Technológiai betűszavak

Réfi Balázs

2022. szeptember 9.

A technológiai betűszavak megértése elengedhetetlen az IT területén. Blogbejegyzésünkben elmagyarázzuk a leggyakrabban használt betűszavakat.

More...

Ha IT recruiterként, sourcerként vagy tanácsadóként dolgozol, vagy ha egyszerűen csak érdeklődsz az IT terület iránt, akkor rendszeresen találkozhatsz technológiai betűszavakkal. Remélem, hogy ez a blogbejegyzés a segítségedre lesz a leggyakrabban használt szavak gyors és egyszerű dekódolásában.

Ha bármilyen betűszó hiányzik a listából, kérlek jelezd felénk! Küldd el a betűszót és azt a lehető leghamarabb felvesszük a listára.

Technológiai betűszavak ábécé sorrendben


API

Application Programming Interface
Az API egy layer két rendszer között, amely segít egy platform funkcióinak és adatainak használatában anélkül, hogy tudná, hogyan működik pontosan. A rendszer programozási nyelvétől függetlenül képes kommunikációt biztosítani. A leggyakoribb API-k a SOAP, az XML-RPC, a JSON-RPC és a REST.


ASP

Active Server Pages

Az ASP az Active Server Pages rövidítése. Ezt a technológiát a Microsoft fejlesztette ki és dinamikus weboldalak generálására használható. Szerveroldali scriptet használ a frontend kérésének kiszolgálására.


AWS

Amazon Web Services

Az AWS az Amazon egyik vezető felhőalapú számítástechnikai platformja.
Az ügyfelek informatikai megoldásaikat és rendszereiket migrálhatják ebbe a biztonságos felhőszolgáltatásba, így bármikor könnyen és költséghatékonyan hozzáférhetnek az interneten.
A felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásoknak 3 fő típusa van: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platforms-as-a-Service (PaaS) és Software-as-a-Service (SaaS).


CD

Continous Deployment

A CD egy olyan megközelítés, amelyben a csapatok biztosítják a rendszer gyors verzióváltását, release-elését.
A folyamatos szállítás célja, hogy a lehető leghamarabb visszajelzést kapjunk a munkánkról, hogy azt a lehető legtökéletesebben hozzá tudjuk igazítani az ügyfél igényeihez, és így a lehető legnagyobb elégedettséget érjük el az ügyfeleknél.


CDN

Content Delivery Network

A CDN alapkoncepciója az, hogy csökkentse a késleltetést, amikor egy weboldalt próbál betölteni.
Világszerte több szerver tárolja a fő szerver tartalmának gyorsítótárazott változatát. Gyorsítótárazott internetes tartalmat biztosítanak a felhasználóhoz legközelebb eső hálózati helyről, a leggyorsabb betöltési idő elérése érdekében.


CI

Continuous Integration

A folyamatos integráció egy olyan fejlesztési módszer, amellyel a fejlesztők naponta többször integrálhatják a kódot egy közös felületre. Így a kisebb változtatások is gyorsan elérhetővé válnak a csapat többi tagja számára. A CI megkönnyíti a hibák gyors és gyakori javítását, így időt takarít meg és minimalizálja a javítandó kód mennyiségét.


CMS

Content Management System

A CMS lehetővé teszi, hogy programozási ismeretek nélkül módosítsuk és új tartalommal egészítsük ki weboldalainkat, webáruházainkat. Az előnyei közé tartozik a gyorsabb fejlesztési idő, nem igényel speciális tudást és olcsóbb is lehet, bár egy bonyolultabb weboldalhoz, webshophoz nem a legjobb megoldás. A leggyakrabban használt CMS rendszerek közé tartozik a WordPress, a Joomla, a Drupal és a Magento.


CX

Customer Experience

A vásárlói élmény azokat a konkrét benyomásokat, érzéseket jelenti, amelyek a márka és termékeinek megismerése során kialakulnak a vásárlóban. Átfogja a teljes folyamatot, amely a vásárlás előtt kezdődik és a tényleges használatig tart. A CX-et számos összetevő befolyásolja, de a két legfontosabb dolog a vásárló pozitív tapasztalatai a márka embereivel és a márka termékével vagy szolgáltatásával való elégedettség.


