Munkaerő közvetítés IT területen

Réfi Balázs
2022. október 15.

Kövess minket:

Munkaerő közvetítés az IT szektorban. Mutatjuk, hogy kik a legkeresettebb IT szakemberek, hogyan találod meg őket és milyenek az IT bérek.

More...

Feladatunknak tartjuk, hogy az IT munkaerő közvetítés tevékenységről és az IT munkaerő piaccal kapcsolatban minél több és minél relevánsabb információt osszunk meg IT és HR szakemberekkel, azaz veled. Szeretnénk segíteni abban, hogy megtaláld azokat az IT szakembereket, akikre szükséged van informatikai projektjeid sikeres teljesítéséhez.

Nézzük lépésről lépésre!


Munkaerő közvetítés fogalma

Munkaerő-közvetítés fogalma - Bluebird

A munkaerő közvetítés az a folyamat, melynek keretében a munkát keresők és a munkát kínálók találkozását a munkaerő közvetítő cégek elősegítik annak érdekében, hogy a felek (munkavállaló és munkáltató) foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítésen egymással.

IT munkaerő közvetítés alatt informatikai területre szakosodott munkaerő közvetítés, toborzás tevékenységet értünk.

A munkaerő közvetítés engedély

Magyarországon a munkaerő közvetítés tevékenység engedélyhez kötött. A tevékenységet a 118/2001. (VI. 30.) Kormányrendelet szabályozza, ami tartalmazza a nyilvántartásba vétel szabályait, továbbá a tevékenység folytatásának szabályait is.


Mikor érdemes IT munkaerő közvetítő céggel dolgozni?

 • Amennyiben nehéz a megfelelő IT szakembereket megtalálni a piacon.
 • Ha egy megjelentetett álláshirdetésre nincs jelentkező, azaz nincsenek aktív jelöltek.
 • Amennyiben olyan IT szakemberek elérése a feladat, akik nem keresnek állást, azaz passzív jelölteket kell megszólítani.
 • A toborzás folyamathoz speciális szakértelem szükséges (pl. IT technológiák, programozási nyelvek, keretrendszerek).
 • Amikor gyorsan / sok nyitott IT pozíciót kell betölteni. 
 • Ha nincs meg a belső recruitment kapacitás a toborzási feladatok ellátására.
 • Amennyiben azt szeretnéd, hogy a toborzást hozzáértő IT specialista recruiter végezze el.
 • Ha fontos számodra, hogy a potenciális IT jelöltek megszólítása professzionális legyen és növelje céged brandjét a megkeresés módja, továbbá csak azok a jelöltek legyenek megkeresve, akik tényleg megfelelőek lehetnek a pozícióra.

Kik a legkeresettebb IT szakemberek a munkaerő közvetítő cégek szerint?

A rövid válasz: a szoftverfejlesztők, azon belül is a Java fejlesztők és a JavaScript fejlesztők.

A hosszabb válasz:

A Bluebird perspektívájából két kérdésre érdemes választ találni.

1.

IT munkakörönként mennyi aktív álláshirdetés van jelenleg a piacon?

2.

Mennyi megkeresést kaptunk ügyfeleinktől, szintén munkakörönkénti bontásban?

Aktív álláshirdetések alapján

Az aktív álláshirdetések elemzéséhez forrásnak a Profession.hu-t vettük, mivel ez jelenleg a legnagyobb magyarországi állásportál. 

Az ábrán jól látható, hogy a nyitott álláshirdetések 39%-a fejlesztői pozíció, ezt követően jönnek a PM (projekt menedzser), BA (business analyst, tanácsadó, stb.), QA (tesztelő, tesztmérnök) pozíciók.

Összegezve: az aktív álláshirdetések alapján a legkeresettebb IT szakemberek a szoftverfejlesztők.

