Szoftverfejlesztő munkakör

Réfi Balázs

2021. május 16.


Mit csinál egy szoftverfejlesztő? Bemutatjuk a leggyakoribb szoftverfejlesztői munkaköröket és megmutatjuk, hogy mennyit keres egy fejlesztő.

More...

Mit csinál a szoftverfejlesztő?

A fejlesztő feladata informatikai rendszerek tervezése, implementálása, tesztelése és bevezetése. Valójában azonban a tényleges feladatok cégenként eltérőek lehetnek.

Amennyiben egy vállalatnál a projektcsapatban dolgozik rendszerszervező, a szoftverfejlesztő feladatai közül a tervezés funkcionális vagy logikai része már ki is esik, ugyanis az üzleti folyamatok megértése és abból funkcionális specifikáció / logikai rendszerterv készítése a rendszerszervező feladata. Ebben az esetben a szoftverfejlesztő továbbra is végez tervezési feladatot, de már csak a megvalósítással kapcsolatos tervezést. (Természetesen a folyamatok megértése továbbra is nélkülözhetetlen.)

Hasonlóan, amennyiben a projektcsapatban van tesztelő, a szoftverfejlesztő többnyire a unit-tesztelésre korlátozza tesztelési feladatait, hiszen a tesztelő feladata az, hogy akár a funkcionális, akár az integrációs-, vagy terheléses teszteket elvégezze.

Ha röviden szeretnénk megfogalmazni a szoftverfejlesztő feladatát, akkor azt mondhatjuk: a fejlesztő feladata az, hogy a követelmények szerinti szoftvert implementálja, majd azt – tesztelt és működőképes állapotban – az éles környezetbe telepítse vagy átadja az üzemeltetés számára.

Szoftverfejlesztő munkakör - Bluebird blog

Szoftverfejlesztői munkakörök

Az alábbiak szerinti csoportosítás alapját a szoftverfejlesztő pozíciókra készített álláshirdetések adják.

A csoportosítást sokféleképpen el lehet készíteni, de úgy gondolom, hogy ez a felosztás az, ami leginkább megmutatja, mit is csinál valójában egy szoftverfejlesztő.

Front-end fejlesztő - Bluebird blog

Front-end fejlesztők

A front-end fejlesztők azok a szoftverfejlesztők, akik a felhasználói felületen, azaz a böngészőben futó kódot készítik. Napjainkban ez többnyire JavaScript fejlesztőt jelent.

Sokan a front-end fejlesztő és a JavaScript fejlesztő közé egyenlőségjelet is tesznek. Napjainkban ez részben igaz lehet, de korábban akár Java (Applet technológia), akár .NET (ASP.NET) platformon saját front-end megoldások léteztek.

Back-end fejlesztő - Bluebird blog

Back-end fejlesztők

Ők a szerver oldali fejlesztők. Feladatuk a többrétegű alkalmazások szerver oldali fejlesztése, API-k fejlesztése, adatbázis műveletek végrehajtásának programozása. A front-end fejlesztők munkája direkt módon látható, hiszen megjelenik a felhasználói felületen. A back-end fejlesztők viszont a láthatatlan hátteret biztosítják a szoftverhez.

Full stack fejlesztő - Bluebird blog

Full stack fejlesztők

Front-end  és back-end egy kézben. Megjegyzendő, hogy korábban ez egy teljesen természetes dolog volt. Azonban a front-end és back-end rész szétválását követően megnövekedett az értéke az olyan szakembereknek, akik a teljes vertikumban otthonosan mozognak, értenek mindkét részhez.

Full stack fejlesztőtől elvárt, hogy a teljes technológiai stack-et ismerje és értse.

Mobil fejlesztő - Bluebird blog

Mobil fejlesztők

A mobil fejlesztők készítik a mobiltelefonokon futó app-okat, játékokat. Két fő platformon dolgoznak: Android és iOS. Feladatuk az, hogy a designerrel szorosan együtt dolgozva elkészítsék a tervezett mobil alkalmazásokat.

Játékfejlesztő

Játékfejlesztők

Általában speciális gaming keretrendszer ismerettel (Unity, Unreal engine, OGRE, stb.) vagy egyéb, (pl. C++ tudással) rendelkeznek. Feladatuk játékok fejlesztése különböző platformokra, mint például desktop, mobil, console, stb.

Data scientist - Bluebird blog

Data scientist

A data scientist olyan szoftverfejlesztő, aki adatok elemzésével és feldolgozásával foglalkozik. Trendet és statisztikai adatokat elemez. Ide tartozik a machine learning, deep learning, adatvizualizáció, stb. Aktuálisan leginkább SAS, R és Python, SQL ismerettel rendelkeznek. Képesek arra, hogy az adatokat, mint adatvagyont használják a vállalkozás eredményességének érdekében.

Beágyazott fejlesztő - Bluebird blog

Beágyazott szoftverfejlesztők

Az általuk készített programok adott célhardveren futnak orvosi eszközökben, autókban (ABS), robotokban, egyéb eszközökben. Többnyire C/C++ vagy assembly tapasztalatra van szükség.

Webfejlesztő - Bluebird blog

Webfejlesztő

A webfejlesztők olyan szoftverfejlesztők, aki weboldalak fejlesztésére szakosodtak. Alapvetően HTML és CSS ismeretre van szükség. Jó belépési pont lehet a szoftverfejlesztés világába.

Devops mérnök - Bluebird blog

DevOps mérnök

A DevOps mérnök munkakör a fejlesztés (Dev) és üzemeltetés (Ops) közös metszeteként jött létre. A DevOps szakemberek által használt technológiák közé tartoznak a Kubernetes, a Docker, az Apache Mesos, a HashiCorp, Jenkins.

Security developer  - Bluebird blog

Security software developer

Feladatuk, hogy olyan szoftvereket fejlesszenek és installáljanak, melyek megóvják az eszközöket, adatokat az adatlopástól vagy behatolástól.

Szoftverfejlesztő fizetés - Bluebird blog

Szoftverfejlesztői fizetések

Aktualitás: 2020. november (Forrás: Bluebird IT Salary Guide).

Szoftverfejlesztő fizetés technológiánként - Bluebird blog
Szoftverfejlesztő állások - Bluebird
Szoftverfejlesztők napidíjon - Bluebird
Szoftverfejlesztők sikerdíjon - Bluebird