Munkaerő-közvetítés IT területen

Réfi Balázs
2023. április 30.

Kövess minket:

Munkaerő-közvetítés IT területen. Minden, amit tudnod kell a munkaerő-közvetítéssel kapcsolatban. Olvasd el blogunkat!

More...

Az IT munkaerő-közvetítés napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír a technológiai fejlődés és az iparág növekedése miatt. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy miért fontos a munkaerő-közvetítés az IT területén, hogyan működik, és milyen tippekkel lehet sikeressé tenni ezt a folyamatot.

Magyarországon sok céggel találkozhatsz, aki munkaerő-közvetítéssel foglalkozik. De ha IT területre keresel szakembert, akkor komolyan megfontolandónak tartom, hogy olyan céggel kezdj el dolgozni, aki ért az IT területhez. Ismeri az IT szerepköröket, programozási nyelveket, keretrendszereket, technológiákat. Ha sikerül ilyen céggel szerződnöd (függetlenül attól, hogy ez a Bluebird vagy más), akkor sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy gyorsan sikerül a megfelelő IT szakembert megtalálni. 

De kezdjük az elejétől!Munkaerő-közvetítés fogalma

Munkaerő-közvetítés fogalma - Bluebird

A munkaerő-közvetítés az a folyamat, melynek keretében a munkát keresők és a munkát kínálók találkozását a munkaerő-közvetítő cégek elősegítik annak érdekében, hogy a felek (munkavállaló és munkáltató) foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítésen egymással.

IT munkaerő-közvetítés alatt informatikai területre szakosodott munkaerő-közvetítés, toborzás tevékenységet értünk.

A munkaerő-közvetítés engedély

Magyarországon a munkaerő-közvetítés tevékenység engedélyhez kötött. A tevékenységet a 118/2001. (VI. 30.) Kormányrendelet szabályozza, ami tartalmazza a nyilvántartásba vétel szabályait, továbbá a tevékenység folytatásának szabályait is.


A munkaerő-közvetítés jelentősége az IT-ban

Az IT iparág dinamikus fejlődése és a gyors technológiai változások miatt a munkaerő igények is folyamatosan alakulnak. Gyakran új munkakörök jönnek létre (például DevOps), napról napra új keretrendszerek, library-k és toolok látnak napvilágot. Folyamatos fejlődés, folyamatos változás tapasztalható.

A cégeknek alkalmazkodniuk kell az új környezethez, és megtalálniuk a megfelelő szakembereket, akik képesek a kihívások kezelésére, az informatikai tervezési, fejlesztési, tesztelési, üzemeltetési és egyéb feladatok ellátására. 

A legnagyobb nehézség az, hogy ebben a folyamatosan változó technológiai világban hogyan lehet megérteni az adott IT munkakörhöz kapcsolódó követelményeket, továbbá az, hogy hogyan lehet megtalálni azt az IT szakembert, aki alkalmas lehet a feladatok ellátásáre. Ebben lehet segítségedre a munkaerő-közvetítés szolgáltatás, amennyiben IT-hoz kellőképpen értő szakértő partnert találsz.


A munkaerő-piaci igények

A munkaerő-közvetítés szolgáltatás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy azonnal reagáljanak a piaci igényekre és betöltsék a hiányzó pozíciókat. Hogyan? Egyszerűen úgy, hogy az IT keresésekkel megbíznak olyan munkaerő-közvetítésre szakosodott cégeket, akik IT területen otthon vannak. 

A munkaerő piacon folyamatosan változnak az igények. Munkaadói oldalon általában lassabb a változás mind fizetésben, mind technológiában.

Technológiák

Egy vállalkozás többnyire nem arra van berendezkedve, hogy folyton váltogatja a technológiákat és minden korábbi "elavult" vagy "régi" technológiát azonnal lecserél. Munkavállalói oldal ez gyorsabban végbemehet, hiszen egy új, nagyobb lehetőséget nyújtó keretrendszer, programozási nyelv szinte azonnal érdeklődést vált ki az IT szakemberekből.

Fizetések

Mivel az IT terület jelentős része projekt alapon működik, ezért általában 2-3 éves ciklusokkal érdemes számolni fluktuáció tekintetében. Ez már önmaga azt jelenti, hogy munkahely váltás esetén bérnövekedési igény jelenik meg a munkavállalóban. 