Nyitott álláshirdetések - Profession - 2022.09.04 - Bluebird blog

Ügyfél megkeresések alapján (Bluebird - 2022)

Az ügyfeleink által leginkább keresett IT szakemberek a szoftverfejlesztők. Szerintem ez nem meglepő adat. Az aránya viszont annál inkább. Az ugyanis azt jelzi, hogy míg az ügyfeleink egy része a projektvezető, rendszerszervező, tesztelő és egyéb pozíciókra könnyebben talál IT szakembert, a szoftverfejlesztők elérése komoly problémát jelent számukra. Ezért keresnek meg minket és ezért szerződünk munkaerő közvetítés feladat ellátására velük.

De nézzük a számokat!

Munkaerő-közvetítés megrendelések Bluebird 2022

De menjünk kicsit mélyebbre és nézzük meg, hogy a szoftverfejlesztők közül melyik programozási nyelvben jártas fejlesztőkre van leginkább igény, illetve kikből van a legnagyobb hiány megrendelőinknél?

Munkaerő-közvetítés megrendelések - szoftverfejlesztő - Bluebird

A reális IT bérsávok

Minden évben elkészítjük IT bérpiaci felmérésünket, melynek az a célja, hogy visszajelzést adjunk a cégeknek és IT szakembereknek arról, hogy munkakörönként melyek az általunk tapasztalt bérsávok. A felmérést olyan Bluebird munkatársak végzik, akik az IT munkaerő közvetítés igazi nagyágyúi, 10-15 éves IT recruitment tapasztalattal rendelkeznek és folyamatosan magas IT megrendelésállománnyal, nyitott IT pozíciókkal dolgoznak.

Bluebird IT Salary Guide minden évben október-november környékén jelenik meg. Külön blogposztunk foglalkozik az IT fizetésekkel, ez a cikk tartalmazza a Bluebird IT Salary Guide letölthető verzióját is, melyet természetesen ingyenesen letölthetsz oldalunkról. Ezen felül IT fizetések témakörben írt cikkünkben rövid és egyszerű elemzést is találhatsz arról, hogy milyen változások voltak a fizetési sávokban az elmúlt időszakhoz képest.

Bluebird IT Salary Guide 2022

Személyesen nagyon sok visszajelzést kapunk partnereinktől és a szakmában dolgozó szakemberektől és büszkén mondhatjuk, hogy mára Magyarország egyik legmeghatározóbb bérpiaci felmérésévé vált a Bluebird IT Salary Guide.


A munkaerő közvetítés díja

IT szakemberek, jelöltek számára a munkaerő közvetítés tevékenység ingyenes.

Munkáltatók számára sikerdíjas konstrukcióban csak akkor van a munkaerő közvetítésnek díja, ha a potenciális munkavállaló és a munkaadó egymással munkaszerződést kötnek. Ebben az esetben Magyarországon átlagosan 16.67% (kéthavi bruttó bér) és 25% közötti sikerdíjjal érdemes számolni, melynek alapja a munkaszerződésben rögzített havi bruttó bér 12 hónapra számított értéke (azaz az éves bruttó bér).

Természetesen 15% alatt is vállalnak munkaerő közvetítő cégek toborzást, azonban ennek általában oka van.


Mitől sikeres a munkaerő közvetítés?

Mi a Bluebirdnél úgy gondoljuk, hogy sikerre akkor lehet vinni egy munkaerő közvetítés folyamatot, ha az alábbi előfeltételek teljesülnek:

 • Pontosan definiált, hogy milyen feladatra keresed az IT szakembert és egyértelműek a követelmények.  Munkaerő közvetítés során nem elegendő információ az, hogy pl. Java fejlesztőt keresel. Az IT szakembert az érdekli, hogy mi a projekt, mik a feladatok pontosan, milyenek a használt technológiák, programozási nyelvek, keretrendszerek. Mik a "must-have" elvárások és mi a "nice-to-have".
 • Piaci bérsávoknak megfelelő bért kínálsz. Ha ez nem így van, akkor két ponton is problémás lehet a toborzás. Első nehézség az lesz, hogy mivel a versenytársak piaci bérsávoknak megfelelő bért kínálnak, ezért nagyon nehéz, egyes esetekben lehetetlen lesz megfelelő IT szakembert találni. De a második nehézség csak most jön és ez még komolyabb probléma lehet: ha sikerül is találni megfelelő IT szakembert (akár munkaerő közvetítés keretében, akár saját magad találsz), a munkába lépő új IT-s kollégád heti szinten megkereséseket fog kapni és előbb-utóbb az egyiket el fogja fogadni, mivel valós piaci bért fognak ajánlani neki.

