Sikeres toborzás: Így landolhat nálad a legjobb munkaerő

Ipacs Diána
2023. július 27.

Új kollégákra van szükség? Ezekkel a módszerekkel optimalizálhatod a toborzási folyamatod és alapozhatod meg vállalkozásod sikerét!

More...

Ahhoz, hogy virágozzon egy vállalkozás, sok mindennek össze kell jönnie, de van egy elengedhetetlen alapfeltétele: a sikeres toborzás. A vállalatok már nem engedhetik meg maguknak, hogy a munkaerő-felvételt szimpla adminisztratív feladatnak tekintsék.

A toborzás ugyanis stratégiai prioritású feladat.

Ha jól működik a cégünknél a toborzás és a lehető legjobb munkaerőt vesszük fel, egyértelmű versenyelőnyre tehetünk szert – ez mindenki számára világos. Egy nem megfelelő felvételi folyamat viszont sokszor azt eredményezi, hogy nem találjuk meg azt, akit valóban keresünk. Ezen nemcsak pénzt, hanem növekedési lehetőségeket is bukik egy vállalat. De hogy érjük el, hogy a legjobb jelölteket találjuk meg és ők is minket válasszanak? Lássuk, milyen módszerekkel optimalizálhatjuk a toborzási folyamatunkat és hogyan alapozhatjuk meg ezzel vállalkozásunk vagy vállalatunk sikerét!

Sikeres toborzás


Egyedi, rugalmas jelöltszűrési folyamat kialakítása

A hatékony szűrési folyamat a sikeres toborzás alapja. Sok vállalat elköveti azt a hibát, hogy egy merev, egykaptafa módszert vagy elavult szűrési módszereket használ egy-egy betöltendő pozíció esetében. Minden szervezet egyedi, és a benne betöltött szerepek is azok. Ezért a kiválasztási folyamatot a vállalat egyéni igényeihez és a munkakör pontos követelményeihez kell igazítani.

Egy technológiai startup például nagyobb hangsúlyt fektethet az innovációra, az alkalmazkodóképességre és a technológiai tudásra. Ezzel szemben egy bank a jogi ismereteket, a precizitást és a kockázatkezelési készségeket helyezheti előtérbe. Ezeknek az eltérő követelményeknek mindenképp tükröződniük kell a szűrési folyamatban.

A készségtesztek, viselkedésfelmérések és személyre szabott interjúkérdések segítségével a szervezetek hatékonyabban és pontosabban válogathatnak a jelentkezők között.


A passzív munkaerő felkutatása

A sikeres toborzás nem áll meg azoknál, akik aktívan keresnek munkát. Sok tehetséges szakember passzív álláskereső. Ők azok, akik elégedettek a jelenlegi munkakörükben, de nyitottak az izgalmas lehetőségek iránt. Ha a vállalatok figyelmen kívül hagyják ezt a csoportot, jelentős tehetségforrásról maradhatnak le.

A domainspecifikus meetupok, szakmai találkozók, networking események és az olyan közösségi platformok, mint a LinkedIn, hasznosak a passzív jelöltek eléréséhez. Emellett az alkalmazottak ajánlásainak ösztönzése és a pozitív munkáltatói brand fenntartása olyan kiváló jelölteket is hozhat, akik nem keresnek aktívan állást, de vonzónak találják a szervezeted és az általa kínált lehetőségeket.


Az interjúztatók szakmai ismereteinek fejlesztése

A felvételi folyamat során biztosítani kell, hogy maguk az interjúztatók is szakmai ismerettel rendelkezzenek a jelöltek pontos értékeléséhez, de erről nem egy cég feledkezik meg. Pedig szakértelem nélkül a HR nehezen tudja értékelni a jelölt tudását és készségeit, ez pedig tévútra viheti a felvételi döntést.

A rendszeres továbbképzések, felvételi szerepjáték-gyakorlatok (igen, működik!) és egy-két tapasztalt szakember meghívása az interjúra sokat segíthet. Ez nemcsak a jelöltek pontosabb értékelését biztosítja, hanem egyértelművé teszi, hogy a vállalat is kellőképpen felkészült az interjúra, fontosnak tartja azt – ezzel pedig a jelölt felé is kifejezzük a tiszteletünket.


