TOP 15 szoftverfejlesztői állásinterjú kérdés

Balogh Cynthia
2022. május 22.

Milyen interjú kérdésekre számíts, ha szoftverfejlesztő vagy? Olvasd el cikkünket, ahol összeszedtük a TOP 15 kérdést, amivel találkozhatsz!

More...

Mire számíts egy szoftverfejlesztői állásinterjún? Álláskeresőként jó ha tudod, hogy mik hangozhatnak el az interjún, ezért készítettünk számodra egy rövid összefoglalót a legfontosabb kérdésekről. Az alábbi cikk a segítségedre lesz az alapos felkészülésben.

Amennyiben interjúztatsz szoftverfejlesztőket, cikkünk segítségedre lehet. Mielőtt azonban belemennénk, hogy milyen kérdések merülhetnek fel egy állásinterjún, nézzük meg röviden, hogy ki is az a szoftverfejlesztő!

Szoftverfejlesztő jelentése

A szoftverfejlesztő tevékenységi körébe tartozik, hogy az informatikai rendszereket, szoftvereket megtervezze, implementálja, majd tesztelje és végezetül átadja az üzemeltetés számára. Azonban a tényleges feladatok cégenként eltérőek lehetnek.

Ha tovább olvasnál arról, hogy milyen feladatai vannak a szoftverfejlesztőnek, olvasd el a szoftverfejlesztő munkakörről szóló blogposztunkat!

Szoftverfejlesztő állásinterjú kérdések

Annak érdekében, hogy sikeresen záruljon az állásinterjú, érdemes konkrét kérdésekre is felkészülni. A Bluebird IT Recruiterei segítségével összegyűjtöttük neked a legfontosabb 15 állásinterjú kérdést, melyet érdemes lehet átgondolnod.

Munkatapasztalattal kapcsolatos kérdések

1. Miért döntöttél úgy, hogy szoftverfejlesztő leszel?

Egyszerű kérdés, mégis sokat elárul rólad. Mik a céljaid, mennyire vagy elhivatott és motivált a munkáddal kapcsolatban. Továbbá, itt az is kiderülhet, hogy érdeklődsz-e más pozíciók iránt is (például PM pozíciók, csapatvezetés, stb.).

2. Hány év szakmai tapasztalatod van szoftverfejlesztés területén? Hány év általános IT tapasztalatod van?

A szakmai tapasztalatod alapján a tanácsadóink rálátást kapnak, hogy milyen projekt tapasztalatod van, hány projekten dolgoztál , mennyi ideig. Fontos szempont lehet, hogy sok rövid projekten dolgoztál vagy néhány, akár évekig tartó fejlesztésen. Mindkettő értékes lehet, de mindkettő más munkáltató számára jelent előnyt és hátrányt.

3. Milyen programnyelveket ismersz?

Az alábbi kérdés ad egy képet az interjúztatónak arról, hogy milyen programozási nyelveket ismertél meg és használtál korábbi munkáid során. Az interjún az interjúztató többnyire nem kap alapos ismeretet a szoftverfejlesztési tudásodról, de a korábbi projektjeid alapján egy senior IT recruiter meg tudja ítélni, hogy előéleted alapján megfelelő lehetsz-e adott cég meghirdetett pozíciójára vagy sem. Fő az őszinteség! Nem érdemes nagyítani, hiszen az igazság előbb-utóbb úgyis kiderül.

4. Milyen fejlesztésen dolgozol jelenleg?

Ha ezt a kérdést kapod meg, érdemes részletekbe menően mesélned a projektedről. Részletezd, hogy miért ezt a projektet választottad, mi a célja, egyedül dolgozol-e rajta vagy csapatban. Ha nehézségekbe ütköztél, hogyan oldottad meg, mit tanultál belőle? Abban az esetben ha jelenleg nem dolgozol semmin, beszélj a korábbi projektedről, a projekted által szerzett tapasztalataidról.

5. Egyedül szeretsz dolgozni vagy csapatban is élvezed a munkát?

Nincs jó vagy rossz válasz. Mondd el nyíltan a tapasztalataidat a kérdéssel kapcsolatban. Vannak olyan vállalatok, akik kifejezetten a független, önálló szoftverfejlesztőt keresik, máshol pedig a csapatjátékost részesítik előnybe.

Szoftverfejlesztő állásinterjú kérdések – Bluebird blog

Új pozícióval kapcsolatos kérdések

6. Miért gondolkodsz munkahelyváltásban? 

Az interjúztató kíváncsi, hogy mi a munkahelyváltás oka. Ebből a kérdésből adódóan az is kiderül, hogy valóban munkahelyet szeretnél váltani, vagy csak nyitott vagy az új lehetőségekre.