Nehéz követni a bérek változását az IT szektorban, éppen ezért évente készítünk kiadványt, ami az IT béreket tartalmazza munkakör bontásban.

Alkalmazási módok

A COVID óta jelentősen megnövekedett a lehetőség az IT szakemberek számára, hogy külföldi, remote projekteken dolgozhassanak. Emellett sokan nem munkavállalóként képzelik el az életüket, hanem freelancerként. Mindkettő oda vezet, hogy nehezebb megtalálni azokat az IT szakembereket, akik munkavállalóként szeretnék folytatni pályájukat. Ebben segíthet számodra a munkaerő-közvetítés és a munkaerő-közvetítő cégek.


Mikor érdemes IT munkaerő-közvetítő céggel dolgozni?

Összeszedtem egy listát arról, hogy munkáltatóként / megrendelőként mikor lehet érdemes munkaerő-közvetítő céggel dolgozni. Ha úgy látod, hogy valamelyik (vagy akár több is) rád, illetve a cégedre illik, akkor az a tanácsom, hogy ne késlekedj! Találd meg azt az IT munkaerő-közvetítő céget, aki biztosítja számodra, hogy legyen IT szakembered.

Nézzük, mikor érdemes átgondolnod, hogy a munkerő-közvetítés szükséges lehet számodra:

 • Akkor, ha nehéznek tartod a megfelelő IT szakembereket megtalálni a piacon.
 • Ha egy megjelentetett álláshirdetésre nincs jelentkeződ, azaz nincsenek aktív jelöltjeid.
 • Amennyiben olyan IT szakemberek elérése a feladat, akik nem keresnek állást, azaz passzív jelölteket kell megszólítani és ebben neked nincs tapasztalatod vagy nincs rá elég időd.
 • A munkaerő-közvetítés folyamathoz speciális szakértelem szükséges (pl. IT technológiák, programozási nyelvek, keretrendszerek). Ha ezzel nem rendelkezel, akkor munkaerő-közvetítő cégre van szükséged.
 • Amikor gyorsan / sok nyitott IT pozíciót kell betöltened, nincs lehetőség késedelemre. 
 • Ha nincs meg a belső recruitment kapacitásod az IT toborzási feladatok ellátására.
 • Amennyiben azt szeretnéd, hogy a toborzást hozzáértő IT specialista recruiterek végezze el.
 • Ha fontos számodra, hogy a potenciális IT jelöltek megszólítása professzionális legyen és növelje céged brandjét a megkeresés módja, továbbá csak azok a jelöltek legyenek megkeresve, akik tényleg megfelelőek lehetnek a pozícióra.

Kik a legkeresettebb IT szakemberek a munkaerő-közvetítő cégek szerint?

A rövid válasz: a szoftverfejlesztők, azon belül is a Java fejlesztők és a JavaScript fejlesztők.

A hosszabb válasz:

A Bluebird perspektívájából két kérdésre érdemes választ találni.

1.

IT munkakörönként mennyi aktív álláshirdetés van jelenleg a piacon?

2.

Mennyi megkeresést kaptunk ügyfeleinktől, szintén munkakörönkénti bontásban?


Aktív álláshirdetések alapján

Az aktív álláshirdetések elemzéséhez forrásnak a Profession.hu-t vettük, mivel ez jelenleg a legnagyobb magyarországi állásportál. 

Az ábrán jól látható, hogy a nyitott álláshirdetések 39%-a fejlesztői pozíció, ezt követően jönnek a PM (projekt menedzser), BA (business analyst, tanácsadó, stb.), QA (tesztelő, tesztmérnök) pozíciók.

Összegezve: az aktív álláshirdetések alapján a legkeresettebb IT szakemberek a szoftverfejlesztők.

Nyitott álláshirdetések - Profession - 2022.09.04 - Bluebird blog

Ügyfél megkeresések alapján (Bluebird - 2022)

Az ügyfeleink által leginkább keresett IT szakemberek a szoftverfejlesztők. Szerintem ez nem meglepő adat. Az aránya viszont annál inkább. Az ugyanis azt jelzi, hogy míg az ügyfeleink egy része a projektvezető, rendszerszervező, tesztelő és egyéb pozíciókra könnyebben talál IT szakembert, a szoftverfejlesztők elérése komoly problémát jelent számukra. Ezért keresnek meg minket és ezért szerződünk munkaerő-közvetítés feladat ellátására velük.