Ajánlatkérés

HA IT FEJVADÁSZ CÉGRE VAN SZÜKSÉGED

 • Harmadik nagyon fontos előfeltétele a sikeres munkaerő közvetítés folyamatban maga a kiválasztási folyamat. Az a tapasztalatunk, hogy elhúzódó, sok körös kiválasztási folyamattal nagyon jelentősen csökken az esélye a sikeres kiválasztásnak. Míg 10-20 éve még természetes volt a "töltse ki a tesztet és ha jó, utána beszélünk" megközelítés, mára ez már működésképtelen. A kiválasztási folyamatnak lehetőség szerint 2 héten belül be kell fejeződnie a jelölt megkeresését követően. Lehetőleg 2 ügyfél oldali kiválasztási körnél többet nem szabad beépíteni a folyamatba. Gyors reagálás, gyors kiválasztási folyamat, gyors ajánlatadás. Ezek kulcstényezők!

Dolgozz az egyik legsikeresebb IT munkaerő közvetítő céggel, a Bluebird-del!

Réfi Balázs - Bluebird

Réfi Balázs - Bluebird CEO

Sokan teszik fel a kérdést nekem: Mitől sikeresek a munkaerő közvetítő cégek? Mit kell tudni az informatikai munkaerő közvetítésről? Hogyan lehet megtalálni az IT szakembereket?

Nos, a bölcsek köve nincs nálunk, de nekem segítségemre van, hogy magam is IT szakemberként kezdtem pályafutásomat, de az is, hogy a Bluebird alapítójaként több, mint 20 éve foglalkozom napidíj alapú IT szoftverfejlesztési projektekkel, fix díjas projektekkel és IT munkaerő közvetítéssel. Igyekszem a fenti kérdésekre egyszerű és konkrét válaszokat adni. 

Honnan jövünk?

IT pályafutásomat fejlesztőként kezdtem 12 évesen.  Assembly nyelvben írtam játékprogramokat. Mai fejjel elég bonyolultnak tartom, mert 16-os számrendszerben kellett számolni és ismerni kellett a memória címzéseket. Később  rendszerszervezőként dolgoztam banki- és közigazgatási projekteken. Rendszerszervezőként azt tanultam meg, hogy minden egyes projektnél a követelmények felmérését és elemzését nagyon komolyan kell venni. Alapvetően befolyásolja a projekt sikerességét az, hogy a feladat megértése milyen szintű, részletezettségű és mennyire alapos. A megértéshez legtöbbet az ügyfél tud hozzáadni, illetve az, hogy a megfelelő tisztázó kérdéseket tesszük fel az ügyfelek számára. Miért hasznos ez? Azért, mert egy ilyen egyeztető folyamat során eljuthatunk oda, hogy ténylegesen, mélyen értjük meg az igényeket és azt értjük alattuk, amit az ügyfél.

Mi köze ennek ahhoz, hogy mitől jók az IT munkaerő közvetítő cégek? Annyi köze van hozzá, hogy a munkaerő közvetítés esetén ugyanez a helyzet. Mindaddig, amíg nem értjük pontosan, hogy az ügyfelünk mit ért projektvezető alatt, képtelenség olyan projektvezetőt bemutatni számára, aki tökéletesen passzol az igényeihez. Maradjunk is ennél a példánál: projektvezető. Egyes cégeknél projektvezetőnek hívják azt a projektvezetőt, akinek technológiai ismerete nincs, de az adott üzleti folyamatokat nagyon jól ismeri és a projekt vezetésével van megbízva. Másoknál a projektvezető egyenlő egy olyan IT szakemberrel, aki képes egy projektet határidő-erőforrás-feladat tekintetében menedzselni úgy, hogy ismeri az adott technológiát és akár a programozási nyelvet / adatbáziskezelőt is.

