Mi a Python és hol találok Python fejlesztőt?

Réfi Balázs
2023. január 24.

A Python egy nagyon népszerű programozási nyelv napjainkban. Mire használható, mire jó? Mennyit keres egy Python fejlesztő? Megmutatjuk!

More...


„Milyen nyelven tanuljak meg programozni? JavaScript? Python?” Amikor egy teljesen kezdő felteszi ezt a kérdést egy szakmai fórumon vagy informatikus ismerőseinek, még nem is sejti, milyen vitát képes a témával generálni.

Válaszból annyifélét kap, ahány embert megkérdez, hiszen mindenki másképp gondolja, hogy „hogyan is érdemes elkezdeni”. Van, aki az általa aktuálisan legtöbbet használt programnyelvre esküszik, van, aki a saját tanulónyelvének nagyszerűségét bizonygatja, és van, aki praktikus szempontokat („mire harap a piac”) szem előtt tartva igyekszik hasznos segítséget nyújtani.

Nem szeretném eldönteni a kérdést, vagy egyetlen megoldásra esküdni, de azt bátran kijelenthetem, hogy a kezdők számára ajánlott nyelvek és környezetek között igen gyakran merül fel a Python.


Mi a Python és mire használható?

A Python jelenleg a legnépszerűbb programozási nyelv, legalábbis a TIOBE index szerint. Ez az index a programozási nyelvek népszerűségét mutatja a keresőmotorok adatai alapján (ide tartozik a Google, Baidu, Wikipedia, Amazon, Bing, stb.). 

Python programozási nyelv - Bluebird blog

Forrás: https://www.tiobe.com/tiobe-index/

A Python története 1991-ben indult és azóta folyamatosan növekszik a népszerűsége. De nézzük, miért szeretik ennyire a fejlesztők a Pythont?

Miért szeretjük a Pythont?

1. Egyszerű

A Python nagyon magas szintű nyelv és rendkívül egyszerű a használata. Könnyen érthető a kód és gyorsan elsajátítható a szintaxisa. A kódok rövidek és könnyen olvashatóak. Ez pedig jobb karbantarthatóságot és könnyű továbbfejleszthetőséget jelent, hiszen a fejlesztők egymás kódjait (és sajátjukat is) könnyebben tudják olvasni, mint más programozási nyelvekben. 

2. Jó beszállási pont

Amennyiben programozóként szeretnél dolgozni, érdemes lehet Pythonnal kezdeni, pont az egyszerűsége miatt. Nagyon gyors sikerélményt jelent és már-már azt hiheted, hogy megtanultál fejleszteni. Persze ez nem igaz, sőt, kérdés, hogy később komolyabb fejlesztéseknél nem üt-e vissza a könnyen jött siker. A kedvet viszont biztosan meghozza a programozáshoz!

3. Nagy közösség

Rendkívül komoly a Python témák jelenléte az online térben. A fejlesztők gyakran használják az internetet arra, hogy kérdésekre választ találjanak a szoftverfejlesztés során.  Akár hibák okainak értelmezése miatt, akár megoldási lehetőségek miatt is teljesen valid dolog rákeresni a neten fejlesztéssel kapcsolatos dolgokra. 

A nagy közösség azt garantálja, hogy szinte nincs olyan kérdés, amire nem találod meg a választ. "Valaki már biztosan belefutott hasonlóba." 99%-ban igaz a mondás szerintem. És ha belefutott valaki, akkor feldobta a netre a kérdést és jó eséllyel kapott is rá választ. Ahhoz, hogy megszerezd te is a választ, egyszerűen jól kell tudni feltenni a kérdést.

4. Széles alkalmazási terület

A Pythonnal nagyon sok felhasználási területe van. Nézzük, mik ezek!

Python felhasználási területei

1. Webfejlesztés

A Python segítségével könnyedén fejleszthetsz dinamikus weboldalakat és webalkalmazásokat. Számos népszerű keretrendszer áll rendelkezésedre.

2. Adatbányászat

A Python számos adatbányászati eszközkészletet támogat, mint például a PandasNumpyScikit-learn és mások. A Python segítségével könnyen feldolgozhatsz és elemezhetsz nagyméretű adatokat, ami a cégek számára nagyon hasznos lehet az üzleti döntések meghozatalához.

