Önéletrajz készítése lépésről lépésre

Réfi Balázs
2021. október 3.

Önéletrajz készítése lépésről lépésre, hogy gyorsan elkészüljön és minőségi legyen! Milyen a jó önéletrajz? Tudj meg többet!

More...

Önéletrajz készítése a Bluebird tanácsai alapján

Hogyan csinálhatsz olyan önéletrajzot, amit az IT recruiterek jól tudnak használni? Lásd saját önéletrajzod egy IT recruiter vagy egy IT sourcer szemével! Miért? Azért, mert az állásajánlatokkal vagy a vállalati belsős IT recruiterek fognak megkeresni, vagy IT recruitmentre szakosodott cégek, mint a Bluebird.

Mi a Bluebirdnél havonta több ezer IT szakember önéletrajzát nézzük meg. Amikor feltettem IT szakemberek kiválasztásával foglalkozó munkatársaimnak a kérdést: milyen a jó CV, percenként kezdett jelezni a Slack: újabb és újabb üzenet érkezett. Mindenki 1 emberként kezdte el írni a szempontokat, összegyűjteni a ténylegesen fontos tartalmi elemeket.

Nézzük, milyen észrevételei és gondolatai vannak az önéletrajz minta kapcsán azoknak a szakembereknek, aki napi szinten foglalkoznak projektvezetők, fejlesztési vezetők, business analystok, fejlesztők, tesztelők és üzemeltetők kiválasztásával! Több tízezer CV átnézése után tudjuk, hogy mire kell figyelni!

Jöjjenek az önéletrajz tippek!

1. tipp : Az önéletrajzod legyen tematikus! 

A CV-d ne legyen kisregény! Az a fontos, hogy ránézésre könnyen megtalálhatóak legyenek az információk, ami alapján az IT recruiter döntést tud hozni. Ha hosszú körmondatokban fogalmazol, akkor nehéz lesz megtalálni a lényeget. Sokan nem is fogják sokáig keresni, ezért valójában állásajánlatoktól eshetsz el emiatt. Ne írj sokat, csinálj rövid önéletrajzot!

Az optimális hossz 2-3 oldal.

Ilyen önéletrajzot ne csinálj!

Önéletrajz tippek - Bluebird

Ilyen egy önéletrajz (persze fényképpel)! Önéletrajz minta a cikk végén!

Önéletrajz készítése - Bluebird blog

2. tipp: Írd a neved alá, hogy milyen munkakörben dolgozol! 

Ha neved alá azt írod, hogy milyen munkakörben dolgozol, már nyert ügyed van. Azonnal minden recruiter látni fogja, hogy téged keres, vagy nem.

Persze mondhatnád, hogy olvassa el az önéletrajzot rendesen és akkor tudni fogja. A kérdés viszont az, hogy nem jobb-e, ha teljesen egyértelmű a vállalati vagy ügynökségi IT recruiter számára, hogy mivel foglalkozol? 

Javaslatom az, hogy közvetlen a neved alá írd! Például így: "Senior business analyst" vagy "Junior Angular fejlesztő". Ha így teszel, biztos lehetsz benne, hogy a tapasztalati szintednek és munkakörödnek megfelelő pozíciókkal fognak felkeresni és nem számodra teljesen irreleváns ajánlatokkal.

Megjegyezném, hogy önmagában a munkakör megjelölés nem elég ahhoz, hogy megállapítsuk, Téged érdemes-e felkeresni az adott pozícióval kapcsolatban. Ahhoz tudnunk kell, hogy értesz-e az adott technológiához, megvan-e a domain ismereted, ismered-e a használandó toolokat, mekkora tapasztalatod van az adott programozási nyelvben, stb. Ezzel kapcsolatos tippjeinket az alábbiakban olvashatod. A jó önéletrajz készítése nem egyszerű feladat. Segítünk!

IT ÁLLÁST KERESEL?
NÉZD MEG A BLUEBIRD
ÁLLÁSAJÁNLATAIT!

- Projekt menedzser, scrum master

- Business analyst, product owner, rendszerszervező

- Szoftverfejlesztő

- DevOps mérnök

- Manuális és automatizált tesztelő

- Üzemeltető

3. tipp: Olyan fényképed legyen, ami alapján fel lehet ismerni!

Sok önéletrajz tartalmaz fényképet. Ez önmagában jó dolog, de csak akkor, ha a fénykép:

  • olyan, hogy Zoom interjún felismerünk a fénykép alapján,
  • nem 20 évvel ezelőtti,
  • business like, azaz nem a kosárpályán készült.

