Projekt manager karrierút: Útmutató a sikerhez

Kovács Olivér
2024. április 12.

Projekt manager karrierút: fedezd fel a sikeres projektvezetői karrier lépéseit. Gyakorlati tanácsokat és tippeket adunk számodra.

More...

Üdvözlünk a projekt manager karrierút témájú blogposztunkban! Reményeink szerint sikerül gyakorlati tippekkel és gondolatokkal segítenünk téged annak érdekében, hogy a projekt manageri pályán minél komolyabb sikereket érhess el.

Cikkünkben át fogjuk tekinteni a projekt manager szerepkört, megvitatjuk a rendelkezésre álló előrelépési lehetőségeket, és meghatározzuk azokat az alapvető készségeket, képességeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy sikeres legyél ebben a munkakörben.

Amellett, hogy bemutatjuk a projekt manager feladatkört, részletesen foglalkozni fogunk a sikeres projekt manageri karrierhez szükséges oktatási követelményekkel és képesítésekkel is.

Legfontosabb tudnivalók

A projekt manageri karrierút minden típusú iparágban egyaránt értékes, hiszen ez a szerepkör kulcsfontosságú a projektek sikerében.

Ezen a karrierúton számos előrelépési lehetőség áll rendelkezésre, a junior pozícióktól a vezetői beosztásokig.

Ennek a szerepkörnek a sikeres betöltéséhez alapvető technikai ismeretek és soft skillekre van szükség, mint például a vezetői-, kommunikációs-, és problémamegoldó képesség, továbbá az alkalmazkodóképesség.

A folyamatos tanulás és szakmai fejlődés kulcsfontosságú a projektmenedzsment területén való sikerhez.

Project manager karrierút – Bluebird Blog

A Projekt Manager szerepe

Minden sikeres projekt mögött egy képzett projektmenedzser áll. A projektmenedzsert különösen nagyra értékelik számos iparágban, a építőipartól a technológiáig és az egészségügyig.

A projektmenedzser felelős a teljes projekt életciklusának felügyeletéért, biztosítva, hogy a projektek időben, költségkereten belül és a kívánt eredményekkel legyenek befejezve. Ő az, aki a projekt minden mozgó alkatrészét szinkronban és a megfelelő úton tartják.

Projektmenedzserként kereszt-funkcionális csapatokkal fogsz dolgozni, erőforrásokat fogsz kezelni, és minden szinten kommunikálsz majd az érintettekkel.

A projektmenedzserek jelentőségét egyértelműen megmutatja a szervezet sikerére gyakorolt hatásuk. Egy képzett projektmenedzser akár bonyolult kihívásokkal szembenézve is végig tudja vezetni a projektet a befejezésig. Vezetői, kommunikációs és problémamegoldó készségeik létfontosságúak a projekt sikerének biztosításában.

Kapcsolódó cikkeink:

Érdekel a projekt-/ termék management területe? Tekintsd meg összehasonlító cikkeinket a részletekért:

Projekt Manager vs Product Owner

Product Manager vs Projekt Manager

Program Manager vs Projekt Manager


Projekt Manager: Szerepe és hatása a szervezet sikerére

A projektmenedzser karrierút jelentősége nyilvánvaló a személyes és szakmai fejlődés számos lehetőségében. Ha törekvő ember vagy, aki munkáját igényesen és dinamikusan szereti végezni, akkor a projektmenedzsment karrierút megfelelő lehet számodra.

Szerep / hatás

Magyarázat

Vállalati célokhoz igazítás

A projektmenedzser biztosítja, hogy a projekt összhangban legyen a vállalat szélesebb stratégiai céljaival. Ezzel segít maximalizálni a projektek hatását a szervezet sikerére.

Hatékony erőforrás kezelés

A projektmenedzserek úgy kezelik az erőforrásokat, hogy azok hatékonyan legyenek felhasználva a projekt teljes életciklusában. Ez segít a szervezetnek pénzt megtakarítani, olyan módon, hogy mindeközben eléri a kívánt eredményeket.