De van olyan ügyfelünk, ahol a projektvezető az a vezető fejlesztő, aki a 3 fős fejlesztői csapatban megkapta az adott projekt vezetésének felelősségét. Szóval: "szükségem van egy projektvezetőre" - ez még semmi konkrétat nem jelent. Mi kell ahhoz, hogy konkrét legyen számunkra az ügyfél igénye?

IT ismeretek

A munkaerő közvetítő cégeknek elsődleges feladata az, hogy egyértelművé tegye, hogy az ügyfelének pontosan milyen feladatok ellátására, pontosan milyen technológiai ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező IT szakemberre van szüksége. Pontosan. Nem elég az, hogy "Java fejlesztő kell". Spring, Struts, Hibernate? Milyen keretrendszert kell ismerni, milyen feladatokat kell ellátni? Egyáltalán nem mindegy. Ha csak az alapján keresnénk, hogy Java fejlesztő, boldog-boldogtalant megkeresnénk hozzá nem illő állásajánlatokkal. Ezt nem tehetjük meg sem az IT szakemberekkel, sem az ügyfeleinkkel. Vagy vegyünk egy másik munkakört: tesztelőt keresünk. Rendben, de milyen feladatra? Funkcionális tesztelésre, integrációs tesztre, SQL ismerettel, automatizált tesztelésre? Nagyon nem mindegy...

Mit kell tennie tehát egy jó munkaerő közvetítő cégnek? Értelmeznie kell az ügyfél által megfogalmazott pozíció leírást és meg kell értenie a valós igényeket. Ezen belül a projektet, feladatokat, szükséges tapasztalatokat, technológiai ismereteket. Érdemes ezekhez megfogalmazni a tisztázó kérdéseket és bevonni az ügyfél HR szakembere mellett akár az IT vezetőt, projektvezetőt is. A legjobb élményeim olyan ügyfél találkozókhoz köthetők, ahol egy-egy új IT pozíció kapcsán szinte részletes architektúrát rajzoltunk a levegőbe és a keresett szakember feladatait ezek vonatkozásában tudtuk egyeztetni. Konkrét lett az igény, pontosan ugyanazt értettük a pozíció alatt.

Mit teszünk a Bluebirdben annak érdekében, hogy ilyen szinten tudjunk beszélgetni a feladatokról? Folyamatosan képezzük IT recruitereinket, IT account managereinket és sales szakembereinket. Szerencsére majdnem 100 IT szakember dolgozik projektjeinken, ezért viszonylag könnyen tudunk belső képzéseket tartani számukra.

HR ismeretek

Egy IT állás nem csak technológiáról szól. A nap végén a konkrét IT feladat mellett az is fontos, hogy milyen juttatási csomagot tudunk kínálni az IT szakembernek. (A juttatási csomagról a Bluebird IT Salary Guide-ban találsz részletes információkat.) Napjainkban azonban a juttatási csomag mellett megjelenik több egyéb kérdés is: Van-e lehetőség otthoni munkavégzésre, van-e előrelépési lehetőség?, hogyan lehet bejárni a munkahelyre, rugalmas-e a munkaidő, milyen a csapat?

Ha pedig ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy az IT szakemberek számára miért lehet vonzó a pozíció.

Elérhető IT szakemberek

Ha megértettük az ügyfél igényét, megismertük az IT és HR oldali igényeket és információkat, továbbá tudjuk, hogy a keresett IT szakembernek milyen feladatokat kell ellátnia, már csak 1 dolog van hátra: meg kell találni őt! Mi sem egyszerűbb, gondolhatnánk, de sajnos nem így van.

