9 érv a Selenium mellett

Majoros Ádám
2021. május 19.

Mi az a Selenium, mire használható? Megmutatjuk, mik ennek a test toolnak az előnyei. Tudj meg többet a Bluebird blogbejegyzéséből!

More...

Amikor automatizált tesztelésről kezd bárki beszélgetni a világon, előbb-utóbb, de inkább előbb szóba kerül a Selenium is, mivel sokak szerint ez az automatizált tesztelés egyik legjobb eszköze.

Napjainkban az informatika rohamos fejlődése és számtalan szintén kiváló vetélytárs mellett, mégis mitől marad ennyire népszerű, mi a titka?

Ezekre a kérdésekre szeretnék kitérni ebben a bejegyzésben. Felsorolom a Selenium segítségével végzett automatizált tesztek 9 előnyét és megnézzük, miért előnyösebb a többi automatizált teszteszközökkel szemben.

Mi is az a Selenium?

Mielőtt az említett kérdésekbe belemélyednénk, meg kell értenünk, hogy mi ez, mire használják.

Nos, a Selenium egy nyílt forráskódú automatizálási teszt eszköz, amelyet különböző webböngészőkön végzett tesztek automatizálására használnak.

Alapvetően 4 eszközt különböztethetünk meg:

  • Selenium IDE (Selenium Integrated Development Environment)
  • Selenium RC (amely már elavultnak számít)
  • Selenium WebDriver
  • Selenium Grid
Selenium - Bluebird blog

Mire használják?

Alapvetően a tesztelés automatizálására használják a különböző böngészőkben. A legtöbb böngészőt támogatja, mint például a Chrome, Mozilla, Firefox, Safari és az IE.

A monitoron élőben láthatjuk, ahogy az automatizált tesztek végbe mennek. De a kérdés, amelyre ebben a bejegyzésben választ keresünk, továbbra is adott, mivel számos eszköz áll rendelkezésre az automatizálási teszteléshez.

Lássuk, mit kínál nekünk ez az eszköz.

1. Könnyen megtanulható és egyszerűen használható

A Selenium scriptek nem olyanok, mintha órákon keresztül több száz, komplex algoritmusoknak megfelelő kódsort írnánk. A scriptek írása nem több, mint néhány kód megírása a weboldal funkcióinak automatizálásához. Ezenkívül a Selenium weboldalán található dokumentáció nagyon hasznos és részletes a fejlesztők és a tesztelők számára, hogy elkezdjék az automatizált tesztelést.

Az eszköz felhasználóbarát felületet biztosít a fejlesztők számára, amely megkönnyíti a hatékony tesztparancsok létrehozását és végrehajtását. Figyelhetjük a teszteket futása közben is. Kielemezhetjük a Selenium által készített részletes riportokat, valamint nyomon követési opciót is beállíthatunk.

A folyamatosan növekvő közösségnek köszönhetően az oktatóanyagok, tesztelési és fejlesztési support csak egy Google keresésre vannak.

2. Különböző operációs rendszereket támogat

Különböző emberek különböző operációs rendszereket használnak, így szükséges, hogy egy jó automatizálási eszköz mindet támogassa. A Selenium ezen a téren is megállja a helyét, amely támogatja a legfontosabb operációs rendszereket, például Windows, Linux, Mac OS, UNIX stb.

Létrehozhatunk egy Selenium tesztcsomagot bármelyik platformon, például a Windowson, és lefuttathatjuk ugyanazt a tesztcsomagot egy másik platformon, például Mac-en vagy Linuxon. Ez lehetővé teszi a fejlesztőknek, a gyors és egyszerű munkavégzést anélkül, hogy nagy hangsúlyt fektetnének a platformra, amelyen a kódok futni fognak.

3. Nyílt forráskód

A Selenium előnyeit növelő számos dolog egyike a nyílt forráskódú elérhetőség. Tehát nyílt forráskódú eszközként a Selenium egy nyilvánosan elérhető automatizálási keretrendszer, amely ingyenes, felmerülő költségek nélkül.

A community folyamatosan segíti a fejlesztőket a webböngészők funkcióinak automatizálásában. A Selenium a legmegbízhatóbb webautomatizálási eszközzé vált, mivel a tesztellenőrzési parancsfájlok előállítása jóval egyszerűbb a funkcionalitás validálása érdekében, mint ezek kézi tesztelése.

4. Sokféle nyelv támogatása

Amikor valaki választ egy eszközt tesztelésre, akkor az első gondolata az lesz: „Vajon támogatni fogja az adott programozási nyelvet?"

Nos, ettől nem kell tartanunk, mivel az összes fontosabb nyelvet támogatja, többek között a Java, a Python, a JavaScript, a C #, a Ruby és a Perl nyelveket.

Ezek közül bármelyik nyelven megírhatod a scriptedet és a Selenium pillanatok alatt átalakítja azokat kompatibilis kódokká. Valamennyi támogatott nyelv rendelkezik külön keretrendszerekkel, amelyek segítenek a Seleniummal végzett teszt automatizálásához szükséges tesztfájlok megírásában. Tehát, amikor ezt az eszközt választják az automatizálási tesztek végrehajtásának eszközeként, akkor nem kell aggódni a nyelv és a keretrendszer-támogatás miatt.

