Scrum Master feladatai és fizetése

Réfi Balázs
2024. április 11.

A Scrum Master az agilis fejlesztési folyamat egyik központi szereplője. Sokrétű feladatkört kell betöltenie. Tudj meg többet cikkünkből!

More...

Scrum Master feladatai

A Scrum Masternek számtalan feladata van egy-egy projekt során. Alapvetően az a dolga, hogy biztosítsa az agilis alapelvek betartását a csapatban és működtesse a Scrum keretrendszer meghatározta mechanizmusokat (részt vesz a napi standupokon, a demókon és retrospective-eken, besegít a sprintek tervezésébe és a backlog finomításába, és így tovább). Ennek során túllendíti a csapatot a felmerülő nehézségeken, irányt mutat a tagoknak, ha éppen arra van szükség, vagyis elhárítja mindazokat a nehézségeket, amelyek a projekt sikerét veszélyeztethetik.

A Scrum Master felelős a Scrum csapat napi szintű támogatásáért. Feladatköre nagyon hasonlít egy edző vagy oktató feladataihoz. Teljesen eltér a hagyományos projektmenedzser feladataitól és felelősségi körétől. Ennek oka, hogy az önszerveződő fejlesztőcsapat nem igényel menedzsmentet, a feladatok nem kerülnek kiosztásra, mert a csapat választja ki őket a backlogból.

A Scrum Master feladata az értékteremtés maximalizálása azáltal, hogy a projektben részt vevő valamennyi belső és külső személyt oktatja, és elősegíti a product owner, a fejlesztőcsapat és a szervezet közötti interakciókat.

Ő felel például azért, hogy a kötelező eseményekre a Sprint során sor kerüljön, és ne lépjék túl a rendelkezésre álló időt.

Ebből is látszik, hogy a Scrum Masternek számos különféle ismerettel és képességgel kell rendelkeznie. Egyszerre agilis szakértő, tanácsadó, projektmenedzser, coach, mentor, vagy ha kell, hát lelki szemetesláda.

Minthogy az agilis működés lelke a csapat jó együttműködésében rejlik, ezt neki kell biztosítania. Ha valahol feszültség keletkezik, azt ő oldja fel, akár személyes, akár csoportos beszélgetés keretében. Tükröt tart a csapat elé, ráirányítja a figyelmüket a teljesítményükre és ösztönzi őket a folyamatos javulásra. Ha lazulást észlel, ha a célok elérése veszélybe került, ő hozza újra lendületbe őket.

Mivel pedig formális hatalma ehhez nincs (hiszen a csapatban mindenki egyenrangú!), így csak személyiségének erejével, szakmai hitelességével, tekintélyével tud hatni a többiekre. Utasítást nem adhat: meg kell győznie a csapattagokat arról, hogy döntései helyesek, és a közös cél elérését szolgálják.

Scrum Master feladatai tételesen

 • Megszervezi a Scrum eseményeket (daily standup, sprint tervezés, demók, retrospektív, stb.).
 • Segít a csapatnak a DSM (daily standup meeting) során a konszenzusos döntések meghozatalában. 
 • Segít a csapatnak megállapodásra jutni abban, hogy mit lehet elérni egy sprint alatt.
 • Segít a demók és retrospektívek szervezésével.
 • Segít a backlog finomításában, biztosítja, hogy a backlog tételek egyértelműek legyenek.
 • Segít a csapatnak fókuszban maradni és követni a napi scrumok egyeztetett szabályait.
 • Coachként támogatja a csapatot.
 • Figyelemmel kíséri a csapattagok hangulatát, tagok egymáshoz való viszonyát. Coachként beavatkozik, amikor szükséges.
 • Figyeli és felismeri a csapat előrehaladását akadályozó lehetséges akadályokat. Mindent megtesz az akadályok elhárításáért.
 • Védi a csapatot a külső zavaró tényezőktől.
 • Mutatószámok segítségével biztosítja, hogy a csapat tisztában legyen saját teljesítményével.
 • Ösztönzi a csapat tagjait a jobb teljesítmény elérésére.
 • Biztosítja a projekt scrum keretrendszer szerint haladjon előre.
Scrum Master munkakör - Bluebird blog

