Technológiai betűszavak

Réfi Balázs
2022. szeptember 9.

A technológiai rövidítések megértése elengedhetetlen az IT területén. Blogbejegyzésünkben elmagyarázzuk a leggyakrabban használt betűszavakat.

More...

Ha IT recruiterként, sourcerként vagy tanácsadóként dolgozol, vagy ha egyszerűen csak érdeklődsz az IT terület iránt, akkor rendszeresen találkozhatsz technológiai rövidítésekkel. Remélem, hogy ez a blogbejegyzés a segítségedre lesz a leggyakrabban használt szavak gyors és egyszerű dekódolásában.

Ha bármilyen betűszó hiányzik a listából, kérlek jelezd felénk! Küldd el a betűszót és azt a lehető leghamarabb felvesszük a listára.

Technológiai rövidítések ábécé sorrendben


AI

Artificial Intelligence

Az AI mesterséges intelligenciát jelent, amely segíthet nekünk intelligens gépeket, különösen intelligens számítógépes programokat készíteni. Az AI csak a gépekben van jelen. Ez egy olyan intelligencia, amely nem hasonlít az állatok és az emberek által ábrázolt természetes intelligenciára. AI-nak nevezhetünk minden olyan nem biológiai intelligenciát, amely képes érzékelni a környezetét és a körülötte zajló folyamatokat, valamint reagálni tud az azokban bekövetkező változásokra annak érdekében, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa.


AJAX

Asynchronous JavaScript And XML
Az AJAX lehetővé teszi, hogy JavaScript és XML (vagy manapság főleg JSON) segítségével a weboldal tartalmát az oldal teljes újratöltése nélkül módosítsuk. Ezt a koncepciót a legtöbb weboldal használja, és ez az alapja az egyoldalas alkalmazásoknak.


AMP

Accelerated Mobile Pages
Az AMP a Google kezdeményezése a mobil weboldalak gyorsabbá tételére. Korlátozza az olyan webes alapú nyelvek használatát, mint a HTML, CSS és JavaScript - az adott eszközkészlet korlátozott. Ha egy weboldal AMP verziója elérhető, és a Google keresési találatok között rákattintunk az adott weboldalra, akkor a gyors AMP oldal töltődik be.


API

Application Programming Interface
Az API egy layer két rendszer között, amely segít egy platform funkcióinak és adatainak használatában anélkül, hogy tudná, hogyan működik pontosan. A rendszer programozási nyelvétől függetlenül képes kommunikációt biztosítani. A leggyakoribb API-k a SOAP, az XML-RPC, a JSON-RPC és a REST.


ASCII

American Standard Code for Information Interchange

Ez egy karakterkódolási szabvány. A legtöbb modern karakterkódolás ezt használja alapként, és ezt bővíti ki, hogy több karaktert támogasson.


ASP

Active Server Pages

Az ASP az Active Server Pages rövidítése. Ezt a technológiát a Microsoft fejlesztette ki és dinamikus weboldalak generálására használható. Szerveroldali scriptet használ a frontend kérésének kiszolgálására.


AWS

Amazon Web Services

Az AWS az Amazon egyik vezető felhőalapú számítástechnikai platformja.
Az ügyfelek informatikai megoldásaikat és rendszereiket migrálhatják ebbe a biztonságos felhőszolgáltatásba, így bármikor könnyen és költséghatékonyan hozzáférhetnek az interneten.
A felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásoknak 3 fő típusa van: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platforms-as-a-Service (PaaS) és Software-as-a-Service (SaaS).


BASH

Bourne Again Shell
A Bash egy olyan felület, ahol a felhasználók szövegalapú parancsokat írhatnak be, és a számítógép lefuttatja azokat. A parancsok, a szintaxis és a kulcsszavak az eredeti Shellből lettek átvéve a kompatibilitás fenntartása érdekében. A Bash az alapértelmezett shell a legtöbb Linux disztribúcióban és a korábbi macOS verziókban.


BASIC

Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code
Ez az egyik legrégebbi programozási nyelvcsalád. Az 1960-as években fejlesztették ki azzal a céllal, hogy a nem műszaki felhasználók számára is lehetővé tegye, hogy egyszerű kódot írjanak a számítógépeknek. Használata az 1990-es években csökkent, mivel a fejlettebb számítógépek elterjedésével fejlettebb nyelvek jelentek meg a piacon.


BIOS

Basic Input Output System
Ez egy vezérlőprogram, amely ellenőrzi a hardverkomponenseket, és betölti a boot loader-t (rendszerbetöltő program), amely ezután elindítja az operációs rendszer betöltési folyamatát. Az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) a BIOS firmware utódja.