3. Machine learning

A Python nagyon népszerű a gépi tanulás területén, mert számos gépi tanulási keretrendszert és eszközkészletet támogat, mint például a TensorFlowKerasPyTorch és mások. 

Python felhasználási területei - Bluebird blog

A Python segítségével könnyen fejleszthetsz machine learning algoritmusokat, amelyek képesek tanulni a nagyméretű adatokból és automatikusan döntéseket hozni.

4. Automatizáció

A Pythont széleskörben alkalmazzák automatizálási feladatok ellátására. Rendkívül sokféle automatizáláshoz használatos Python library létezik. Például a Selenium webböngésző automatizáláshoz, az Ansible rendszermenedzsmenthez, vagy a Paramiko SSH-kapcsolatok kezeléséhez.

5. Játékfejlesztés

Játékfejlesztésre jó választás a Python. Számos library áll rendelkezésedre, mint például a Pygame, a Pyglet, vagy a PyOpenGL.  Ezek a könyvtárak lefedik a játékfejlesztés alapvető funkcióit, mint például a grafika, a hang és az eseménykezelés.


Hogyan tanulhatok meg Pythonban fejleszteni?

A legegyszerűbb módja egy programozási nyelv elsajátításának az, ha van egy téma, feladat, amit meg akarsz valósítani. Válassz könnyű és belátható feladatot! Első feladatod lehet egy egyszerű játékprogram vagy egy web crawler. 

Hozd létre a saját fejlesztői környezetedet, telepítsd a Pythont és egy IDE-t (pl. PyCharm). Ha elakadnál a környezet létrehozása közben, online keress megoldást. Hidd el, más is belefutott már olyan problémákba, mint te.

Ha megvan a téma és a fejlesztői környezeted, akkor keress egy online tanfolyamot és csináld végig! Ilyen tanfolyamokat kínál a Codecademy, Coursera, de akár a LearnPython.org is.

Innentől nincs más dolgod, mint fejleszteni. Egyik feladatot a másik után elvégezni, gyakorlatot szerezni és kipróbálni, amit csak lehet.


Mennyit keres egy Python fejlesztő?

Python fejlesztőként az alábbi fizetési sávokban érdemes gondolkodnod.

Béradatok frissessége: 2023. július. Forrása: Bluebird IT Salary Guide

  • Junior Python fejlesztő: 800.000 - 1.200.000 HUF
  • Medior Python fejlesztő: 1.200.000 - 1.500.000 HUF
  • Senior Python fejlesztő: 1.500.000 - 2.000.000 HUF
Software developers and engineers fizetések 2023 - Bluebird

Hogyan találhatsz Python fejlesztőt a csapatodba?

Ha Python fejlesztőre van szükséged, akkor alapvetően az alábbi megoldások közül tudsz választani.

Python fejlesztő keresése saját állományba

Klasszikus IT recruitment szolgáltatás igénybevételével könnyen tudod bővíteni csapatodat. A folyamat szerződéskötéssel kezdődik, amit követ a Python pozíció átbeszélése. Pontosítani szükséges a technológiai stacket, az elvégzendő feladatokat, de az olyan HR oldalú kérdéseket is, mint például home office lehetőség, iroda helye, csapat, vállalati értékek, stb.

Python fejlesztési feladatok elvégzése napidíjon

Ha Python fejlesztőt csak egy adott projektre keresel, akkor napidíj alapon el tudjuk végezni a feladatot. A folyamat szintén szerződéskötéssel indul, majd a projektfeladatok egyeztetésével folytatódik. Az általunk megfelelőnek tartott Python fejlesztőre már csak bólintanod kell és indulhat is a fejlesztés. Elszámolás havonta a teljesített mérnöknapok alapján történik. 

Python projekt megvalósítása fix díjon

Amennyiben az egész szoftverfejlesztést szeretnéd elvégeztetni, akkor egy műszaki ajánlat elkészítését követően tudunk szerződni a feladatra fix díjon. Igény szerint a rendszerszervezési és tesztelési feladatokat is elvégzünk. 

Bármelyik megoldás mellett is döntesz, szívesen jövünk, csak hívnod kell minket!

Kérlek, jelentkezz ajánlatkérő oldalunkon és már szervezzük is az online megbeszélést!

Ha legújabb blogposztjainkról elsőként szeretnél értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!