Motivációs levél

Hogyan kerülj közelebb álmaid állásához?

Bluebird

2021. május 25.


A jó motivációs levél a sikeres pályázás egyik titka. Hogyan írhatunk igazán ütős motivációs levelet? Tudd meg a Bluebird blogposztjából!

More...

Egyre gyakoribb elvárás egy-egy pozíció megpályázása során, hogy az önéletrajz mellé motivációs levél is csatolva legyen. Sőt: ezzel az igénnyel már találkozhatunk főiskolai-, egyetemi felvételik, vagy akár ösztöndíjra való jelentkezés során is. Vagyis nem igazán tudjuk megúszni a motivációs levél írását! Sokan nyűgnek érezzük ennek megírását, pedig a motivációs levél egy pluszt jelent az adott pozícióra való jelentkezésünk során. A levélben az önéletrajzunkban felsoroltakat kiegészítve meg tudjuk mutatni, hogy a többi jelentkező közül miért érdemes minket kiválasztani.

De mi is az a motivációs levél?

Mitől jó egy motivációs levél - Bluebird blog

Először is, a motivációs levél (motivation letter) jóval több, mint néhány általánosságokkal és szuperhősöket leíró jelzőkkel telepakolt mondat arról, hogy mi vagyunk a „tökéletes jelöltek” az adott állásra. Másrészt pedig a motivációs levél nem egyenlő a kísérőlevéllel (cover letter) sem. A kísérőlevél sokkal inkább a szakmai tapasztalatok megmutatására szolgál bizonyos pozíciók esetén. Míg az önéletrajzunkban a karrierünk állomásait mutatjuk meg, addig a motivációs levelünkben azt demonstráljuk, hogy miért is szeretnénk az adott cégnél dolgozni, milyen korábbi eredményeink vannak. Adott a lehetőség arra, hogy írjunk önmagunkról, a céljainkról, kifejezhetjük érdeklődésünket a pozíció vagy a cég iránt.

Mi a célja?

A fent említett információk egyik célja kifejezetten az, hogy megmutassuk: kik vagyunk, mik azok a tényezők, amelyek „különlegessé” tesznek bennünket a többi pályázóval szemben. A másik pedig – mivel az önmarketing egy speciális formájáról van szó – hogy a HR-es kolléga felfigyeljen ránk és azonnal fel akarjon hívni bennünket. Ne feledjük: a cégek nem csupán a szakmájukban profikat, hanem olyan munkatársakat is keresnek, akik valóban ott akarnak dolgozni, tudnak azonosulni a szervezet céljaival és kultúrájával, s alig várják a startot!

Egy motivációs levél írása egyrészt igényel némi előzetes gondolkodást, másrészt pedig, noha minimális eltérések lehetségesek ugyan, de egy meghatározott séma szerint kell felépülnie.

Motivációs levél - Bluebird blog

A motivációs levél felépítése:

  • Címzett: a levél bal felső sarkába írjuk a címzett nevét.
  • Feladó: a címzett alá írjuk a nevünket, a lakcímünket.
  • Tárgy: jelezzük, melyik pozícióra pályázunk.
  • Megszólítás: a sablonos formákat mellőzve inkább derítsük ki, hogy név szerint ki olvassa a levelünket.
  • A pozíció megnevezése: jelezzük, melyik pozícióra pályázunk.
  • Bekezdés, ami rólunk szól: a motivációs levélben írjunk magunkról, a tapasztalatainkról, a kompetenciáinkról, s jelezzük, hogy hol találkoztunk az álláshirdetéssel.
  • Részleges összefoglaló: röviden összefoglaljuk, miért jelent előnyt a vállalat számára, ha minket választanak.
  • Tárgyalás szakasza: mutassuk be akár egy-egy példa segítségével, hogy a tudásunk és tapasztalataink alapján hogyan tudunk kapcsolódni az adott pozícióhoz és a céghez.
  • Befejezés szakasza: egy rövid összefoglalót írunk a végén, valamint személyes találkozót kérünk.

A jó motivációs levél és így a sikeres pályázás egyik titka, hogy a megpályázott pozícióra és jellemzőire, illetve az ahhoz kapcsolódó elvárásokra szabva írjuk meg. Az általunk írt levél csak úgy emelkedhet ki a többi közül, ha azt célirányosan fogalmazzuk meg, a személyiségünk egy részét is megmutatva.

Kutatás, kreativitás, őszinteség

Viszont a motivációs levél írása igényel némi előzetes kutatást, kreativitást és persze teljes őszinteséget is.

Hogyan írhatunk igazán ütős motivációs levelet? Mutatjuk főbb szempontokat!

1.

Alaposan ismerjük meg azt a céget, vállalatot, ahol dolgozni szeretnénk, illetve derítsük ki név szerint, hogy ki olvassa majd a levelünket, amit így személy szerint neki címezünk!

2.

Ismerjük meg a cég weboldalát, a pályázati kiírást, majd emeljük ki a pozíció három legfontosabb követelményét. Fogalmazzuk meg a motivációs levélben, miért mi vagyunk a legalkalmasabb jelöltek!

3.

Mutassuk meg – akár személyes példákkal is – hogy azonosulni tudunk a cég hitvallásával, alapértékeivel!

4.

Bizonyítsuk be részletesen megfogalmazott indokokkal, hogy mi valóban a cégnél szeretnénk folytatni a szakmai karrierünket!

5.

Mindig írjuk az igazat, a hamis információkra minden esetben fény derül, aminek következményei vannak!

Mielőtt elküldjük

Az utolsó mondat végére kitett ponttal még nem végeztünk a motivációs levéllel. Jól tesszük, ha hagyjuk „hűlni” a szöveget, s csak másnap vesszük elő újra. Amire kiemelten figyelnünk kell: szöveg legyen nyelvtanilag és stilárisan is hibátlan és jól formázott! Bátran kérjünk fel valakit a szöveg átnézésére. Hasznos lépés az is, ha elküldjük egy barátunknak vagy ismerősünknek is, hogy elfogulatlan visszajelzést kapjunk.

Összegzés

A cégeknél és vállalatoknál egyre többször kritérium a motivációs levél is az önéletrajzok mellé. A levél célja, hogy az önéletrajzban felsorolt szakmai kompetenciák és bemutatott karrierút mellett képet adjon a pályázó tapasztalatairól, elköteleződéséről, céljairól és a személyiségéről is. A jó motivációs levél őszinte, meghirdetett pozícióra és a cégre szabottan íródva meghatározott séma szerint épül föl.

Szerző: Lippai Roland coach, újságíró

Önéletrajz tippek - Bluebird
IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
LinkedIn profil tippek - Bluebird