Projektmenedzsment eszközök a maximális hatékonyságért

Réfi Balázs
2023. április 25.

Projektmenedzsment eszközök, melyekkel maximalizálhatod hatékonyságodat. Ismerd meg a projektmenedzsment során használható szoftvereket!

More...

A hatékony projektmenedzsment kulcsfontosságú minden informatikai projekt sikeréhez, és a megfelelő eszközök sokat számítanak. Az informatikai projektvezetők különböző szoftverekre és eszközökre támaszkodnak a munkafolyamatok racionalizálása, a csapattagokkal való kommunikáció, az előrehaladás nyomon követése, valamint a projektek időben és a költségvetésen belüli befejezésének biztosítása érdekében.

Az eszközök segítenek neked, IT projektmenedzsernek a feladatok megszervezésében és rangsorolásában, az erőforrások hatékony elosztásában és a kockázatok kezelésében. A megfelelő eszközökkel részletes projektterveket is készíthetsz, reális ütemterveket állíthatsz fel, és azonosíthatod a lehetséges problémákat, mielőtt azok komoly problémává válnának.

A kollaborációs eszközök különösen hasznosak akkor, ha különböző helyszíneken és időzónákban lévő csapattagokkal kommunikálsz. Ezek a technológiák lehetővé teszik a csapattagok számára a dokumentumok megosztását, a projekteken való együttműködést és a valós idejű visszajelzéseket, így biztosítva, hogy mindenki egy irányba nézzen.

A projektmenedzsment szoftverek segítséget nyújthatnak az előrehaladás, a költségvetés és a költségek nyomon követésében, valamint a projekt állapotáról szóló jelentések készítésében az érdekelt felek számára. Ezek az információk felhasználhatók a megalapozott döntések meghozatalához, a projekttervek szükség szerinti módosításához és a projektek ütemezésének fenntartásához.

Mik a főbb tevékenységek, melyekben támogathatnak téged projektmenedzsment eszközök?

 • Munkafolyamatok egyszerűsítése
 • Hatékony kommunikáció
 • Feladatok rangsorolása
 • Erőforrások tervezése és allokálása
 • Kockázatok kezelése
 • Projektterv készítése
 • Ütemterv kezelése
 • Lehetséges problémák azonosítása
 • Együttműködés csapattagokkal
 • Projekt előrehaladásának nyomonkövetése
 • Projekt riportok elkészítése

A továbbiakban áttekintést nyújtunk azokról az eszközökről, amelyeket informatikai projektmenedzserként a projektek hatékony irányításához használhatsz! Reményeim szerint a blogposzt elolvasása után lesz olyan, amit letöltesz és használni kezdesz. Ha igen, akkor tudtam segíteni egy kicsit a munkád hatákonyabbá tételében.


1. Projektmenedzsment eszközök

A projektmenedzsment eszközök olyan szoftverek, amelyek segítenek neked és csapatodnak a projektek megtervezésében, szervezésében és irányításában. Ezek a technológiák rendkívül hasznosak annak biztosítására, hogy a projektek időben, a költségvetésen belül és az összes érdekelt fél megelégedésére készüljenek el.

Feladatkezelés, erőforrás-elosztás, ütemezés, költségvetés nyomon követése és kommunikáció - ez csak néhány a projektmenedzsment szoftverek funkciói közül. Ezeket a technológiákat használhatod a munkafolyamatok optimalizálására, a tevékenységek rangsorolására és annak biztosítására, hogy a csapat minden tagja megértse, mit vársz el tőlük.

Véleményem szerint a legjobb választások az alábbiak lehetnek: AsanaTrelloJiramonday.com, vagy Basecamp.

Projektmenedzsment eszközök - Bluebird blog
Projektmenedzsment eszközök - Bluebird blog
Projektmenedzsment eszközök - Bluebird blog
Projektmenedzsment eszközök - Bluebird blog
Projektmenedzsment eszközök - Bluebird blog

2. Kommunikációs eszközök

A kommunikációs eszközök létfontosságúak a hatékony együttműködéshez és a projektmenedzsmenthez. Ezek a megoldások lehetővé teszik a csapattagok számára a valós idejű interakciót, az információmegosztást és a hatékony együttműködést, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak.

Az azonnali üzenetküldő és videokonferencia-szoftverektől kezdve a projektmenedzsment- és fájlmegosztó platformokig számos kommunikációs eszköz áll rendelkezésre.

Az azonnali üzenetküldő eszközök, például a Slack és a Microsoft Teams ideálisak a csapattagok közötti gyors, informális kommunikációhoz. Ezek a platformok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy valós időben küldjenek üzeneteket, fájlokat és képeket, valamint csatornákat hozzanak létre konkrét témákhoz vagy projektekhez.

Az olyan videokonferencia-eszközök, mint a Zoom és a Skype kiválóan alkalmasak távoli megbeszélések és virtuális konferenciák lebonyolítására. Ezek a platformok lehetővé teszik a csapattagok számára a személyes együttműködést, valamint a képernyők és prezentációk megosztását, megkönnyítve a problémák valós idejű megvitatását és megoldását.

Kommunikációs eszközök - Bluebird Blog
Kommunikációs eszközök - Bluebird Blog
Kommunikációs eszközök - Bluebird Blog
Kommunikációs eszközök - Bluebird Blog

3. Time tracking szoftverek

A time tracking szoftver az IT-projektmenedzsment kritikus eleme. Segítségükkel nyomon követheted, hogy a csapattagok mennyi időt töltenek a feladatokkal, figyelemmel kísérheted a projekt előrehaladását, és biztosíthatod, hogy a projektek a megadott időkereten belül befejeződjenek.