BPMN

Business Process Model and Notation
A BPMN egy olyan módszer, amellyel az üzleti folyamat lépéseinek bemutatása könnyen érthetővé tehető. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy grafikus dokumentációkat hozzanak létre, amelyek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy ezeket az eljárásokat szabványos módon kommunikálják.


CD

Continous Deployment

A CD egy olyan megközelítés, amelyben a csapatok biztosítják a rendszer gyors verzióváltását, release-elését.
A folyamatos szállítás célja, hogy a lehető leghamarabb visszajelzést kapjunk a munkánkról, hogy azt a lehető legtökéletesebben hozzá tudjuk igazítani az ügyfél igényeihez, és így a lehető legnagyobb elégedettséget érjük el az ügyfeleknél.


CDN

Content Delivery Network

A CDN alapkoncepciója az, hogy csökkentse a késleltetést, amikor egy weboldalt próbál betölteni.
Világszerte több szerver tárolja a fő szerver tartalmának gyorsítótárazott változatát. Gyorsítótárazott internetes tartalmat biztosítanak a felhasználóhoz legközelebb eső hálózati helyről, a leggyorsabb betöltési idő elérése érdekében.


CI

Continuous Integration

A folyamatos integráció egy olyan fejlesztési módszer, amellyel a fejlesztők naponta többször integrálhatják a kódot egy közös felületre. Így a kisebb változtatások is gyorsan elérhetővé válnak a csapat többi tagja számára. A CI megkönnyíti a hibák gyors és gyakori javítását, így időt takarít meg és minimalizálja a javítandó kód mennyiségét.


CLI

Command Line Interface

Ez egy olyan felhasználói felület, ahol parancsokat futtathatsz egy szöveges felületen. A történelemben ez volt az egyetlen elérhető felület a számítógép használatához. De manapság a legtöbb ember grafikus felhasználói felületet (GUI) használ, és csak a haladó szakemberek (programozók, rendszergazdák) használják a parancssori felületet a parancsok futtatására.


CMS

Content Management System

A CMS lehetővé teszi, hogy programozási ismeretek nélkül módosítsuk és új tartalommal egészítsük ki weboldalainkat, webáruházainkat. Az előnyei közé tartozik a gyorsabb fejlesztési idő, nem igényel speciális tudást és olcsóbb is lehet, bár egy bonyolultabb weboldalhoz, webshophoz nem a legjobb megoldás. A leggyakrabban használt CMS rendszerek közé tartozik a WordPress, a Joomla, a Drupal és a Magento.


COBOL

Common Business Oriented Language

Ez egy üzleti felhasználásra kifejlesztett programozási nyelv. Leginkább pénzügyi intézmények és kormányzatok használják. A legtöbb COBOL-alapú rendszert csak karbantartják, és nem adnak hozzá új funkciókat.


CRUD

Create, Read, Update, Delete

Ez a négy alapvető módja az adatok kezelésének és feldolgozásának. A legtöbb alkalmazás mindezekhez rendelkezik interfésszel, de néhány esetben nincs engedélye a meglévő adatok törlésére vagy új adatok létrehozására a szoftveren keresztül.


CX

Customer Experience

A vásárlói élmény azokat a konkrét benyomásokat, érzéseket jelenti, amelyek a márka és termékeinek megismerése során kialakulnak a vásárlóban. Átfogja a teljes folyamatot, amely a vásárlás előtt kezdődik és a tényleges használatig tart. A CX-et számos összetevő befolyásolja, de a két legfontosabb dolog a vásárló pozitív tapasztalatai a márka embereivel és a márka termékével vagy szolgáltatásával való elégedettség.


CSS

Cascading Style Sheet

Több weblap formázására és elrendezésének vezérlésére használható. A CSS független a HTML-től, és bármilyen XML-alapú jelölőnyelvvel használható.


CSV

Comma-Separated Values

Ez egy szöveges fájlformátum, ahol az adatokat elválasztó karakterrel határolják el. Neve szerint vessző, a pontosvessző a legelterjedtebb elválasztójel.


DMS

Database Management System

Az adatbázis-kezelő rendszer egy olyan szoftver, amelyben a vállalat összegyűjti az összes adatot, hogy rögzítse, ellenőrizhesse és visszakereshesse. Ezzel a vállalat rengeteg időt, erőforrást és energiát takaríthat meg az adatok keresése és kezelése során. Emellett javítja a hatékonyságot és a kommunikációt.


