A Python programozási nyelv

Bluebird

2019. február 11.

Jó választás-e a Python, ha most kezdesz programozni? Milyen területeken tudod használni, mint tapasztalt fejlesztő? Tudj meg többet!

More...

„Milyen nyelven tanuljak meg programozni? Javascript? Python?” Amikor egy teljesen kezdő felteszi ezt a kérdést egy szakmai fórumon vagy informatikus ismerőseinek, még nem is sejti, milyen vitát képes a témával generálni.

Válaszból annyifélét kap, ahány embert megkérdez, hiszen mindenki másképp gondolja, hogy „hogyan is érdemes elkezdeni”. Van, aki az általa aktuálisan legtöbbet használt programnyelvre esküszik, van, aki a saját tanulónyelvének nagyszerűségét bizonygatja, és van, aki praktikus szempontokat („mire harap a piac”) szem előtt tartva igyekszik hasznos segítséget nyújtani.

Nem szeretném eldönteni a kérdést, vagy egyetlen megoldásra esküdni, de azt bátran kijelenthetem, hogy a kezdők számára ajánlott nyelvek és környezetek között igen gyakran merül fel a Python.

Mi is az a Python?

A Python egy magas szintű, általános célú programozási nyelv, amely a közelmúltban nagy népszerűségre tett szert.

De miért is lehet érdemes kezdőként e nyelvvel és a körülötte kialakult ökoszisztémával megismerkedni? Vajon hasznos lehet a Python ismerete olyanok számára is, akik már jóval a kezdő szint felett vannak más nyelvekben? Mivel a nyelv fejlesztési filozófiájának központi elemei közé tartozik a programkód könnyű érthetősége, valamint az egyszerűség, ezért a programozással ismerkedők a más nyelvekben gyakori komplex absztrakciók megértése és függvény- vagy objektumkönyvtárak szükségszerű magolása helyett egyszerű nyelvi elemek felhasználásával ismerkedhetnek egyre összetettebb problémák megoldásával. Tanulás közben gyakorlatilag rákényszerülnek arra, hogy kezdettől fogva viszonylag „szép” programkóddal dolgozzanak. Továbbá a „gyári” interpreter interaktív lehetőségeit használva fordítóprogramok, integrált fejlesztői környezetek vagy éppen hosszú parancssorok használata nélkül építhetnek fel megoldásokat a felmerülő feladatokhoz.

Az említett előnyök mellett a Python-világ emberbarát tanulási görbéjét pedig csak tovább javítja a Python közösség aktivitása és korrekt hozzáállása, valamint a számos jó minőségű – akár ingyenes – tananyag, kurzus, leírás elérhetősége is. Kis utánajárással könnyen találkozhatunk akár gyerekeknek szánt Python-képzésekkel is.

Felhasználási területek

A fentiek miatt tehát sokan kezdik a programozással való ismerkedést a Python világában. Azonban elég gyakori az is, hogy a középhaladók a mélyebb ismeretek megszerzése után más nyelvek felé veszik az irányt. Ennek köszönhetően viszonylag kevés olyan szakember van a piacon, akinek ez a legerősebb és leggyakrabban használt programozási nyelve. Emiatt viszont egy jó Python-fejlesztő remek alkupozícióval rendelkezik az olyan, e nyelvre szakosodott állásokra való jelentkezés során, mint például a

  • Webes fejlesztés Python-alapú keretrendszerekben (e kategória zászlóshajója a Django nevű keretrendszer, de számos egyéb lehetőség is elérhető)
  • Tudományos, numerikus számításokat igénylő fejlesztések (fizikai, kémiai, biológiai, mérnöki számítások, szimulációk stb.)
  • Nagy mennyiségű adat feldolgozásával foglalkozó területek (gépi tanulás, nyelvfeldolgozás, mesterséges intelligencia, adatelemzés és -vizualizáció stb.)
  • Automatizálás – érdemes szem előtt tartani, hogy a Python nemcsak tanuló nyelvnek vagy önálló alkalmazások készítésére alkalmas, de szkriptelésre is kiváló és széles körben elterjedt (akár az olyan nagyobb cégeknél is, mint pl. a Facebook, a Google vagy éppen az Amazon).

A fentiek mellett érdemes lehet megemlíteni, hogy a Python beágyazott rendszerekben is gyakran elérhető. Ez lehetővé teszi az ilyen eszközök általános célú programozását nem specializált nyelven. Pl. a Rasberry Pi eszközökben a Python-alapú programfejlesztés eléggé elterjedt, azonban ma még elmondható, hogy ezek inkább hobbiprojektek. Az IoT és a beágyazott informatika folyamatos terjedésével azonban várhatóan a jövőben ez a terület erősödni fog.

Mennyit keres egy Python fejlesztő?

De ha ilyen komoly piaca van a Pythonnak, mennyit is ér a tudás a gyakorlatban? Nos, ahogy szinte minden más esetben is, ez nagyban függ attól, hogy milyen területen kamatoztatjuk a kitartó munkával megszerzett Python-tudásunkat. Junior fejlesztőként a bruttó 450-500 ezer forintos sávban érdemes gondolkodnunk, míg 3-4 év tapasztalattal ez már bruttó 750-800 ezer forintra is emelkedhet. Ezek a számok természetesen növelhetők: pl. DevOps területen ezeknél valamelyest magasabb fizetést is kiharcolhatunk magunknak, de az olyan speciális területeken, mint a komplex adatfeldolgozás, jelentősen magasabb is lehet.

Tanuljunk tehát Pythont? Kezdőként, kíváncsi haladóként vagy éppen új területen versenyképes tudást megszerezni vágyóként mindenképpen! Egyes vélemények szerint a Python-ökoszisztémában megvan a potenciál, hogy akár a Java platform babérjaira törjön. Mi nem szaladnánk ennyire előre, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy profi Pythonos számos olyan feladatkörben találhat magának állást, amely előremutató, érdekes, kihívásokkal teli… és jól meg is fizetik.

 

Ha legújabb blogposztjainkról elsőként szeretnél értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

Ha Python állást keresel, nézd meg aktuális IT állásajánlatainkat!