Önmotiváció – avagy önismeret magasfokon

Bluebird
2019. május 29.

More...

Self motivation: avagy miért szeretjük a munkánkat? Mit tehetünk annak érdekében, hogy megkedveljük munkahelyi kötelezettségeinket? Réfi Balázs, a Bluebird CEO-jának írása.

Kiégés, motiválatlanság: A munkahely és a vezetőnk hibája? Vagy végső soron a saját hibánk?

Feldmár egyik könyvében olvastam, hogy volt egy páciense, aki teljes talajvesztettségben volt: nem tudta, hogy mit akar kezdeni az életével. Nem volt valamirevaló vagy állandó munkája, hiányzott belőle a kitartás, és mindezektől rosszul is érezte magát. Az egyik ülés alkalmával azt boncolgatták Feldmárral, hogy mégis mi az, ami a pácienst érdekli, mit szeret csinálni.

A kliens pontos válasza nyomdafestéket nem tűr, de lényegét tekintve az volt a felelet, hogy „csak a nőket szereti, és azokat is meztelenül”. Az említett úriemberből végül fotós – sőt elismert aktfotós lett.

Ezzel a példával azt szerettem volna szemléltetni, hogy véleményem szerint először a belső drive-unkat kell megtalálni. Ha a munkánk olyan tevékenységből vagy tevékenységekből áll, amit alapból szeretünk, akkor képesek leszünk azt hivatásként űzni és a külső motiváció helyett önmagunkból erőt meríteni a kisebb-nagyobb megtorpanások esetén is.

Ahhoz pedig, hogy felismerjük, mit szeretünk igazán csinálni, elsősorban önismeretre van szükségünk. Ha megtaláltuk, akkor a belső motiváció fenntartásához is jól jön egy kis önismeret: Mi motivál engem? Miért? Hogyan élem meg a kudarcot? Mi segít nekem a továbblépésben? Mit jelent nekem a siker?

Nem véletlen, hogy a harmincas korosztályra olyan jellemző a pályaelhagyás: addigra már kellő tapasztalattal és önismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy váltsanak, hogy új dolgokat tanuljanak, hogy merjenek önmegvalósítani.

Bluebird blog - belső motivácó

Ha alapjáraton szeretjük a munkánkat, de néha mégis elakadunk, és szeretnénk újra motiváltabbak lenni, akkor mégis mit tehetünk?

  • Azt csináld, ami tényleg érdekel!
  • Ha jön a kudarc, fogadd tárt karokkal és érezd át minden rezdülését! Ne félj tőle, csak tanulhatsz belőle! Öleld át!
  • Legyenek közelebbi és távolabbi céljaid is: mérhető, megvalósítható, határidővel jól behatárolt céljaid. Az egyes mérföldköveket elérni mindig könnyebb, mint egy távoli, kevésbé megfogható célt.
  • Vesd bele magad és bízz magadban! Menni fog, ha el is tudod hinni. Ha nem hiszed el, akkor miért is kezded el? És mitől menne, ha nem is bízol benne?
  • Ünnepeld meg a kis sikereidet is! Meséld el barátaidnak, ünnepelj!
  • Engedd, hogy mások is megünnepeljenek, elismerjenek!
  • Vedd magad körbe pozitív emberekkel! A negatív, mindig mindenben csak a rosszat meglátó, túl kritikus emberek rengeteg energiát szívnak el, így lendületet sem adnak.
  • Ne gondold túl, csináld!

A munkahelyi motiváció eléréséhez önismeret kell, de sok más összetevője is van – ezekről itt olvashatsz bővebben.

Ha elsőként szeretnél értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!


Források:

https://www.skillsyouneed.com/ps/self-motivation.html

https://24.hu/belfold/2003/12/12/elveszett_munkakedv_nmotivacio/

https://medium.com/the-mission/how-to-create-insane-change-in-your-life-according-to-science-bb3cddd1022


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!