Software Engineer vs Software Developer: Mi a különbség?

Kovács Olivér
2024. május 16.

Software engineer vs software developer: Fedezd fel a különbségeket, a hasonlóságokat, a karrierlehetőségeket. Tudj meg többet!

More...

Érdekel a különbség a software engineer vs software developer munkakörök között? Ha igen, akkor blogposztunk neked való.

Ezeket a szerepeket gyakran egymás szinonímájaként használják, ami a hozzájuk kapcsolódó felelősségi körökkel és elvárásokkal kapcsolatban sokszor keveredéshez vezetett. A különbségek és hasonlóságok megértése lényeges mindazok számára, akik pályaválasztási döntés előtt állnak, valamint a cégek számára is, hogy a legmegfelelőbb jelölteket válasszák ki projektjeikhez.

Blogposztunkban összehasonlítjuk ezeket a munkaköröket, elemezzük az egyes funkciókat, szakterületeket és a technológiai területhez való hozzájárulásukat.

Kezdjük is el!

Software Engineer vs Software Developer Bluebird Blog

Software engineer vs software developer: Legfontosabb különbségek

A szoftvermérnök és a szoftverfejlesztő egyaránt fontos szerepet játszik a szoftverek létrehozásában és karbantartásában, azonban mindegyik más-más területre összpontosít.


Software Engineer

Software Developer

Fő tevékenység

- Architektúra és rendszertervezés.

- A szoftver szerkezetének és funkcionalitásának felügyelete.

- Kódolás és kivitelezés.
- Szoftverkomponensek fejlesztése és kódolása.

Technikai mélység

- Az algoritmusok megértése és rendszeroptimalizálás.
- Közvetlen és jövőbeli szoftveres kihívások kezelése.

- Jártasság a szoftverek kódolásában, hibakeresésében és telepítésében.
- Aktív részvétel a fejlesztésben.

Használt eszközök

- A projekt igényeitől függően különböző eszközöket használ.
- Rendszerszintű eszközökkel dolgozik.

- Magas szintű programozási nyelveket és speciális fejlesztőeszközöket alkalmaz.

Együttműködés és kommunikáció

- Kapcsolattartás keresztfunkcionális csapatokkal.
- Együttműködés a stakeholderekkel.

- A követelmények megértése és teljesítése érdekében szorosan együttműködik a fejlesztőtársakkal és a stakeholderekkel 

Üzleti hatás

- Stratégiai döntéshozatal, a projektek megvalósíthatóságának és méretezhetőségének befolyásolása.

- Közvetlenül befolyásolja a szoftver leszállítását, a teljesítményt és a felhasználói élményt.

A software engineer általában széles körű, holisztikus megközelítést alkalmaz a szoftverfejlesztéshez. Felelős a rendszerarchitektúra tervezéséért és kialakításáért, és olyan kritikus döntéseket hoz, amelyek befolyásolják a szoftver funkcionalitását, teljesítményét és biztonságát. Döntései meghozatala során nemcsak a szoftvert, hanem a hozzá kapcsolódó hardvert és hálózati infrastruktúrát is figyelembe veszi.

A software developer a szoftverkomponensek részletes felépítésén és megvalósításán dolgozik. A software engineer által felvázolt rendszer követelményeket alakítja végrehajtható kóddá. A szoftvermérnökök tehát a rendszer egészéről gondoskodik, a szoftverfejlesztő a szoftvert alkotó komponensek és funkciók létrehozására és optimalizálására koncentrál. A rendszer zökkenőmentes és hatékony működése érdekében mélyen elmerül a kódolásban, tesztelésben és hibakeresésben, hogy minden egyes részlet megfelelően működjön.


Software Engineer munkakör

A szoftvermérnök a szoftverfejlesztés teljes életciklusa alatt fontos szerepet játszik, munkája nem korlátozódik a folyamat egyetlen fázisára vagy aspektusára sem.

1. Tervezés

A software engineer aktívan szerepet vállal a tervezési fázisban, kialakítja a szoftverarchitektúrát, és meghatározó döntéseket hoz a megfelelő technológiák és keretrendszerek kiválasztásával kapcsolatban. Megtervezi a szoftver szerkezetét, meghatározza, hogy a különböző szoftverkomponensek hogyan lépjenek egymással kölcsönhatásba.