Gyors projektvégrehajtás

A projektmenedzserek felelősek azért, hogy a projektek időben elkészüljenek. Ez segít a szervezetnek abban, hogy időben elérje céljait, ami versenyelőnyhöz vezethet más vállalkozásokkal szemben.

Szoros kapcsolat az érdekelt felekkel

A projektmenedzserek nagyszerűen kommunikálnak,  szoros kapcsolatokat építenek és tartanak fenn az érdekelt felekkel. Ez segít abban, hogy a projekt összhangban legyen a stakeholderek elvárásaival, ami javíthatja a szervezet hírnevét.


Projekt Manager karrierút: Képzés

A sikeres projektmenedzseri karrierhez szükséges tudás és képzettségek megszerzéséhez oktatásra és tanúsítványokra lesz szükséged. Mivel a projektmenedzser-képzésre nem létezik egységes oktatás, több módon is felkészülhetsz erre a karrierútra.

A legtöbb munkáltató legalább a szakterülethez kapcsolódó alapdiplomát kér, például üzleti adminisztráció, mérnöki vagy informatikai területen.

Ugyanakkor a projektmenedzsment-képességek átvihetők és elfogadottak különböző iparágakba, így egy más tudományágban szerzett diploma még mindig értékes alapot nyújthat, különösen, ha a kritikus gondolkodás, a szervezés, a vezetés vagy a kommunikáció terén erős készségekkel, képességekkel rendelkezel.

A projektmenedzserek iránti növekvő keresletnek köszönhetően ma már számos szakprogram és tanúsítvány áll rendelkezésre, amelyekkel fejlesztheted készségeidet és növelheted felvételi esélyeidet. Néhány népszerű lehetőség:

 • Projekt management diplomák és tanúsítványok
 • Projekt management központú Master's in Business Administration (MBA) végzettség
 • Iparági projekt management képzések, például építőipari vagy egészségügyi szakterületen

Projekt management tanúsítványok

A projektmenedzsment-tanúsítványok értékesek lehetnek a területen szerzett tudásod és szakértelmed bizonyítására. Emellett növelhetik a kereseti lehetőségeidet, és újabb ajtókat nyithatnak érdekes, új munkák vagy cégek irányába.

Álljon itt néhány példa a legnépszerűbb projektmenedzsment tanúsítványokra:

Tanúsítvány

Kibocsátó szervezet

Project Management Institute (PMI)

Project Management Institute (PMI)

Project Management Institute (PMI)

Scrum.org

Minden tanúsítványnak önálló követelményrendszere, jelentkezési folyamata és vizsgája van. Fontos, hogy mielőtt elkezdenéd ezeket, mérd fel és határozd meg, hogy melyik minősítés felel meg leginkább karriercéljaidnak és tapasztalataidnak.


A projektmenedzser karrierútja

A projektmenedzseri karrierút egyik előnye a sokoldalúság. A projektmenedzsment-képességek iránt számos iparágban nagy a kereslet, többek között a mérnöki, az építőipari, az egészségügyi, az informatikai és a pénzügyi szektorban, hogy csak néhányat említsünk.
Nézzük, milyen állomásai vallank a projekt manager karrierútnak:

Kezdő projektmenedzser (belépőszint)

A kezdeti szakaszban a belépő szintű projektmenedzser (vagy projekt asszisztens) olyan alapvető feladatokkal nyújt támogatást, mint az adatbevitel és a megbeszélések ütemezése. Ez a szerep elengedhetetlen a projektlogisztika és -szervezés alapjainak megismerésében és fenntartásában, biztosítva, hogy a projektmenedzserek a stratégiai feladatokra  összpontosíthassanak.

Junior projektmenedzser

A belépő szinthez képest egy lépéssel feljebb, a junior projektmenedzser az egyre összetettebb feladatok ellátásában nyújt segítséget. Segítenek a részletes projekttervek kidolgozásában, a költségvetés kezelésében, és részt vehetnek kisebb projektek vagy nagyobb projektek részeinek koordinálásában, egy vezető projektmenedzser irányítása mellett.