DNS

Domain Name System

A DNS-kiszolgáló a tartományneveket (mint például a bluebird-europe.com) IP-címekre fordítja. Bár az emberek számára könnyebb megjegyezni a tartományneveket, a számítógépek IP-címek segítségével kommunikálnak. A tartományneveket IP-címekre kell konvertálni, hogy a számítógépek is megértsék, melyik számítógépet vagy weboldalt szeretnénk elérni.


DOM

Document Object Model

Ez az a felület, amely a HTML és XML dokumentumokat írja le. Ez egy fa alapú struktúra, ahol minden csomópont a dokumentum egy részét írja le.


DRY

Don't Repeat Yourself

Ez egy szoftverfejlesztési módszertan a forráskód ismétlődésének elkerülésére. A copy-paste helyett absztrakciókat használja és az adatok normalizálását.


DTD

Document Type Definition

Meghatározza a HTML vagy XML dokumentum érvényes építőelemeit. Vannak szabványos dokumentumtípus-definíciók, mint a HTML4, HTML5, XHTML, de a fejlesztők saját definíciókat is meghatározhatnak.


EDI

Electronic Data Interchange

Az EDI az üzleti információk cseréjének általános formája. Ez a folyamat lehetővé teszi a vállalat számára, hogy papír helyett elektronikus úton küldjön információkat egy másik cégnek. Kereskedelmi partnereinket olyan gazdasági társaságoknak nevezzük, amelyek elektronikusan bonyolítják le az üzletet.


ES

ECMAScript or ES is the standard behind JavaScript

Fő célja, hogy szabványosítsa a JS weboldalak működését a különböző böngészőkben és eszközökön.


Fortran

FORmula TRANslation

Az IBM által az 1950-es években kifejlesztett általános célú programozási nyelv. Leginkább matematikai és tudományos alkalmazások használják. Az összetett problémák megoldásának felgyorsítására tervezték.


FOSS

Free and Open-Source Software

Ez egy gyűjtőfogalom a szabad és nyílt forráskódú szoftverekre. Nincs semmilyen szerzői jogi korlátozás, és a licenc lehetővé teszi a forráskód bármilyen módon történő használatát, másolását és módosítását.


FTP

File Transfer Protocol

Ez egy szabványos protokoll a fájlok átvitelére egy ügyfél és egy kiszolgáló között. A webalkalmazásokat valószínűleg FTP-n keresztül továbbítják a fejlesztő számítógépéről a tárhelyszolgáltató szerverre.


GCP

Google Cloud Platform

A Google Cloud Platform a Google egyik terméke, amely egy felhőalapú számítástechnikai szolgáltatás. Ennek a platformnak a célja a felhasználói adatok tárolása a Google szerver-infrastruktúráján. A GCP egy népszerű felhőszolgáltatás az AWS és az Azure mellett.


GIF

Graphics Interchange Format

Ez az egyik leggyakrabban használt képformátum. Lehetővé teszi az egyes képek vagy animációk tárolását egyetlen fájlban.


GUI

Graphic User Interface

A GUI egy olyan felhasználói felület, ahol ikonok, gombok és egyéb könnyen használható grafikus elemek segítségével kezelünk egy alkalmazást. Azért fejlesztették ki, mert a parancssori interfészeket nehéz volt használni.


HTML

Hyper-Text Markup Language

A HTML a webböngészőben megjelenítendő weboldalak szabványos jelölőnyelve. Meghatározza az elemek szerkezetét, például a navigációs sávot és az oldalsávot, a fejlécet, a dokumentumtestet és a láblécet. A HTML egyes szkriptnyelvekkel, például a JavaScript-szel is integrálható a weblap viselkedésének manipulálása érdekében.


HTTP

Hyper-Text Transfer Protocol
Ez egy kommunikációs protokoll, amelyet a webszerver és a felhasználó böngészője közötti kapcsolat létrehozására használnak.
Ezzel tudunk kettőjük között adatokat cserélni.


IaaS

Infrastructure as a Service

Az Infrastructure-as-a-service vagy az IaaS egy fizetős szolgáltatás, amely harmadik féltől származó infrastruktúrális szolgáltatásokat nyújt. Az erőforrások felhőn, az interneten keresztül érhetők el. A valódi eszközökön nem kell frissíteni, szervizelni vagy hibaelhárítást végezni, mert ezt a szolgáltató cégek végzik el.


IDE

Integrated Development Environment

Az IDE egy szoftverfejlesztésre használt alkalmazás. Fő célja a termelékenység maximalizálása azáltal, hogy az összes szükséges eszközt egy könnyen használható kezelőfelületen belül egyesíti, az egyes eszközök külön-külön használata helyett. Beépített eszközökkel rendelkezik a kód írásához és hibakereséséhez, valamint a szoftverek fordításához és a verziókezeléshez.