Munkaerő-közvetítés megrendelések Bluebird 2022

De menjünk kicsit mélyebbre és nézzük meg, hogy a szoftverfejlesztők közül melyik programozási nyelvben jártas fejlesztőkre van leginkább igény, illetve kikből van a legnagyobb hiány megrendelőinknél?

Munkaerő-közvetítés megrendelések - szoftverfejlesztő - Bluebird

A reális IT bérsávok

Minden évben elkészítjük IT bérpiaci felmérésünket, melynek az a célja, hogy visszajelzést adjunk a cégeknek és IT szakembereknek arról, hogy munkakörönként melyek az általunk tapasztalt bérsávok. A felmérést olyan Bluebird munkatársak végzik, akik az IT munkaerő-közvetítés területen 5-10-15 éves IT tapasztalattal rendelkeznek és folyamatosan magas IT megrendelés állománnyal, nyitott IT pozíciókkal dolgoznak.

Bluebird IT Salary Guide minden évben október-november környékén jelenik meg. Külön blogposztunk foglalkozik az IT fizetésekkel, ez a cikk tartalmazza a Bluebird IT Salary Guide letölthető verzióját is, melyet természetesen ingyenesen letölthetsz oldalunkról. Ezen felül IT fizetések témakörben írt cikkünkben rövid és egyszerű elemzést is találhatsz arról, hogy milyen változások voltak a fizetési sávokban az elmúlt időszakhoz képest.

Személyesen nagyon sok visszajelzést kapunk partnereinktől és a szakmában dolgozó szakemberektől és büszkén mondhatjuk, hogy mára Magyarország egyik legmeghatározóbb bérpiaci felmérésévé vált a Bluebird IT Salary Guide.


A munkaerő-közvetítés díja

IT szakemberek, jelöltek számára a munkaerő-közvetítés tevékenység ingyenes.

Munkáltatók számára sikerdíjas konstrukcióban csak akkor van a munkaerő-közvetítésnek díja, ha a potenciális munkavállaló és a munkaadó egymással munkaszerződést kötnek. Ebben az esetben Magyarországon átlagosan 15% és 25% közötti sikerdíjjal érdemes számolni, melynek alapja a munkaszerződésben rögzített havi bruttó bér 12 hónapra számított értéke (azaz az éves bruttó bér).

Természetesen 15% alatt is vállalnak munkaerő-közvetítést cégek, azonban ennek általában oka van (nagyon kevés megrendelés, mass recruitment megközelítés, stb.)


Mi a sikeres IT munkaerő-közvetítés 3 titka?

Mi a Bluebirdnél úgy gondoljuk, hogy sikerre akkor lehet vinni egy munkaerő-közvetítés folyamatot, ha az alábbi előfeltételek teljesülnek:

 • Pontosan definiált, hogy milyen feladatra keresed az IT szakembert és egyértelműek a követelmények. Munkaerő-közvetítés során nem elegendő információ az, hogy pl. Java fejlesztőt keresel. Az IT szakembert az érdekli, hogy mi a projekt, mik a feladatok pontosan, milyenek a használt technológiák, programozási nyelvek, keretrendszerek. Mik a "must-have" elvárások és mi a "nice-to-have".
 • Piaci bérsávoknak megfelelő bért kínálsz. Ha ez nem így van, akkor két ponton is problémás lehet a toborzás. Első nehézség az lesz, hogy mivel a versenytársak piaci bérsávoknak megfelelő bért kínálnak, ezért nagyon nehéz, egyes esetekben lehetetlen lesz megfelelő IT szakembert találni. De a második nehézség csak most jön és ez még komolyabb probléma lehet: ha sikerül is találni megfelelő IT szakembert (akár munkaerő-közvetítés keretében, akár saját magad találsz), a munkába lépő új IT-s kollégád heti szinten megkereséseket fog kapni és előbb-utóbb az egyiket el fogja fogadni, mivel valós piaci bért fognak ajánlani neki.

Ajánlatkérés

HA IT FEJVADÁSZ CÉGRE VAN SZÜKSÉGED

 • Harmadik nagyon fontos előfeltétele a sikeres munkaerő-közvetítés folyamatban maga a kiválasztási folyamat. Az a tapasztalatunk, hogy elhúzódó, sok körös kiválasztási folyamattal nagyon jelentősen csökken az esélye a sikeres kiválasztásnak. Míg 10-20 éve még természetes volt a "töltse ki a tesztet és ha jó, utána beszélünk" megközelítés, mára ez már működésképtelen. A kiválasztási folyamatnak lehetőség szerint 2 héten belül be kell fejeződnie a jelölt megkeresését követően. Lehetőleg 2 ügyfél oldali kiválasztási körnél többet nem szabad beépíteni a folyamatba. Gyors reagálás, gyors kiválasztási folyamat, gyors ajánlatadás. Ezek kulcstényezők!