Ez nem lesz jó:

Önéletrajz tippek - rossz CV fotó - Bluebird

4. tipp: Add meg a telefonszámodat és email címedet!

Mindenképp add meg telefonszámod és email címed! Ezek segítenek abban, hogy gyorsan tudjuk felvenni veled a kapcsolatot. Ha nincs, olyan, mintha nem is lenne önéletrajzod!

Ha fent vagy a LinkedIn-en, add meg a LinkedIn URL-t is. Mivel a recruitment során használjuk a LinkedIn-t is, könnyebbé teszed, hogy elérjünk téged! Viszont a LinkedIn profilod nem azonos egy jó CV-vel, ezért nem tanácsolom, hogy önéletrajz készítése helyett a LinkedIn profilodat használd. 

Szintén érdekesek lehetnek egyéb elérhetőségeid, például GitHub elérésed!

A Facebook elérésedet ne add meg! Mutasd meg inkább az interjún, hogy mit tudsz és milyen vagy. Ne hagyd, hogy előítéletek alapján be se hívjanak interjúra egy Facebook képed vagy postod miatt.

5. tipp: Fogalmazd meg, hogy milyen munkát keresel!

Sok önéletrajz tartalmaz hosszú motivációs részt. Nincs rá szükség, főleg akkor nincs, ha terjengős. Fogalmazd meg, hogy pontosan milyen feladatot keresel, milyen munkakörben dolgoznál.

Egyszerűen így pl.:

"Jelenleg JAVA fejlesztőként dolgozom. Olyan munkát keresek, ahol vezető JAVA fejlesztőként kipróbálhatom magam, mint egy kisebb fejlesztőcsapat szakmai vezetője".

Vagy például:

"Olyan rendszerszervező pozíciót keresek, ahol a banki domain tudásom felhasználásával banki rendszerek (kiemelten ügyfélminősítő rendszer) továbbfejlesztésében vehetek részt."

Minél konkrétabb, hogy mit keresel, annál nagyobb eséllyel rád talál a feladat!

6. tipp: Mutasd meg, hogy mihez mennyire értesz!

Jelenítsd meg az összes olyan programozási nyelvet, keretrendszert, adatbázis kezelőt, tool-t, stb, amit használtál, de csak azokat, amiben valódi tudásod van!

Rakd ezeket sorba az ismeret foka szerint! Azaz legyen elöl amit nagyon ismersz! Ha melléírod, hogy melyikben hány év tapasztalatod van, még jobb!

Mutasd be ugyanígy a domain ismereteidet is! Ha pl. banki területen dolgoztál, bontsd alá, hogy melyik területhez mennyire értesz (pl. netbank, kártyás rendszerek, risk, stb.)

Önéletrajz készítése - Bluebird

Diagramokat semmiképp se használj ismereteid bemutatásához! Nincs rá szükség! Az önéletrajz készítése közben törekedj arra, hogy alfanumerikus elemeket tartalmazzon a CV-d, annak értelmezése ugyanis könnyebb kereső algoritmusok számára. Márpedig kereső algoritmusok segítenek abban, hogy találatként megjelenjen a CV-d.

7. tipp: Strukturáld az előző projekteket, munkahelyeket!

Használj egyszerű és átlátható struktúrát az előző munkahelyeid/projektjeid bemutatásához!

Dátum:

Cég:

Munkakör:

Projekt:

Feladatok:


2017. december - 2018. október

XYZ Kft.

Rendszerszervező

ABC Bank panaszkezelő rendszer

Követelmények felmérése, logikai rendszerterv elkészítése, funkcionális tesztelés, felhasználók oktatása

Vagy:

Dátum:

Cég:

Munkakör:

Projekt:

Technológiák:

2019. március - 2020. december

ZYX Kft.

Java fejlesztő

Worf-flow motor fejlesztése

Java 1.8, Struts, Hibernate

8. tipp: Arról írj, amit te csináltál!

A feladatok leírásánál azt a feladatot írd le, amit te csináltál! Nem érdekes, hogy a projektben milyen feladatokat kellett elvégezni, csak az, ami hozzád köthető.

Ugyanez érvényes a technológiákra is. Nem leszel attól full stack fejlesztő, mert a projektben a frontend és a backend is elkészült. Ha a frontenddel foglalkoztál, akkor csak azt írd be az önéletrajzodba!

9. tipp: Szerepeljen benne a végzettséged!

