Önéletrajz tippek IT szakembereknek

Réfi Balázs

2021. augusztus 22.


Milyen a jó önéletrajz? Hogyan találnak meg az IT recruiterek? CV tippek és letölthető önéletrajz minta IT szakemberek részére.

More...

Hogyan csinálhatsz olyan önéletrajzot, amit az IT recruiterek jól tudnak használni? Lásd saját CV-det egy IT recruiter vagy egy IT researcher szemével! Miért? Azért, mert az állásajánlatokkal vagy a vállalati belsős IT recruiterek fognak megkeresni, vagy IT staffingra szakosodott cégek, mint a Bluebird.

Mi a Bluebirdnél havonta több ezer IT szakember önéletrajzát nézzük meg. Amikor feltettem IT szakemberek kiválasztásával foglalkozó munkatársaimnak a kérdést: milyen a jó CV, percenként kezdett jelezni a Slack: újabb és újabb üzenet érkezett. Mindenki 1 emberként kezdte el írni a szempontokat, összegyűjteni a ténylegesen fontos tartalmi elemeket.

Nézzük, milyen észrevételei és gondolatai vannak az önéletrajz minta kapcsán azoknak a szakembereknek, aki napi szinten foglalkoznak projektvezetők, business analystok, fejlesztők, tesztelők és üzemeltetők kiválasztásával! Több tízezer CV átnézése után tudjuk, hogy mire kell figyelni!

Jöjjenek az önéletrajz tippek!

Tipp 1: Az önéletrajzod legyen tematikus! 

A CV-d ne legyen kisregény! Az a fontos, hogy ránézésre könnyen megtalálhatóak legyenek az információk, ami alapján az IT recruiter döntést tud hozni. Ha hosszú körmondatokban fogalmazol, akkor nehéz lesz megtalálni a lényeget. Sokan nem is fogják sokáig keresni, ezért valójában állásajánlatoktól eshetsz el emiatt. Ne írj sokat, csinálj rövid önéletrajzot!

Az optimális hossz 2-3 oldal.

Ilyen CV-t ne csinálj!

Önéletrajz tippek - Bluebird

Ilyen egy CV (persze fényképpel)! Önéletrajz minta a cikk végén!

Önéletrajz tippek - CV minta - Bluebird

Tipp 2: Írd a neved alá, hogy milyen munkakörben dolgozol! 

Ha neved alá azt írod, hogy milyen munkakörben dolgozol, már nyert ügyed van. Azonnal minden recruiter látni fogja, hogy téged keres, vagy nem.

Persze mondhatnád, hogy olvassa el az önéletrajzot rendesen és akkor tudni fogja. A kérdés viszont az, hogy nem jobb-e, ha teljesen egyértelmű a vállalati vagy ügynökségi IT recruiter számára, hogy mivel foglalkozol. 

Javaslatom az, hogy közvetlen a neved alá írd! Például így: "Senior business analyst" vagy "Junior Angular fejlesztő". Ha így teszel, biztos lehetsz benne, hogy a tapaszalati szintednek és munkakörödnek megfelelő pozíciókkal fognak felkeresni és nem számodra teljesen irreleváns ajánlatokkal.

Megjegyezném, hogy önmagában a munkakör megjelölés nem elég ahhoz, hogy megállapítsuk, Téged érdemes-e felkeresni az adott pozícióval kapcsolatban. Ahhoz tudnunk kell, hogy értesz-e az adott technológiához, megvan-e a domain ismereted, ismered-e a használandó toolokat, mekkora tapasztalatod van az adott programozási nyelvben, stb. Ezzel kapcsolatos tippjeinket az alábbiakban olvashatod.

IT ÁLLÁST KERESEL? 

NÉZD MEG A BLUEBIRD

ÁLLÁSAJÁNLATAIT!


- Projekt menedzser, srcum master

- Business analyst, product owner, rendszerszervező

- Szoftverfejlesztő

- DevOps mérnök

- Manuális és automatizált tesztelő

- Üzemeltető


Tipp 3: Olyan fényképed legyen, ami alapján fel lehet ismerni!