Dolgozz az egyik legsikeresebb IT munkaerő-közvetítő céggel!

Réfi Balázs - Bluebird

Réfi Balázs - Bluebird CEO

Sokan teszik fel a kérdést nekem: Mitől sikeresek a munkaerő-közvetítő cégek? Mit kell tudni az informatikai munkaerő-közvetítésről? Hogyan lehet megtalálni az IT szakembereket?

Nos, a bölcsek köve nincs nálunk, de nekem segítségemre van, hogy magam is IT szakemberként kezdtem pályafutásomat, de az is, hogy a Bluebird alapítójaként több, mint 20 éve foglalkozom napidíj alapú IT szoftverfejlesztési projektekkel, fix díjas projektekkel és IT munkaerő-közvetítéssel. Igyekszem a fenti kérdésekre egyszerű és konkrét válaszokat adni. 

Honnan jövünk?

IT pályafutásomat fejlesztőként kezdtem 12 évesen.  Assembly nyelvben írtam játékprogramokat. Mai fejjel elég bonyolultnak tartom, mert 16-os számrendszerben kellett számolni és ismerni kellett a memória címzéseket. Később  rendszerszervezőként dolgoztam banki- és közigazgatási projekteken. Rendszerszervezőként azt tanultam meg, hogy minden egyes projektnél a követelmények felmérését és elemzését nagyon komolyan kell venni. Alapvetően befolyásolja a projekt sikerességét az, hogy a feladat megértése milyen szintű, részletezettségű és mennyire alapos. A megértéshez legtöbbet az ügyfél tud hozzáadni, illetve az, hogy a megfelelő tisztázó kérdéseket tesszük fel az ügyfelek számára. Miért hasznos ez? Azért, mert egy ilyen egyeztető folyamat során eljuthatunk oda, hogy ténylegesen, mélyen értjük meg az igényeket és azt értjük alattuk, amit az ügyfél.

Mi köze ennek ahhoz, hogy mitől jók az IT munkaerő-közvetítő cégek? Annyi köze van hozzá, hogy a munkaerő-közvetítés esetén ugyanez a helyzet. Mindaddig, amíg nem értjük pontosan, hogy az ügyfelünk mit ért projektvezető alatt, képtelenség olyan projektvezetőt bemutatni számára, aki tökéletesen passzol az igényeihez. Maradjunk is ennél a példánál: projektvezető. Egyes cégeknél projektvezetőnek hívják azt a projektvezetőt, akinek technológiai ismerete nincs, de az adott üzleti folyamatokat nagyon jól ismeri és a projekt vezetésével van megbízva. Másoknál a projektvezető egyenlő egy olyan IT szakemberrel, aki képes egy projektet határidő-erőforrás-feladat tekintetében menedzselni úgy, hogy ismeri az adott technológiát és akár a programozási nyelvet / adatbáziskezelőt is.

De van olyan ügyfelünk, ahol a projektvezető az a vezető fejlesztő, aki a 3 fős fejlesztői csapatban megkapta az adott projekt vezetésének felelősségét. Szóval: "szükségem van egy projektvezetőre" - ez még semmi konkrétat nem jelent. Mi kell ahhoz, hogy konkrét legyen számunkra az ügyfél igénye?

IT ismeretek

A munkaerő-közvetítő cégeknek elsődleges feladata az, hogy egyértelművé tegye, hogy az ügyfelének pontosan milyen feladatok ellátására, pontosan milyen technológiai ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező IT szakemberre van szüksége. Pontosan. Nem elég az, hogy "Java fejlesztő kell". Spring, Struts, Hibernate? Milyen keretrendszert kell ismerni, milyen feladatokat kell ellátni? Egyáltalán nem mindegy. Ha csak az alapján keresnénk, hogy Java fejlesztő, boldog-boldogtalant megkeresnénk hozzá nem illő állásajánlatokkal. Ezt nem tehetjük meg sem az IT szakemberekkel, sem az ügyfeleinkkel. Vagy vegyünk egy másik munkakört: tesztelőt keresünk. Rendben, de milyen feladatra? Funkcionális tesztelésre, integrációs tesztre, SQL ismerettel, automatizált tesztelésre? Nagyon nem mindegy...