IOT

Internet of Things

A hálózatba kapcsolt intelligens objektumok és eszközök kommunikálnak egymással. Szenzorok és adók segítik az állapotok rögzítését és a műveletek végrehajtását. Leggyakoribb alkalmazások: okosotthonok, összekapcsolt járművek, forgalomirányítás és környezeti megfigyelés.


ISTQB

International Software Testing Qualification Board

Ez egy nemzetközi szinten működő nonprofit szoftvertesztelési tanúsító testület, amelyet 2002-ben alapítottak Edinburgh-ban. Alapítványi, haladó és szakértői szintű vizsga létezik. A Foundation és Advanced szintű tanúsítványok egy életen át érvényesek.


J2EE

Java 2 Enterprise Edition

A J2EE a Java 2 Platform, Enterprise Edition rövidítése. A J2EE API-k készletéből áll. A fejlesztők ezeket az API-kat használhatják üzleti számítástechnikai alkalmazások létrehozására.


J2SE

Java 2 Standard Edition

A J2SE egy alapvető szabvány, amely számos funkcióval és képességgel rendelkezik. Egy asztali környezet, amelyet alkalmazások létrehozására használnak, és tartalmazza a Java összes alapját, változókat, tömböket, JDBC-t és még sok mást. A Java Database Connectivity (JDBC) egy Java alapú programozási interfész adatbázis eléréshez.
Ennek a szabványnak később szükség szerint más változatait is kiadták.


JDBC

Java Database Connectivity
Ez egy API a Java számára, amely lehetővé teszi az adatbázisokhoz való csatlakozást. Támogatja a szabványos SQL utasításokat, mint a CREATE, UPDATE, INSERT, DELETE, SELECT.


JEE

Java Enterprise Edition

A Java Platform, Enterprise Edition, röviden a Java EE egy széles körben használt szerveroldali Java programozási platform. Az Enterprise Edition abban különbözik a Standard Edition kiadásától, hogy több könyvtárat (API-t) tartalmaz, amelyek támogatják a hibatűrő, többrétegű, elosztott alkalmazások létrehozását az alkalmazáskiszolgálón futó moduláris szoftverkomponensek segítségével.
A Java EE alkalmazáskiszolgáló képes kezelni a tranzakciókat, a skálázhatóságot és a telepített komponensek versenyét, így a fejlesztő az alkalmazás logikájára koncentrálhat anélkül, hogy az infrastruktúrával és az integrációval kellene foglalkoznia.


JS

Java Script

A JavaScript egy objektumorientált programozási nyelv. Ez a világ leggyakrabban használt programozási nyelve, amelyet kliens- és szerveroldalon egyaránt használnak. Lehetővé teszi a weboldalak interaktívvá tételét, míg a HTML és a CSS a weboldalak szerkezetét és stílusát adja. 


JSE

Java Standard Edition

A JSE a JAVA programozási nyelvet támogató, asztali és szerverkörnyezetekben használható, hordozható kódok fejlesztésére és telepítésére szolgáló számítástechnikai platform. A Java SE tartalmazza a Java virtuális számítógépet, amelyen a Java programok futnak (futási környezet), valamint a Java osztálykönyvtárak készletét.


JSF

JavaServer Faces

A JSF egy JAVA-specifikáció webes alkalmazások felhasználói felületének létrehozására, valamint a JAVA Platform (EE) része. Komponens alapú, és egyben egy MVC webes keretrendszer is, amelyet a felhasználói felület felépítésének egyszerűsítésére hoztak létre. A felhasználói felület összetevői újra felhasználhatók a szerver alapú alkalmazások oldalain.


JSON

JavaScript Object Notation

A JSON egy kompakt, szabványosított fájlformátum, amely szöveges alapú adatok ember által olvasható módon történő tárolására szolgál. Saját szerkezet-ábrázolása van, amely a JavaScript objektum szintaxisán alapul. A JSON-t leginkább a webes alkalmazásokban, például a szerver-kliens kommunikáció során történő adatátvitelre használják.


JSP

JavaServer Pages

Jakarta Server Pages. 1999-ben jelent meg, és a JAVA programozási nyelvet használja. Azért jött létre, hogy a programozóknak segítsen a HTML, XML, SOAP vagy más dokumentumtípusok alapján dinamikusan generált weboldalakat létrehozni, és olyan JAVA virtuális számítógépet igényel, amely támogatja a JAVA platform specifikációit. A JSP a JavaServer Pages rövidítése. A JSP egyszerű és gyors módja annak, hogy dinamikus weboldalakat készítsünk. Függetlenné teszi a szerver- és platformalkalmazások fejlesztését.