Szükséges készségek és képességek

Tanítási és coaching képességek

A Scrum Master munkájának jelentős része az, hogy segítsen mindenkinek a csapatban az agilis megközelítés megértésében és az annak megfelelő munkavégzésben.  Ennek eredményeként a Scrum Masternek kiváló tanítási képességekre van szüksége, különösen azoknál a csapatoknál, akik még nem ismerik a Scrum keretrendszert. Egy nagyszerű Scrum Masternek nemcsak tudnia kell, mit kell tennie, de el is kell tudnia magyaráznia minden érintett tagnak.

Támogató vezetői megközelítés

A támogató vezetőt a csapat támogatása iránti szenvedély hajtja. Ez a megközelítés szöges ellentéte a szokásos vezetői stílusnak, amely irányítani és vezetni akar. A Scrum Master támogatja a csapat céljait, és segíti őket a fejlődésben és a sikerben. Scrum Master etikus és gondoskodó magatartást tanúsít, mások szükségleteit helyezi előtérbe, növeli az egyértelműséget és az átláthatóságot.

Kommunikációs képességek

Az emberek tipikus kommunikációs megközelítése a versengés, az ítélkezés, a követelés és a diagnózis felállítása. A Scrum Master erőszakmentes kommunikációt gyakorol és tanít a csapatnak. A jó Scrum Master jobban szereti a párbeszédet, mint a monológot, odafigyel mások érzéseire, nem személyeskedik és nem kritizál.

Facilitátor készségek

Kiváló facilitátornak lenni azt jelenti, hogy a dolgokat könnyebbé és megvalósíthatóbbá tesszük. Ez magában foglalja a scrum csapat együttműködésének segítését, például egy találkozó, változás vagy döntéshozatali folyamat során. A kiváló scrum master megbízható, tárgyilagos és semleges.

Scrum folyamat - Bluebird blog

Scrum Master tanúsítványok

CSM

Certified Scrum Master

Scrum Alliance szervezet adja ki ezt a minősítést. Ez a legelterjedtebb minősítés és ajánlott mindenkinek, aki Scrum Masterként szeretne dolgozni.

A tanfolyam és vizsga költsége összesen 500-1000 USD körül mozog.

A minősítés megszerezhető pusztán a tanfolyami jelenléttel és az azt követő sikeres vizsgával.

PSM I

Professional Scrum Master I

Scrum.org által kínált Scrum minősítés, amelyet a Scrum Alliance egyik társalkotója, Ken Schwaber által alapított szervezet kínál. 

A PSM I az első része egy három részes képzésnek (PSM II, PSM III).

A tanfolyam költsége 150 USD. A tanúsításhoz át kell menni a PSM I értékelésen. Tanfolyamon való részvétel nem kötelező.

CSP

Certified Scrum Professional

Termékfejlesztési területen ez a legmagasabb szintű Scrum minősítés. Alapvetően fejlesztők számára lehet érdekes ez a tanúsítvány.
Előfeltétele ennek a minősítésnek egy aktív CSD minősítés, legalább 36 hónapos agilis vagy scrum munkatapasztalat az elmúlt öt évből, továbbá legalább 70 órányi Scrum oktatás megléte az elmúlt 3 évből.

Költség: 100 dollár jelentkezési díj, plusz 150 dollár tanúsítási díj.

SSM

SAFe Scrum Master

A SAFe Scrum Master tanúsítvány azoknál a munkakörnyezeteknél lehet hasznos, ahol Agile, Lean vagy DevOps  koncepció szerint történik a fejlesztés. A tanúsítást a Scaled Agile, a Scaled Agile Framework (SAFe) felügyeletét ellátó szervezet végzi.
A tanfolyam és vizsga díja együttesen 600 és 1200 USD között mozog. A vizsga előfeltétele a Scaled Agile által jóváhagyott kétnapos tanfolyam.