Projektmenedzser

A projektmenedzser teljes felelősséget vállal a projektekért, és megtestesíti a szerepkör fő feladatait. Ők kezelik az átfogó projekttervezést, az erőforrás-kezelést és az érdekelt felekkel való kommunikációt. Az ő feladatuk a projekt sikerének biztosítása a célkitűzések teljesítésével, valamint a projekt időben és a költségvetésen belüli megvalósításával.

Senior projektmenedzser/programmenedzser

A senior projektmenedzser vagy programmenedzser több projektet vagy egy teljes programot felügyel a szervezeten belül. Ők irányítják a többi projektmenedzsert, és felelősek egy sor, gyakran egymással összefüggő projekt sikerének biztosításáért, összehangolva azokat a szélesebb szervezeti stratégiákkal.

Portfóliómenedzser

A portfóliómenedzser projektek vagy programok gyűjteményét irányítja, és stratégiailag összehangolja azokat a vállalat hosszú távú céljaival. A szervezeti érték maximalizálása érdekében egyensúlyt kell teremtenie az egymással versengő projektigények között, stratégiai módon kell kezelnie a kockázatokat, és rangsorolnia kell az erőforrásokat a projektportfólióban.

Projektmenedzsment igazgató

A csúcson a projektmenedzsment igazgatója irányítja a projektmenedzsment irodát (PMO) vagy részleget. Ők adnak stratégiai irányt, dolgozzák ki a legjobb gyakorlatokat, és vezetik a szervezet projektmenedzsment-erőfeszítéseit. Ez a vezetői szerepkör egyesíti a vezetői feladatokat a vezetői felügyelettel, biztosítva, hogy a projektmenedzsment hozzájáruljon a vállalat általános sikeréhez.

Az IT projekt manager munkakör megismeréséhez olvasd el erről szóló cikkünket: IT projektmenedzser munkakör


Projektmenedzser karrierút: Szakmai fejlődés

Projektmenedzserként a sikerhez elengedhetetlen, hogy naprakészen tartsd magad az iparági trendekkel kapcsolatban és az, hogy folyamatosan fejleszd készségeidet.
Összeállítottunk egy listát azokról az erőforrásokról, amelyek segítenek bővíteni tudásod és abban is segítségedre lehetnek, hogy naprakész maradhass:

 1. 1
  Az iparági magazinok és kiadványok, például a Project Management Journal és a PM Network értékes betekintést nyújtanak a legjobb gyakorlatokba.
 2. 2
  A neves szervezetek, például a Projektmenedzsment Intézet (PMI) és a Projektmenedzserek Nemzetközi Szövetsége (IAPM) által kínált online tanfolyamok és webináriumok segítségével fejlesztheted készségeid.
 3. 3
  A más projektmenedzserekkel való kapcsolatépítés lehetővé teszi, hogy megoszd tapasztalataidat és tudásod, új perspektívákhoz juss, és értékes kapcsolatokat építs. Fontold meg a szakmai szervezetekhez való csatlakozást vagy a konferenciákon és találkozókon való részvételt is.
 4. 4
  Az online közösségek és fórumok, például a Reddit projektmenedzsment alcsoportja vagy a LinkedIn csoportjai rengeteg információval szolgálhatnak, és lehetővé teszik a hasonlóan gondolkodó szakemberekkel való kapcsolattartást.
 5. 5
  Emellett a projektmenedzsment-tanúsítványok - például a fent említett Project Management Professional (PMP) vagy Certified Associate in Project Management (CAPM) - megszerzése javíthatja esélyeidet a munkaerőpiacon.

Alapvető készségek a projektmenedzserek számára

A sikeres projektmenedzserek sokféle készséggel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy csapatokat vezessenek, erőforrásokat kezeljenek, hatékonyan kommunikáljanak, és a projekteket időben és a költségkereten belül teljesítsék. Ezeket a készségeket nagyjából technikai és soft skillekre lehet kategorizálni. Az eredményes és sikeres projekt manager karrierút legfontosabb támaszai az alábbiak lehetnek számodra.