JVM

Java Virtual Machine

A JVM egy platformfüggetlen szoftver, amely lehetővé teszi a Java-alkalmazások futtatását bármilyen eszközön. Közvetítőprogramként működik, amely a Java kódot Java bytecode-ra fordítja, majd a számítógép futtatja.


JWT

JSON Web Token
Ez egy szabványos és biztonságos módja a kiszolgáló és az ügyfél közötti információ átvitelének JSON objektum formájában. Ezek titkosítva és digitálisan vannak aláírva. Leginkább hitelesítési folyamatokban használják: miután valaki bejelentkezett, minden kérésnek tartalmaznia kell egy JWT-t, hogy ellenőrizze, hogy a felhasználó jogosult-e az oldal elérésére.


LAMP

Linux + Apache + MySQL + PHP
A LAMP egy szoftvercsomag, amelyet dinamikus webhelyek és szerverek futtatására használnak Linux operációs rendszeren. A rövidítés a Linux, az Apache HTTP Server, a MariaDB vagy a MySQL, valamint a Perl, a PHP vagy a
Python használatán alapul. Néha Perl vagy Python használatos a PHP helyett, mindegyik ugyanarra a csomagra utal.


LLVM

Low Level Virtual Machine
Ez egy C++ nyelven írt fordítóprogram, amely a programozási nyelvek és a számítógépes kód közötti középső rétegként működik. Alacsony szintű assembly kódot generál, amely lehetővé teszi a gépi optimalizált kód gyorsabb futtatását.


LOC

Lines Of Code
Ez az egyik legelterjedtebb módja annak, hogy mérjük, mekkora egy alkalmazás. Azt jelenti, hogy hány sor van egy alkalmazásban. Számolja az üres sorokat, a megjegyzéseket, a nyitó és záró címkéket is. A pontosabb mérési módszerért lásd SLOC.


MDN

Mozilla Developer Network
Ez az egyik leggyakrabban használt webes technológiai dokumentációs oldal - amelyet a Mozilla tart fenn. A HTML, CSS, JS, Node.js és sok más témakörrel foglalkozik. A Microsoft, a Google és a Samsung is erre az oldalra helyezte át dokumentációs tartalmát, és bezárta a sajátját.


MEAN

MongoDB + Express.js + Angular + Node.js

Nyílt forráskódú SW stack, amelyben egy nyelven (JS) tudunk weboldalakat és webes alkalmazásokat fejleszteni, mind a Backend, mind a Frontend oldalon. A Tech Stack: Mongo Db, ExpresJS, AngularJS / 2+, Node.JS)


MERN

MongoDB + Express.js + React + Node.js

A MEAN Stackhez hasonlóan egy nyelven tudunk weboldalakat (JS) fejleszteni a backend és a frontend oldalakon. Angular helyett csak React van. Tehát a halmaz a következő: Mongo.DB, Express.JS, React.JS, Node.JS


MS

MS – Microsoft
A Microsoft Corporation a világ legnagyobb amerikai szoftvercége. A Microsoft szoftvertermékek széles választékát kínálja. A cég termékei közül a legismertebb a Windows operációs rendszer, amelynek legújabb verziója a Windows 11 és a Windows Server 2012 R2.

MVC

Model, View, and Controller

Ez egy olyan szoftvertervezési paradigma, amelyben az alkalmazás logikáját három fő elemre osztjuk. A Controller kezel minden bemenetet, adatokat kér a Model-től (valószínűleg egy adatbázisból), és mindezeket az adatokat visszaadja a View-nak.


MVP

Minimum Viable Product

Az MVP lényege az első olyan termék, amely képes a működésre és a leggyorsabban elkészíthető. Kezdetben ez a termék csak azokkal az alapvető tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezik, amelyek használhatóvá teszik. A cél az, hogy minél több visszajelzést gyűjtsünk a felhasználóktól, hogy a termék végül tökéletes legyen.


NLP

Natural Language Processing

Lehetővé teszi, hogy a számítógépek megértsék az emberi (vagy természetes) nyelvet. A mesterséges intelligencia egyik ága. A természetes nyelvi feldolgozással a számítógépek képesek megérteni az írott és/vagy beszélt szövegeket.


ODBC

Open Database Connectivity

Az Open Database Connectivity egy nyílt szabványú API az adatbázisokhoz való hozzáféréshez. A készítő célja egy olyan szabvány létrehozása volt, amely független adatbázis- és operációs rendszertől. Az ODBC-kompatibilis alkalmazások bármilyen adatbázishoz csatlakozhatnak, amelyhez az illesztőprogram telepítve van.