2. Tesztelés és karbantartás

Alapvető szerepet játszik a tesztelésében és karbantartásában. Biztosítják, hogy az alkalmazás megfeleljen a meghatározott követelményeknek, és megbízhatóan működjön a tervezett környezetben. Felelős továbbá a hibák azonosításáért és kijavításáért, valamint a szoftverek frissítéséért, így biztosítva, hogy azok alkalmazkodnak a változó igényekhez és technológiákhoz.

3. Továbbfejlesztés

Feladatai közé tartozik a meglévő szoftverek javítása és továbbfejlesztése. Folyamatosan értékeli az alkalmazások teljesítményét és hatékonyságát, elvégzi a szükséges továbbfejlesztéseket a felhasználói élmény növelése érdekében.


Software Developer munkakör

A szoftverfejlesztő alakítja a terveket működő szoftverré.

1. Fejlesztés, kódolás

Elsődleges feladata az alkalmazásokat alkotó kód megírása. Különböző programozási nyelveket használhat, és kódolási szabványok és gyakorlatok betartásával a tiszta, hatékony és hibamentes kódot hoz létre.

2. Hibakeresés

A hibakeresés a fejlesztői szerepkör fontos feladata. Azonosítania, elemeznie és javítania kell a kódban előforduló hibákat, hogy a szoftver hibátlanul és hatékonyan működjön. Ehhez hibaelhárítási és problémamegoldó készségekre van szüksége.

3. Integráció

A software developer a különböző szoftverkomponensek és modulok integrálásán is dolgozik. Az integráció gyakran további interfészek fejlesztését és API-k használatát jelenti.


Software engineer vs software developer: Felcserélhetőek ezek a kifejezések?

A szoftvermérnök és a szoftverfejlesztő elnevezéseket gyakran felcserélhetően használják az IT iparban, bár a felelősségi körök és elvárások között vannak különbségek. A felcserélhetőség mértéke elsősorban a vállalattól, a felvázolt konkrét munkakörtől, valamint az iparág fejlődő normáitól és szabványaitól függ.

1. Vállalati irányelvek

A különböző vállalatok egyedi irányelvekkel és kritériumokkal rendelkeznek a munkakörökre vonatkozóan. Egyes szervezeteknél a software engineer és a software developer közötti különbségek egyértelműek és mindegyik szerepkör meghatározott felelősségi körrel és elvárásokkal rendelkezik. Ezzel szemben a kisebb vállalatok vagy a startupok rugalmasabb megközelítést alkalmazhatnak, ahol a szakemberek számos olyan feladatot ellátnak, amelyek elmossák a hagyományos szerephatárokat.

2. A szerepek rugalmassága

Különösen a kisebb csapatoknál vagy startupoknál fordulhat elő, hogy az alkalmazottak egyszerre több munkakört látnak el. Egy szakember egyszerre végezheti a software enginerre jellemző magas szintű rendszerarchitektúra tervezést és a szoftverfejlesztőktől elvárt kódolási és hibakeresési feladatokat. Ilyen környezetben a titulusokat gyakran felcserélhetően használják az egymást átfedő felelősségi körök miatt.

3. Ipari normák és gyakorlatok

Az IT iparban idővel kialakultak a munkakörök megnevezésére vonatkozó normák és gyakorlatok, de ezeket nem szabványosították. Sok esetben a software engineer és a software developer elnevezéseket szinonimának tekintik. Az iparág fejlődésével azonban a nagyobb vállalatok egyre inkább elhatárolják ezeket a szerepköröket, ami a két megnevezés közötti egyértelműbb megkülönböztetéshez vezet.

Software Engineer vs Software Developer Bluebird Blog

Software engineer vs software developer: Karrierutak

Software engineer karrierút

A szoftvermérnökök számos szerepkörön keresztül haladhatnak előre:

 1. 1
  Junior szint: Junior software engineerként vagy pályakezdő mérnökként gyakran a készségek fejlesztése, a kódok megértése, valamint a rendszerarchitektúra megismerése a cél.
 2. 2
  Medior szint: A kezdeti tapasztalatszerzést követően szoftvermérnöki szerepkörbe léphetsz, ahol feladataidat önállóan el kell tudnod elvégezni. Szakmai támogatásra már nem szorulsz az egyszerűbb feladatoknál, bonyolultabb kérdéseknél szenior kollégáid segítenek számodra.
 3. 3
  Senior szint: Teljesen önállóan tudsz dolgozni. Munkavégzésed kiegészül juniorabb kollégák mentorálásával. Egyszerre akár több projekten is bevethető vagy, szakmai segítségre nem szorulsz.
 4. 4
  Vezetői szint: Végül olyan vezetői pozíciókba kerülhetsz, mint a Lead Engineer, Principal Engineer, vagy Engineering Manager, ahol a stratégiai tervezés és a csapatirányítás válik elsődleges feladatkörré.
 5. 5
  Szakosodás: A software engineer olyan területekre is specializálódhat, mint az Data Engineering, a biztonságtechnika vagy a DevOps, és így bizonyos műszaki területek szakértőivé válhatnak.

