Hogyan válassz munkerő-közvetítő céget?

Réfi Balázs
2024. április 1.

Megmutatjuk, milyen szempontokat érdemes végiggondolnod, amikor munkaerő-közvetítő céget választasz. Tudj meg többet blogunkból!

More...

Sok vállalkozás számára kihívást jelenthet a megfelelő munkaerő megtalálása és alkalmazása, ezért sok cég fordul munkaerő-közvetítő cégekhez, akik segítenek a megfelelő szakemberek felkutatásában. De hogyan válassz munkaerő-közvetítő céget? Melyek a legfontosabb szempontok? Ebben a cikkben részletesen bemutatom, hogy milyen szempontok figyelembevételével tudsz megalapozott döntést hozni. 


Mi az a munkaerő-közvetítő?

A munkaerő-közvetítő vállalat egy olyan szereplő a munkaerőpiacon, amely segít összekapcsolni a munkaadókat és a munkavállalókat. Az ilyen cégek jelentős szerepet töltenek be a munkaerőpiac Magyarországon, hiszen szaktudásuk és tapasztalataik révén hatékonyan segítik a vállalatokat a megfelelő munkaerő megtalálásában.

A munkaerő-közvetítők a munkaadók megbízásából megfelelő jelölteket keresnek a nyitott pozíciókra, és segítenek a kiválasztási folyamatban. 

Munkaerő-közvetítő szerepe

Jelentősége

Meghatározott pozíciók betöltése

Segít megtalálni a legalkalmasabb munkavállalókat a nyitott pozíciókra.

Tapasztalat és szakértelem

A munkaerő-közvetítők rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és szakértelemmel a hatékony toborzás és kiválasztás terén.

Kapcsolati háló és hirdetési csatornák

Iparág specifikus kapcsolati hálóval rendelkeznek, illetve számos hirdetési csatornákon keresztül érik el a potenciális jelölteket.

Ügyfélreferenciák és elégedettség

A munkaerő-közvetítő cégek számos referenciával rendelkeznek, a korábbi ügyfeleik számára végzett szolgáltatások minősége könnyedén visszamérhető.


Miért fontos a megfelelő munkaerő-közvetítő kiválasztása?

Az üzleti célok teljesítése szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, hogy a legmegfelelőbb munkaerő-közvetítő cég mellett tedd le a voksod.

A kiválasztott cég jelentősen befolyásolhatja a munkaerő-közvetítés sikerességégét, hiszen jó választás esetén a vállalat számára szükséges munkavállalót a munkaerő-közvetítő cég gyorsan és alacsony erőforrás felhasználással képes kiválasztani. Alacsony erőforrás felhasználás alatt a megbízó cég által az adott pozíció betöltésére fordított időfelhasználás mennyiségét értem.

Minél kevesebb időbe vagy interjúba kerül a megfelelő szakember kiválasztása a megbízónak, annál jobb.


Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál?

A megfelelő munkaerő-közvetítő cég kiválasztása során számos fontos szempont és kritérium érdemes figyelembe venned. Ezek a szempontok segítenek abban, hogy hatékonyan értékeld a potenciális partnereket. Véleményem szerint az alábbi szempontok a legfontosabbak:

 1. 1
  Szakértelem és tapasztalat: Fontos, hogy a kiválasztott munkaerő-közvetítő rendelkezzen megfelelő szakértelemmel, tapasztalattal és megfelelően képzett szakemberekkel. Tapasztalt csapat hatékonyabban tudja megtalálni a megfelelő jelölteket és jobban érti az igényeidet is.
 2. 2
  Iparági ismeretek: Vannak olyan iparágak, ahol nem elég az általános munkaerő-közvetítés tapasztalat és tudás. Fontos, hogy olyan munkaerő-közvetítő céggel dolgozz, aki specializálódott az adott iparágra, vagy olyan specialista csapattal rendelkezik, akik csak ebben az iparágban végeznek munkaerő-közvetítés tevékenységet. Ilyen iparági például az informatika, ahol specialista IT munkaerő-közvetítő céget érdemes választanod.
 3. 3
  Együttműködő készség: A közted és a munkaerő-közvetítő közötti együttműködés alapvető fontosságú. Ha a közvetítő cég képes rendszeres, szakmai és megfelelő minőségű kommunikációra és rugalmasan reagálaz igényeidre, akkor nyert helyzetben vagy. A teljes folyamat - várhatóan - gördülékenyen és sikeresen fog záródni.
 4. 4
  Referenciák: Kérj referenciákat és ellenőrizd a korábbi ügyfelek elégedettségét. Ezt könnyen megteheted, hiszen egy tapasztalt cég sok referenciával rendelkezik. Az egyik cégnél pedig biztosan ismersz valakit, aki felhívhatsz, hogy megossza korábbi tapasztalatait. Ha erre nincs lehetőséged, kérd meg a munkaerő-közvetítő céget, hogy adott - általad kiválasztott - ügyfelével hozzon össze téged egy rövid online meetingre, hogy meggyőződhess a munkaerő-közvetítő cég rátermettségéről.
 5. 5
  Ár és díjazás: Fontos, hogy a munkaerő-közvetítő cég árai és díjazási rendszere megfeleljen az igényeidnek. Mind máshol is, ebben az esetben is igaz a mondás, hogy "olcsó húsnak híg a leve", azonban ez nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy a legdrágább lesz a legjobb.
 6. 6
  Munkaerő-közvetítés engedély: Magától értetődő lenne, de sajnos sok munkaerő-közvetítő cég nem rendelkezik megfelelő engedéllyel ahhoz, hogy ezt a tevékenységet végezhesse. Magyarországon a munkaerő-közvetítés tevékenység engedélyhez kötött. A tevékenységet a 118/2001. (VI. 30.) Kormányrendelet szabályozza, ami tartalmazza a nyilvántartásba vétel szabályait, továbbá a tevékenység folytatásának szabályait is. Legkésőbb szerződéskötés során bizonyosodj meg róla, hogy a kiválasztott munkaerő-közvetítő cég rendelkezik a megfelelő engedéllyel!

Munkaerő-közvetítés az IT-ban

Az IT iparág dinamikus fejlődése és a gyors technológiai változások miatt a munkaerő igények is folyamatosan változnak. Gyakran új munkakörök jönnek létre (például DevOps), napról napra új keretrendszerek, library-k és toolok látnak napvilágot. Folyamatos fejlődés, folyamatos változás tapasztalható.

Az informatikai szakembereket foglalkoztató cégeknek alkalmazkodniuk kell az új környezethez, és meg kell találniuk a megfelelő szakembereket, akik képesek az informatikai tervezési, fejlesztési, tesztelési, üzemeltetési és egyéb feladatok ellátására. 

A munkaerő-közvetítő cégek számára a legnagyobb nehézség az, hogy ebben a folyamatosan változó technológiai világban kell megérteniók az adott IT munkakörhöz kapcsolódó új követelményeket. Ezt a nehézséget nem szabad elbagatelizálni, hogy nehogy hónapok múlva derüljön ki, hogy a munkaerő-közvetítő cég teljesen már technológiai ismeretekkel rendelkező szakembert keres, mint akire a megbízójának szüksége lenne. Ennek elkerülése érdekében olyan, informatikára szakosodott munkaerő-közvetítő céget érdemes választanod, aki az informatikai piacra specializálódott és ért hozzá.

Hogyan válassz munkaerő-közvetítő céget

Mikor érdemes IT munkaerő-közvetítő céggel dolgoznod?

Készítettem egy listát arról, hogy munkáltatóként / megrendelőként mikor lehet érdemes IT munkaerő-közvetítő céggel dolgoznod. Ha úgy látod, hogy valamelyik (vagy akár több is) rád, illetve a cégedre illik, akkor véleményem szerint IT-ra specializálódótt munkerő-közvetítő cégre van szükséged:

 • Akkor, ha nehéznek tartod a megfelelő IT szakembereket megtalálni a piacon.
 • Ha egy megjelentetett álláshirdetésre nincs jelentkeződ, azaz nincsenek aktív jelöltjeid.
 • Amennyiben olyan IT szakemberek elérése a feladat, akik nem keresnek állást, azaz passzív jelölteket kell megszólítanod és ebben nincs tapasztalatod vagy nincs rá elég időd.
 • A munkaerő-közvetítés folyamathoz speciális szakértelem szükséges (pl. IT technológiák, programozási nyelvek, keretrendszerek). Ha ezzel nem rendelkezel, akkor munkaerő-közvetítő cégre van szükséged.
 • Amikor gyorsan / sok nyitott IT pozíciót kell betöltened, nincs lehetőség késedelemre. 
 • Ha nincs meg a belső recruitment kapacitásod az IT toborzási feladatok ellátására.
 • Amennyiben azt szeretnéd, hogy a toborzást hozzáértő IT specialista recruiterek végezzék el.
 • Ha fontos számodra, hogy a potenciális IT jelöltek megszólítása professzionális legyen és növelje céged brandjét a megkeresés módja, továbbá csak azok a jelöltek legyenek megkeresve, akik tényleg megfelelőek lehetnek a pozícióra.