OOP

Object Oriented Programming

Az objektumorientált programozás egy olyan alapvető programozási paradigma, amely a logika vagy a funkciók helyett az adatok vagy objektumok köré szervezi a szoftvertervezést. Egy objektum olyan adatmezőként definiálható, amelyek egyedi tulajdonságokkal és viselkedéssel rendelkeznek. Ez a programozási megközelítés az összetett, nagyméretű és gyakran frissített vagy karbantartott programokra alkalmazható.


ORM

Object Relational Mapper

Az ORM vagy Object Relational Mapping egy olyan rendszer, amely az objektumnak a relációs modellhez való hozzárendelését végzi. Az ORM fő előnye, hogy a lekérdezéseket az Ön által preferált programozási nyelv objektumorientált paradigmáját használva írhatja meg. Az általános kifejezés a technikát megvalósító könyvtárra vonatkozik.


OS

Operating System

Az operációs rendszer (OS) egy olyan program, amely összeköti a hardvert és a számítógép/telefon felhasználóját. Olyan alapvető feladatokat hajt végre, mint a CPU, a memória, a bemeneti/kimeneti eszközök, a perifériák és a fájltárolók kezelése. A legnépszerűbb operációs rendszerek közé tartozik a Microsoft Windows, a macOS, a Linux, az Android és az iOS.


PaaS

Platform as a Service

A platform felhő alapon használható, azaz egy olyan szolgáltatás, amelyen belül egy alapvető szoftverszolgáltatást tudunk használni a felhőben (pl. OP rendszer, adatbázis stb.) Ez a szolgáltatás nem tartalmaz üzleti logikát.
Ezt a szolgáltatást olcsóbb használni és működtetni, mint egy szerverparkot üzemeltetni.


PEAR

PHP Extension and Application Repository

A PEAR egy tárhely a PHP-bővítmények és alkalmazások számára. Továbbá a PEAR egy egységes gyűjtemény és 100%-ban PHP kód. Számos olyan csomag létezik, amelyek a következőket tartalmazzák: DB, HTTP, HTML, XML.


PHP

Hypertext Preprocessor

A szerveroldali webes alkalmazások leggyakrabban használt szkriptnyelvének számít. A webkiszolgáló futtatja a kódot, és az eredményeket a HTTP protokollon keresztül küldi vissza a webböngészőnek, leggyakrabban HTML formátumban.


PL/SQL

Procedural Language SQL

A PL/SQL (Procedural Language/Structured Query Language) egy olyan programozási nyelv, amelyet az Oracle az SQL kiterjesztéseként hozott létre. A PL/SQL-ben írt programkódot általában az adatok kezelésére használják. Nagy mennyiségű változó kezelésére képes.


POC

Proof of Concept

Ezt a kifejezést olyan helyzetekben használják, amikor a munka végső célja annak bizonyítása, hogy az alapötlet vagy terv megvalósítható. A felhasználóktól és a csapattagoktól összegyűjtött visszajelzések révén csökkenthetők az előre nem látható kockázatok, és ezáltal később tökéletesíthető a végtermék. Egy másik kifejezés erre az elvi bizonyítás.


PWA

Progressive Web Application

Egy webes alkalmazás, amelyet a szabványos webes nyelveken, például HTML, CSS, JS segítségével fejlesztettek ki. A felhasználók hozzáadhatják ezeket az alkalmazásokat a mobiljuk kezdőképernyőjéhez. Nincs szükség arra, hogy ezeket a webes alkalmazásokat közzétegyék valamelyik mobil alkalmazás áruházban.


QA

Quality Assurance

Ez IT területen tesztelést, azaz az adott alkalmazás/weboldal/program stb. működésének ellenőrzését, a hibák kiszűrését, dokumentálását jelenti, így biztosítva a megfelelő minőséget. Tesztelhető manuálisan vagy automatikusan, van funkcionális tesztelés, forráskód tesztelés, teljesítményteszt stb. A tesztelés elengedhetetlen fázis minden alkalmazás/webhely/program stb. élesítésénél.


RAD

Rapid Application Development

Ez egy olyan szoftverfejlesztési módszer, ahol a hosszú tervezési időszakok helyett gyors prototípustervezést alkalmaznak. A fejlesztők a szoftver több iterációját hozzák létre ahelyett, hogy mindig újra kezdenék. Az alkalmazás többszöri megváltoztatásával könnyebben alkalmazkodnak a felhasználói igényekhez.


