Munkahelyi motiváció: Mitől lesz motivált a munkaerő?

Ipacs Diána
2023. július 19.

Mitől lesz valaki motivált a munkahelyén? Összetett kérdés. Mutatjuk, mikből tevődik össze a munkahelyi motiváció!

More...

Mi motivál minket arra, hogy nap nap után a lehető legjobb formánkat hozzuk és a lehető legtöbb energiát fektessük bele a munkánkba? A munkahelyi motiváció a személyes kiteljesedés és az üzleti siker egyik alappillére, tehát nagy szükség van rá. De tudjuk pontosan, hogy mi a forrása?

A munkahelyi motiváció nem egy bináris dolog, ami vagy van, vagy nincs, hanem rengeteg különböző elemből tevődik össze. Ebben a cikkben végigvesszük, hogy milyen tényezők befolyásolják azt, hogy mennyire vagyunk motiváltak a szakmai életünkben. Három fő összetevőt nézünk meg közelebbről: a motiváció szervezeti, gyakorlati és személyes hátterét. Lássuk részletesen!

Munkahelyi motiváció

A szervezeti felépítés és a munkahelyi motiváció kapcsolata

Vállalati kultúra

Ha több helyen dolgoztál már, akkor megtapasztalhattad, hogy milyen szoros összefüggés van a vállalati kultúra és a munkahelyi motiváció között. A vállalati kultúra lényegében a munkahely „személyisége”.

Vegyünk példának egy olyan céget, ahol nagy hangsúlyt kap a nyílt kommunikáció és ahol a kollégák erőfeszítései mellett sosem mennek el szó nélkül. Ez egyértelműen növeli a munkahelyi motivációt, hiszen az ott dolgozók érzik, hogy meghallgatják és tisztelik őket, ami alapvető emberi igény. Hasonlítsuk ezt össze egy olyan vállalati kultúrával, ahol a kommunikáció szinte kizárólag felülről lefelé irányul, és a kollégáktól elvárják, hogy gondolkodás nélkül teljesítsenek minden kérést – könnyen láthatjuk, hogy hogyan szenvedhet csorbát a lelkesedés.

Hasonlóképpen: gondoljunk egy olyan vállalatra, amely értékeli az innovációt, proaktivitást és kísérletezést (ésszerű keretek között). Erre a legtöbb munkavállalónak van igénye.

Ha azonban a vállalati kultúra túlságosan kockázatkerülő, és elvárja, hogy minden egy szigorúan meghatározott forgatókönyv szerint történjen, ugyancsak sérülhet a munkahelyi motiváció, mert nem érezzük úgy, hogy valódi, személyes ráhatásunk lenne a sikerekre.

Vezetési stílus

A vezetési stílus szintén jelentős szerepet játszik a munkahelyi motivációban. Képzelj el egy olyan felettest, aki konstruktív visszajelzést ad, elismeri az erőfeszítéseidet, és segít a szakmai fejlődésedben. Ez az ideális állapot munkahelyi motiváció szempontjából. Egy olyan vállalati közegben, ahol fontos az értékes munkaerő megtartása, ezek meglétét első számú prioritásként kell kezelni.

Az ilyen típusú vezetés jelentősen növelheti a munkahelyi motivációt, mert érzed, hogy megbecsülik és támogatják a munkád. Ezzel szemben egy olyan főnök, aki mikromenedzsel, kritizál anélkül, hogy megoldásokat kínálna, és figyelmen kívül hagyja az elért eredményeid, jó eséllyel visszahúz majd – mindez rossz esetben pedig kiégéshez is vezethet.

Csapatdinamika

Vegyünk egy olyan csapatot, mint amilyen a nagy könyvben meg van írva. Itt tényleg az együttműködés a lényeg: a csapattagok támogatják egymás ötleteit, együtt dolgoznak a problémák megoldásán, elismerik és megünneplik egymás sikereit. Ez a támogató környezet hatalmas bónusz munkahelyi motiváció szempontjából, mert mindenki tudja, hogy hozzájárul az elért eredményekhez. Ebben az esetben érezzük a munkánk hasznát, látjuk, hogy nem feleslegesen töltünk el vele napi nyolc órát.

Ezzel szemben elképzelhetünk egy olyan csapatot is (legyen az pár fős vagy sokkal nagyobb), ahol a tagok egymással versengenek, nem osztják meg egymással a tudásukat, vagy nem törődnek a csapattársaik sikereivel. Egy ilyen szituációban a tenni akarásunk drasztikusan csökkenhet, mert nem érezzük magunkat igazán a közösség fontos tagjának.

Röviden összefoglalva a fentieket: A munkahelyi motiváció szervezeti aspektusa a vállalati kultúrából, a vezetési stílusból és a csapatdinamikából tevődik össze. Ezek megfelelő keveréke teremti meg az egészséges munkakörnyezetet, amelyben virágzik a motiváció, és produktívabbá, elégedettebbé és elkötelezettebbé teszi az alkalmazottakat.

De ez még nem a teljes kép: mi a helyzet a többi munkahelyi feltétellel?

Munkahelyi motiváció összetevői - Bluebird blog

A munkahelyi motiváció gyakorlati összetevői

Lássuk azokat a gyakorlati összetevőket, amelyek jelentősen hatnak a munkahelyi motiváció szintjére.

Versenyképes jutalmazás és elismerés

A versenyképes, korrekt fizetés a munkavállaló életminőségét alapjaiban határozza meg, így természetesen elengedhetetlen a motiváció megteremtéséhez és fenntartásához.