A Google már nem kéri, hogy legyen végzettséged, de a legtöbb munkáltató még igen. Írd bele a CV-be a végzettséged az egyértelműség kedvéért. Ha nem szerepel benne, esetleg kimaradhatsz a potenciális jelöltek közül.

A legjobb megoldás az, ha megadod az egyetem nevét, a kart, a szakot és a végzettségedet is. Ha több végzettséged van, akkor az összeset érdemes felsorolni.

Önéletrajz tippek - Bluebird

10. tipp: Az számít, hogy milyen a valódi nyelvtudásod!

A legtöbb önéletrajzban az szerepel, hogy mikor milyen nyelvvizsgát sikerült megszerezni. Ehelyett írd bele, hogy melyik nyelven valójában milyen szinten kommunikálsz írásban és szóban. Amelyik pozíciónál fontos a nyelvtudás, ott úgyis erre kíváncsi az IT recruiter is és a leendő munkáltató is.

11. tipp: PDF legyen!

Formátumként manapság a PDF a jól használható formátum. Csináld meg a CV-det (pl. Wordben) és mentsd el PDF-ként!

Adunk önéletrajz mintát, nyugodtan használhatod (lásd cikk alján). 

12. tipp: Írd bele a önéletrajzodba, hogy mikor készült!

Ha beírod a dátumot, akkor a CV frissessége egyértelmű lesz mindenki számára. Ne használj automatikus dátumot, írd bele inkább!

Viszont vigyázz! Minden CV küldés előtt ellenőrizd, hogy milyen dátum szerepel a CV alján.

Ha régi dátum szerepel benne, akkor biztosan megkérdezi az interjúztató (ha szemfüles eléggé), hogy mi történt azóta, hogy elkészítetted az önéletrajzot. Hány interjún voltál, miért utasítottak el. Gondolj bele: ha nézel egy CV-t és annak dátuma fél évvel ezelőtti, mi jut eszedbe? Nekem az, hogy régóta keres munkát, de valahogy sosem jön össze. Miért nem?

Másik hiba lehet, ha aznapi dátumot írsz bele. Ekkor is kérdést fogsz kapni: ma készítetted el az önéletrajzot? Nem, csak aktualizáltad a dátumot. Ezt fogja gondolni az interjúztató.

13. tipp: Családi állapot és hobbi?

Igen, ezek érdekes és személyes infók, de hidd el, az első körös kiválasztást nem segíti elő, ha házas vagy és az sem, ha szeretsz biciklizni. Ezek az információk jó esetben előjönnek azon az interjún, amin a leendő vezetőddel beszélsz. 

Ugyanakkor személyes kapcsolódás tekintetében érdekes lehet 1-1 hobbi. De ha nincs olyan hobbid, ami eltér a Netflix, utazás, ételek hármastól, akkor inkább ne írd bele. 

Ha viszont beírod hobbik közé, hogy tetoválás vagy Októberfest, akkor ne csodálkozz, ha egy visszafogott munkáltató kicsit megijed.

Mit NE írj bele az önéletrajzodba

Sok tanácsunk szólt arról, hogy milyen legyen az önéletrajzod. Essen pár szó arról, hogy önéletrajz készítése közben milyen hibákat kerülj el.

Fizetési igény

Nem biztos, hogy pontosan tudod, milyen fizetést kérhetsz adott munkáltatónál. Az sem biztos, hogy minden munkahelyen ugyanakkora bérért dolgoznál. Sőt! Minél magasabb tudással és több tapasztalattal rendelkezel, annál inkább változhat feladat és munkáltató függvényében a fizetési igényed. 

Azt javaslom, hogy ne írd bele önéletrajzodba a fizetési igényedet. Előfordulhat, hogy csak azért nem hallgatnak meg, mert túl magas vagy túl alacsony összeg szerepel az önéletrajzban. Ha túl alacsony szerepel, akkor gondolhatja úgy a munkáltató, hogy "túl junior". Ha túl magas fizetési elvárásod van, mondhatja azt, hogy "ez a bér nem fér bele, meg sem hallgatom". 

Más a helyzet akkor, ha interjú végén egyeztetsz erről a kérdésről a leendő munkáltatóval. Lehet, hogy akkorra már kialakult irányodra bizalom, szimpátia. Ebben az esetben sok cég rugalmasabbá válik fizetés dolgában is. Az is előfordulhat, hogy az interjún elhangzik az interjúztató részéről az elérhető bérsáv. Nem tudhatod előre.