A time tracking szoftvermegoldások egyik legfőbb előnye, hogy lehetővé teszik a lehetséges problémák korai felfedezését. Ha egy csapattagnak a vártnál tovább tart egy feladat elvégzése, akkor közbe tudsz lépni, illetve módosíthatod a projekttervet, hogy a projektet a tervezett ütemezés szerint tudd befejezni.

Ezeknek a szoftvertermékeknek a másik előnye, hogy segíthetnek az erőforrások hatékonyabb elosztásában. Ha tisztában vagy azzal, hogy az egyes feladatok elvégzése mennyi időt vesz igénybe, akkor a feladatokat olyan csapattagokhoz rendelheted, akik a legjobban felkészültek arra, hogy időben befejezzék azokat.

Az alábbiak közül érdemes választani: TogglHarvestRescueTimeHubstaff.

Time tracking eszközök - Bluebird Blog
Time tracking eszközök - Bluebird Blog
Time tracking eszközök - Bluebird Blog
Time tracking eszközök - Bluebird Blog

4. Dokumentumkezelő eszközök

A dokumentumkezelés az informatikai projektmenedzsment létfontosságú része, mivel a projektek gyakran hatalmas mennyiségű dokumentáció létrehozását és megosztását igénylik. A dokumentumkezelő szoftverek segítséget nyújthatnak a projekthez kapcsolódó dokumentumok előállításának, rendszerezésének és megosztásának egyszerűsítésében, miközben biztosítják, hogy azok biztonságban legyenek, és szükség esetén a csapattagok rendelkezésére álljanak.

A legjobb IT-projektmenedzsmenthez használt dokumentumkezelő rendszereknek tartalmazniuk kell a verziókezelési, dokumentumkeresési és -kikérési, dokumentumkövetési és együttműködési funkciókat. Emellett egyszerűen használhatónak és más projektmenedzsment rendszerekkel kompatibilisnek kell lenniük.

A legismertebb dokumentumkezelő rendszerek az alábbiak: SharepointGoogle DriveDropboxBoxEvernote.

Dokumentum menedzsment eszközök - Bluebird Blog
Dokumentum menedzsment eszközök - Bluebird Blog
Dokumentum menedzsment eszközök - Bluebird Blog
Dokumentum menedzsment eszközök - Bluebird Blog
Dokumentum menedzsment eszközök - Bluebird Blog

5. Riporting eszközök

Informatikai projektmenedzserként a jelentési eszközök létfontosságúak, mivel hasznos betekintést nyújtanak a projekt teljesítményébe, állapotába és előrehaladásába. Ezek az eszközök lehetővé teszik az informatikai projektmenedzserek számára, hogy adatokat gyűjtsenek, elemezzenek és jelentsenek számos projekttényezőre, például a költségvetésre, az ütemezésre, a hatókörre és a minőségre vonatkozóan.

A legjobb IT-projektmenedzsment riporting rendszerek konfigurálható dashboardokat és jelentéseket, átfogó adatmegjelenítési képességeket, valamint egyszerű lehetőségeket biztosítanak a riportok előállításához és megosztásához. Érdekesek lehetnek számodra az alábbi szoftverek: Microsoft Power BITableauSmartsheet, és Wrike.

Riporting eszközök - Bluebird blog
Riporting eszközök - Bluebird blog
Riporting eszközök - Bluebird blog
Riporting eszközök - Bluebird blog

6. Verziókezelő rendszerek

Az informatikai projektmenedzsment megköveteli a verziókezelő rendszerek használatát. Ezek célja, hogy naplózzák a projekt forráskódjának, dokumentációjának és egyéb fájljainak változásait, segítve a csapatok hatékonyabb együttműködését és minimalizálva az egymásnak ellentmondó módosítások okozta hibákat.

A verziókezelő rendszerek IT-projektmenedzsmentben való alkalmazásának számos előnye van. Egyrészt tárolóhelyet biztosítanak a projektfájloknak, ami megkönnyíti a változások kezelését és nyomon követését. Ez különösen fontos a nagy, bonyolult projektek esetében, ahol több csapattag dolgozik a kód különböző részein.

A verziókezelő rendszerek lehetővé teszik a változtatások visszavételét is, ha valami rosszul sül el, ami sok időt és erőfeszítést takaríthat meg. Azzal is megkönnyítik a kódokkal való együttműködést, hogy a csapattagok egymás munkájának felülírása nélkül végezhetnek módosításokat ugyanazon a fájlon.

Az informatikai projektmenedzsmenthez számos verziókezelő rendszer áll rendelkezésre, köztük a Git, az SVN, a Mercurial, és a Perforce. A Git messze a legnépszerűbb verziókezelő rendszer, és nem véletlenül. Gyors, megbízható és könnyen használható, és jól integrálható más fejlesztési eszközökkel.

Verziókezelő rendszerek - Bluebird Blog
Verziókezelő rendszerek - Bluebird Blog
Verziókezelő rendszerek - Bluebird Blog
Verziókezelő rendszerek - Bluebird Blog

Ez csak néhány az informatikai projektmenedzserek rendelkezésére álló eszközök közül. A megfelelő eszközök kiválasztása a projekt és a szervezet egyedi igényeitől függ, de a fentieket bátran ajánlom számodra.

Ha további tartalmakat szeretnél olvasni tőlünk, irotkozz fel LinkedIn vagy Facebook csatornánkra!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!