Az is fontos, hogy egy cég az anyagi jutalmazás mellett számos további módon elismerje a kolléga elkötelezettségét és eredményeit. Ha a vállalat például közösen ünnepli a csapat sikereit, azzal nemcsak az erőfeszítést ismeri el, hanem az összetartozást és a csapatszellemet is erősíti, ami tovább növeli a munkahelyi motivációt.

Mindenki szereti, ha elismerést kap a jól végzett munkáért. Legyen szó akár egy egyszerű "köszönöm"-ről a felettesektől, egy céges díjról vagy egy teljesítményhez kötött bónuszról, az elismerés és a jutalmazás biztos jele annak, hogy értékelnek és megbecsülnek bennünket.

És mi történik, ha a kemény munka rendszeresen észrevétlen marad vagy nem jár érte elismerés? Egyszerű: ez a „Minek törjem magam?” hozzáállás tipikus kiváltó oka.

A munkakör kialakítása és a szerepek tisztázása

Az egyértelműség megnyugtató, és ez különösen így van a munkahelyen. Ha teljes mértékben tisztában vagy a felelősségi köreiddel és a feléd támasztott elvárásokkal, az jelentős stabilitást és biztonságérzetet ad.

Ha nem egyértelmű, hogy pontosan mi a szereped a munkahelyeden, vagy ha világos iránymutatás hiányában állandóan változó prioritásokkal kell küzdened, ugyancsak veszélybe kerül a munkahelyi motiváció.

Munka és magánélet egyensúlya

Bekerül a képbe a munka és a magánélet egyensúlya, a munkahelyi motiváció egyik legfontosabb tényezője. Nem csoda, hogy mostanában lépten-nyomon szóba kerül.

Egy olyan vállalatnál, amely rugalmas munkaidőt kínál, magasabb lehet a motiváció, mivel a munkavállalók a munkán kívüli feladataikhoz és életritmusukhoz igazíthatják időbeosztásukat. Ez csökkenti a stresszt és kiegyensúlyozottabb életvitelt eredményez. Ellenkező esetben: ha a munkavállaló rendszeresen késő estig dolgozik, hazaviszi a munkát, vagy mondjuk nem veszi ki a szabadnapjait, hamar észlelheti magán a kiégés tüneteit.


A munkahelyi motiváció személyes oldala

Bár a munkahelyi motiváció sok összetevőjét kipipáltuk a fentiekben, nem feledkezhetünk meg a személyes tényezőkről sem.

Személyes fejlődés és karrierépítés

Megsokszorozódik a munkahelyi motiváció, ha olyan munkakörben dolgozol, ahol:

  1. 1
    folyamatosan új készségeket tanulhatsz,
  2. 2
    érdekes és a képességeiddel összhangban álló kihívásoknak nézel elébe, és
  3. 3
    világos utat látsz a karrierépítéshez.

Ez a felállás nagyon motiváló lehet a munkahelyen, mivel a folyamatos fejlődés sokaknak fontos szempont. Ha olyan munkakörben ragadsz, ahol nem tanulsz vagy fejlődsz, és nem is látsz erre közép-vagy hosszútávon lehetőséget, akkor elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb motiválatlanná válj.

Korábbi cikkünkben hosszan foglalkoztunk a motiváció személyes aspektusairól és az önismerethez fűződő kapcsolatáról.

Személyes értékek és munkamorál

Az egyedi értékrendünk és munkamorálunk ugyancsak fontos tényező a munkahelyi motiváció fenntartásában.

A munkahelyi környezetnek összhangban kell lennie az értékrendünkkel. Ha valaki nagyra értékeli a kemény munkát és a kitartást, akkor valószínűleg örömét fogja lelni az összetettebb feladatokban és megugorható kihívásokban.

Ezzel szemben például: ha a vállalat értékei ellentétben állnak a személyes értékeinkkel, az disszonanciát okoz, nem tudunk azonosulni a munkánkkal. Ha például valaki értékeli az átláthatóságot és az őszinteséget, de ezt a hozzáállást nem látja viszont a munkahelyén, akkor a motivációja is csorbát szenvedhet.

Munkahelyi kapcsolatok

Jó munkahelyi kapcsolatok? Kellenek! Ezek is jelentősen befolyásolhatják a motivációnkat. Nincsenek nagy meglepetések: ha pozitív kapcsolatot ápolunk a csapatunkkal, megvan a kölcsönös tisztelet és támogatás, az fokozza az összetartozás-érzést (nem beszélve arról, hogy közben akár hosszú távú barátságok is születhetnek).

Ha egy olyan munkahelyi környezetben ragadsz, ahol jellemző az intrika vagy a bizalom hiánya, a munkahelyi motivációd is csökkenhet. Röviden: akkor érezzük magunkat a legjobban, ha jó emberekkel vagyunk körülvéve.


A munkahelyi motiváció tehát összetett, sokrétű jelenség, szervezeti gyakorlatok és személyes elemek keveréke. A cikk elolvasásával jó eséllyel felfedeztél olyan elemeket a saját motivációdban, amelyeknek eddig nem voltál tudatában.

Ezek a szempontok mind befolyásolják, hogy mennyire vagyunk lelkesek és energikusak a munkában. Ha megértjük és észben tartjuk őket, sikeresebbek leszünk – és közben jobban is fogjuk érezni magunkat a mindennapokban.

Ha pedig arra keresed a választ, hogy hogyan motiválhatnád önmagad, ajánljuk figyelmedbe korábbi cikkünket.

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!