Sok önéletrajz tartalmaz fényképet. Ez önmagában jó dolog, de csak akkor, ha a fénykép:

  • olyan, hogy Zoom interjún felismerünk a fénykép alapján,
  • nem 20 évvel ezelőtti,
  • business like, azaz nem a kosárpályán készült.

Ez nem lesz jó:

Önéletrajz tippek - rossz CV fotó - Bluebird

Tipp 4: Add meg a telefonszámodat és emailcímedet!

Mindenképp add meg telefonszámod és email címed! Ezek segítenek abban, hogy gyorsan tudjuk felvenni veled a kapcsolatot. Ha nincs, olyan, mintha nem is lenne önéletrajzod!

Ha fent vagy a LinkedIn-en, add meg a LinkedIn URL-t is. Mivel a recruitment során használjuk a LinkedIn-t is, könnyebbé teszed, hogy elérjünk téged!

Szintén érdekesek lehetnek egyéb elérhetőségeid, például GitHub elérésed!

A Facebook elérésedet ne add meg! Mutasd meg inkább az interjún, hogy mit tudsz és milyen vagy. Ne hagyd, hogy előítéletek alapján be se hívjanak interjúra egy Facebook képed vagy postod miatt.


Tipp 5: Fogalmazd meg, hogy milyen munkát keresel!

Sok önéletrajz tartalmaz hosszú motivációs részt. Nincs rá szükség, főleg akkor nincs, ha terjengős. Fogalmazd meg, hogy pontosan milyen feladatot keresel, milyen munkakörben dolgoznál.

Egyszerűen így pl.:

"Jelenleg JAVA fejlesztőként dolgozom. Olyan munkát keresek, ahol vezető JAVA fejlesztőként kipróbálhatom magam, mint egy kisebb fejlesztőcsapat szakmai vezetője".

Vagy például:

"Olyan rendszerszervező pozíciót keresek, ahol a banki domain tudásom felhasználásával banki rendszerek (kiemelten ügyfélminősítő rendszer) továbbfejlesztésében vehetek részt."

Minél konkrétabb, hogy mit keresel, annál nagyobb eséllyel rád talál a feladat!

Önéletrajz tippek - CV első rész - Bluebird

Tipp 6: Mutasd meg, hogy mihez mennyire értesz!

Jelenítsd meg az összes olyan programozási nyelvet, keretrendszert, adabáziskezelőt, tool-t, stb, amit használtál, de csak azokat, amiben valódi tudásod van!

Rakd ezeket sokba az ismeret foka szerint! Azaz legyen elöl amit nagyon ismersz! Ha melléírod, hogy melyikben hány év tapasztalatod van, még jobb!

Mutasd be ugyanígy a domain ismereteidet is! Ha pl. banki területen dolgoztál, bontsd alá, hogy melyik területhez mennyire értesz (pl. netbank, kártyás rendszerek, risk, stb.)

Önéletrajz tippek - tapasztalatok bemutatása

Diagramokat semmiképp se használj ismereteid bemutatásához! Nincs rá szükség!


Tipp 7: Strukturáld az előző projekteket, munkahelyeket!

Használj egyszerű és átlátható struktúrát az előző munkahelyeid/projektjeid bemutatásához!

Dátum:

Cég:

Munkakör:

Projekt:

Feladatok:


2017. december - 2018. október

XYZ Kft.

Rendszerszervező

ABC Bank panaszkezelő rendszer

Követelmények felmérése, logikai rendszerterv elkészítése, funkcionális tesztelés, felhasználók oktatása

Vagy:

Dátum:

Cég:

Munkakör:

Projekt:

Technológiák:

2019. március - 2020. december

ZYX Kft.

Java fejlesztő

Worf-flow motor fejlesztése

Java 1.8, Struts, Hibernate


Tipp 8: Arról írj, amit te csináltál!

