Mit csinál egy szoftverfejlesztő és mennyit keres?

Réfi Balázs

2022. június 28.

Mit csinál egy szoftverfejlesztő? Bemutatjuk a leggyakoribb szoftverfejlesztői munkaköröket és megmutatjuk, hogy mennyit keres egy fejlesztő.

More...

Mit csinál a szoftverfejlesztő?

A fejlesztő feladata informatikai rendszerek tervezése, implementálása, tesztelése és bevezetése. Valójában azonban a tényleges feladatok cégenként eltérőek lehetnek.

Amennyiben egy vállalatnál a projektcsapatban dolgozik rendszerszervező, a szoftverfejlesztő feladatai közül a tervezés funkcionális vagy logikai része már ki is esik, ugyanis az üzleti folyamatok megértése és abból funkcionális specifikáció / logikai rendszerterv készítése a rendszerszervező feladata. Ebben az esetben a szoftverfejlesztő továbbra is végez tervezési feladatot, de már csak a megvalósítással kapcsolatos tervezést. (Természetesen a folyamatok megértése továbbra is nélkülözhetetlen.)

Hasonlóan, amennyiben a projektcsapatban van tesztelő, a szoftverfejlesztő többnyire a unit-tesztelésre korlátozza tesztelési feladatait, hiszen a tesztelő feladata az, hogy akár a funkcionális, akár az integrációs-, vagy terheléses teszteket elvégezze.

Ha röviden szeretnénk megfogalmazni a szoftverfejlesztő feladatát, akkor azt mondhatjuk: a fejlesztő feladata az, hogy a követelmények szerinti szoftvert implementálja, majd azt – tesztelt és működőképes állapotban – az éles környezetbe telepítse vagy átadja az üzemeltetés számára.

AJÁNLATKÉRÉS

IT szakemberek napidíjon a Bluebirdtől

ISO 9001 Szoftverfejlesztés - Bluebird
Szoftverfejlesztő munkakör - Bluebird blog

Szoftverfejlesztői munkakörök

Az alábbiak szerinti csoportosítás alapját a szoftverfejlesztő pozíciókra készített álláshirdetések adják.

A csoportosítást sokféleképpen el lehet készíteni, de úgy gondolom, hogy ez a felosztás az, ami leginkább megmutatja, mit is csinál valójában egy szoftverfejlesztő.

Front-end fejlesztő - Bluebird blog

Front-end fejlesztők

A front-end fejlesztők azok a szoftverfejlesztők, akik a felhasználói felületen, azaz a böngészőben futó kódot készítik. Napjainkban ez többnyire JavaScript fejlesztőt jelent.

Sokan a front-end fejlesztő és a JavaScript fejlesztő közé egyenlőségjelet is tesznek. Napjainkban ez részben igaz lehet, de korábban akár Java (Applet technológia), akár .NET (ASP.NET) platformon saját front-end megoldások léteztek.

Back-end fejlesztő - Bluebird blog

Back-end fejlesztők

Ők a szerver oldali fejlesztők. Feladatuk a többrétegű alkalmazások szerver oldali fejlesztése, API-k fejlesztése, adatbázis műveletek végrehajtásának programozása. A front-end fejlesztők munkája direkt módon látható, hiszen megjelenik a felhasználói felületen. A back-end fejlesztők viszont a láthatatlan hátteret biztosítják a szoftverhez.

Full stack fejlesztő - Bluebird blog

Full stack fejlesztők

Front-end és back-end egy kézben. Megjegyzendő, hogy korábban ez egy teljesen természetes dolog volt. Azonban a front-end és back-end rész szétválását követően megnövekedett az értéke az olyan szakembereknek, akik a teljes vertikumban otthonosan mozognak, értenek mindkét részhez.

Full stack fejlesztőtől elvárt, hogy a teljes technológiai stack-et ismerje és értse.

Mobil fejlesztő - Bluebird blog

Mobil fejlesztők

A mobil fejlesztők készítik a mobiltelefonokon futó app-okat, játékokat. Két fő platformon dolgoznak: Android és iOS. Feladatuk az, hogy a designerrel szorosan együtt dolgozva elkészítsék a tervezett mobil alkalmazásokat.

Játékfejlesztő

Játékfejlesztők

Általában speciális gaming keretrendszer ismerettel (Unity, Unreal engine, OGRE, stb.) vagy egyéb, (pl. C++ tudással) rendelkeznek. Feladatuk játékok fejlesztése különböző platformokra, mint például desktop, mobil, console, stb.

