Scrum Master munkakör

Bluebird

2021. március 10.

A Scrum Master az agilis fejlesztési folyamat egyik központi szereplője. Sokrétű feladatkört kell betöltenie. Tudj meg többet cikkünkből!

More...

Darwin óta tudjuk, hogy az állatvilágban nem a legerősebb, legnagyobb, legvérmesebb faj képes túlélni, hanem az, amelyik a leghatékonyabban tud alkalmazkodni környezetéhez. Az üzleti világot ugyan nem egyedül a természet farkastörvényei uralják, de egy vállalat számára a siker zálogát a rugalmasság, a változó piaci és ügyféligényekhez történő gyors igazodás és az alkalmazkodóképesség jelenti. Ezt a rugalmasságot és alkalmazkodóképességet jelenleg leginkább az agilis szervezeti kultúra tudja biztosítani.

Agilis szoftverfejlesztés

Az agilitás, mint működési mód, már két évtizedes múltra tekint vissza. Elsőként a szoftverfejlesztés területén jelent meg, majd onnan hódította meg a vállalatok többi osztályát, részlegét is. Központi gondolata, hogy a munkát kisebb, önszerveződő, több szakterületet képviselő csoportok végzik, ahol rendkívül fontos az egymással való kommunikáció, az ügyféllel történő folyamatos, szoros együttműködés és a változó igényekhez való állandó alkalmazkodás.

Az agilis működés egyik leggyakoribb gyakorlati megvalósítása a szoftverfejlesztési területen az úgynevezett Scrum keretrendszerben történik. Egy-egy fejlesztői Scrum csapat legfeljebb 8-10 emberből áll, akik pontosan tudják, hogy mit várnak el tőlük, és az eredmény leszállításáért felelősséget is éreznek. Lényeges eleme a Scrumnak, hogy a csapattagok egyenrangúak, közösen döntenek a célok elérésének módjáról. De hogyan lehet tartani a rendet, ha nincs főnök, aki utasításokat adna? Itt lép a képbe a Scrum Master, amely egyike a manapság népszerű IT munkaköröknek.

Scrum Master

Nem igazán könnyű definiálni a Scrum Master szerepét, mert számtalan feladata lehet egy-egy projekt során. Alapvetően az a dolga, hogy biztosítsa az agilis alapelvek betartását a csapatban és működtesse a Scrum keretrendszer meghatározta mechanizmusokat (részt vesz a napi standupokon, a demókon és retrospective-eken, besegít a sprintek tervezésébe és a backlog finomításába, és így tovább). Ennek során túllendíti a csapatot a felmerülő nehézségeken, irányt mutat a tagoknak, ha éppen arra van szükség, vagyis elhárítja mindazokat a nehézségeket, amelyek a projekt sikerét veszélyeztethetik.

Bluebird blog - Scrum Master

Ebből is látszik, hogy a Scrum Masternek számos különféle ismerettel és képességgel kell rendelkeznie. Egyszerre agilis szakértő, tanácsadó, projektmenedzser, coach, mentor, vagy ha kell, hát lelki szemetesláda.

Minthogy az agilis működés lelke a csapat jó együttműködésében rejlik, ezt neki kell biztosítania. Ha valahol feszültség keletkezik, azt ő oldja fel, akár személyes, akár csoportos beszélgetés keretében. Tükröt tart a csapat elé, ráirányítja a figyelmüket a teljesítményükre és ösztönzi őket a folyamatos javulásra. Ha lazulást észlel, ha a célok elérése veszélybe került, ő hozza újra lendületbe őket.

Mivel pedig formális hatalma ehhez nincs (hiszen a csapatban mindenki egyenrangú!), így csak személyiségének erejével, szakmai hitelességével, tekintélyével tud hatni a többiekre. Utasítást nem adhat: meg kell győznie a csapattagokat arról, hogy döntései helyesek, és a közös cél elérését szolgálják.

Szakmai előélet

Nyilvánvaló tehát, hogy a szakmai tudás szükséges, de önmagában még kevés ahhoz, hogy valakiből jó Scrum Master váljon. Nem kell, hogy ő legyen a legjobb fejlesztő vagy tesztelő a csapatban, de mindenképpen értenie kell hozzá annyit, hogy megértse a problémákat, mérlegelje azok súlyosságát és megoldási javaslatokkal tudjon élni.

A szakmai oldal mellett azonban legalább ennyire fontosak az emberi jellemvonások is. Jó viszonyt kell tudnia kiépítenie a csapat tagjaival, de nem szabad hagynia, hogy a fejére nőjenek, félrevezessék.

Nem lehet elfogult: a csapattagoknak nem csak az erősségeivel, de a gyengéivel is tisztában kell lennie. Legyen türelmes, megértő, ugyanakkor határozott is, hogy mindenkiből a legjobbat hozza ki, és a jó képességű egyénekből igazán ütőképes csapat alakuljon ki.

Kiből lehet jó Scrum Master?

A neten tucatjával találhatunk tanfolyamokat, ahol néhány napos képzés után Scrum Master minősítést adnak a hallgatónak. Azonban az agilis módszertan mégoly alapos ismerete sem vértezi fel az embert a sokrétű feladatra, amit a szerepkör megkíván. Mindenképpen hasznos lehet egy agilis csapatban eltöltött néhány év, hogy az illető belülről, a gyakorlatban is megismerje a módszertant.

A munkatapasztalat mellé nem árt némi élettapasztalat sem. Jól jön az ifjonti hév, a lelkesedés, de amikor eltérő személyiségű és hátterű munkatársakból kell ütőképesen együttműködni képes csapatot faragni, többet érhet az empátia, a konfliktuskezelési képességek, valamint a vezetői módszerek és motivációs mozgatórugók ismerete. No és persze, ahogy az informatika minden ágában, itt is elengedhetetlen a folyamatos tanulás, önképzés, fejlődés.

Bluebird IT munkakörök - Scrum Master

Scrum Master fizetés

Összetett munkaköréből adódóan a Scrum Master az IT-világ jobban megfizetett szereplői közé tartozik. A Bluebird IT Salary Guide szerint egy junior Scrum Master alapfizetése 700-900 ezer forint.

Egy szenior Scrum Master már 1,2 millió forint körül kereshet havonta, egy vezető Scrum Master pedig ennek a másfélszeresét is elkérheti – és meg is adják neki.

Kint vagy bent?

Nincs egyetértés abban, hogy mi a jobb: ha a Scrum Master része a fejlesztői csapatnak (például maga is fejlesztő, egyike a szenioroknak), vagy ha kívülálló?

Az előbbi mellett szól, hogy ebben az esetben együtt él a csapattal, jobban érti a problémákat, belülről ismeri a projektet és a fejlesztés alatt álló kódot. Ellene szól viszont, hogy az egyéni fejlesztői (tesztelői, stb.) munka összeütközésbe kerülhet a Scrum Master egész csapatot érintő feladataival.

A fő állású Scrum Master mindenképpen extra költséget jelent – ezt némiképp lehet csökkenteni azzal, ha egyszerre több csapatnál látja el a feladatát, ez viszont a munkája hatékonyságának rovására mehet.

Az megoldás az lehet, ha a Scrum Master a csapat tagja, de csak akkor veszi ki a részét a tényleges fejlesztésből, ha Scrum Masteri minőségében nincs dolga.

Ha Scrum Masterre van szükséged, kérj ajánlatot tőlünk! Belsős állományba munkaerő-közvetítés keretében, projektre pedig napidíj alapon.

IT állásajánlatainkat megtalálod állásoldalunkon!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!