Mit kell tennie tehát egy jó munkaerő-közvetítő cégnek? Értelmeznie kell az ügyfél által megfogalmazott pozíció leírást és meg kell értenie a valós igényeket. Ezen belül a projektet, feladatokat, szükséges tapasztalatokat, technológiai ismereteket. Érdemes ezekhez megfogalmazni a tisztázó kérdéseket és bevonni az ügyfél HR szakembere mellett akár az IT vezetőt, projektvezetőt is. A legjobb élményeim olyan ügyfél találkozókhoz köthetők, ahol egy-egy új IT pozíció kapcsán szinte részletes architektúrát rajzoltunk a levegőbe és a keresett szakember feladatait ezek vonatkozásában tudtuk egyeztetni. Konkrét lett az igény, pontosan ugyanazt értettük a pozíció alatt.

Mit teszünk a Bluebirdben annak érdekében, hogy ilyen szinten tudjunk beszélgetni a feladatokról? Folyamatosan képezzük IT recruitereinket, IT account managereinket és sales szakembereinket. Szerencsére majdnem 100 IT szakember dolgozik projektjeinken, ezért viszonylag könnyen tudunk belső képzéseket tartani számukra.

HR ismeretek

Egy IT állás nem csak technológiáról szól. A nap végén a konkrét IT feladat mellett az is fontos, hogy milyen juttatási csomagot tudunk kínálni az IT szakembernek. (A juttatási csomagról a Bluebird IT Salary Guide-ban találsz részletes információkat.) Napjainkban azonban a juttatási csomag mellett megjelenik több egyéb kérdés is: Van-e lehetőség otthoni munkavégzésre, van-e előrelépési lehetőség?, hogyan lehet bejárni a munkahelyre, rugalmas-e a munkaidő, milyen a csapat?

Ha pedig ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy az IT szakemberek számára miért lehet vonzó a pozíció.

Elérhető IT szakemberek

Ha megértettük az ügyfél igényét, megismertük az IT és HR oldali igényeket és információkat, továbbá tudjuk, hogy a keresett IT szakembernek milyen feladatokat kell ellátnia, már csak 1 dolog van hátra: meg kell találni őt! Mi sem egyszerűbb, gondolhatnánk, de sajnos nem így van.

Ha releváns és pontos információkkal dolgozunk, akkor jelentősen szűkül a potenciális jelöltek köre. Főleg akkor, ha az elvárt tapasztalati szint és a bérezési szint nincs teljes összhangban. Mit tehetünk ilyenkor? Azt gondolom, hogy a munkaerő-közvetítő cég feladata ebben az esetben az, hogy tájékoztassa ügyfelét arról, hogy az adott bérszinten körülbelül milyen eséllyel sikerülhet jó IT szakembert találni. Véleményem szerint az is fontos, hogy amennyiben ügyfelünk tanácsot kér azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne több jelölt, konkrét választ adjunk számára akár a bérsávok jelöltek által elvárt mértékéről, akár a jelöltektől elvárható tapasztalati szintről.

De honnan lesz meg a keresett IT szakember? Azt gondolom, hogy nagyon széles elérésre van szükség minden egyes pozíció vonatkozásában ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális jelöltet. Mi a Bluebirdnél közel 40.000 IT szakemberben gondolkodunk. Ennyi jelöltet érünk el.

Keresni-keresni-keresni

Ha maradunk az IT analógiánál, akkor a főbb folyamat lépéseket valahogy így tudnám megfeleltetni egymással:

 • Pozíció felvétele => üzleti elemzés
 • Keresés => fejlesztés
 • Interjú => fejlesztés oldali tesztelés
 • Ügyfélinterjú => átvételi tesztelés
 • Munkakezdés => éles indulás

Hogyan keressünk IT pozíciókra jelölteket? Az általános (és rossz) válasz az lehetne, hogy keressünk rá a pozíció leírásban szereplő három és négybetűs szavakra. Igen, ebből van később mindig a bonyodalom és az az állapot, hogy "nincs jelölt".

Nagyon fontos megérteni minden egyes IT pozíciónál, hogy a projektben alkalmazott technológiák közül melyek azok, amit valóban magas szinten kell ismernie a jelöltnek.