DMS

Database Management System

Az adatbázis-kezelő rendszer egy olyan szoftver, amelyben a vállalat összegyűjti az összes adatot, hogy rögzítse, ellenőrizhesse és visszakereshesse. Ezzel a vállalat rengeteg időt, erőforrást és energiát takaríthat meg az adatok keresése és kezelése során. Emellett javítja a hatékonyságot és a kommunikációt.


EDI

Electronic Data Interchange

Az EDI az üzleti információk cseréjének általános formája. Ez a folyamat lehetővé teszi a vállalat számára, hogy papír helyett elektronikus úton küldjön információkat egy másik cégnek. Kereskedelmi partnereinket olyan gazdasági társaságoknak nevezzük, amelyek elektronikusan bonyolítják le az üzletet.


GCP

Google Cloud Platform

A Google Cloud Platform a Google egyik terméke, amely egy felhőalapú számítástechnikai szolgáltatás. Ennek a platformnak a célja a felhasználói adatok tárolása a Google szerver-infrastruktúráján. A GCP egy népszerű felhőszolgáltatás az AWS és az Azure mellett.


HTML

Hyper-Text Markup Language

A HTML a webböngészőben megjelenítendő weboldalak szabványos jelölőnyelve. Meghatározza az elemek szerkezetét, például a navigációs sávot és az oldalsávot, a fejlécet, a dokumentumtestet és a láblécet. A HTML egyes szkriptnyelvekkel, például a JavaScript-szel is integrálható a weblap viselkedésének manipulálása érdekében.


HTTP

Hyper-Text Transfer Protocol
Ez egy kommunikációs protokoll, amelyet a webszerver és a felhasználó böngészője közötti kapcsolat létrehozására használnak.
Ezzel tudunk kettőjük között adatokat cserélni.


IaaS

Infrastructure as a Service

Az Infrastructure-as-a-service vagy az IaaS egy fizetős szolgáltatás, amely harmadik féltől származó infrastruktúrális szolgáltatásokat nyújt. Az erőforrások felhőn, az interneten keresztül érhetők el. A valódi eszközökön nem kell frissíteni, szervizelni vagy hibaelhárítást végezni, mert ezt a szolgáltató cégek végzik el.


IDE

Integrated Development Environment

Az IDE egy szoftverfejlesztésre használt alkalmazás. Fő célja a termelékenység maximalizálása azáltal, hogy az összes szükséges eszközt egy könnyen használható kezelőfelületen belül egyesíti, az egyes eszközök külön-külön használata helyett. Beépített eszközökkel rendelkezik a kód írásához és hibakereséséhez, valamint a szoftverek fordításához és a verziókezeléshez.


IOT

Internet of Things

A hálózatba kapcsolt intelligens objektumok és eszközök kommunikálnak egymással. Szenzorok és adók segítik az állapotok rögzítését és a műveletek végrehajtását. Leggyakoribb alkalmazások: okosotthonok, összekapcsolt járművek, forgalomirányítás és környezeti megfigyelés.


J2EE

Java 2 Enterprise Edition

A J2EE a Java 2 Platform, Enterprise Edition rövidítése. A J2EE API-k készletéből áll. A fejlesztők ezeket az API-kat használhatják üzleti számítástechnikai alkalmazások létrehozására.


J2SE

Java 2 Standard Edition

A J2SE egy alapvető szabvány, amely számos funkcióval és képességgel rendelkezik. Egy asztali környezet, amelyet alkalmazások létrehozására használnak, és tartalmazza a Java összes alapját, változókat, tömböket, JDBC-t és még sok mást. A Java Database Connectivity (JDBC) egy Java alapú programozási interfész adatbázis eléréshez.
Ennek a szabványnak később szükség szerint más változatait is kiadták.


JEE

Java Enterprise Edition

A Java Platform, Enterprise Edition, röviden a Java EE egy széles körben használt szerveroldali Java programozási platform. Az Enterprise Edition abban különbözik a Standard Edition kiadásától, hogy több könyvtárat (API-t) tartalmaz, amelyek támogatják a hibatűrő, többrétegű, elosztott alkalmazások létrehozását az alkalmazáskiszolgálón futó moduláris szoftverkomponensek segítségével.
A Java EE alkalmazáskiszolgáló képes kezelni a tranzakciókat, a skálázhatóságot és a telepített komponensek versenyét, így a fejlesztő az alkalmazás logikájára koncentrálhat anélkül, hogy az infrastruktúrával és az integrációval kellene foglalkoznia.


