Milyen az ütős motivációs levél?

Réfi Balázs
2022. április 13.

A jó motivációs levél a sikeres pályázás egyik kulcsa lehet. Hogyan írhatsz igazán ütős motivációs levelet? Tudd meg blogposztunkból!

More...

Gyakran elvárás egy-egy pozíció megpályázása során, hogy az önéletrajz mellé motivációs levél is csatolva legyen. Sőt: ezzel az igénnyel már találkozhatsz főiskolai-, egyetemi felvételik, vagy akár ösztöndíjra való jelentkezés során is. Vagyis nem igazán tudod megúszni a motivációs levél írását! Sokan nyűgnek érzik ennek megírását, pedig a kreatív motivációs levél egy pluszt jelenthet az adott pozícióra való jelentkezésed során. A levélben az önéletrajzodban felsoroltakat kiegészítve meg tudod mutatni, hogy a többi jelentkező közül miért érdemes téged választani.

Mi az a motivációs levél?

A motivációs levél (motivation letter) jóval több, mint néhány általánosságokkal és szuperhősöket leíró jelzőkkel telepakolt mondat arról, hogy te vagy a „tökéletes jelölt” az adott állásra. Míg az önéletrajzodban a karriered állomásait mutatod be, addig a motivációs levélben azt demonstrálhatod, hogy miért is szeretnél az adott cégnél dolgozni, milyen korábbi releváns munkatapasztalataid vannak. Adott a lehetőség arra, hogy írj önmagadról, a céljaidról, kifejezheted érdeklődésed a pozíció vagy a cég iránt! Hajrá!

Van értelme motivációs levelet írni?

Azt gondolom, hogy van. 

Gyakran interjúztatok olyan jelölteket, aki hozzánk, a Bluebirdhöz jönnének dolgozni. Nagyon ritka, hogy bárki is írna kísérőlevelet. Aki viszont ír és eljuttatja hozzám, az biztos lehet benne, hogy végigolvasom és megismerem a gondolatait. 

Gondolj bele! Ha 20 jelentkező közül az egyik fogja magát, leírja, hogy miért szeretne akár a te cégednél, akár veled dolgozni, akkor mit éreznél? Kíváncsiságot? Jó érzés lenne?

Személyes megélésem az, hogy egy őszinte, korrekt motivációs levél képes lehet már az interjú előtt eldönteni az interjú kimenetelét. Miért? Azért, mert amikor megírod a motivációs levelet, utánanézel a cégnek, a kínált pozíciónak, annak is, hogy kivel fogsz beszélni és róla mit kell tudni. Céges weboldal, Facebook, LinkedIn, Instagram, stb. Mindenhonnan tudsz informálódni cégről, személyről egyaránt. 

Ha fogod magad és tényleg utánanézel mindennek, majd ezt követően írod meg a motivációs levelet, akkor már ebben a pillanatban többet tudsz a cégről, mint a többi pályázó. Miután megírtad a motivációs levelet, már az is letisztult lesz, hogy miért akarsz az adott céghez menni dolgozni. Letisztul, hiszen zavaros gondolatokat úgysem tudsz beleírni egy motivációs levélbe. Maga az írás segít majd megfogalmazni pontosan, hogy mit is szeretnél.

Fontos azonban, hogy csak akkor írj kreatív motivációs levelet, ha tényleg az adott céghez akarsz menni dolgozni. És csak olyan gondolatokat írj bele a levélbe, amiket komolyan gondolsz és melyeket úgy is érzel. Máshogy nincs értelme.

Motivációs levél - Bluebird blog

Mi a célja a motivációs levélnek?

A motivációs levél célja kifejezetten az, hogy megmutasd: ki vagy, mik azok a tényezők, amelyek „különlegessé” tesznek téged a többi pályázóval szemben. A másik célja pedig az – mivel az önmarketing egy speciális formájáról van szó –, hogy a HR-es kolléga felfigyeljen rád és azonnal fel akarjon hívni.

Ne feledd: a cégek nem csupán a szakmájukban profi, hanem olyan munkatársakat is keresnek, akik valóban ott akarnak dolgozni, tudnak azonosulni a szervezet céljaival és kultúrájával, s alig várják a startot!

Terjedelme és stílusa 

A motivációs leveled ne legyen hosszabb, mint 1 oldal. Ennél többet nem biztos, hogy szívesen olvas az interjúztató. De 1 oldalnyi komplett kis levél biztosan elnyeri a tetszését és rólad is kialakít egy olyan képet, hogy érzed a határokat, meg tudod fogalmazni tömören és érthetően a gondolataidat.

Stílus tekintetében lényegesen kötetlenebb lehet, mint az önéletrajz. A motivációs levél tartalmilag is olyan, melynek stílusa elbeszélés, story telling. Persze nem a fellengzős és minden határt átlépő unalmas monológ, hanem fókuszált, de laza szövegezésű leírás.

A szöveg ne legyen túl barátkozós, de kerüld a nagyon hivatalos megfogalmazásokat is!

A motivációs levél felépítése

A motivációs levél alapvetően 4 részből áll.

1. Kontakt adatok

Ebben a részben jelennek meg a személyes adataid (név, telefon, email), illetve a címzett adatai. Javaslom, hogy csak akkor add meg social media eléréseidet, ha biztos vagy benne, hogy ha megnézi az interjúztató, az előnyödre válik. Ha nem vagy ebben biztos, akkor nem javasolnám. De ha úgy érzed, hogy "vagyok, aki vagyok", "úgy fogadjanak el 100%-ban, amilyen vagyok", akkor ne hezitálj, írd oda a kontakt adatok közé az eléréseidet (Facebook, LinkedIn, Instagram, stb.)

