Szabadúszó életmód: a jövő munkavállalási formája?

Réfi Balázs
2023. április 2.

Szabadúszó szeretnél lenni? Összegyűjtöttük, hogy miket érdemes végiggondolnod, mielőtt belevágnál. Biztosan neked való? Segítünk!

More...

Egyre több ember választja a szabadúszó életmódot és dönt a hagyományos munkahelyi keretek helyett a rugalmasabb munkavégzés mellett. De vajon valóban előnyös ez a fajta munkavállalás, és mire kell figyelned, ha szabadúszóvá szeretnél válni? Ebben a cikkben áttekintjük a szabadúszó fogalmát, előnyeit és hátrányait, valamint tippeket adunk, hogyan válhatsz sikeres szabadúszóvá.


Mi az a szabadúszó?

A szabadúszó fogalma

A szabadúszó olyan személy, aki önálló vállalkozóként, szerződéses alapon végez munkát különböző megbízók számára. Nem rendelkezik állandó munkáltatóval és saját maga dönt a munkájáról, ütemezéséről és díjazásáról. 

Valójában szabadúszóként nem munkát végzel, hanem vállalkozás keretében feladatokon dolgozol és eredményterméket hozol létre. Elég fontos különbség, melyet értened kell szabadúszóként. Ebben a megközelítésben nincs munkáltatód sem, hiszen nem munkaviszonyban dolgozol. Vannak viszont ügyfeleid, akiknek vagy a saját projektjein van szüksége külsős szakemberekre egy-egy feladat elvégzésére, vagy másik olyan cég, aki szabadúszókkal végez el tervezési, fejlesztési, tesztelési és egyéb feladatokat. Akár IT-ban, akár azon kívül.


Szabadúszók típusai

A szabadúszók sokféle iparágban és szakterületen tevékenykedhetnek. Például grafikus tervezők, programozók, szövegírók, fordítók, tanácsadók vagy éppen fotósok lehetnek. A szabadúszók között vannak olyanok, akik teljes időben végeznek el feladatokat ebben a formában, és olyanok is, akik csak néhány órában vállalnak ilyen jellegű megbízásokat.


A szabadúszó életmód 4 legnagyobb előnye

1. Pénz

Igen, szabadúszóként többet kereshetsz, mint munkavállalóként. Persze amikor kiszámolod, hogy mennyit is keresel, akkor számolnod kell azzal, hogy neked nem lesz szabadságod, ha beteg vagy, nem lesz pénzed, továbbá, ha akkor sem keresel semmit, ha éppen nincs projekted. 

Ezeket leszámítva ("mit adtak nekünk a rómaiak") többet kereshetsz, ha elég szenior vagy a szakmádban, megbízható és önjáró vagy.

2. Rugalmasság

Az egyik legnagyobb előnye ennek az életmódnak, hogy te határozod meg, hogy mikor és hol végzet el a feladataidat. Ez lehetővé teszi számodra, hogy a saját ütemedben, a személyes igényeidnek és élethelyzetednek megfelelően haladj a projektfeladatokkal.

Bár az utóbbi időben munkavállalók is megtapasztalták ezt a fajta szabadságot, hiszen a COVID óta a legtöbb munkahelyen hibrid munkavégzés alakult ki, melynek keretében legalább heti 1-2 napot remote dolgozhatsz.

3. Jobb munka- és magánélet egyensúly

A rugalmas munkavégzés elősegítheti a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtését, hiszen könnyebb összeegyeztetni a munkát a családi és egyéb kötelezettségekkel. Szintén igaz ennél a pontnál is az, hogy a munka- és magánélet egyesúlyának megteremtésében maga a COVID is segítségünkre volt. Bár megjegyzendő, hogy sok embernél a munka és magánélet színtereinek összemosása nem éppen a munka mennyiségét csökkentette. Sőt, sokan éppen képtelenek lettek külön kezelni a munkára fordítandó időt és a magánéletet.

4. Választási lehetőségek

Szabadúszóként lehetőséged nyílik arra, hogy olyan projekteken dolgozz, amelyek valóban érdekelnek téged és amelyek segítségével fejlesztheted szakmai tudásodat. Emellett saját magad dönthetsz a megbízókkal kötött szerződések feltételeiről és a cserében kapott díjazásról.

Előnyös számodra ez, ha jó tárgyaló vagy és sorscsapás, ha képtelen vagy nemet mondani vagy megfelelően érvényesíteni az érdekeidet.