Ha releváns és pontos információkkal dolgozunk, akkor jelentősen szűkül a potenciális jelöltek köre. Főleg akkor, ha az elvárt tapasztalati szint és a bérezési szint nincs teljes összhangban. Mit tehetünk ilyenkor? Azt gondolom, hogy a munkaerő közvetítő cég feladata ebben az esetben az, hogy tájékoztassa ügyfelét arról, hogy az adott bérszinten körülbelül milyen eséllyel sikerülhet jó IT szakembert találni. Véleményem szerint az is fontos, hogy amennyiben ügyfelünk tanácsot kér azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne több jelölt, konkrét választ adjunk számára akár a bérsávok jelöltek által elvárt mértékéről, akár a jelöltektől elvárható tapasztalati szintről.

De honnan lesz meg a keresett IT szakember? Azt gondolom, hogy nagyon széles elérésre van szükség minden egyes pozíció vonatkozásában ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális jelöltet. Mi a Bluebirdnél közel 40.000 IT szakemberben gondolkodunk. Ennyi jelöltet érünk el.

Keresni-keresni-keresni

Ha maradunk az IT analógiánál, akkor a főbb folyamat lépéseket valahogy így tudnám megfeleltetni egymással:

 • Pozíció felvétele => üzleti elemzés
 • Keresés => fejlesztés
 • Interjú => fejlesztés oldali tesztelés
 • Ügyfélinterjú => átvételi tesztelés
 • Munkakezdés => éles indulás

Hogyan keressünk IT pozíciókra jelölteket? Az általános (és rossz) válasz az lehetne, hogy keressünk rá a pozíció leírásban szereplő három és négybetűs szavakra. Igen, ebből van később mindig a bonyodalom és az az állapot, hogy "nincs jelölt".

Nagyon fontos megérteni minden egyes IT pozíciónál, hogy a projektben alkalmazott technológiák közül melyek azok, amit valóban magas szinten kell ismernie a jelöltnek.

Az elmúlt hónapban volt egy projektünk, ahol egy technológiailag nagyon bonyolult projekthez, németországi csapat összeállításához kellett 9 főt találnunk. Annyira összetett IT ismeretekkel rendelkező tapasztalt fejlesztőket kellett találnunk, hogy az első körös keresés során egy kicsit el is bizonytalanodtunk. Hogyan fogunk 9 főt találni ilyen skill settel? A válasz egyértelmű volt: sehogy. Ugyanis az elvárt technológiák közül több is új volt, ezeket együtt nagyon kevesen használhatták még Magyarországon. Mi lett a megoldás? Még egyszer egyeztettünk az ügyféllel és még mélyebben átbeszéltük a projektet. Ennek eredményeként az egyik keresési szempont nem bizonyult tovább "must have" szempontnak. 

Munkaerő-közvetítés Bluebird

Ennek elhagyásával szinte 1 héten belül megtaláltuk a csapat felét. Mi volt a tanulság számunkra ebből? Az, hogy a feladat pontos megértése nélkül nincs eredmény. Kereséseinknél ezt az elvet követjük.


Mik a toborzás lépései?

1. Kapcsolatfelvétel, szerződéskötés

Sales csapatunk felveszi veled a kapcsolatot és felméri, hogy mi a konkrét igényed, miben tudunk segítségedre lenni. Kollégánk bemutatja cégünket, toborzás folyamatunkat, továbbá sikerdíjas és megbízási díjas konstrukcióinkat.

Ezt követően munkatársaink elkészítik az egyeztetett feltételek szerinti szerződéstervezetet. Más dolgod nincs, mint átolvasni és jelezni, ha a szerződés valamely pontjában módosítást szeretnél kérni. Indulhat a munkaerő toborzás!

2. Pozíció egyeztetése

A munkaerő toborzás első lépésként feltérképezzük a pozíciót. Hiszünk a munkakörrel kapcsolatos konkrét követelmények és feladatok átbeszélésében. Fontosnak tartjuk a must-have és nice-to-have elvárások részletes egyeztetését, a reális tapasztalati szint - bérsáv meghatározását, valamint a gyors és hatékony kommunikációt.