A feladatok leírásánál azt a feladatot írd le, amit te csináltál! Nem érdekes, hogy a projektben milyen feladatokat kellett elvégezni, csak az, amit hozzád köthető.

Ugyanez érvényes a technológiákra is. Nem leszel attól full stack fejlesztő, mert a projektben a frontend és a backend is elkészült. Ha a frontenddel foglalkoztál, akkor csak azt írd be az önéletrajzodba!


Tipp 9: Szerepeljen a CV-ben a végzettséged!

A Google már nem kéri, hogy legyen végzettséged, de a legtöbb munkáltató még igen. Írd bele a CV-be a végzettséged az egyértelműség kedvéért. Ha nem szerepel benne, esetleg kimaradhatsz a potenciális jelöltek közül.

A legjobb megoldás az, ha megadod az egyetem nevét, a kart, a szakot és a végzettségedet is. Ha több végzettséged van, akkor az összeset érdemes felsorolni.

Önéletrajz tippek - végzettség

Tipp 10: Az számít, hogy milyen a valódi nyelvtudásod!

A legtöbb önéletrajzban az szerepel, hogy mikor milyen nyelvvizsgát sikerült megszerezni. Ehelyett írd bele, hogy melyik nyelven valójában milyen szinten kommunikálsz írásban és szóban. Amelyik pozíciónál fontos a nyelvtudás, ott úgyis erre kíváncsi az IT recruiter is és a leendő munkáltató is.


Tipp 11: PDF legyen!

Formátumként manapság a PDF a jól használható formátum. Csináld meg a CV-det (pl. Wordben) és mentsd el PDF-ként!

Adunk CV mintát, nyugodtan használhatod (lásd cikk alján). 


Tipp 12: Írd bele a CV-be, hogy mikor készült!

Ha beírod a dátumot, akkor a CV frissessége egyértelmű lesz mindenki számára. Ne használj automatikus dátumot, írd bele inkább!


Tipp 13: Családi állapot és hobbi?

Igen, ezek érdekes és személyes infók, de hidd el, az első körös kiválasztást nem segíti elő, ha házas vagy és az sem, ha szeretsz biciklizni. Ezek az információk jó esetben előjönnek azon az interjún, amin a leendő vezetőddel beszélsz. 


Összegzés

Összefoglalva annyit tudunk javasolni, hogy CV-d legyen rövid, strukturált, csak az általad megismert technológiákat és skilleket tartalmazza. Kerüld a terjengős fogalmazást és írd bele, hogy jelenleg milyen munkakörben dolgozol, milyen technológiákkal, továbbá azt is, hogy milyen munkakörben szeretnél dolgozni. Legyen egyértelmű és jól áttekinthető. Mi pedig megígérjük, hogy olyan IT állásokat ajánlunk számodra, amilyet keresel!

Minta CV letöltése

Elkészítettünk pár önéletrajz mintát. Célunk az volt, hogy segítsünk abban, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthesd önéletrajzodat! Ha elkészültél, töltsd fel hozzánk vagy nézd meg aktuális IT állásajánlatainkat!


Önéletrajz minta - projektvezető - Bluebird
CV minta letöltés - doc - Bluebird
CV minta letöltés - pdf - Bluebird

Önéletrajz minta - Business analyst
CV minta letöltés - doc - Bluebird
CV minta letöltés - pdf - Bluebird

Önéletrajz minta - szoftverfejlesztő - Bluebird
CV minta letöltés - doc - Bluebird
CV minta letöltés - pdf - Bluebird

Önéletrajz minta - automatizált tesztelő - Bluebird
CV minta letöltés - doc - Bluebird
CV minta letöltés - pdf - Bluebird

Önéletrajz minta - manuális tesztelő - Bluebird
CV minta letöltés - doc - Bluebird
CV minta letöltés - pdf - Bluebird

Önéletrajz minta - rendszerüzemeltető - Bluebird
CV minta letöltés - doc - Bluebird
CV minta letöltés - pdf - Bluebird

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
CV feltöltés - Bluebird
LinkedIn profil tippek - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!