Mobil fejlesztő munkakör

Bluebird
2021. március 10.

Mobil fejlesztő feladatköréről és a jó fejlesztők ismérveiről olvashatsz. Megtalálod továbbá, hogy mennyit kereshetsz.

More...

A fejlesztésben választható karrierutak közül a mobilfejlesztés egy olyan lehetőség, ami az elmúlt 10 évben a többi pozícióhoz mérten is kiemelkedően növekedett. Mivel jelenleg ennek semmi nem állja az útját, továbbra is egy releváns feladatkörről beszélünk, ahol talán az egyik legfontosabb naprakésznek lenni. A továbbiakban egy mobil fejlesztő feladatköreiről és a jó fejlesztők ismérveiről olvashatsz.

Mobil fejlesztő fő feladatai

Tapasztalati szinttől függetlenül az elsődleges feladat az üzleti elvárásoknak megfelelően elkészíteni és karbantartani a mobil alkalmazások forráskódját. Egy mobil fejlesztőnek ezen túl tisztában kell lennie az adott platformhoz szükséges alkalmazásboltok működéséről és elvárásairól is.

Feladata még az alkalmazások tesztelése. Egyrészt a fejlesztett funkciók szimulátoron (vagy Android esetén emulatoron) és lehetőség szerint valós eszközön való kipróbálása, másrészt pedig UI tesztek, unit tesztek írása. Ezek a tesztek gondoskodnak arról, hogy további funkciófejlesztések, hibajavítások esetén nagyobb eséllyel vegye észre az app fejlesztő a már lefejlesztett funkciókban felmerülő bugokat.

És ha már a hibáknál tartunk. Feladata a jelentett vagy ismert hibák feltárása és javítása a platformhoz elérhető debug eszközkészlet segítségével.

iOS Fejlesztő

Nem csak iPhone, hanem IPad eszközökre is készít alkalmazásokat. A legfontosabb programozási nyelv, amivel ma tisztában kell lenni Apple eszközökre való fejlesztés esetén, az a Swift. Ez a hivatalosan ajánlott nyelv iOS alkalmazások fejlesztéséhez. Mellette az Objective-C ismerete sem elengedhető, hiszen közel 10 évig ez volt a best practise, ezért rengeteg helyen a mai napig aktív használatban van.

A leggyakrabban előforduló tervezési patternek közül a VIPER (View, Interactor, Presenter, Entity, és Routing), MVC (Model-View-Controller) és MVVM (Model-View-ViewModel) érdemel kiemelt figyelmet. Az esetek nagy százalékában valószínűleg MVC architektúrával lehet találkozni.

Android fejlesztő

Android fejlesztésnél Java és Kotlin nyelvek ismerete szükséges első sorban. Fontos ismerni az MVP (Model-View-Presenter) és MVVM (Model-View-ViewModel) architektúrákat, hiszen a leggyakrabban ezekkel lehet találkozni Androidos projektek esetén. Mindkettő mellett szólnak érvek, a munkaerőpiacon nagy többségben az a döntő, hogy az adott cégnél melyik az elterjedt vagy elvárt megoldás.

Egy Android fejlesztő számtalan különböző eszközre dolgozik, ezért érdemes figyelemben tartani az esetleges hardveres és/vagy szoftveres limitációkat, mint a képernyőméret, hardver teljesítménye, vagy az operációs rendszer. Külön fontos, hogy Huawei eszközökön jelenleg nem elérhető a gyakran használt Google Play Services library. Ennek már a tervezési szakasz során fejben tartása nagyon sok fejfájástól tud megkímélni a későbbiekben.

Cross-platform fejlesztő

Bár van, hogy egy fejlesztő mindkét platfomra tud natív alkalmazásokat készíteni, cross-platform mobilapp fejlesztőnek klasszikus esetben azt mondjuk, aki valamilyen modern, több platformra való fejlesztést lehetővé tevő technológiát használ. Ezek a leggyakrabban a React Native, illetve a Flutter. Elvétve az álláspiacon még található Xamarin vagy Ionic is.

Itt, relatív új architektúráról beszélünk, ezért kevésbé vannak meg azok a kialakult szabályrendszerek, mint a fentebbi pontok esetén, ezért nagyobb felelősség is van a cross-platform fejlesztőn egy megfelelő architekturális döntés meghozásában.

Egyéb feladatok kis cégeknél vagy startupoknál

Ha nem multicégekről vagy nagyobb vállalatokról beszélünk, akkor bizony több a teher és a felelősség is a mobil fejlesztőkön. Itt sok esetben nincs külön szoftver architekt, aki segít a teljes rendszer átlátásában és megtervezésében, ezért ez a feladat gyakran áthárul. Ezen felül pedig prototípus vagy POC készítés, platform build rendszer részletes ismerete is gyakran fontos, ahogy az is előfordul, hogy ilyen helyeken elvárják, hogy a mobil fejlesztő ismerje a platformját annyira, hogy tudjon ötleteket adni a platformhoz tartozó marketing kérdésekben (pl. AppStore screenshot méretek, app leírás, cím iránymutatás).

Hogyan lehetsz jó mobil fejlesztő

Kommunikáció

Mobil fejlesztőként gyakran szükséges egyeztetni a másik mobilplatformra fejlesztő csapattal, backendesekkel, és akár a designerekkel is, ha valami kérdése vagy javaslata van az app fejlesztőnek. Elengedhetetlen, hogy jó legyen a kommunikációs képessége.

Kreativitás és fejlődés

Érdemes nyitott szemmel járni, hiszen ez a piac az egyik leggyakrabban változó a szoftverfejlesztési területen. Évről-évre új eszközök érkeznek, új funkciókkal (több kamerás rendszer, biometrikus azonosítás), illetve új limitek is (appok engedélykérései pl. kamerához). Ha valaki 3 évvel lemarad, szinte kezdheti újra a tanulást.

Részletekre odafigyelés

Bár ez nem csak a mobil fejlesztőknél elengedhetetlen és kiemelten fontos, itt mégis külön pontot érdemel. Óriási verseny van a mobilapp piacon és a felhasználók kíméletlenek. Nekik igenis számít, hogy szét van-e csúszva az app iPhone SE képernyőméreten és bizony jobban elköteleződnek, ha mikrointerakciók és animációk is vannak és tűpontosan működnek.

Platform ismeret

Ez könnyebb annak, aki egy adott platformra specializálódik. Tudni kell, mit és hogyan lehet megvalósítani, ismerni kell az adott platform sajátosságait, limitációit. Előfordul, hogy ami Androidon triviális, az iOS-en megoldhatatlan, vagy pont fordítva.

UX ismeret

Bár ez nem a fejlesztő feladata, mégis a munkájából adódóan sokszor jobban ismeri az eszköz UX ajánlásait és irányvonalait. Aki fejlesztőként ebben otthon van és tud segíteni a designereknek abban, hogy mit szoktak meg a userek egy adott platformon, az egy kiemelten értékes fejlesztő.

Indie fejlesztés

Az indie fejlesztők saját appokat készítenek. Ez a tapasztalat nagy előny, hiszen a folyamat több pontját is ismeri a tervezéstől, a megvalósításon át a terméktámogatásig, marketingig. Így tud segítséget és tanácsot adni, hogy a lehető legpontosabban készüljenek el az appok.

Mennyit keres egy mobil fejlesztő?

Nézd meg a Bluebird IT Salary Guide-ban!


Ha mobil fejlesztő állást vagy projektet keresel, nézd meg állásoldalunkat!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!