Mitől sikeres egy IT fejvadász cég?

Réfi Balázs

2020. december 4.

Munkaerő-közvetítő cég sok van. De mi kell ahhoz, hogy egy cég az IT területen is megállja a helyét, mint IT fejvadász cég?

More...

Sokan teszik fel a kérdést nekem: Mitől jó egy IT fejvadász cég? Mit kell tudni az informatikai munkaerő-közvetítésről? Hogyan lehet megtalálni az IT szakembereket? Ezt a cikket azért írtam, hogy megpróbáljam megválaszolni ezeket a kérdéseket. Legalábbis bemutassam, hogy szerintem mik a fontos lépések. Segítségemre van, hogy magam is IT szakemberként kezdtem pályafutásomat, de az is, hogy a Bluebird alapítójaként immár közel 20 éve foglalkozom napidíj alapú IT szoftverfejlesztési projektekkel, fix díjas projektekkel és több, mint 8 éve IT munkaerő-közvetítéssel. Igyekszem a fenti kérdésekre egyszerű, de konkrét válaszokat adni. 

Honnan jövünk?

IT pályafutásomat fejlesztőként kezdtem 12 évesen (assembly), később pedig rendszerszervezőként dolgoztam banki- és közigazgatási projekteken. Rendszerszervezőként azt tanultam meg, hogy minden egyes projektnél a követelmények felmérését és elemzését nagyon komolyan kell venni. Alapvetően befolyásolja a projekt sikerességét az, hogy a feladat megértése milyen szintű, részletezettségű és mennyire alapos. A megértéshez legtöbbet az ügyfél tud hozzáadni, illetve az, hogy a megfelelő tisztázó kérdéseket tesszük fel az ügyfelek számára. Miért hasznos ez? Azért, mert egy ilyen egyeztető folyamat során eljuthatunk oda, hogy ténylegesen, mélyen értjük meg az igényeket és azt értjük alattuk, amit az ügyfél.

Mi köze ennek ahhoz, hogy mitől jó egy IT fejvadász cég? Annyi köze van hozzá, hogy IT recruitment esetén ugyanez a helyzet. Mindaddig, amíg nem értjük pontosan, hogy az ügyfelünk mit ért projektvezető alatt, képtelenség olyan projektvezetőt bemutatni számára, aki tökéletesen passzol az igényeihez. Maradjunk is ennél a példánál: projektvezető. Egyes cégeknél projektvezetőnek hívják azt a projektvezetőt, akinek technológiai ismerete nincs, de az adott üzleti folyamatokat nagyon jól ismeri és a projekt vezetésével van megbízva. Másoknál a projektvezető egyenlő egy olyan IT szakemberrel, aki képes egy projektet határidő-erőforrás-feladat tekintetében menedzselni úgy, hogy ismeri az adott technológiát és akár a programozási nyelvet / adatbáziskezelőt is. De van olyan ügyfelünk, ahol a projektvezető az a vezető fejlesztő, aki a 3 fős fejlesztői csapatban megkapta az adott projekt vezetésének felelősségét. Szóval: "szükségem van egy projektvezetőre" - ez még semmi konkrétat nem jelent. Mi kell ahhoz, hogy konkrét legyen számunkra az ügyfél igénye?

BLuebird blog IT fejvadász cég

A sikeres IT fejvadász cég 1. szabálya:

Legyen megfelelő IT ismereted az informatikai pozíciók értelmezéséhez!

Egy IT fejvadász cégnek elsődleges feladata az, hogy egyértelművé tegye, hogy az ügyfelének pontosan milyen feladatok ellátására, pontosan milyen technológiai ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező IT szakemberre van szüksége. Pontosan. Nem elég az, hogy "Java fejlesztő kell". Spring, Struts, Hibernate? Milyen keretrendszert kell ismerni, milyen feladatokat kell ellátni? Egyáltalán nem mindegy. Ha csak az alapján keresnénk, hogy Java fejlesztő, boldog-boldogtalant megkeresnénk hozzá nem illő állásajánlatokkal. Ezt nem tehetjük meg sem az IT szakemberekkel, sem az ügyfeleinkkel. Vagy vegyünk egy másik munkakört: tesztelőt keresünk. Rendben, de milyen feladatra? Funkcionális tesztelésre, integrációs tesztre, SQL ismerettel, automatizált tesztelésre? Nagyon nem mindegy...

Mit kell tennie tehát egy jó IT fejvadász cégnek? Értelmeznie kell az ügyfél által megfogalmazott pozíció leírást és meg kell értenie a valós igényeket. Ezen belül a projektet, feladatokat, szükséges tapasztalatokat, technológiai ismereteket. Érdemes ezekhez megfogalmazni a tisztázó kérdéseket és bevonni az ügyfél HR szakembere mellett akár az IT vezetőt, projektvezetőt is. A legjobb élményeim olyan ügyfél találkozókhoz köthetők, ahol egy-egy új IT pozíció kapcsán szinte részletes architektúrát rajzoltunk a levegőbe és a keresett szakember feladatait ezek vonatkozásában tudtuk egyeztetni. Konkrét lett az igény, pontosan ugyanazt értettük a pozíció alatt.