CSD

Certified Scrum Developer

Ez a tanúsítvány Scrum környezetben dolgozó termékfejlesztők számára hasznos.  Ez a minősítés előfeltétele a Certified Scrum Professional (CSP) minősítésnek, de az Advanced Certified Scrum Developer (ACSD) minősítésnek is. 
A tanúsítvány megszerzéséhez legalább kétnapos CSD tanfolyam elvégzése szükséges. Költsége 1000 USD körüli. 

Kiből lehet jó Scrum Master?

Szakmai előélet

Szakmai tudás és tapasztalat szükséges, de önmagában még kevés ahhoz, hogy jó Scrum Master váljon belőled. Nem kell, hogy te legyél a legjobb fejlesztő vagy tesztelő a csapatban, de mindenképpen értened kell hozzá annyit, hogy megértsd a problémákat, mérlegeld azok súlyosságát és megoldási javaslatokkal tudj élni.

A szakmai oldal mellett azonban legalább ennyire fontosak az emberi jellemvonások is. Jó viszonyt kell tudnod kiépítenie a csapat tagjaival. Nem lehetsz elfogult: a csapattagoknak nem csak az erősségeivel, de a gyengéivel is tisztában kell lennie. Legyél türelmes, megértő, ugyanakkor határozott is, hogy mindenkiből a legjobbat hozd ki, hogy a jó képességű egyénekből igazán ütőképes csapat alakuljon ki!

Tapasztalat

A fentiekben bemutattam pár Scrum minősítést adó tanfolyamot. Azonban az agilis módszertan mégoly alapos ismerete sem vértez fel arra a sokrétű feladatra, amit ez a szerepkör megkíván. Mindenképpen hasznos néhány év agilis környezetben szerzett tapasztalat, hogy belülről, a gyakorlatból ismerd a Scrum keretrendszert.

AJÁNLATKÉRÉS

IT szakemberek napidíjon a Bluebirdtől

A munkatapasztalat mellé nem árt némi élettapasztalat sem. Jól jön az ifjonti hév, a lelkesedés, de amikor eltérő személyiségű és hátterű munkatársakból kell ütőképesen együttműködni képes csapatot faragni, többet érhet az empátia, a konfliktuskezelési képességek, valamint a vezetői módszerek és motivációs mozgatórugók ismerete. No és persze, ahogy az informatika minden ágában, itt is elengedhetetlen a folyamatos tanulás, önképzés, fejlődés.

Olvasd el cikkünket a Scrum Master karrierútról, hogy teljes betekintést nyerhess a betölthető munkakörökről, elvárt készségekről és képességekről!

Scrum Master munkakör - Bluebird blog

Scrum Master fizetés

Összetett munkaköréből adódóan a Scrum Master az IT-világ jobban megfizetett szereplői közé tartozik.

A Bluebird IT Salary Guide alapján (2023. július)

 • Junior Scrum Master fizetése: bruttó 900 000 - 1 100 000 HUF.
 • Medior Scrum Master fizetése: bruttó 1 100 000 - 1 300 000 HUF.
 • Senior Scrum Master fizetése: bruttó 1 300 000 - 1 600 000 HUF.

Kint vagy bent?

Nincs egyetértés abban, hogy mi a jobb: ha a Scrum Master része a fejlesztői csapatnak (például maga is fejlesztő, egyike a szenioroknak), vagy ha kívülálló?

Az előbbi mellett szól, hogy ebben az esetben együtt él a csapattal, jobban érti a problémákat, belülről ismeri a projektet és a fejlesztés alatt álló kódot. Ellene szól viszont, hogy az egyéni fejlesztői (tesztelői, stb.) munka összeütközésbe kerülhet a Scrum Master egész csapatot érintő feladataival.

A fő állású Scrum Master mindenképpen extra költséget jelent – ezt némiképp lehet csökkenteni azzal, ha egyszerre több csapatnál látja el a feladatát, ez viszont a munkája hatékonyságának rovására mehet.

A megoldás az lehet, ha a Scrum Master a csapat tagja, de csak akkor veszi ki a részét a tényleges fejlesztésből, ha Scrum masteri minőségében nincs dolga.

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!