JS

Java Script

A JavaScript egy objektumorientált programozási nyelv. Ez a világ leggyakrabban használt programozási nyelve, amelyet kliens- és szerveroldalon egyaránt használnak. Lehetővé teszi a weboldalak interaktívvá tételét, míg a HTML és a CSS a weboldalak szerkezetét és stílusát adja. 


JSE

Java Standard Edition

A JSE a JAVA programozási nyelvet támogató, asztali és szerverkörnyezetekben használható, hordozható kódok fejlesztésére és telepítésére szolgáló számítástechnikai platform. A Java SE tartalmazza a Java virtuális számítógépet, amelyen a Java programok futnak (futási környezet), valamint a Java osztálykönyvtárak készletét.


JSF

JavaServer Faces

A JSF egy JAVA-specifikáció webes alkalmazások felhasználói felületének létrehozására, valamint a JAVA Platform (EE) része. Komponens alapú, és egyben egy MVC webes keretrendszer is, amelyet a felhasználói felület felépítésének egyszerűsítésére hoztak létre. A felhasználói felület összetevői újra felhasználhatók a szerver alapú alkalmazások oldalain.


JSON

JavaScript Object Notation

A JSON egy kompakt, szabványosított fájlformátum, amely szöveges alapú adatok ember által olvasható módon történő tárolására szolgál. Saját szerkezet-ábrázolása van, amely a JavaScript objektum szintaxisán alapul. A JSON-t leginkább a webes alkalmazásokban, például a szerver-kliens kommunikáció során történő adatátvitelre használják.


JSP

JavaServer Pages

A JSP egyszerű és gyors módja annak, hogy dinamikus weboldalakat készítsünk. Függetlenné teszi a szerver- és platformalkalmazások fejlesztését.


LAMP

Linux + Apache + MySQL + PHP

A LAMP egy szoftvercsomag, amelyet dinamikus webhelyek és szerverek futtatására használnak Linux operációs rendszeren.
A rövidítés a Linux, az Apache HTTP Server, a MariaDB vagy a MySQL, valamint a Perl, a PHP vagy a Python használatán alapul.
Néha Perl vagy Python használatos a PHP helyett, mindegyik ugyanarra a csomagra utal.


MEAN

MongoDB + Express.js + Angular + Node.js

Nyílt forráskódú SW stack, amelyben egy nyelven (JS) tudunk weboldalakat és webes alkalmazásokat fejleszteni, mind a Backend, mind a Frontend oldalon. A Tech Stack: Mongo Db, ExpresJS, AngularJS / 2+, Node.JS)


MERN

MongoDB + Express.js + React + Node.js

A MEAN Stackhez hasonlóan egy nyelven tudunk weboldalakat (JS) fejleszteni a backend és a frontend oldalakon. Angular helyett csak React van. Tehát a halmaz a következő: Mongo.DB, Express.JS, React.JS, Node.JS


MS

MS – Microsoft
A Microsoft Corporation a világ legnagyobb amerikai szoftvercége. A Microsoft szoftvertermékek széles választékát kínálja. A cég termékei közül a legismertebb a Windows operációs rendszer, amelynek legújabb verziója a Windows 11 és a Windows Server 2012 R2.

MVP

Minimum Viable Product

Az MVP lényege az első olyan termék, amely képes a működésre és a leggyorsabban elkészíthető. Kezdetben ez a termék csak azokkal az alapvető tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezik, amelyek használhatóvá teszik. A cél az, hogy minél több visszajelzést gyűjtsünk a felhasználóktól, hogy a termék végül tökéletes legyen.


ODBC

Open Database Connectivity

Az Open Database Connectivity egy nyílt szabványú API az adatbázisokhoz való hozzáféréshez. A készítő célja egy olyan szabvány létrehozása volt, amely független adatbázis- és operációs rendszertől. Az ODBC-kompatibilis alkalmazások bármilyen adatbázishoz csatlakozhatnak, amelyhez az illesztőprogram telepítve van.