A legújabb toborzási módszerek kiaknázása

A rohamos technológiai fejlődés korában nincs mese, a sikeres toborzás érdekében lépést kell tartani a legújabb toborzási módszerekkel. A mesterséges intelligencia felhasználásától az önéletrajzok szűrésén át a videós interjúk lebonyolításáig minden digitális eszközt érdemes megragadni.

Ráadásul az olyan platformok, mint a LinkedIn és a közösségi médiás toborzási kampányok teljesen megváltoztatták, hogy vállalatok hogyan érik el a potenciális jelölteket. Ha ezt figyelmen kívül hagyod, előfordulhat, hogy a toborzási folyamatod elavultnak és kevésbé vonzónak tűnik majd a hozzáértő álláskeresők számára.

Sikeres toborzás módszerek

A jelölt személyiségének figyelembevétele (culture fit)

A jelölt készségein és tapasztalatán túl a kulturális illeszkedés is lényeges tényező. Itt az a kérdés, hogy a potenciális munkavállaló értékei mennyire illeszkednek a vállalat kultúrájához.

Egy erős vállalkozói szellemmel megáldott jelölt jól boldogulhat egy startup környezetben, de egy strukturáltabb, hierarchikusabb szervezetben nehézségekbe ütközhet. Ezért fontos, hogy az interjún igyekezzünk fényt deríteni a jelölt preferált munkastílusára, az alapvető értékeire és preferenciáira. Így még időben kiderülhet, hogy a jelölt jól illeszkedik-e a vállalati kultúrába.


A felvételi élmény előtérbe helyezése

A sikeres toborzásban ugyancsak jelentős szerepe van annak, hogy a jelöltekben milyen kép alakul ki rólunk, mint munkaadóról. Röviden: leendő új kollégáinknak nem mindegy, hogy a felvételi folyamat során (a jelentkezés pillanatától a végső döntésig) hogyan bánnak velük. Ez alól persze a kiválasztás és a munkába állás közti időszak sem kivétel.

A pozitív jelöltélményhez hozzájárul a világos kommunikáció, a jelentkező idejének tiszteletben tartása, a folyamat átláthatósága és a folyamatos visszajelzés. Ez hosszabb távon megtérül, hiszen javíthatja a szervezet hírnevét. Persze ennek az ellenkezője is igaz, a negatív tapasztalat árthat a brandünknek és elriaszthatja a kiemelkedő jelölteket.


És ami az összes fenti módszert ötvözi: Fejvadászok megbízása

Bizonyos cégeknél még mindig él az a kép a fejvadászatról, hogy túl költséges vagy egyszerűen nem nekik találták ki. Számtalan szerepkör és iparág esetében azonban a fejvadászat a sikeres toborzás egyik leghatékonyabb eszköze lehet.

A vezetői szerepek, a hiánypótló pozíciók vagy a specializált területek kifejezetten megkövetelhetik a fejvadász cégek felkeresését az ideális munkaerő megszerzéséhez. A megfelelő munkatárs hosszú távú értéke a fontos pozíciók esetében messze felülmúlhatja a kezdeti kiadásokat.

Mi a Bluebirdnél pontosan erre specializálódtunk. Ha IT szakembert keresel, IT-ban jártas fejvadászaink az összes fenti módszer együttes alkalmazásával segítenek megtalálni az ideális munkaerőt, ami hosszú távon sok fejtörést és felesleges kiadást spórolhat meg a cégnek.

Ha érdekel az IT fejvadászat és kíváncsi vagy, hogyan tudunk segíteni, ajánljuk figyelmedbe IT fejvadászat oldalunkat:


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

Amennyiben IT projektre keresel szakembert és érdekel az IT contracting, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot, és jelentős szakértelmünkkel segítünk megtalálni a megfelelő embert az adott feladatra.


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!