A sikeres kereséshez elengedhetetlen, hogy meghatározásra kerüljenek a ténylegesen elvárt technológiai ismeretek. Ide tartoznak a programozási nyelv-, keretrendszer-, adatbáziskezelő ismeretek és a szükséges tapasztalati szint. Úgy gondoljuk, hogy mint toborzó cég, akkor tudunk hatékonyan IT szakembert találni, ha pontosan megértjük azt, hogy kire van szükséged. Ezért úgy gondoljuk, érdemes rászánni a részletes egyeztetésre az időt. 

3. Visszajelzés a pozícióról és a reális bérszintről

Az egyeztetésen visszajelzést adunk arról, hogy mennyire látjuk reálisnak a meghatározott bérsáv-tapasztalati szint párost. Azt is elmondjuk, hogy véleményünk szerint hogy mennyire könnyű vagy nehéz az adott pozícióra jó IT szakembert találni. Az őszinte és nyílt kommunikációban hiszünk.

Tudjuk, hogy számodra fontos, hogy mikorra körülbelül hány jelöltet tudunk küldeni. Ezért erre vonatkozóan is megfogalmazzuk, hogy mit tartunk reálisnak. Úgy gondoljuk, hogy hosszú távon fejvadász cég csak akkor maradhat hiteles, ha a valós lehetőségeket mutatja be ügyfele részére. Mi így teszünk! Hiszünk kialakított IT recruitment folyamataink hatékonyságában és az őszinte, szakmai párbeszédben.

IT fejvadászat folyamat - Bluebird

4. Toborzás, keresés

Tanácsadóink képzett recruiterek, akik kizárólag IT pozíciókkal dolgoznak.

Prémium hozzáféréseink vannak hazai és külföldi CV adatbázisokhoz, kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezünk. Közel 40.000 IT szakembert érünk el. Az általunk meghirdetett pozíciókra folyamatosan jelentkeznek szakemberek, egyedülálló IT önéletrajzi adatbázissal rendelkezünk.

5. Bluebird oldali interjú

A pozícióra általunk megfelelőnek tartott szakemberekkel felvesszük a kapcsolatot, és interjú keretében utánajárunk, hogy tényleg alkalmasak lehetnek-e a betöltendő pozícióra.

Ezt követően szűrjük a jelölteket annak megfelelően, hogy sok potenciális munkatárs bemutatására van szükséged, vagy az az igényed, hogy csak a legjobbakat küldjük. Mint IT munkaerő közvetítő cég, komoly tapasztalattal rendelkezünk IT szakemberek interjúztatásában. 

6. Jellemzés elkészítése, CV továbbítása

Elkészítjük jelöltjeink jellemzését és továbbítjuk az önéletrajzzal együtt. Hiszünk benne, hogy a jellemzés segítséget nyújt számodra abban, hogy a jelöltekről minél gyorsabban, minél mélyebb információkat ismerj meg.

Jellemzésünk elkészítése során arra törekszünk, hogy minden fontos információt rögzítsünk számodra.

7. Ügyfél oldali interjúk szervezése

Minden információt megadunk, ha magad szerveznéd az interjúkat. Azonban ha kéred, örömmel intézzük a megrendelő oldali interjúk szervezését is.

8. Ajánlatadási szakasz

A toborzás során megfelelő figyelmet fordítunk a kapcsolattartásra mindkét oldalon. A folyamat során kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy a rendelkezésre álló információkat mind számodra, mind a jelöltek számára pontosan és időben eljuttassuk.

Segítünk a sikeres ajánlattételben.

Jelöltünk életútját a munkakezdés dátumát követően is figyelemmel kísérjük, egészen a próbaidő lejártáig.

9. Jelölt munkakezdés

Jelöltünk munkaszerződés megkötését követően munkába áll!


Mit tehetsz, ha IT szakembert keresel, de nem találsz?

Szólj nekünk, segítünk szívesen! Nálunk a keresés a napi rutin része. IT Recruiter és IT Sourcer kollégáink a legjobbak Budapesten és nagyon sok ügyfél és jelölt számára bizonyították rátermettségüket. Jelezd felénk a fejvadászat illetve munkaerő közvetítési igényed és elindulunk együtt a megoldás irányába!Ehhez kapcsolódó témák