1. Technikai készségek, ismeretek

A technikai készségek azokat a gyakorlati, munkaspecifikus képességeket és ismereteket jelentik, amelyekkel a projektmenedzsereknek rendelkezniük kell a feladataik sikeres ellátásához.

 1. 1
  Projekt tervezés és ütemezés: Hogyan tervezd és ütemezd a projekt minden részletét.
 2. 2
  Kockázatkezelés: Azon potenciális kockázatok azonosítása, elemzése és csökkentése, amelyek hatással lehetnek a projektedre.
 3. 3
  Költségvetéskezelés: A projekt költségvetésének kezelése, valamint az erőforrások hatékony elosztásának biztosítása.
 4. 4
  Minőségbiztosítás: Annak biztosítása, hogy minden leszállított elem megfeleljen a követelményeknek és a minőségi szabványoknak.
 5. 5
  Technikai szakértelem: A képesség, hogy megértsd és alkalmazd a projekthez kapcsolódó technikai fogalmakat és eszközöket.

2. Soft skillek

Ezek a jártasságok azokat az emberi, társadalmi és érzelmi képességeket jelentik, amelyekkel a projekt managereknek rendelkezniük kell ahhoz, hogy hatékonyan vezessék a csapatokat, együttműködjenek az érdekelt felekkel, és kezeljék a konfliktusokat. Ezek a készségek (legalábbis a legfontosabbak) az alábbiak:

 • Vezetői készség
 • Kommunikáció képesség
 • Problémamegoldás
 • Időbeosztás kezelése
 • Alkalmazkodóképesség
 • Csapatvezetés
 • Stakeholder managment
 • Tárgyalókészség

A személyes kompetenciák elengedhetetlenek a kapcsolatok építéséhez, a konfliktusok kezeléséhez és a csapatok motiválásához, továbbá létfontosságúak a projekt sikeréhez.

Projekt managerként a technikai és a személyes készségek fejlesztése és javítása kritikus fontosságú. Számos forrás és képzési lehetőség áll rendelkezésre, hogy segítsen neked ezeknek a jártasságoknak a megszerzésében és fejlesztésében, az online kurzusoktól a szakmai fejlődési műhelyeken át a konferenciákig.


A Projekt manager felelősségei

Projekt managerként a te felelősséged lesz, hogy a projektek időben, a költségkereten belül, és az érdekelt felek igényeinek megfelelően be legyenek fejezve. Nézzük a legfontosabbakat!

1. Project célok és célkitűzések meghatározása

A projekt manager egyik fő felelőssége a projekt céljainak és célkitűzéseinek meghatározása. Ehhez meg kell érténi, hogy milyen célokat kell elérnie a projektnek, és milyen eredményeket várnak tőle. Miután meghatároztad a célokat és célkitűzéseket, biztosítanod kell, hogy a többi projekttag tisztában legyen velük, és azok felé haladjon.

2. Projekttervek előállítása

A projekt céljainak és célkitűzéseinek meghatározása után a következő lépés a projekttervek kidolgozása. Ez magában foglalja a projekt felbontását kisebb, kezelhető feladatokra. A feladatokhoz határidőt kell rendelni. Szorosan együtt kell dolgoznod a projektcsapattal ezeknek a terveknek a kidolgozásában, és biztosítanod kell, hogy mindenki ugyanazon az oldalon álljon, ugyanazt értse a célok, feladatok alatt.

3. Erőforrások kezelése

Projekt managerként a projekt erőforrásainak kezelése (beleértve az embereket, eszközöket és költségvetést is) is a felelősséged lesz. Biztosítanod kell, hogy az erőforrások megfelelően legyenek allokálva, és hogy a projekt a meghatározott költségkereten belül be legyen fejezve.

3. Kockázatok és problémák kezelése

A projekt manager másik kulcsfontosságú feladata a projekt során felmerülő kockázatok és problémák kezelése. Ez magában foglalja a lehetséges kockázatok és problémák azonosítását, tartaléktervek kidolgozását, valamint a kockázatok enyhítésére tett intézkedéseket, ha azok bekövetkeznek.