OOP

Object Oriented Programming

Az objektumorientált programozás egy olyan alapvető programozási paradigma, amely a logika vagy a funkciók helyett az adatok vagy objektumok köré szervezi a szoftvertervezést. Egy objektum olyan adatmezőként definiálható, amelyek egyedi tulajdonságokkal és viselkedéssel rendelkeznek. Ez a programozási megközelítés az összetett, nagyméretű és gyakran frissített vagy karbantartott programokra alkalmazható.


ORM

Object Relational Mapper

Az ORM vagy Object Relational Mapping egy olyan rendszer, amely az objektumnak a relációs modellhez való hozzárendelését végzi. Az ORM fő előnye, hogy a lekérdezéseket az Ön által preferált programozási nyelv objektumorientált paradigmáját használva írhatja meg. Az általános kifejezés a technikát megvalósító könyvtárra vonatkozik.


OS

Operating System

Az operációs rendszer (OS) egy olyan program, amely összeköti a hardvert és a számítógép/telefon felhasználóját. Olyan alapvető feladatokat hajt végre, mint a CPU, a memória, a bemeneti/kimeneti eszközök, a perifériák és a fájltárolók kezelése. A legnépszerűbb operációs rendszerek közé tartozik a Microsoft Windows, a macOS, a Linux, az Android és az iOS.


PaaS

Platform as a Service

A platform felhő alapon használható, azaz egy olyan szolgáltatás, amelyen belül egy alapvető szoftverszolgáltatást tudunk használni a felhőben (pl. OP rendszer, adatbázis stb.) Ez a szolgáltatás nem tartalmaz üzleti logikát.
Ezt a szolgáltatást olcsóbb használni és működtetni, mint egy szerverparkot üzemeltetni.


PEAR

PHP Extension and Application Repository

A PEAR egy tárhely a PHP-bővítmények és alkalmazások számára. Továbbá a PEAR egy egységes gyűjtemény és 100%-ban PHP kód. Számos olyan csomag létezik, amelyek a következőket tartalmazzák: DB, HTTP, HTML, XML.


PL/SQL

Procedural Language SQL

A PL/SQL (Procedural Language/Structured Query Language) egy olyan programozási nyelv, amelyet az Oracle az SQL kiterjesztéseként hozott létre. A PL/SQL-ben írt programkódot általában az adatok kezelésére használják. Nagy mennyiségű változó kezelésére képes.


QA

Quality Assurance

Ez IT területen tesztelést, azaz az adott alkalmazás/weboldal/program stb. működésének ellenőrzését, a hibák kiszűrését, dokumentálását jelenti, így biztosítva a megfelelő minőséget. Tesztelhető manuálisan vagy automatikusan, van funkcionális tesztelés, forráskód tesztelés, teljesítményteszt stb. A tesztelés elengedhetetlen fázis minden alkalmazás/webhely/program stb. élesítésénél.


REST

Representational State Transfer

A REST vagy Representational State Transfer egy alkalmazásközi kommunikációs típus, amely az adatokon végzett CRUD műveleteket vagy a megnevezett erőforrásokhoz való hozzáférést kezeli. Az adatok átviteléhez csak az adatok meghatározott formában (XML, JSON vagy egyszerű szöveges) való megjelenítése szükséges, a tényleges objektum feltárása vagy átvitele nélkül.


SaaS

Software As a Service

A SAAS-megoldást gyakran "on-demand szoftvernek" hívják, ez a szoftverek szállításának egyik módja.
Itt a szoftver és a hozzá tartozó adatok központilag vannak tárolva - gyakran a felhőben -, a felhasználók hozzáférése vékony kliensen keresztül történik, leggyakrabban egy webböngésző alkalmazásban.
A SaaS a közelmúltban nagyon elterjedt a legtöbb üzleti alkalmazás szolgáltatási területén – például számlázás/számvitel, HR terület, CRM-alkalmazások, MIS- és ERP-rendszerek, CM-tartalomkezelés és Service desk.


SDK

Software Development Kit

Az SDK Development Kit olyan szoftverfejlesztő eszközök gyűjteménye, amelyek segítségével a fejlesztők alkalmazásokat hozhatnak létre bizonyos meghatározott platformokon. Az SDK-t leginkább natív mobilalkalmazások fejlesztésére használják. Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy funkcionalitással bővítsék alkalmazásaikat.