A munkahelyváltás leggyakoribb okai a nem megfelelő fizetés, a legacy technológiák és a régimódi foglalkoztatási formák. Máshogy fogalmazva: azt látjuk, hogy a szoftverfejlesztők leginkább az érdekes és új technológiát, remote munkavégzést (home office-t), továbbá a magas fizetést biztosító munkáltatókat keresik. 

7. Nyitott vagy más pozícióra is?

Ha a válasz igen, akkor az interjúztató más releváns pozíciókra is tudja pályáztatni tud, azaz nem csak arra a meghirdetett állásra, amellyel kapcsolatban beszéltek. Ha a kérdés nem merül fel az interjún, mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy van-e olyan más nyitott állás, amely szakmai előéleted és a használt stack alapján érdekes lehet számodra!

8. Hány hónapos a felmondási időd?

Gondold át előzetesen, hogy hány hónapos a felmondási időd az adott cégnél, és az állásinterjúra már felkészülten érkezz.

9. Mi a hosszútávú elképzelésed a következő évekre? Fejlesztői vagy vezetői pozícióban szeretnél dolgozni?

Gondolkodj 5 évvel előre. Hol képzeled el magad? Milyen szerepkörben? Szívesebben csinálnád azt amit most, vagy inkább vezetői babérokra törnél? Szakmai irány vagy vezetői? Vagy egyben mindkettő? Nézzük, mik a leggyakoribb irányok szoftverfejlesztői pozícióból: senior szoftverfejlesztő, vezető fejlesztő, architekt, projekt manager. 

Amennyiben megosztod ezt az információt, leendő munkavállalóddal megtalálhatjátok a számodra legrelevánsabb pozíciót.

10. Mi az ami motiválna a munkahelyváltásra, mi fontos számodra?

Magasabb fizetés, céges kultúra, vagy home office lehetőség? Tanácsadóink őszinte választ várnak tőled, hiszen mindkettőtök célja, hogy munkádat lelkesedéssel végezd és olyan helyet sikerüljön találni, ami a lehető legjobban megfelel az igényeidnek.

11. Mi a bérigényed?

A Bluebird Recruiterei kifejezetten javasolják, hogy konkrét bérigénnyel, vagy egy neked megfelelő bérsávval indulj neki az állásinterjúnak. Olyan fizetési igénnyel érkezz, ami motiválna a váltásban, és hosszútávon elégedett lennél vele.

Tanulmányokkal kapcsolatos kérdések

12. Milyen végzettséggel rendelkezel?

A tanulmányaiddal kapcsolatos kérdésekre is készülj. Az interjúztató továbbá megkérdezheti, hogy van-e olyan képzés, amit nem fejeztél be, tervezed-e befejezni, és ha igen, mikor? 

13. Milyen szinten van az angol nyelvtudásod?

Manapság már elengedhetetlen az angol nyelv az IT szektorban, ezért állásinterjún nagy százalékban rákérdezhetnek, hogy milyen szintű a nyelvtudásod. Sőt, talán hirtelen angol párbeszédben találod magad.

Általános állásinterjú kérdések

14. Hogyan tartod naprakészen tudásod, képességeidet?

Az interjúztatót érdekelni fogja, hogy folyamatosan képzed-e magadat, mennyire tudsz lépést tartani a folyamatosan jelenlevő változásokkal, új technológiákkal.

15. Hogyan jellemeznéd magad 3 szóban?

Nincs rossz válasz, az interjúztató a személyiségedre kíváncsi. A szerénység sok esetben előnyödre válhat, azonban ennél a kérdésnél merj magabiztosan válaszolni. Ha nem jut eszedbe semmi, tedd fel magadban a kérdést, hogy kollégáid mit gondolnak rólad? Kitérhetsz magánjellegű, illetve szakmai jellemzésre is. 

+1. Van esetleg kérdésed?

Az interjúztatóval átbeszéltétek az eddig felmerülő interjúkérdéseket a leendő munkával kapcsolatban, azonban ha úgy érzed, hogy nem tudod minden kérdésedre a választ, tedd fel őket nyugodtan. Egy állásinterjún fontos, hogy a jelölt is kérdezhessen. Nincs ötleted mit kérdezz? Érdeklődhetsz a home office lehetőségről, a juttatási csomagokról, ha nem merült fel a bérigény során, a munkakörnyezetről, az előléptetés kritériumáról, és így tovább.

Összegzés

Az összegyűjtött kérdéssorral az interjúztató a jelöltet szeretné megismerni. Szakmai szűrés általában az első interjún nem történik, de szakmai előélet feltérképezése igen!

Gondold végig milyen válaszokat szeretnél adni. Nincs rossz vagy jó válasz, fontos, hogy minden esetben őszinte légy, és önmagadat add. Sok sikert!

Van olyan kérdés ami eszedbe jutott és hiányolod cikkünkből? Írj nekünk az info@bluebird.hu címre!

Szoftverfejlesztő állások - Bluebird
CV feltöltés - Bluebird
Állásinterjúval kapcsolatos tanácsok - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalainkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!