Szabadúszó leszek - Bluebird Blog

A szabadúszó életmód 4 legnagyobb nehézsége

1. Bizonytalan jövedelem

A szabadúszó életmódnak az egyik legnagyobb hátránya, hogy a jövedelem általában bizonytalan, hiszen a megbízások és a munkadíjak ingadozhatnak. Ezért rendkívül fontos megtanulnod a pénzügyi tervezést és tartalékolást.

Másik oldalról szabadúszóként gyakran sokkal magasabb bevételt tudsz elérni, mintha munkavállaló lennél. Igenám, de munkavállalóknak van szabadságuk, ha betegek, akkor ugyanúgy van (kicsit kisebb) bevételük, mintha dolgoznánk. Neked ezzel szemben annyi bevételed van szabadúszóként, amennyit számlázni tudsz. Se több, se kevesebb.

2. A magány és az önszabályozás nehézségei

A szabadúszó életmód gyakran magányos lehet, hiszen kevesebb személyes kapcsolat alakulhat ki a munkatársakkal, mint egy hagyományos munkahelyen. Emellett az önszabályozás és az önmenedzsment kihívást jelenthet, mivel nincs közvetlen főnök vagy munkahelyi struktúra, amely segíthet a munka megszervezésében és a határidők betartásában.

Ha elég rendezett vagy és képes vagy elkezdeni a feladatokat, amikor kell, tartani az időkereteket, akkor menni fog. Ha viszont erre képtelen vagy, akkor inkább dolgozz munkavállalóként, ahol van vezetőd és remélhetőleg hatékonyan segít neked abban, hogy a keretek betartásával tudj dolgozni.

3. Nehéz ügyfelek

Szabadúszóként gyakran nehéz ügyfelekkel kell együtt dolgoznod, akik akár megváltoztathatják a projekt elvárásait, vagy nem fogadják el időben a teljesítményedet. Ez stresszt és konfliktusokat okozhat.

Ha jó emberismerő vagy, akkor akár a projekt elején is kigyulladhat a piros lámpa, hogy valami gigszer lehet (ha egyáltalán azzal beszélsz, akivel majd dolgozni fogsz). 

Problémás lehet a teljesítés igazolás elkészítése, de sokszor az is, hogy megkaphasd végre a pénzt. Sok olyan vállalat, akiknek a pénzügyi központja pl. Indiában van. Ember legyen a talpán, aki amellett, hogy szabadúszóként dolgozik, azt is el tudja végezni, hogy a pénzügy osztály szövevényes labirintusában eltalál ahhoz, akinek meg kell nyomnia az utalás gombot. Sokan nem tartanak eléggé ettől a helyzettől és csak túl későn értik meg...

4. Adminisztráció

Ha szabadúszó vagy, akkor saját magadnak kell kezelned az adózással, biztosítással és egyéb adminisztratív feladatokkal kapcsolatos ügyeket, amelyek sok időt és energiát igényelhetnek. Senki sem fogja helyetted elintézni a papírmunkát, senki sem fog helyetted figyelni arra, hogy minden adminisztratív feladat el legyen látva.


Szabadúszó - Bluebird

Hogyan válj sikeres szabadúszóvá?

1. Szükséges készségek és képességek

A sikeres szabadúszóvá váláshoz számos készségre és képességre van szükség. Például fontos az időgazdálkodás, a hatékony kommunikáció, az ügyfelekkel való kapcsolattartás és az önálló munkavégzés képessége. Ezen kívül a szakmai tudás és a folyamatos fejlődés elengedhetetlen.

Mint vállalkozó, bírnod kell a kudarcokat és mindig a megoldáskeresésen kell, hogy járjon az eszed. Szabadúszóként egyedül vagy, tiéd a felelősség. Teljesen.

2. Hálózatépítés

Ha szabadúszó vagy, akkor fontos lehet számodra a kapcsolatépítés: ez segíthet új ügyfelek és projektek megszerzésében. Vegyél részt szakmai rendezvényeken, legyél aktív közösségi média platformokon, tarts kapcsolatot másokkal, akár munkavállalóként dolgoznak, akár vállalkozóként projektfeladatokat végeznek!

3. Megfelelő munkakörnyezet

Fontos, hogy olyan munkakörnyezetet alakíts ki magad számára, amely lehetővé teszi a hatékony és zavartalan munkavégzést. Ez lehet egy külön iroda a lakásban, vagy egy közös munkahely (coworking space), ahol más szabadúszókkal is lehetőség nyílik az együttműködésre és a tapasztalatcserére.Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!