SDLC

Software Development Lifecycle

Az SDLC vagy a Softver Development Life Cycle egy lépésről lépésre szóló útmutató a szoftverfejlesztéshez. Mind a 7 fázis egy adott típusú feladatot jelent, amelyet végre kell hajtani a nagyszerű szoftverek sikeres elkészítéséhez.
Az életciklus 7 fázisa a tervezés, a követelmények meghatározása, a tervezés és prototípus készítés, a fejlesztés, a tesztelés, a telepítés, a karbantartás és az üzemeltetés.


SEO

Search Engine Optimization

Segít javítani egy weboldal megtalálását az interneten. A SEO célja, hogy a lehető legközelebb helyezze el a weboldalt a keresés első találatához. A SEO segíthet a weboldalaknak, hogy több látogatót szerezzenek fizetett hirdetések nélkül.


SLA

Service Level Agreement

Az SLA egyfajta szerződés, amely egy ügyfél és egy szolgáltató között jön létre. Ez határozza meg a nyújtott szolgáltatás szintjét és minőségét.
Segítenek szabványt felállítani az ügyfelek elégedettségének és a csapat termelékenységének mérésére.


SOAP

Simple Object Access Protocol

Ez egy üzenetküldő protokoll a számítógépek közötti információcserére az interneten keresztül. A SOAP az XML specifikáció egyik alkalmazása.


SPA

Single Page Application

Az egyoldalas alkalmazás dinamikusan átírja a weboldal tartalmát új adatokkal. A felhasználók nem úgy frissítik az oldalt, mint egy normál webhelyen. Ez a módszer felgyorsítja a betöltési időt, és natív alkalmazás érzését adja.


SQL

Structured Query Language

Az SQL az adatbázisok elérésére és kezelésére használt programozási nyelv. Az SQL utasításokat olyan feladatok elvégzésére használják, mint például az adatok frissítése egy adatbázisban vagy adatok lekérdezése egy adatbázisból.
Alapvetően 4 elem van: Data Definition, Data Management, Query, és Data Controller.
Nagyon sok adatbázis-kezelő rendszer használ SQL-t, mint például: Oracle, Access, Ingres


SVN

Subversion

Az SVN egy verziókezelő rendszer, amely 2000 óta működik. Ez a verziókezelő rendszer a fájlok, például a forráskód, a weboldalak és a dokumentáció aktuális verzióinak kezelésére szolgál. A Subversion-t még mindig hatékonyan használják számos projektben világszerte.


UI

User Interface

A felhasználó egy termék vagy szolgáltatás használata során kerül kapcsolatba vele.
A felhasználói felületet úgy alakítják ki, hogy vonzóvá tegye a kínált tartalmat a felhasználó számára.
Megtalálja a válaszokat és a megoldásokat a felhasználói igények alapján.


UML

Unified Modeling Language

Az egységes modellezési nyelvet a szoftverfejlesztés területén használják. Célja, hogy szabványos módot biztosítson a rendszer tervezésének megjelenítésére.


UX

User Experience

Minden érzés, érzelem vagy élmény, amelyet a felhasználó a termék vagy szolgáltatás használata során tapasztal, a felhasználói élmény része.
A felhasználók egy termék vagy szolgáltatás használatának kezdetén kialakítanak egy felhasználói élményt, amely a használat során folyamatosan változhat.
Tartalmazza azokat a feladatokat, amelyek a termék vagy szolgáltatás használatát hatékonnyá és élvezetessé teszik.


XML

Extensible Markup Language

Az XML egy jelölőnyelv. A jelölőnyelvek mesterséges nyelvek, amelyeket arra használnak, hogy bizonyos jelölési rendszert biztosítsanak a számítógépes megjelenítéshez. Elsődleges célja információk és strukturált szövegek, valamint szöveges tartalmak megosztása az interneten.


Technologiai-betuszavak-Bluebird-1024x178

Ismersz más technológiai betűszavakat is? Írd meg nekünk!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

IT contracting - Bluebird
Szoftverfejlesztés - egyedi szoftverfejlesztés - Bluebird
Weblap fejlesztés - Bluebird