4. Kommunikáció az érdekeltekkel

Végül, de nem utolsó sorban a projekt manager felelős azért, hogy hatékony legyen a kommunikáció a projektcsapat és az érdekeltek között. Ebbe tartozik például az elvárások-, valamint az érdekeltek esetleges aggodalmainak vagy problémáinak kezelése.


Neked való a projekt manager karrierút?

Amennyiben azt tervezed, hogy projekt  management területre váltanál, előfordulhat, hogy felteszed magadnak azt a kérdést: nekem való-e ez szerep? Miket érdemes figyelembe venned, ha el szeretnéd dönteni, hogy a valóban jó úton jársz-e:

 1. 1
  Zsonglőrködés különböző feladatok között: A projekt manager felelős a projekt minden aspektusának felügyeletéért, a célok meghatározásától a költségvetés kezelésén át az határidők betartásáig. Ha jól érzed magad egy gyors tempójú környezetben, és képes vagy egyszerre több feladatot kezelni, akkor a projekt management lehet az, amit keresel.
 2. 2
  Meggyőző kommunikációs képesség: A projekt managereknek hatékonyan kell kommunikálniuk a csapattagokkal, érintettekkel és ügyfelekkel. Ha szeretsz másokkal együttműködni, tisztán és határozottan tudsz kommunikálni, akkor jó eséllyel kiemelkedő teljesítményt nyújthatsz projekt managerként.
 3. 3
  Részletekre való odafigyelés: A projekt managernek minden részletre oda kell tudnia figyelni és képesnek kell lennie észrevenni a lehetséges problémákat, mielőtt azok súlyosabb gondokká válnának. Ha jó szemed a részletek megfigyelésére és előre látod a lehetséges akadályokat, akkor a projekt management lehet az, amit keresel.
 4. 4
  Vezetői képességek: A projekt managernek képesnek kell lennie arra, hogy vezesse és motiválja a csapatot egy közös cél felé. Ha szeretsz másokat tanítani és mentorálni, és képes vagy saját magad is megmutatni, hogy hogyan kell dolgozni, akkor a projekt management neked való lehet.

Kezdeti lépések: Tippek karrierváltáshoz a projekt management felé

Ha karrierváltást fontolgatsz projekt management területre, tudjuk, hogy az átmenet ijesztő lehet. Azonban némi előkészülettel és pozitív hozzáállással sikerrel járhatsz. Íme néhány tipp, ami segíthet:

1. Szerezz releváns tapasztalatot

Vállalj olyan projekteket vagy szerepkört, amelyek lehetővé teszik a projekt management készségek fejlesztését. Keress lehetőségeket a kereszt-funkcionális projektek kezelésére, vagy jelentkezz önkéntes vezetői pozíciókra a közösségedben, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezz.

2. Önképzés

Fontold meg kurzusok, workshopok vagy tanúsítványok megszerzését a projekt management területén, hogy elsajátítsd az alapokat és hitelességet szerezz lehetséges munkaadóid vonatkozásában.

3. Kapcsolatépítés

Lépj kapcsolatba iparági projekt managerekkel és kérd a tanácsukat, hogyan léphetnél be a szakterületre. Vegyél részt projekt management eseményeken, vagy csatlakozz online közösségekhez, hogy bővítsd hálózatod.

4. Fokozd alkalmazkodóképességedet

Legyél nyitott az új készségek elsajátítására és alkalmazkodj a projekt manager szerep egyedi kihívásaihoz. Alakíts ki rugalmas hozzáállást, és légy hajlandó vállalni az új felelősségeket.


Reméljük, hasznosnak találtad projekt manager karrierút témakörben készített cikkünket.

Ha informatikai szakembereket keresel, és segíthetünk IT toborzás vagy IT contracting tevékenységünkkel, kérjük lépj kapcsolatba velünk!

Ha elsőként szeretnél értesülni legújabb blogbejegyzéseinkről, kövess minket a LinkedIn-en és Facebookon!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!