Helyesírási hibák

Ne szerepeljen az önéletrajzodban helyesírási hiba. Rendkívül frusztrálhatja az interjúztatót, ha olyan CV-t kell néznie, amiben sok-sok helyesírási hiba van. "Ha már a CV hemzseg a hibáktól, milyen lesz egy gyorsan kiküldött üzleti levél?" Jogos felvetés.

Használj Word-öt a hibák szűrésére, olvasd át alaposan, akár többször is az önéletrajzodat!

Középiskola

Amennyiben felsőfokú végzettséged van, nem érdemes megadnod a középiskolád nevét. Kivételt jelenthet az, ha komoly és erős középiskolába jártál és előnyödre válik nevének említése.

Ha nincs felsőfokú végzettséged, akkor a középiskola megadása kötelező elem!

Születési dátum

Ha úgy érzed, hogy korod alapján talán már az interjú előtt elutasíthatnak, akkor inkább ne írd bele. A "korod alapján" jelentheti azt, hogy túl fiatal vagy, vagy túl koros. Általában az utóbbi jelenthet problémát, hiszen a junior jelöltek önéletrajza önmagáért beszél, hiszen nem lesz munkatapasztalat feltüntetve vagy csak nagyon kevés.

Nem releváns munkatapasztalat

Ne írj bele az önéletrajzodba olyan munkatapasztalatot, ami nem kapcsolódik a mostani pozícióhoz, vagy attól teljes mértékben eltérő. De vigyázz! Ha az önéletrajzodban lyukak vannak (kimaradt idősávok), akkor biztosan számíthatsz a kérdésre, hogy "mit csinált ebben az időben", illetve "miért maradt ki ez az időszak". Ha viszont egyetem alatt vagy után fél évig kertész voltál, de a megpályázott munkakör egy senior szoftverfejlesztői munkakör, akkor a kertészkedésnek, mint tevékenységnek nincs hozzáadott értéke.

Ingyenes letölthető önéletrajz minta 2022 - IT 

Scrum master CV minta

Scrum master önéletrajz minta - Bluebird

Üzleti elemző CV minta

Üzleti elemző CV minta - Bluebird

SAP tanácsadó CV minta

SAP tanácsadó önéletrajz minta - Bluebird

Java fejlesztő CV minta

CV minta - Java fejlesztő - Bluebird

Python fejlesztő CV minta

CV minta - Python fejlesztő - Bluebird

PHP fejlesztő CV minta

PHP fejlesztő önéletrajz minta - Bluebird

Linux adminisztrátor CV minta

Önéletrajz minta - Linux adminisztrátor - Bluebird

PL/SQL fejlesztő CV minta

PL/SQL fejlesztő önéletrajz minta - Bluebird

iOS fejlesztő CV minta

iOS fejlesztő CV minta - Bluebird

Fullstack fejlesztő CV minta

Fullstack fejlesztő CV minta - Bluebird

Senior alkalmazás üzemeltető

Önéletrajz minta - Alkalmazás üzemeltető - Bluebird

Hogyan készíts jó motivációs levelet az önéletrajzod mellé? 

Elmondhatjuk, hogy az IT szakemberek körében nem túl népszerű a motivációs levél írása, azonban kifejezetten előnyt jelent egy-egy pozíció megpályázása során, hiszen a jó motivációs levél elősegíti a célként kitűzött állás megszerzését. Érdekel hogyan nyerd el az interjúztató szimpátiáját motivációs leveleddel?

Olvasd el a Milyen az ütős motivációs levél? című blogbejegyzésünket, és készíts egy emlékezetes motivációs levelet pár perc alatt. 

Összegzés

Önéletrajz készítése során figyelj az alábbiakra!

Önéletrajzod legyen rövid, strukturált, csak az általad megismert technológiákat és skilleket tartalmazza. Kerüld a terjengős fogalmazást és írd bele, hogy jelenleg milyen munkakörben dolgozol, milyen technológiákkal, továbbá azt is, hogy milyen munkakörben szeretnél dolgozni. Legyen egyértelmű és jól áttekinthető! Kerüld a helyesírási hibákat!

Nem utolsó sorban a pozitív benyomás érdekében kifejezetten javasoljuk, hogy önéletrajzodat igazítsd az adott céghez, vagy pozícióhoz amire jelentkezel.

Mi pedig megígérjük, hogy olyan IT állásokat ajánlunk számodra, amilyet keresel!

IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
CV feltöltés - Bluebird
LinkedIn profil tippek - Bluebird

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!