Online állásinterjú

Bluebird
2022. február 14.

Mi az online állásinterjú folyamata, mire kell felkészülnöd? A Bluebird IT recruiterei segítségével megmutatjuk a legfontosabb trükköket!

More...

Az elmúlt időszakban egyre többen tértek át a digitális platformokra és egyre népszerűbbé vált az online térben történő kommunikáció is. Manapság egyre több cég a rugalmasság és gyorsaság miatt előszeretettel szervezi online az állásinterjúkat.

A Bluebird IT recruiterei segítségével megmutatjuk azokat az alapvetéseket és legfontosabb trükköket, amelyek abban segítenek, hogy az online állásinterjú során valóban hatékony legyél és a lehető legjobb benyomást tudd tenni.

Mi a különbség az online és hagyományos állásinterjú között?

Az online állásinterjú folyamatát és lényeges elemeit tekintve nagyrészt megegyezik a „hagyományos”, a személyes jelenléten alapuló interjúhelyzetekkel. Mindkét esetben alapos tervezésre, odafigyelésre, nyitottságra van szükség.

Ugyanakkor az online állásinterjú során a kommunikáció illetően némileg korlátozottak a lehetőségeid, hiszen a legprofibb technológiai megoldások sem tudják teljesen helyettesíteni, betölteni a nonverbális-, illetve a metakommunikáció szerepeit és funkcióit. Így ezek részleges- vagy teljes hiányában az interjúfolyamat sikere jelentős mértékben azon is múlik, hogy a jelöltek és az őt interjúztató HR-es kollégák milyen minőségben és stílusban használják a meglévő lehetőségeket, hogyan kommunikálnak.

A cégek oldaláról a legtöbb esetben a HR-es kolléga, a szakmai vezető-, vagy akár a jövőbeli közvetlen kolléga van jelen az interjún.

Online állásinterjú - Bluebird

Az interjú általános folyamata, egymásra épülő elemei:

Online állásinterjú - Bluebird

Bemutatkozás mindkét oldalról, azaz ki kicsoda a jelenlévő közül?

Jelölt részletes bemutatkozása, azaz mit kell tudni rólad?

Online állásinterjú - Bluebird

A kiírt pozíció részletes ismertetése, azaz beszéljük át együtt a meghirdetett pozíciót!

Felmerülő kérdések tisztázása.

Online állásinterjú - Bluebird

További információk a csapatról, azaz kikkel dolgoznál együtt?

Bérigény és a felmondási idő egyeztetése.

Online állásinterjú - Bluebird

A "Hogyan tovább?" egyeztetése.

Online állásinterjú: gyorsabb, hatékonyabb, de… 

A Bluebird recruiterei szerint az online- és a személyes formának megvannak az előnyei és a hátrányai, melyek az alábbiak:

A személyes jelenléten alapuló interjúztatás az IT szektorban a jelenlegi piaci helyzetben időben nagyon elnyújtaná a kiválasztás folyamatát és a szervezés is többletenergiát igényelne mindkét oldal részéről.

Az online állásinterjú valóban gyorsabban, hatékonyabban lebonyolítható, illetve kényelmesebb is, ugyanakkor nem biztos, hogy teljes képet kapsz a másik félről. Online kevesebb a lehetőséged arra, hogy jelöltként megmutasd a személyiséged, interjúztatóként pedig a cég bemutatása során jelenhetnek meg hiányosságok.

Tehát, noha számos érv szól az online állásinterjú mellett, a lehetőségekhez mérten a második- vagy az utolsó körben mindenképpen válts. Hozz létre a személyes találkozás kereteit a személyes benyomás- és tapasztalatszerzés, információcsere érdekében. A team fit interjúkon viszont kifejezetten a személyes jelenlétre érdemes törekedni.

A legapróbb dolgokra is figyelj oda, mert nagyot bukhatsz

Mindezeken túl az online állásinterjú is egy szenzitív folyamat. Tehát annak körülményeiért, hangulatáért a pályázó és az cég oldaláról megjelent interjúztató kolléga egyaránt felelősséget visel. Akármelyik szerepben is vagy, bizonyos alapvető elvárásoknak mindenképpen eleget kell tenni.

Pályázóként az online állásinterjúra is érkezz a cég tevékenységével, a pozícióval kapcsolatban is tájékozottan és felkészülten, hiszen csak így tudod feltenni a releváns kérdéseket. Tájékozottságod és az érdeklődésed szintje jelzi az elkötelezettséged mértékét is.

Fontos: érkezz konkrét bérigénnyel, ugyanis az interjú során a számokkal való trükközés a magasabb fizetés érdekében az egyik legrosszabb dolog, amit pályázóként tehetsz.

