Önéletrajz tippek IT szakembereknek

Réfi Balázs

2021. március 9.


Milyen a jó CV? Hogyan találnak meg az IT recruiterek? Önéletrajz tippek IT szakemberek részére. Tudj meg többet azoktól, akik téged keresnek!

More...

Hogyan csinálhatsz olyan önéletrajzot, amit az IT recruiterek jól tudnak használni? Lásd saját CV-det egy IT recruiter vagy egy IT researcher szemével!

Mi a Bluebirdnél havonta több ezer IT szakember önéletrajzát nézzük meg. Átlagosan 4-10 (!) másodperc alatt eldől, hogy egy adott önéletrajzot mélyebben érdemes-e megismerni. Amikor feltettem IT szakemberek kiválasztásával foglalkozó munkatársaimnak a kérdést: milyen a jó CV, percenként kezdett jelezni a Slack: újabb és újabb üzenet érkezett. Mindenki 1 emberként kezdte el írni a szempontokat, összegyűjteni a ténylegesen fontos tartalmi elemeket.

Nézzük, milyen észrevételei és gondolatai vannak az önéletrajz minta kapcsán azoknak a szakembereknek, aki napi szinten foglalkoznak projektvezetők, business analystok, fejlesztők, tesztelők és üzemeltetők kiválasztásával!

Jöjjenek az önéletrajz tippek!

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Az önéletrajzod legyen tematikus! 

A CV-d ne legyen kisregény! Az a fontos, hogy ránézésre könnyen megtalálhatóak legyenek az információk, ami alapján az IT recruiter döntést tud hozni.

Csinálj rövid önéletrajzot! Az optimális hossz 2-3 oldal.

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Írd a neved alá, hogy milyen munkakörben dolgozol! 

Ha neved alá azt írod, hogy milyen munkakörben dolgozol, már nyert ügyed van. Azonnal minden recruiter látni fogja, hogy téged keres, vagy nem.

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Olyan fényképed legyen, ami alapján fel lehet ismerni!

Sok CV tartalmaz fényképet. Ez önmagában jó dolog, de csak akkor, ha a fénykép:

  • olyan, hogy Zoom interjún felismerünk a fénykép alapján,
  • nem 20 évvel ezelőtti,
  • business like, azaz nem a kosárpályán készült.
Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Add meg a telefonszámodat és emailcímedet!

Mindenképp add meg telefonszámod és email címed! Ezek segítenek abban, hogy gyorsan tudjuk felvenni veled a kapcsolatot. Ha nincs, olyan, mintha nem is lenne CV-d!

Ha fent vagy a LinkedIn-en, add meg a LinkedIn URL-t is. Mivel a recruitment során használjuk a LinkedIn-t is, könnyebbé teszed, hogy elérjünk téged!

A Facebook elérésedet ne add meg! Mutasd meg inkább az interjún, hogy mit tudsz és milyen vagy. Ne hagyd, hogy előítéletek alapján be se hívjanak interjúra egy facebook képed vagy postod miatt.

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Fogalmazd meg, hogy milyen munkát keresel!

Sok CV tartalmaz hosszú motivációs részt. Nincs rá szükség, főleg akkor nincs, ha terjengős. Fogalmazd meg, hogy pontosan milyen feladatot keresel, milyen munkakörben dolgoznál.

Egyszerűen így pl.:

"Jelenleg JAVA fejlesztőként dolgozom. Olyan munkát keresek, ahol vezető JAVA fejlesztőként kipróbálhatom magam, mint egy kisebb fejlesztőcsapat szakmai vezetője".

Vagy például:

"Olyan rendszerszervező pozíciót keresek, ahol a banki domain tudásom felhasználásával banki rendszerek (kiemelten ügyfélminősítő rendszer) továbbfejlesztésében vehetek részt."

Minél konkrétabb, hogy mit keresel, annál nagyobb eséllyel rád talál a feladat!

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Mutasd meg, hogy mihez mennyire értesz!