Mik a munkaerő-közvetítés szerződés tartalmi elemei?

1. Szolgáltatás leírása

A munkaerő-közvetítő cégek általában keretszerződéssel vagy eseti szerződéssel dolgoznak. Mindkettő alapvető eleme a szolgáltatás leírása. Ebbe beletartozik a toborzás folyamatának leírása, beleértve az előszűrést, névellenőrzést, interjúszervezést és interjúztatást, továbbá a jelöltek bemutatásával kapcsolatos feladatokat.

2. Díjszabás és fizetési feltételek

A szerződésnek része kell, hogy legyen a díjszabás, beleértve a toborzási díjakat, esetleges visszatérítéseket és a fizetési határidőket. Fontos tisztázni, hogy a díjak fix összegek vagy sikerdíjak, illetve mik ezek esedékessége.

3. Garancia és/vagy pénzvisszafizetés

Egyes toborzó cégek garanciát vállalnak. Ez azt jelenti, hogy a jelölt próbaidő alatt / bizonyos időtartamon belüli felmondása esetén a munkaerő-közvetítő cég új keresést indít vagy pénzvisszafizetést vállal. Érdemes pontosan megegyezni a garanciális feltételekről, pl. milyen esetben jogosult a megrendelő új keresést vagy pénzvisszatérítést kérni. Tisztázni kell a garancia időtartamát és annak feltételeit.

4. Titoktartási és adatvédelmi kötelezettségek

Mindkét fél adatvédelmi és titoktartási kötelezettségeit rögzíteni kell, különös tekintettel a GDPR szabályokra. A GDPR szerződés lehet a szerződés része, de külön megállapodásban is rögzíthetőek az adatkezeléssel kapcsolatos szabályok.
Fontos megállapodni az átadott önéletrajzok és egyéb személye információk kezelésének rendjében.

5. Munkatársvédelem, jelöltbirtoklás

Célszerű rögzíteni a munkatársvédelmi kikötéseket, annak megsértése esetén fizetendő kártérítés összegét, továbbá a munkatársvédelem hatályát.

Szintén fontos lehet a jelöltbirtoklás rendezése, hiszen megbízóként egyszerre több munkaerő-közvetítő céggel is szerződésben állhatsz.

6. Felelősségi kérdések

A szerződésnek tartalmaznia kell a felelősségi és kártérítési rendelkezéseket. Meg kell határozni a jogi viták rendezésének módját, beleértve az alkalmazandó jogrendszert és a bírósági, illetve egyéb vitarendezési fórumokat.

7. Szerződés időtartama és felmondási feltételek

A szerződés időtartamát és a szerződésbontás, illetve felmondás feltételeit is egyértelműen rögzíteni kell. Fontos meghatározni a szerződés meghosszabbításának feltételeit is.

8. Kommunikáció és jelentéstétel

Érdemes rögzíteni a kommunikáció és jelentéstétel formáját és gyakoriságát, hogy biztosítva legyen az átláthatóság és a folyamatok nyomon követése.


Mit tegyél, ha IT munkaerő-közvetítő céget keresel?

Ebben az esetben kérlek, küldj ajánlatkérést részünkre, hiszen a Bluebird kifejezetten IT pozíciókra specializálódott. Mennyire? Annyira, hogy közel 200 IT szakemberrel dolgozunk projekteken. A saját IT szakembereinket magunknak válogatjuk, hidd el, számodra is megtaláljuk a munkakörhöz és projekthez leginkább passzoló szoftverfejlesztőt, projektvezetőt, üzleti elemzőt, DevOps szakembert, tesztelőt, üzemeltetőt, vagy más szakembert, aki az informatika területén dolgozik.

Ajánlatkérés

HA IT FEJVADÁSZ CÉGRE VAN SZÜKSÉGED


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!