A kontakt adatoknál szerepeljen mindenképpen a pozíció megnevezése is, hogy az olvasó tudja, melyik álláslehetőségről van szó!

2. Bevezetés

A bevezetés részben írj magadról, a tapasztalataidról, a kompetenciáidról, és jelezd, hogy hol találkoztál az álláshirdetéssel.

3. Kifejtés

Írd meg részletesen, hogy mit gondolsz a cégről, az állásról, miért szeretnél az adott cégnél dolgozni. Legyél személyes, legyél őszinte és írd meg jól! Érezze az a személy, aki olvassa a motivációs leveled, amit te érzel. Ha lelkesedsz, írj úgy, hogy átérezhető legyen a lelkesedésed. Tedd bele magadat, személyesen. Hidd el, csodákra képes, ha meg tudod mutatni, ki is vagy valójában!

Próbáld meg konkrétan megfogalmazni, hogy milyen erősségeid vannak az adott pozícióban, vagy mi az, ami miatt téged érdemes választani. Írj nagyon konkrét példákat, amelyek alapján passzolsz a céghez. Nevezz meg múltbeli releváns feladatokat, projekteket. Nevesíts céges értékeket, amelyeket te is magadénak vallasz. 

4. Következtetés, lezárás

Írd le, hogy milyen következtetésre jutottál, mik a céljaid, mit szeretnél! A lezáráshoz tartozik a köszönetnyilvánítás is. 

Ne feledd! A jó motivációs levél és így a sikeres pályázás egyik titka, hogy a megpályázott pozícióra és jellemzőire, illetve az ahhoz kapcsolódó elvárásokra szabva írd meg. Az általad írt levél csak úgy emelkedhet ki a többi közül, ha azt célirányosan fogalmazod meg, a személyiséged egy részét is megmutatva.

Hogyan írhatsz igazán ütős motivációs levelet? Mutatjuk a főbb szempontokat!

1.

Alaposan ismerd meg azt a céget, vállalatot, ahol dolgozni szeretnél, illetve derítsd ki név szerint, hogy ki olvassa majd a leveledet, amit így személy szerint neki címezhetsz!

2.

Ismerd meg a cég weboldalát, a pályázati kiírást, majd emeld ki a pozíció három legfontosabb követelményét. Fogalmazd meg a motivációs levélben, miért te vagy a legalkalmasabb jelölt!

3.

Mutasd meg – akár személyes példákkal is – hogy azonosulni tudsz a cég hitvallásával, alapértékeivel!

4.

Bizonyítsd be részletesen megfogalmazott indokokkal, hogy te valóban a cégnél szeretnéd folytatni a szakmai karrieredet!

5.

Mindig írd az igazat, a hamis információkra minden esetben fény derül, aminek következményei vannak!

Mielőtt elküldöd

Hagyd hűlni!

Az utolsó mondat végére kitett ponttal még nem végeztél a motivációs levéllel. Jól teszed, ha hagyod „hűlni” a szöveget, s csak másnap veszed elő újra. Amire kiemelten érdemes figyelned: a szöveg legyen nyelvtanilag és stilisztikailag is hibátlan és jól formázott!

Megjelenése legyen tökéletes!

A motiváció levél megjelenése legyen tökéletes! Tudom, furcsán hangozhat, de vezetőként nagyon sok szöveges, táblázatos és dokumentum kerül a kezembe, melyet kollégáim készítenek. Első ránézésre azt látom, hogy hogyan néz ki. Ha összecsapott külsejű a dokumentum, biztosan nem akarom elolvasni, előtte visszaadom annak, aki küldte. Van egy szint, ami alatt nem érdekel a tartalma. Lehet, hogy szomorú, de így van. Ennek megfelelően, legyen olyan a tökéletes motivációs levél, amit ha befejezel, örömmel olvas el az, akinek írtad.

Nézze meg egy barátod, mielőtt elküldöd!

Bátran kérj fel valakit a szöveg átnézésére. Hasznos lépés az is, ha elküldöd egy barátodnak vagy ismerősödnek is, hogy további visszajelzést kapj. Hidd el, jót fog tenni egy külsős szem! Lehet, hogy mire elkészültél, már rengetegszer átolvastad és nem látod meg a mások számára nyilvánvaló hibákat.

Van ingyenes letölthető motivációs levél minta a Bluebirdnél?

Igen, itt megtalálható az letölthető 2022-es IT motivációs levél mintánk

Motivációs levél minta - Bluebird

Összegzés

A motivációs levél célja, hogy az önéletrajzban felsorolt szakmai kompetenciák és bemutatott karrierút mellett képet adjon a pályázó tapasztalatairól, elköteleződéséről, céljairól és a személyiségéről is. A jó motivációs levél őszinte, a meghirdetett pozícióra és a cégre szabottan íródva meghatározott séma szerint épül fel. És benne van az, aki te vagy! Csak így van értelme, ezt sose feledd!

És végezetül: a Maastrichti Egyetem motivációs levél tippjei

Önéletrajz tippek - Bluebird
IT állások és IT projektek a Bluebirdnél
LinkedIn profil tippek - Bluebird

Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!