A cég képviselőjeként pedig az időkeret megtartásával kiszámíthatóságot, biztonságot, bizalmi légkört kell teremtened a jelölt számára. Ezek mellett röviden és tömören, de informatív és figyelemfelkeltő módon kell tájékoztatnod őt a pozícióról.

Mint említettük, az online állásinterjú során némileg korlátozottak a kommunikációs csatornák. Így interjúztatóként még inkább oda kell figyelned a jelöltekkel kapcsolatos információk leszűrésére.

A zavartalan környezet, az időbeli pontosság – legjobb, ha néhány perccel korábban érkezel –, a kulturált öltözködés, a stabil technikai feltételek és az akár online beállított, megfelelő háttér minden szereplő számára evidencia.

A stabil internet, a jó minőségű kamera és mikrofon a profizmus-, míg az alkalomhoz illő öltözködés, az ápoltság az igényesség és a kölcsönös tisztelet üzenetét küldik.

Online állásinterjú - Bluebird

A jó benyomás szinte már fél siker

Jó, ha tudatosítod: első benyomást tényleg csak egyszer tehetsz. Így bármelyik kalapban is vagy jelen az online állásinterjú során, kiemelten figyelned kell arra, hogy felkészült, határozott, magabiztos és őszinte legyél.

Jelöltként akkor tudod a legjobb képet kialakítani magadról, ha természetes módon bizonyítod a céggel/vállalattal és a pozícióval kapcsolatos tájékozottságodat. Kommunikatív hozzáállásod, releváns kérdéseid szintén pozitív üzenettel bírnak.

Természetesen céges oldalról is megvannak az eszközeid arra, hogy a jelöltben felkeltsd a „nagyon szívesen dolgoznék itt!” érzését. Sokat tehetsz a jó benyomás kialakítása érdekében, ha a vizsgahelyzet látszatát is kerülve, nyugodt légkörben, akár egy rövid prezentáció során mutatod be a céget/vállalatot és akár a csapatot is.

Interjúztatóként lehetőség szerint kerüld a sok körös interjúztatást és a „házi feladatok” kiosztását is.

Amit kötelező és amit tilos megtenned egy online állásinterjún

Akár pályázóként, akár interjúztatóként vagy jelen, viselkedésed hatással lesz az állásinterjú kimenetelére. Döntő fontosságú, hogy a folyamat alatt csak és kizárólag az interjúra koncentrálj.

Jelöltként előzetesen töltsd le és próbáld ki az interjú során használt online platformot. Ha szükséges, ismerd meg a működését s győződj meg arról is, hogy minden technikai feltétel és eszköz adott az interjú zavartalan lebonyolításához. Lehetőleg ülj ablakkal szemben. A beszélgetés során vedd fel és tartsd meg a szemkontaktust a partnereddel. Mint tudod, ez a bizalom és a tisztelet jele, emellett a fókusztartásban is segít.

Ha a korábban megbeszéltekhez képest bármelyik fél részéről is változás történt a rendelkezésre álló időkerettel kapcsolatban, akkor arról előzetesen adj tájékoztatást a partnerednek. Kiemelten fontos: a folyamat során ne kalandozzon el a figyelmed, tehát ne dolgozz, ne olvass üzeneteket.

Ma már teljesen természetes, hogy a kamerában feltűnik egy gyerkőc vagy valamilyen házi kedvenc. Ez egészen addig nem jelent problémát, amíg nem ők kerülnek a középpontba és nem befolyásolják negatívan az online állásinterjú menetét.

A legjobb történeteket az élet írja

Recruitereink számos érdekes helyzetet tapasztaltak már.

Vannak, akik számára a szobájában a legszebb fehér blúzában vagy ingében/nyakkendőjében megjelenő és valóban felkészült pályázó is örömteli perceket okozott. Másokban viszont a pocakra helyezett és instabil laptop, a rosszkedv és a kialvatlanság hozott nehezebb pillanatokat.

De megesett az is, hogy a jelölt már az interjú során szembesült azzal, hogy nem szerepelt jól, majd a felismerés súlya alatt összeomlott. Ám az online kapcsolat jellege miatt az interjúztató ebben a helyzetben tehetetlen, s noha mindent igyekezett megtenni a pályázó vigasztalása érdekében, rossz érzésekkel zárta a folyamatot. 

De hallottunk egy olyan sztorit is, amikor „a jelölt küldött egy nem nekem szánt emailt, amiben lemondja az interjút, de éppen az én pozíciómra kapott ajánlata miatt akarta visszavonni egy másik cégnél futó ajánlatát. Ez nagyon jól esett, mert ezt azt jelentette, tényleg komolyan vette az ajánlatomat.” (Bluebirdös IT recruiterrel megtörtént eset.)

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
CV feltöltés - Bluebird
Állásinterjúval kapcsolatos tanácsok - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!