Mi az a SoapUI?

Nagy Anna
2021. április 6.

A SoapUI hobbiprojektként indult. Azóta az egyik legsikeresebb testing toolok közé tartozik. Tudj meg többet a Bluebird blogposztjából!

More...

A SoapUI születése

Ole Lensmar, a Smartbear nevű tech cég CTO-ja 2004-ben architektként dolgozott egy nagy integrációs projekten. A fejlesztés során a web service-ek teszteléséhez nem találtak a piacon olyan eszközt, ami használható lett volna a számukra. Ole-nak ekkoriban született meg a második fia, és éjszakánként kevesebb ideje jutott az alvásra, így – hogy hasznosan töltse az ébren töltött órákat – hobbiprojekt után nézett: ebből lett a SoapUI. Ezzel nemcsak sikerült megoldania a saját problémáját, de egyúttal - miután kb. 1 év múlva publikálta a SourceForge-on a fejlesztését - létrehozott egy azóta piacvezető API testing toolt is. 

A SoapUI egy Java és Groovy nyelven írt, nyílt forráskódú, ingyenes szoftver (de van fizetős verziója is). Az elmúlt 15 évben hatalmas népszerűségre tett szert, több millió felhasználójával a legszélesebb körben használt API teszt tool a piacon. Népszerűségének egyik oka a könnyű használhatóság: felhasználóbarát grafikus felülettel rendelkezik, segítségével gyorsan lehet automatizált funkcionális, regressziós, biztonsági és terheléses teszteket készíteni. Linux, Windows és Mac OS környezetben is fut, illetve könnyen lehet olyan elterjedt eszközökkel integrálni mint pl. a Maven, Hudson, JUnit és Apache Ant.

SoapUI vs. ReadyAPI

A korábban említett fizetős verzió, a SoapUI Pro jelenleg ReadyAPI néven érhető el. Ezt a toolt több mint 4.000 vállalat használja. A fejlesztő cég, a Smartbear referenciaként nem kisebb vállalatokat tüntet fel, mint a jelenleg napi szinten emlegetett Pfizer, illetve Nasa, FedEx, Volvo és Oracle.

A ReadyAPI egyik nagy erőssége, hogy megkönnyíti a csapatmunkát: segítségével a tagok meg tudják osztani egymás között a projektjeiket, lehetővé tesz Jira és Git integrációt. Emellett a vizuális segédletek miatt könnyebb teszteket létrehozni és végrehajtani, így a junior kollégák is gyorsabban bele tudnak tanulni a használatába. Adatvezérelt tesztelést tesz lehetővé, CI/CD integrációt támogat és a belső Reporting Dashboard segítségével gyorsabban lehet a problémákat vizsgálni, elemezni. Szakmai fórumokon az ingyenes és a fizetős verzió is jól szerepel. Mind a ReadyAPI, mind a SoapUI nagy erénye a könnyű használhatóság, habár az üzleti igényeknek való megfelelésben a SoapUI vezet. Az update-ek és support kapcsán a ReadyAPI szerepel jobban, de ez érthető és elvárható egy fizetős szoftver esetében.
Ha kipróbálnád a ReadyAPI-t, a Smartbear 14 napos ingyenes próbaverziót biztosít.

Alternatívák

2020-ban a legnépszerűbb API testing toolok között a SoapUI ezüstérmes lett. A dobogó legfelső fokán a Katalon Studio végzett, a harmadik helyet a Postman szerezte meg. A Katalon Studio egy átfogó, end-to-end automatizált tesztelési megoldásként pozícionálja magát, az API mellett web, desktop és mobil alkalmazások tesztelésére is alkalmas. A Postman eredetileg egy Chrome plugin volt, de most már kiterjesztették a megoldást Windows és Mac verziókkal is. Könnyű használhatóságával a SoapUI méltó vetélytársa.

Testing tools - Bluebird blog

Összefoglaló

Az API tesztelés iránti érdeklődés az utóbbi pár évben stabilan növekszik, az iparágban dolgozó cégek 75%-a kiemelt prioritásként kezeli az API-minőséget. A SoapUI erre a problémára nyújtott korán egy felhasználóbarát megoldást a tesztelőknek és fejlesztőknek. A hazai automatizált tesztelői álláshirdetések elvárásai között is egyre többször lehet találkozni a SoapUI toollal, így az ez irányban érdeklődőknek mindenképp érdemes mélyebben foglalkoznia ezzel az eszközzel. 

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
Tesztelők keresése sikerdíj alapon - Bluebird
Szoftvertesztelés - Bluebird

Ha a szoftvertesztelő munkakörről szeretnél megtudni többet, olvasd el a szoftvertesztelésről szóló blogpostunkat!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!