Munkaerő-közvetítés példa - Megoldani a lehetetlent?

Az elmúlt hónapban volt egy projektünk, ahol egy technológiailag nagyon bonyolult projekthez, németországi csapat összeállításához kellett 9 főt találnunk. Annyira összetett IT ismeretekkel rendelkező tapasztalt fejlesztőket kellett találnunk, hogy az első körös keresés során egy kicsit el is bizonytalanodtunk. Hogyan fogunk 9 főt találni ilyen skill settel?

A válasz egyértelmű volt: sehogy. Ugyanis az elvárt technológiák közül több is új volt, ezeket együtt nagyon kevesen használhatták még Magyarországon. 

Munkaerő-közvetítés Bluebird

Mi lett a megoldás? Még egyszer egyeztettünk az ügyféllel és még mélyebben átbeszéltük a projektet. Ennek eredményeként az egyik keresési szempont nem bizonyult tovább "must have" szempontnak. 

Ennek elhagyásával szinte 1 héten belül megtaláltuk a csapat felét. Mi volt a tanulság számunkra ebből? Az, hogy a feladat pontos megértése nélkül nincs eredmény. Kereséseinknél ezt az elvet követjük.


Kérdések és válaszok

1. Miben különbözik az IT munkaerő-közvetítés a hagyományos munkaerő-közvetítéstől?

Az IT munkaerő-közvetítés különösen figyelmet fordít a technológiai kihívásokra és a gyorsan változó piaci igényekre. Emellett az IT területén dolgozó szakemberek specializált képzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek, amelyeket a munkaerő-közvetítő cégeknek figyelembe kell venniük a jelöltek kiválasztása során.

2. Mik a munkaerő-közvetítés lépései?

1. Kapcsolatfelvétel, szerződéskötés

A munkaerő-közvetítő cég sales csapata felveszi veled a kapcsolatot és felméri, hogy mi a konkrét igényed, miben tudunk segítségedre lenni. A kollégák bemutatják cégünket, munkaerő-közvetítés folyamatukat, továbbá sikerdíjas (és esetleg megbízási díjas) konstrukcióikat.

Ezt követően a munkaerő-közvetítő cég munkatársai elkészítik az egyeztetett feltételek szerinti szerződéstervezetet. Más dolgod nincs, mint átolvasni és jelezni, ha a szerződés valamely pontjában módosítást szeretnél kérni. Indulhat a munka!

2. IT pozíció egyeztetés

A munkaerő-közvetítés szolgáltatás első lépésként feltérképezésre kerül az IT pozíció. Fontosak a munkakörrel kapcsolatos konkrét követelmények és feladatok átbeszélése. Mindenképpen szükséges a must-have és nice-to-have elvárások részletes egyeztetése, a reális tapasztalati szint - bérsáv meghatározása, valamint a gyors és hatékony kommunikációs csatornák kialakítása.

A sikeres munkaerő-közvetítéshez elengedhetetlen, hogy meghatározásra kerüljenek a ténylegesen elvárt technológiai ismeretek. Ide tartoznak a programozási nyelv-, keretrendszer-, adatbáziskezelő ismeretek, toolok és a szükséges tapasztalati szint. Úgy gondoljuk, hogy egy IT munkaerő-közvetítő cég akkor tud hatékonyan informatikai szakembert találni, ha pontosan megérti azt, hogy kire van szükséged. Érdemes rászánni a részletes egyeztetésre az időt. 

3. Visszajelzés a pozícióról és a reális bérszintről

Az egyeztetésen visszajelzést kell kapnod arról, hogy mennyire reálisnak a meghatározott bérsáv-tapasztalati szint párosaid. Arról is kell információt kapnod a munkaerő-közvetítő cégtől, hogy mennyire könnyű vagy nehéz az adott pozícióra jó IT szakembert találni. Az őszinte és nyílt kommunikáció elengedhetetlen!

Rendkívül fontos, hogy mikorra körülbelül hány jelöltet tud küldeni a munkaerő-közvetítő cég. Ezért erre vonatkozóan is kérd, hogy fogalmazzák meg, hogy mit tartanak reálisnak. Hosszú távon munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég csak akkor maradhat hiteles, ha a valós lehetőségeket mutatja be ügyfele részére. 