5. Teljeskörű böngésző támogatás

"Selenium szkript minden böngészőhöz" ezen dolgozik a community minden nap. A StatCounter szerint a Chrome, a Firefox, a Safari, az Internet Explorer, az Opera és az Edge böngészők a leggyakrabban használt böngészők világszerte, és a Selenium script kompatibilis az összes említett böngészővel. Nem kell minden böngészőnél átírni, elég csak egy scriptet megírni és az összesen futni fog.

6. Folyamatos fejlesztés

Mivel a Seleniumot egy hatalmas community támogatja - és mindannyian tudjuk, hogy egy aktív közösség nem szeret tétlenkedni - folyamatosan érkeznek frissítések. Ezek könnyen elérhetőek és könnyen érthetőek, nincs szükség különösebb képzésre, hogy használni tudjuk az újdonságokat. Ez teszi a Seleniumot más eszközökhöz képest innovatívabbá és költséghatékonyabbá is. Soha nem érzed magad egyedül. Egy hatalmas Selenium community mindig rendelkezésedre áll, hogy szükség esetén segítséget nyújtson. Feltehetjük a kérdéseinket, és közösen ötletelhetünk más szakemberekkel is.

7. Újrafelhasználhatóság és integrációk

A Selenium tesztcsomagok többször is használhatók, és több böngészőben és operációs rendszerben is tesztelhetőek. Azonban a Selenium nem egy all-inclusive webautomatizálási tesztelő eszköz, ezért third-party külső teszt framework-ökre és add-on-okra is szükségünk van.

Például a tesztesetek kezeléséhez és a jelentések készítéséhez integrálnunk kell a Seleniumot a TestNG és a JUnit programba. A folyamatos tesztelés érdekében integrálnunk kell néhány CI / CD eszközzel, mint a Jenkins, a Maven és Docker. A képalapú tesztek elvégzéséhez integrálnunk kell a Seleniumot olyan eszközökkel, mint a Sikuli, és a böngészők közötti cloud-grid teszteléshez, mint például LambdaTest. Szinte az összes management tool-lal integrálhatjuk.

8. Rugalmasság

A test management az egyik legfontosabb dolog a tesztelési lifecycle-ben. Könnyebbé és hatékonyabbá válik a Seleniumnak köszönhetően, például a tesztesetek átcsoportosítása és újrakezdése egyszerű és gyors. Segíti a fejlesztőknek és a tesztelőknek a kód gyors megváltoztatását, csökkenti a duplikációt, minimalizálja a problémákat és javítja a karbantarthatóságot. Ezek a tulajdonságok rugalmasabbá és használhatóbbá teszik a többi automatizálási teszteszközhöz képest.

9. Párhuzamos tesztelés és gyorsabb piacra lépés

Az automatizált tesztelés fő célja az idő és erőfeszítések megtakarítása. A Selenium Grid segítségével több tesztet is párhuzamosan hajthatunk végre, ezzel csökkentve a tesztelés végrehajtási idejét. Akár több száz böngészőben is tesztelhetünk párhuzamosan, így több százszoros időt takaríthatunk meg magunknak és a megrendelőnek.

Végezetül

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy amikor számos lehetőség közül bármit választhatunk, az az objektív tényezők mellett végül egy szubjektív döntés is lehet. Egy tesztelési eszköz kiválasztásakor, amikor megannyi szintén nagyszerű és jól működő vetélytárs közül kell választani, a szubjektivitás talán még nagyobb szerepet játszik. De, hogy miért válasszuk mégis pont a Seleniumot? Nos, azt kell mondanom, hogy ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. J

Szakemberek szerint: 

„A Selenium segítségével többféle teszttel tudjuk lefedni webes alkalmazásainkat. (elfogadási, funkcionális, performancia). Grid nevű komponense segítségével pedig egyszerre több valós/virtuális gépen különböző böngészőben/operációs rendszerben futtathatóak ugyanazok a tesztek rengeteg időt spórolva.”

„Kevés hardware-t eszik, gyors, egyszerű és OpenSource, kell ennél több?:)”

„A legfontosabb előnye, hogy egy javítás után lefuttatod kb. 20 perc alatt a 200-300 teszt eseted, és nyugodt lehetsz, ami eddig ment, nem romlott el. Egy pár órás javítás után kézzel sosem nyomod újra az összes forgatókönyvet, csak pár teszt esetet.”

„Fontos a tesztelés, tesztrendszerek, ez nyilvánvaló. De úgy érzem, hogy a Seleniumba sokan többet látnak bele, mint ami benne van. És elhomályosíthat, hasonlóan fontos másféle tesztelési módszereket is”

* Forrás: https://dzone.com/articles/11-reasons-why-go-for-automation-testing-using-sel

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
Tesztelők keresése sikerdíj alapon - Bluebird
Szoftvertesztelés - Bluebird

Ha a szoftvertesztelő munkakörről szeretnél megtudni többet, olvasd el a szoftvertesztelésről szóló blogposztunkat!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!