Software developer karrierút

A szoftverfejlesztők is hasonló szervezeti hierarchia mentén léphetnek előre:

 1. 1
  Junior szint: Junior fejlesztőként főként kódolással, hibakereséssel és különböző technológiák és eszközök tanulásával fogsz foglalkozni.
 2. 2
  Medior szint: Tapasztalataid gyarapodásával előreléphetsz fejlesztői szerepkörbe, ahol feladataidat már többnyire önállóan látod el.
 3. 3
  Senior szint: Önálló munkavégzés és mentorálás jellemzi munkádat. Szakmai kérdésekben már teljesen önállóan tudsz dönteni.
 4. 4
  Vezetői szint: Idővel olyan pozíciókba léphetsz, mint fejlesztési vezető vagy technológiai igazgató (CTO), akik a technikai stratégiáért felelnek és felügyelik a fejlesztőcsapatokat.
 5. 5
  Szakosodás: A software developer szakosodhat olyan területekre, mint a Front-End, Back-End, Full-Stack fejlesztés, vagy összpontosíthat bizonyos programozási nyelvekre és technológiákra.

Váltás a szerepek között

A szerepkörök közötti váltás az átfedő készségek miatt könnyen megvalósítható és meglehetősen gyakori:

 1. 1
  Átmenet: Sok szakember vált a két szerepkör között pályafutása során, gyakran a munkalehetőségektől, személyes érdeklődéstől vagy a különböző tapasztalatok iránti igénytől függően.
 2. 2
  Készségek átvitele: Az egyik szerepkörben megszerzett készségek átvihetők a másikba, mivel mindkét pozícióban erős programozói, problémamegoldó és elemzői készségekre van szükség.
 3. 3
  Folyamatos tanulás: A zökkenőmentes átmenet biztosítása érdekében folyamatos tanulásra és az iparági trendek, eszközök és legjobb gyakorlatok naprakész ismeretére kell összpontosítani.

GYIK

Milyen végzettség szükséges a software engineer és a software developer pozícióhoz?

Alapvető a számítástechnikai vagy egyéb kapcsolódó területen szerzett diploma, sok munkaadó azonban nyitott a nem hagyományos oktatási háttérrel rendelkező jelöltekre is, amennyiben rendelkeznek a szükséges készségekkel és tapasztalattal.

 

Melyik szerep a leginkább megfelelő egy pályakezdő számára az IT szektorban?

Ez nagyban függ az érdeklődési körödtől. Ha vonz a rendszertervezés és -architektúra, akkor a software engineer szerep lehet a megfelelőbb választás. Ha viszont inkább a kódolás és az alkalmazások létrehozása érdekel, akkor a software developer pozíció lehet a jobb karrierút.

Milyen készségeket kell kiemelni a különböző szerepekre történő felvételkor?

Software engineer esetében a rendszertervezés, a problémamegoldás és a projektmenedzsment készségeket helyezd előtérbe. Software developer esetében pedig a speciális programozási nyelvek ismeretét, a hibakeresést és az együttműködési készségeket keresd.

Lehetséges-e áttérni software developer pozícióból software engineer szerepkörbe, vagy fordítva?

Teljes mértékben. Mivel sok átfedés van a két szerephez szükséges készségek terén, sok szakember sikeresen váltot a két szerep között. A sikeres átmenethez kulcsfontosságú a folyamatos tanulás és az iparági trendekkel való tájékozottság.


Reméljük, hasznosnak találtad a software engineer vs software developer munkaköröket összehasonlító cikkünket.

Ha vállalatod informatikai szakembereket keres, akkor akár IT toborzás, akár IT contracting keretén belül is segítségedre lehetünk. Lépj kapcsolatba velünk, örömmel segítünk megtalálni a megfelelő személyt, szakembereket a feladatok ellátására.

Ha elsőként szeretnél értesülni legújabb blogbejegyzéseinkről, kövess minket a LinkedIn-en és Facebookon!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!