REGEX

Regular Expression

Ez egy fejlett módszer, amellyel egy adott szövegben lévő minták alapján kereshetünk. Rendkívül összetett mintákat lehet vele definiálni. A programozók leginkább feltételes utasításokban és szöveghelyettesítő forráskódokban használják.


REST

Representational State Transfer

A REST vagy Representational State Transfer egy alkalmazásközi kommunikációs típus, amely az adatokon végzett CRUD műveleteket vagy a megnevezett erőforrásokhoz való hozzáférést kezeli. Az adatok átviteléhez csak az adatok meghatározott formában (XML, JSON vagy egyszerű szöveges) való megjelenítése szükséges, a tényleges objektum feltárása vagy átvitele nélkül.


SaaS

Software As a Service

A SAAS-megoldást gyakran "on-demand szoftvernek" hívják, ez a szoftverek szállításának egyik módja.
Itt a szoftver és a hozzá tartozó adatok központilag vannak tárolva - gyakran a felhőben -, a felhasználók hozzáférése vékony kliensen keresztül történik, leggyakrabban egy webböngésző alkalmazásban.
A SaaS a közelmúltban nagyon elterjedt a legtöbb üzleti alkalmazás szolgáltatási területén – például számlázás/számvitel, HR terület, CRM-alkalmazások, MIS- és ERP-rendszerek, CM-tartalomkezelés és Service desk.


SDK

Software Development Kit

Az SDK Development Kit olyan szoftverfejlesztő eszközök gyűjteménye, amelyek segítségével a fejlesztők alkalmazásokat hozhatnak létre bizonyos meghatározott platformokon. Az SDK-t leginkább natív mobilalkalmazások fejlesztésére használják. Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy funkcionalitással bővítsék alkalmazásaikat.


SDLC

Software Development Lifecycle

Az SDLC vagy a Softver Development Life Cycle egy lépésről lépésre szóló útmutató a szoftverfejlesztéshez. Mind a 7 fázis egy adott típusú feladatot jelent, amelyet végre kell hajtani a nagyszerű szoftverek sikeres elkészítéséhez.
Az életciklus 7 fázisa a tervezés, a követelmények meghatározása, a tervezés és prototípus készítés, a fejlesztés, a tesztelés, a telepítés, a karbantartás és az üzemeltetés.


SEM

Search Engine Marketing
Ez az internetes marketing egy olyan módja, amely magában foglalja a keresőoptimalizálást (SEO) és a PPC-t (Pay Per Click) annak érdekében, hogy növelje a weboldal láthatóságát a keresőmotorokban. A jó weboldalakat a keresőmarketing szem előtt tartásával kell kialakítani.


SEO

Search Engine Optimization

Segít javítani egy weboldal megtalálását az interneten. A SEO célja, hogy a lehető legközelebb helyezze el a weboldalt a keresés első találatához. A SEO segíthet a weboldalaknak, hogy több látogatót szerezzenek fizetett hirdetések nélkül.


SLA

Service Level Agreement

Az SLA egyfajta szerződés, amely egy ügyfél és egy szolgáltató között jön létre. Ez határozza meg a nyújtott szolgáltatás szintjét és minőségét.
Segítenek szabványt felállítani az ügyfelek elégedettségének és a csapat termelékenységének mérésére.


SLOC

Source Lines Of Code
Ez egy mérési módszer egy alkalmazás méretének meghatározására. Megszámolja az alkalmazás sorait, de nem veszi figyelembe az üres szóközökön alapuló sorokat, a megjegyzéseket, a nyitó és záró címkéket és mindent, ami nem számít fontos programkódnak.


SOAP

Simple Object Access Protocol

Ez egy üzenetküldő protokoll a számítógépek közötti információcserére az interneten keresztül. A SOAP az XML specifikáció egyik alkalmazása.


SPA

Single Page Application

Az egyoldalas alkalmazás dinamikusan átírja a weboldal tartalmát új adatokkal. A felhasználók nem úgy frissítik az oldalt, mint egy normál webhelyen. Ez a módszer felgyorsítja a betöltési időt, és natív alkalmazás érzését adja.


SQL

Structured Query Language

Az SQL az adatbázisok elérésére és kezelésére használt programozási nyelv. Az SQL utasításokat olyan feladatok elvégzésére használják, mint például az adatok frissítése egy adatbázisban vagy adatok lekérdezése egy adatbázisból.
Alapvetően 4 elem van: Data Definition, Data Management, Query, és Data Controller.
Nagyon sok adatbázis-kezelő rendszer használ SQL-t, mint például: Oracle, Access, Ingres


SSL

Secure Sockets Layer
Az SSL egy olyan protokoll a szerver és a kliensek (böngészők) számára, amely lehetővé teszi az adatok hitelesítését, titkosítását és visszafejtését. Ma már elavult, helyette a TLS-t (Transport Layer Security) kell használni.


