Technológiák górcső alatt: Java


Réfi Balázs
2021. február 11.

Kövess minket:

Régóta az egyik legnépszerűbb programozási nyelv. De mit érdemes tanulni Java fejlesztőként 2021-ben? Dockert? Springet? Jenkinst?

More...

Gyors, megbízható és biztonságos – immár közel 25 éve az egyik legnépszerűbb programozási nyelv.

A legnépszerűbb programozási nyelvek

Java a legnépszerűbb programozási nyelvek között továbbra is

A benne rejlő lehetőségek, a fejlődés és a közösségi támogatás szempontjából sokak szerint az egyik legjobb programozási nyelv. Népszerűségének köszönhetően számtalan aktív felhasználói fóruma van, emellett a StackOverflow-n is megjelent, amelyen tapasztalt programozók adnak ingyenes tanácsokat.

Széleskörűen elterjedt: a legnagyobb vállalatok is használják (bankok, biztosítási cégek, stb.). Sok app működik Java-val, valamint nagy tömegeket lehet elérni Androidos applikációkkal is.

A Java egyben programozási nyelv, platform és middleware szerepet is betölt. A Javadocs pedig kiváló dokumentációs eszköz.

Bluebird - Java

Java fejlesztő kerestetik - folyamatosan

A digitális fejlődés következtében egyre több IT szakemberre van szükség. 2019. március 14-én például több mint 23 ezer Java állás közül lehetett választani.

Magyarországon akár bruttó 800 ezer forint fizetés is járhat junior pozícióban, de 5 év tapasztalattal, megfelelő készségekkel és képességekkel akár az 1.2-1.8 milliós bruttó fizetés is elérhető.

Népszerűsége ellenére azonban néhány országban (USA, Németország, Svédország vagy Japán) nem ez a legjobban fizető programnyelv a szoftverfejlesztésben. Hol érdemes Java fejlesztőnek lenni? Dániában, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Dél-Koreában és Indonéziában is, hogy csak pár országot említsünk.

Új programozási nyelvek (ld. Python, amelyről korábban mi is írtunk) megjelenésekor úgy tűnt, a Java veszít népszerűségéből. Ez így is történt. Sőt, nem csak a Python, hanem a Javascript is megelőzte. De még így is stabilan a vezető programnyelvek között van és vélhetően marad is.

Bármilyen nyelvvel foglalkozó kezdő, vagy akár tapasztalt programozó számára is előnyös az elsajátítása, mivel nagyon sok rendszer ezen a programozási nyelven íródott, és folyamatos az igény a szakemberekre.

Mit érdemes Java fejlesztőként 2021-ben tanulni?

1. Docker

2. Kubernetes

3. JUnit

4. Mockito

5. Jenkins

6. Spring Framework 5+

7. Angular


Ha JAVA-s állást vagy projektet keresel, nézd meg állásajánlatainkat!

Ha szeretnél elsőként értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!


Ehhez kapcsolódó témák