Mit teszünk Bluebirdként annak érdekében, hogy ilyen szinten tudjunk beszélgetni a feladatokról? Folyamatosan képezzük IT recruitereinket, IT account managereinket és sales szakembereinket. Szerencsére majdnem 100 IT szakember dolgozik projektjeinken, ezért viszonylag könnyen tudunk belső képzéseket tartani számukra.

A sikeres IT fejvadász cég 2. szabálya:

Legyen megfelelő HR ismereted a pozíció HR-oldali értelmezéséhez

Egy IT állás nem csak technológiáról szól.

A nap végén a konkrét IT feladat mellett az is fontos, hogy milyen juttatási csomagot tudunk kínálni az IT szakembernek. Napjainkban azonban a juttatási csomag mellett megjelenik több egyéb kérdés is:

  1. Van-e lehetőség otthoni munkavégzésre?
  2. Van-e előrelépési lehetőség?
  3. Hogyan lehet bejárni a munkahelyre?
  4. Rugalmas-e a munkaidő?
  5. Milyen a csapat?

Ha pedig ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, már csak azt kell végiggondolnunk, hogy az IT szakemberek számára miért lehet vonzó a pozíció.

A sikeres IT fejvadász cég 3. szabálya:

Legyen sok IT szakembered, akit elérsz!

Ha megértettük az ügyfél igényét, megismertük az IT és HR oldali igényeket és információkat, továbbá tudjuk, hogy a keresett IT szakembernek milyen feladatokat kell ellátnia, már csak 1 dolog van hátra: meg kell találni őt! Mi sem egyszerűbb, gondolhatnánk, de sajnos nem így van.

Ha releváns és pontos információkkal dolgozunk, akkor jelentősen szűkül a potenciális jelöltek köre. Főleg akkor, ha az elvárt tapasztalati szint és a bérezési szint nincs teljes összhangban. Mit tehetünk ilyenkor? Azt gondolom, hogy IT fejvadász cég feladata ebben az esetben az, hogy tájékoztassa ügyfelét arról, hogy az adott bérszinten körülbelül milyen eséllyel sikerülhet jó IT szakembert találni. Véleményem szerint az is fontos, hogy amennyiben ügyfelünk tanácsot kér azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne több jelölt, konkrét választ adjunk számára akár a bérsávok jelöltek által elvárt mértékéről, akár a jelöltektől elvárható tapasztalati szintről.

De honnan lesz meg a keresett IT szakember? Azt gondolom, hogy nagyon széles elérésre van szükség minden egyes pozíció vonatkozásában ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális jelöltet. Mi a Bluebirdnél közel 40.000 IT szakemberben gondolkodunk. Ennyi jelöltet érünk el.

A sikeres IT fejvadász cég 4. szabálya:

Keresni-keresni-keresni

Ha maradunk az IT analógiánál, amivel a cikk indult, akkor a főbb folyamat lépéseket valahogy így tudnám megfeleltetni egymással:

  1. Pozíció felvétele => üzleti elemzés
  2. Keresés => fejlesztés
  3. Interjú => fejlesztés oldali tesztelés
  4. Ügyfélinterjú => átvételi tesztelés
  5. Munkakezdés => éles indulás

Hogyan keressünk IT pozíciókra jelölteket? Az általános (és rossz) válasz az lehetne, hogy keressünk rá a pozíció leírásban szereplő három és négybetűs szavakra. Igen, ebből van később mindig a bonyodalom és az az állapot, hogy "nincs jelölt".

Nagyon fontos megérteni minden egyes IT pozíciónál, hogy a projektben alkalmazott technológiák közül melyek azok, amit valóban magas szinten kell ismernie a jelöltnek.

Az elmúlt hónapban volt egy projektünk, ahol egy technológiailag nagyon bonyolult projekthez, németországi csapat összeállításához kellett 9 főt találnunk. Annyira összetett IT ismeretekkel rendelkező tapasztalt fejlesztőket kellett találnunk, hogy az első körös keresés során egy kicsit el is bizonytalanodtunk. Hogyan fogunk 9 főt találni ilyen skill settel? A válasz egyértelmű volt: sehogy. Ugyanis az elvárt technológiák közül több is új volt, ezeket együtt nagyon kevesen használhatták még Magyarországon. Mi lett a megoldás? Még egyszer egyeztettünk az ügyféllel és még mélyebben átbeszéltük a projektet. Ennek eredményeként az egyik keresési szempont nem bizonyult tovább "must have" szempontnak. Ennek elhagyásával szinte 1 héten belül megtaláltuk a csapat felét. Mi volt a tanulság számunkra ebből? Az, hogy értés nélkül nincs eredmény. Kereséseinknél ezt az elvet követjük.

Keresés után hogyan tovább?

Erre a kérdésre egy másik blogcikkünkben fogunk válaszolni. Szó esik majd a jelöltek interjúztatásáról, a jelöltekkel és megrendelőkkel történő kapcsolattartásról, az ajánlatadásról és minden olyan kérdésről, amely a sikeres IT fejvadász céget sikeressé teszi, a megrendelőt és jelöltet pedig elégedetté.

 

Amennyiben IT állást keresel, megtalálod a Bluebird állásoldalán!

Amennyiben IT fejvadász céget keresel, írj nekünk a [email protected] címre!

Amennyiben érdekelnek az aktuális IT bruttó bérsávok munkakörönként, technológiánként, tapasztalati szintenként, írj privát üzenetet ide és elküldöm az aktuális összefoglalónkat!