SVG

Scalable Vector Graphics
XML alapú modern képformátum. Nagyon kis méretű illusztrációkat tudunk leírni a tömörítés minőségi vesztesége nélkül. A képek minőségromlás nélkül méretezhetők. Egyre több weboldal használja ezt a fájlformátumot logók vagy ikonok és más kis illusztrációk kiszolgálására, mivel a fájl mérete kicsi és gyorsabban kiszolgálható az interneten.


SVN

Subversion

Az SVN egy verziókezelő rendszer, amely 2000 óta működik. Ez a verziókezelő rendszer a fájlok, például a forráskód, a weboldalak és a dokumentáció aktuális verzióinak kezelésére szolgál. A Subversion-t még mindig hatékonyan használják számos projektben világszerte.


TDD

Test-Driven Development

Ez egy olyan fejlesztési folyamat, amelynek során a követelményekből teszteseteket alakítanak ki. Ezután a kódot úgy írják meg, hogy átmenjen ezeken a teszteken. A fejlesztők először teszteket írnak, és miután ez megtörtént, megírják a szoftver kódját.


UAT

User Acceptance Testing

Az UAT a szoftvertesztelés utolsó és tesztelési folyamata. Ekkor a felhasználók tesztelik a funkciókat, és ellenőrzik, hogy minden megfelel-e az eredeti követelményeknek.


UI

User Interface

A felhasználó egy termék vagy szolgáltatás használata során kerül kapcsolatba vele.
A felhasználói felületet úgy alakítják ki, hogy vonzóvá tegye a kínált tartalmat a felhasználó számára.
Megtalálja a válaszokat és a megoldásokat a felhasználói igények alapján.


UML

Unified Modeling Language

Az egységes modellezési nyelvet a szoftverfejlesztés területén használják. Célja, hogy szabványos módot biztosítson a rendszer tervezésének megjelenítésére.


USB

Universal Serial Bus

Ez egy olyan technológia, amely összekapcsolja a számítógépet a perifériás eszközökkel. 1996-ban vezették be, és olyan vállalatok kezdték el fejleszteni, mint az IBM, az Intel és a Microsoft.


UX

User Experience

Minden érzés, érzelem vagy élmény, amelyet a felhasználó a termék vagy szolgáltatás használata során tapasztal, a felhasználói élmény része. A felhasználók egy termék vagy szolgáltatás használatának kezdetén kialakítanak egy felhasználói élményt, amely a használat során folyamatosan változhat. Tartalmazza azokat a feladatokat, amelyek a termék vagy szolgáltatás használatát hatékonnyá és élvezetessé teszik.


VB.Net

Visual Basic
A .NET a Microsoft által kifejlesztett .NET ökoszisztémát célzó programozási nyelvek egyike. Új funkciók nem aktívan fejlesztik ezt a VB.Net, de továbbra is kap biztonsági és hibajavításokat.


VIPER

View, Interactor, Presenter, Entity and Router
A VIPER a View, Interactor, Presenter, Entity és Router rövidítése, amely a kifejlesztett alkalmazás szerkezetének öt felelősségi szintjét jelenti. Ez egy tervezési minta a szoftverfejlesztéshez, különösen az okostelefonos alkalmazásokhoz, elsősorban iOS-re, azóta azonban Androidra is használják.


VPN

Virtual Private Network
Egy internetre csatlakoztatott hálózat, amely magánjellegű, mivel titkosítást alkalmaz az összes átküldött adatra.


VS

Visual Studio
A VS a Visual Studio rövidített változata. A Microsoft által kifejlesztett IDE szoftver. Ez a hivatalos szoftver .Net alkalmazások fejlesztésére.


XML

Extensible Markup Language

Az XML egy jelölőnyelv. A jelölőnyelvek mesterséges nyelvek, amelyeket arra használnak, hogy bizonyos jelölési rendszert biztosítsanak a számítógépes megjelenítéshez. Elsődleges célja információk és strukturált szövegek, valamint szöveges tartalmak megosztása az interneten.


Technologiai-betuszavak-Bluebird-1024x178

Ismersz más technológiai betűszavakat is? Írd meg nekünk!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

IT contracting - Bluebird
Szoftverfejlesztés - egyedi szoftverfejlesztés - Bluebird
Weblap fejlesztés - Bluebird

Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!