4. Keresés

Kizárólag olyan munkaerő-közvetítő céggel dolgozz, akik képzett IT recruiterekkel dolgoznak! Amennyiben a munkaerő-közvetítő partnerednek prémium hozzáférései vannak hazai és külföldi CV adatbázisokhoz, kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik, akkor jó eséllyel a megfelelő céggel szerződsz.

5. Interjú a munkaerő-közvetítő cég részéről

Az első interjú minden esetben a munkaerő-közvetítő cég csinálja. A pozícióra megfelelőnek tartott szakemberekkel felveszi a kapcsolatot, és interjú keretében utánajár, hogy tényleg alkalmasak lehetnek-e a  jelöltek a betöltendő pozícióra.

Ezt követően szűri a munkaerő-közvetítő cég a jelölteket annak megfelelően, hogy sok potenciális munkatárs bemutatására van szükséged, vagy az az igényed, hogy csak a legjobbakat nézd meg.

Olyan IT munkaerő-közvetítő céget válassz, akinek komoly tapasztalata van IT szakemberek interjúztatásában!

6. Jellemzés elkészítése, CV továbbítása

Az interjút követően a munkaerő-közvetítő cég elkészíti az informatikai szakemberek jellemzését és továbbítja az önéletrajzzal együtt számodra. A jellemzés segítséget nyújt abban, hogy a jelöltekről minél gyorsabban, minél mélyebb információkat ismerj meg.

7. Ügyfél oldali interjú szervezése

Több lehetőséged is van. Vagy megszervezed magad számára az interjút, vagy megkéred a munkaerő-közvetítő céget arra, hogy végezze el ezt a lépést.

8. Ügyfél oldali interjú

Ezen a ponton van lehetőséged arra, hogy a munkaerő-közvetítő cég által pályáztatott jelöltek közül kiválaszthasd azokat, akik szakmai és emberi szempontok alapján is tökéletesek lehetnek céged számára. 

Érdemes (sőt, véleményem szerint kötelező!) bevonni az IT területet az ügyfél oldali interjúba, hiszen IT szakmai kérdések tekintetében az informatika területnek van meg a rálátása arra, hogy a jelölt megfelelő lesz-e a feladatok ellátására.

Amennyiben olyan IT munkaerő-közvetítő céggel dolgozol, aki ért az IT-hoz, akkor szakmailag jó jelöltekkel lesz dolgod az interjún és a saját céged informatikai szakemberei, akiket bevontál a kiválasztásra, szintén elégedettek lesznek. Ellenkező esetben az IT terület nem lesz boldog, hogy a drága idejét olyan jelöltekre kell pazarolnia, akik nem megfelelőek számára.

9. Ajánlatadási szakasz

A munkaerő-közvetítés során mindeképpen megfelelő figyelmet kell fordítani a kapcsolattartásra mindkét oldalon. A folyamat során kiemelt feladat, hogy a rendelkezésre álló információkat mind számodra, mind a jelöltek számára pontosan és időben eljuttassa a munkaerő-közvetítő cég.

Az ajánlattétel IT pozíciók tekintetében nem mindig egyszerű. Kérd a munkaerő-közvetítő cég segítségét abban, hogy fogalmazza meg véleményét, mi az, ami még elfogadható az IT szakember számára, és mi az a fizetési sáv, ami már biztosan nem. Ha jó céggel szerződtél, akkor segíteni fog, hogy létrejöjjön a megállapodás munkavállaló és munkáltató között.

10. Jelölt munkakezdés

Sikerül munkaerő-közvetítés eredményeként létrejön a munkaszerződés a munkavállaló és munkáltató között. Első munkanapján a kiválasztott IT szakember munkába áll és jó esetben megkezdi az onboarding folyamatot. 

A munkaerő-közvetítő cég sikerre vitte megbízását, számodra munkáltató számára pedig lezárásra kerülhet a nyitott pozíció. Gratulálunk!

3. Mit tehetsz, ha IT szakembert keresel, de nem találsz?

Szólj nekünk, segítünk szívesen! Nálunk a keresés a napi rutin része. IT Recruiter és IT Sourcer kollégáink a legjobbak Budapesten és nagyon sok ügyfél és jelölt számára bizonyították rátermettségüket. Jelezd felénk a fejvadászat illetve munkaerő-közvetítési igényed és elindulunk együtt a megoldás irányába!

4. Mennyibe kerül a munkaerő-közvetítés a jelöltek számára?

A jelöltek számára természetesen ingyenes a munkaerő-közvetítés.Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!