Jelenítsd meg az összes olyan programozási nyelvet, keretrendszert, adabáziskezelőt, tool-t, stb, amit használtál, de csak azokat, amiben valódi tudásod van!

Rakd ezeket sokba az ismeret foka szerint! Azaz legyen elöl amit nagyon ismersz! Ha melléírod, hogy melyikben hány év tapasztalatod van, még jobb!

Mutasd be ugyanígy a domain ismereteidet is! Ha pl. banki területen dolgoztál, bontsd alá, hogy melyik területhez mennyire értesz (pl. netbank, kártyás rendszerek, risk, stb.)

Diagramokat semmiképp se használj ismereteid bemutatásához! Nincs rá szükség!

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Strukturáld az előző projekteket, munkahelyeket!

Használj egyszerű és átlátható struktúrát az előző munkahelyeid/projektjeid bemutatásához!

Dátum:

Cég:

Munkakör:

Projekt:

Feladatok:


2017. december - 2018. október

XYZ Kft.

Rendszerszervező

ABC Bank panaszkezelő rendszer

Követelmények felmérése, logikai rendszerterv elkészítése, funkcionális tesztelés, felhasználók oktatása

Vagy:

Dátum:

Cég:

Munkakör:

Projekt:

Technológiák:


2019. március - 2020. december

ZYX Kft.

Java fejlesztő

Worf-flow motor fejlesztése

Java 1.8, Struts, Hibernate

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Arról írj, amit te csináltál!

A feladatok leírásánál azt a feladatot írd le, amit te csináltál! Nem érdekes, hogy a projektben milyen feladatokat kellett elvégezni, csak az, amit hozzád köthető.

Ugyanez érvényes a technológiákra is. Nem leszel attól full stack fejlesztő, mert a projektben a frontend és a backend is elkészült. Ha a frontenddel foglalkoztál, akkor csak azt írd be az önéletrajzodba!

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Szerepeljen a CV-ben a végzettséged!

A Google már nem kéri, hogy legyen végzettséged, de a legtöbb munkáltató még igen. Írd bele a CV-be a végzettséged az egyértelműség kedvéért. Ha nem szerepel benne, esetleg kimaradhatsz a potenciális jelöltek közül.

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Az számít, hogy milyen a valódi nyelvtudásod!

A legtöbb önéletrajzban az szerepel, hogy mikor milyen nyelvvizsgát sikerült megszerezni. Ehelyett írd bele, hogy melyik nyelven valójában milyen szinten kommunikálsz írásban és szóban. Amelyik pozíciónál fontos a nyelvtudás, ott úgyis erre kíváncsi az IT recruiter is és a leendő munkáltató is.

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

PDF-et használj!

Formátumként manapság a PDF a jól használható formátum. Csináld meg a CV-det (pl. Wordben) és mentsd el PDF-ként!

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Írd bele a CV-be, hogy mikor készült!

Ha beírod a dátumot, akkor a CV frissessége egyértelmű lesz mindenki számára. Ne használj automatikus dátumot, írd bele inkább!

Önéletrajz tippek IT szakemberek részére - Bluebird

Családi állapot és hobbi?

Igen, ezek érdekes és személyes infók, de hidd el, az első körös kiválasztást nem segíti elő, ha házas vagy és az sem, ha szeretsz biciklizni. Ezek az információk jó esetben előjönnek azon az interjún, amin a leendő vezetőddel beszélsz. 

Önéletrajz tippek összegzése

Összefoglalva annyit tudunk javasolni, hogy CV-d legyen rövid, strukturált, csak az általad megismert technológiákat és skilleket tartalmazza. Kerüld a terjengős fogalmazást és írd bele, hogy jelenleg milyen munkakörben dolgozol, milyen technológiákkal, továbbá azt is, hogy milyen munkakörben szeretnél dolgozni. Legyen egyértelmű és jól áttekinthető. Mi pedig megígérjük, hogy olyan IT állásokat ajánlunk számodra, amilyet keresel!

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
CV feltöltés - Bluebird
LinkedIn profil tippek - Bluebird