Népszerű programozási nyelvek

Réfi Balázs
2020. december 4.

Melyek a népszerű programozási nyelvek? Melyiket érdemes megtanulni? Melyik a jövő és melyik programozási nyelv a múlt? Tudj meg többet!

More...

"Kíváncsi vagy, hogy melyek a népszerű programozási nyelvek 2020-ban? Arra is, hogy az a programozási nyelv, amelyikben programozol éppen felszálló vagy leszálló ágban van? Összegzést készítettem, hogy megpróbáljam megadni a választ ezekre a kérdésekre!" - Réfi Balázs, a Bluebird alapítójának blogcikke.

A módszertan

Az összesítő kimutatás egy PYPL (PopularitY of Programming Language) felmérés eredménye. Ez a felmérés az alapján készül, hogy mennyien keresnek rá az adott programnyelv tutorialra a Google-ben. Szerintem ez egy nagyon jó megközelítése a használat alapú statisztikakészítésnek, hiszen fejlesztéssel szervesen összekapcsolódik a Google használata. Legalábbis fejlesztők nagy örömmel keresnek rá egy-egy probléma megoldására a Google-ön. Nézzük a 20 legnépszerűbb programozási nyelvet!

Népszerű programozási nyelvek - 2020. 12. hó

Bluebird népszerű programozási nyelvek

Relatív változás a 2019-es értékekhez képest

Bluebird blog legnépszerűbb programozási nyelvek - változás

Abszolút változás a 2019-es értékhez képest

Bluebird blog népszerű programozási nyelvek - abszolút változás 2020-2019
Bluebird népszerű programozási nyelvek

Összegzés

Azt gondolom, hogy rengeteg érdekes adat fogalmazódik meg a fenti ábrákon. Számomra az alábbi változások a legérdekesebbek:

Python

Továbbra is töretlenül nő a népszerűsége és az elmúlt 5 évben szép lassan megelőzte a Java-t. 30% népszerűség rendkívül magas érték, szerintem érdemes megtanulni. Olvasd el blogposztunkat a Python programozási nyelvről!

Java

Abszolút értékben a legnagyobb népszerűségcsökkenést szenvedte el, de volt honnan! Egyelőre nem temetném, a Java-nak igen komoly bázisa van.

JavaScript

Még mindig növekszik a népszerűsége, a harmadik legnépszerűbb programozási nyelv.

PHP

Az elmúlt 5 évben lefelezte népszerűségét.

A rakéták

Legnagyobb abszolút növekedés az Ada, Rust, Dart, Objective-C, Go programozási nyelveknél tapasztalható. Ezek közül kiemelném az Objective-C-t, amelynek már 2019-ben is 4% volt a részesedése!

A süllyedő hajók

Azt gondolom, hogy a Visual Basic és VBA a két leginkább eltűnő programozási nyelv. Szépen lassan elfelejthetjük őket...

Áttekintés videó formában 2004-2020

Források:

http://statisticstimes.com/tech/top-computer-languages.php

https://pypl.github.io/PYPL.html

 

Ha megnéznéd IT állásainkat vagy IT projektfeladatot keresel, nálunk találsz bőven ITT!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!