton - Bluebird - Toborzási tippek

Nagy Anna

Lead IT Recruitment Consultant


8. IT toborzási tipp: Vonzóvá kell tenni a vállalatot!

Nagyon fontos kihangsúlyozni a cég erősségeit és értékeit, törekedni kell arra, hogy az első benyomás pozitív legyen a jelölt számára.

Az informatív vállalati weboldal manapság nélkülözhetetlen. Ennek olyan jól átlátható és részletes tartalommal rendelkező felületnek kell lennie, ahol a jelöltek betekintést nyerhetnek a cég tevékenységébe, felépítésébe, valamint megismerhetik a céges kultúrát és a vállalat által előtérbe helyezett értékeket.

Biztosítani kell, hogy a pályázók könnyedén hozzáférhessenek a nyitott pozíciók részleteihez, hogy ellenőrizhessék, megfelelnek-e az elvárásoknak, és motiváló-e számukra a feladatkör.  Lehetőséget kell teremteni arra, hogy az IT szakemberek a meghirdetett pozícióra egyszerűen jelentkezhessenek.

Vugrinecz Viola - Bluebird

Vugrinecz Viola

Senior IT Recruitment Consultant


9. IT toborzási tipp: Legyen látható a cégen belüli karrier lehetőség!

Az IT szakemberek számára fontos tényező a kiválasztási folyamat során, hogy az adott vállalatnál a nyitott IT pozícióhoz kapcsolódóan milyen karrierút állhat előttük.

A folyamatosan változó és fejlődő technológiai környezethez igazodva a szakemberek is szívesen fejlesztik magukat és terveznek hosszú távra, ha erre lehetőséget biztosít számukra a vállalat.

A szakmai fejlődés mellett a munkakörben történő előrelépés is meghatározó lehet a jelöltek számára, akár szoftvefejlesztés területen, akár tesztelés, akár rendszerszervezés, vagy más területen dolgoznak.

Dubai Dóra - BluebirdTóth Márton - Bluebird - Toborzási tippek

Dubai Dóra

IT Recruitment Consultant


10. IT toborzási tipp: A jelölt minden esetben kapjon visszajelzést!

A jelölteket minden esetben megilleti a visszajelzés. Pozitív válasz esetén az IT szakemberek automatikusan információt kapnak a kiválasztási folyamat eredményéről, és a folytatás módjáról.

Fontos, hogy kedvezőtlen válasz esetén is legyen visszajelzés a jelölt részére, hogy tisztában legyen az elutasítás tényével, okával és körülményeivel.

Minél pontosabb és teljesebb körű a visszajelzés, annál jobb. Ezáltal a jelöltnek lehetősége nyílhat akár adott készségek fejlesztésére, akár új képességek megszerzésére.

A korrekt visszajelzés alapja lehet egy hosszú, jó kapcsolatnak a jelölt és a vállalat között.

Kiss Kamilla - Bluebird

Kiss Kamilla

IT Recruitment Consultant


Toborzási tippek IT szakemberek számára - Bluebird

Dolgozzunk együtt!

170 fős csapatunk az alábbiakban tud segítségedre lenni:

1. IT szakemberek toborzása

IT csapatod bővítésébe IT munkaerő-közvetítés szolgáltatásunk keretében tudunk bekapcsolódni. Tapasztalt IT recruiter és IT sourcer csapatunk Magyarország egyik legképzettebb és legnagyobb, kifejezetten IT-ra szakosodott
csapata. A keresett IT szakembert akár 1-2 héten belül bemutatjuk számodra.

2. IT szakemberek adott projektre

Amennyiben nem szeretnéd bővíteni munkavállalói létszámodat, de IT projektedbe többlet erőforrás vagy speciális szakértelem bevonása szükséges, akkor a Bluebird jó választás lehet számodra. Több, mint 120 IT szakemberünk hazai és külföldi (USA, Kanada, Európa) projekteken is megállja a helyét. Klasszikusan 6-9-12 hónapos projektekre kapunk felkérést, napidíj alapon.

3. Szoftverfejlesztés

Teljes- vagy alprojekt megvalósítása esetén a Bluebird az elvárásaidhoz illeszkedő módon akár fix díjon, akár napidíjon elvégzi a tervezési, fejlesztési vagy tesztelési feladatokat. Küldd el számunkra projekted leírását és elkészítjük ajánlatunkat számodra!


Lépj kapcsolatba velünk!

Hradek Viktória - Bluebird

Hradek Viktória

CEO

viktoria.hradek@bluebird.hu

Csabay Ádám - Bluebird

Csabay Ádám

Head of Sales
adam.csabay@bluebird.hu

Balassa Réka - Bluebird

Balassa Réka

Head of IT Recruitment
reka.balassa@bluebird.hu

Lakovich Nándor - Bluebird

Lakovich Nándor

Head of IT Contracting
nandor.lakovich@bluebird.hu


KÉRD AJÁNLATUNKAT

ha IT szakemberre, vagy szoftverfejlesztésre van szükséged

0 of 5000

Köszönjük, hogy elolvastad a blogbejegyzésünket. Reméljük, hogy cikkünkben szereplő toborzási tippek segítségedre lesznek IT szakemberek kiválasztása során.

Ha elsőként szeretnél értesülni legújabb blogbejegyzéseinkről, kövess minket a LinkedIn-en és a Facebook-on!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!