Data scientist - Bluebird blog

Data scientist

A data scientist olyan szoftverfejlesztő, aki adatok elemzésével és feldolgozásával foglalkozik. Trendet és statisztikai adatokat elemez. Ide tartozik a machine learning, deep learning, adatvizualizáció, stb. Aktuálisan leginkább SAS, R és Python, SQL ismerettel rendelkeznek. Képesek arra, hogy az adatokat, mint adatvagyont használják a vállalkozás eredményességének érdekében.

Beágyazott fejlesztő - Bluebird blog

Beágyazott szoftverfejlesztők

Az általuk készített programok adott célhardveren futnak orvosi eszközökben, autókban (ABS), robotokban, egyéb eszközökben. Többnyire C/C++ vagy assembly tapasztalatra van szükség.

Webfejlesztő - Bluebird blog

Webfejlesztő

A webfejlesztők olyan szoftverfejlesztők, aki weboldalak fejlesztésére szakosodtak. Alapvetően HTML és CSS ismeretre van szükség. Jó belépési pont lehet a szoftverfejlesztés világába. Komolyabb webfejlesztők jártasak az alábbi programozási nyelvek egyikében (vagy többen is): JavaScript, Python, PHP, Angular, React, Ruby.

A webfejlesztők számára "kész" keretrendszerek, CMS-ek is rendelkezésre állnak. Ezek közül a legelterjedtebb a WordPress, a Magento és a Drupal.

Devops mérnök - Bluebird blog

DevOps mérnök

A DevOps mérnök munkakör a fejlesztés (Dev) és üzemeltetés (Ops) közös metszeteként jött létre. A DevOps szakemberek által használt technológiák közé tartoznak a Kubernetes, a Docker, az Apache Mesos, vagy a Jenkins.

Security developer  - Bluebird blog

Security software developer

Feladatuk, hogy olyan szoftvereket fejlesszenek és installáljanak, amelyek megóvják az eszközöket, adatokat az adatlopástól vagy behatolástól.

Kezdő szoftverfejlesztő állás

Hát igen, ebből viszonylag kevés van. A legtöbb munkáltató tapasztalt vagy kifejezetten senior szoftverfejlesztőket keres. De nyugalom, van remény.

Gyakran kérnek tanácsot tőlem frissen diplomázott vagy frissen egyéb helyen végzett szoftverfejlesztők. "Hol tudok elhelyezkedni?" "Mit érdemes csinálni, melyik programozási nyelven tanuljak meg rendesen fejleszteni?" Sok ilyen és ehhez hasonló kérdés érkezik.

Ha kezdő szoftverfejlesztő vagy, akkor véleményem szerint érdemes arra törekedned, hogy minél többféle technológiával megismerkedj és tapasztalatot szerezz bennük. De emellett legyen legalább 1 olyan programozási nyelv, amiben komoly és mély tudást szerzel. Lehet ez bármi. Java, C/C++, Python, Angular, React. A lényeg: az első 1-2 évben minél több tapasztalatot szerezni. 

Nálunk a Bluebirdben kifejezetten cél, hogy azok a szoftverfejlesztők, akik első éveikben a mi projektjeinken dolgoznak, minél több és komolyabb programozási nyelvet, architektúrát megismerjenek. Még akkor is, ha emiatt több időt vesz igénybe és nagyobb költséget jelent a projektben a fejlesztés. Célom az, hogy akik nálunk dolgoznak, minél képzettebbek lehessenek.

Válassz te is olyan céget, ha kezdő vagy, ahol van lehetőséged releváns munkatapasztalatot szerezni. Nem számít, mennyit keresel az első években, a lényeg, hogy juss el odáig, hogy azt mondhasd magadról: medior fejlesztő vagyok. Onnantól olyan projekten dolgozhatsz, amilyenen csak akarsz.

Legnépszerűbb programozási nyelvek

Nézzük, melyek a legnépszerűbb programozási nyelvek és hogyan változott a népszerűségük az idők folyamán! Szerintem érdemes főként a 2010 utáni részt nézni (onnan is indul a videó).

Mennyit keres egy szoftverfejlesztő?

Nézzük, milyenek az aktuális szoftverfejlesztői fizetések! Egyet biztosan mondhatunk: folyamatosan növekszik a programozók fizetése és nem is várható, hogy ez a trend változni fog. A betöltetlen szoftverfejlesztői állások száma is évről évre növekszik, tekintettel az informatika térnyerésére és egyre komolyabb mértékű nélkülözhetetlenségére.

Szoftverfejlesztő fizetés - Bluebird blog

Aktualitás: 2021. november (Forrás: Bluebird IT Salary Guide).

Szoftverfejlesztő fizetés technológiánként - Bluebird blog
Szoftverfejlesztő állások - Bluebird
Szoftverfejlesztők napidíjon - Bluebird
Szoftverfejlesztők sikerdíjon - Bluebird