Milyen új állásokat teremt a mesterséges intelligencia?

Szautner Polett

2020. december 21.

Milyen állások szűnnek meg és melyek jönnek létre a mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhetően? Tudj meg többet!

More...

"A mesterséges intelligencia közöttünk van. Behálózta magát a mindennapjainkba (a szó szoros értelmében). Mivel nem vagyok IT szakember és ennek a témakörnek hihetetlen szakmai mélysége van, ezért egyfajta gondolatébresztőként HR szemszögből közelíteném meg." - Szautner Polett, a Bluebird IT recruiterének gondolatai a mesterséges intelligencia térnyeréséről.

Big data és deep learning jelentősége

A mesterséges intelligencia területén végzett kutatások főként az alábbi területekre összpontosítottak: tanulás, érvelés, problémamegoldás, észlelés és nyelvmegértés.

Napjainkban a hangsúly a programozásról egyre inkább tolódik át a big datára, vagyis arra a hatalmas adathalmazra, ami alapján ezek a gépek által írt programok létrehozhatóak. Nem csoda hát, hogy manapság az egyik legértékesebb vagyon a tiszta adat.
Az adatokban rejlő összefüggések kinyerésével a cégek jelentős értékre, üzleti előnyre tehetnek szert. Ennek feltárása minden korábbi módszernél hatékonyabban lehetséges, ezért van akkora szükség a napjainkban deep learninggel foglalkozó szakemberekre.

Megszűnő állások, új állások

A Gartner kutatócég szerint a mesterséges intelligencia 2020-ig 2,3 millió állást hozott létre, szemben azzal, hogy 1,8 milliót megszüntetett. Az ezt követő 5 évben pedig 2 millióval több állás keletkezik, mint amennyi eltűnik.

Az új állások nagyobb részt a közszolgálatban, az egészségügyben és az oktatásban jönnek létre, míg a megszűnések leginkább a gyártóipart és a szállítási ágazatot sújtják.

A mesterséges intelligencia terjedése új iparágakat is létrehoz. A felszabaduló munkaerő pedig olyan igényeket szolgálhat ki, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Nézzünk példákat:

  • A digitális világban a fenyegetés is több, nő kibertámadások száma, ezért egyre több Cyber Security szakemberre van szükség.
  • Az „okos városok” (smart city) kialakításával és működtetésével foglalkozó Verizon cégnek például szerelők tömegére van szüksége ahhoz, hogy utcai lámpákba szenzorokat építsenek be. Ezek mérik a zajt, a levegő minőségét, a parkolókban álló kocsik számát, stb.
  • Vannak már cégek, amelyek az Internet of Things, azaz IoT hasznosításához IoT designereket és IoT menedzsereket alkalmaznak.
Bluebird blog mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia további alkalmazási területei

A mesterséges intelligenciát meg kell tanítani az emberekkel való együttműködésre. Egyebek mellett arra, hogy valódi(nak tűnő) együttérzést mutasson. Amikor az MI sablonreakciót ad, akkor a tréner kijavítja, s így a robot lassan megtanulja a helyes reakciót.

Például a Microsoft mesterséges intelligenciájának, Cortanának a „személyiségét” úgy alakították ki, hogy magabiztos, gondoskodó és segítőkész legyen, de ne főnökösködjön. Ehhez olyan csapat foglalkozott vele, amelyben volt költő, regényíró és drámaíró is.

A felelősségteljes használatot biztosítani kell, ami azt jelenti, hogy a robotok nem bánthatnak embereket, ezen belül például az adatfeldolgozás során nem sérthetik meg a személyiségi jogaikat. Az Európai Unió adatvédelmi szabályozásának (General Data Protection Regulation - GDPR) betartása fölött is embereknek kell őrködniük a digitális világban, ami rengeteg állást teremt.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó Cognizant cég olyan konkrét állásokat is felsorol, amelyek ma is léteznek, de az MI új formákat és lehetőségeket teremt számukra.

Például a fogyókúrához, az egészséges életmódhoz az okosórák által mért és kiértékelt adatok javaslatokat adnak ugyan, de motivációt már nem, így ez utóbbi fitness trénerek dolga lesz a távolból, online.

A digitális bankolás, a Blockchain területén a robottanácsadók világában a banki ügyfeleknek egyre nehezebb átlátni a díjszabásokat és menedzselni a saját pénzügyeiket, ezért szükség lesz olyan coachokra, akik el tudják magyarázni az ügyfeleknek ezek mibenlétét.

Szintén a Cognizant vizionálja, hogy az egyre több idős, magányos embernek olyanok nyújtanak majd társaságot olyan szociális érzékkel rendelkezők, akik a robotizáció miatt elvesztették az állásukat és beszélgetőtársul szegődhetnek idősek mellé.

Emberek és a mesterséges intelligencia

Van, amiben az emberek felülmúlják a robotokat is. Az emberek kreatívabbak, alkalmasabbak a csoportmunkára, jobbak a vezetői képességeik, a szociális készségeik. Igaz, a robotok gyorsabbak, strapabíróbbak és jóval nagyobb munka-, illetve adatmennyiségekkel tudnak megbirkózni.

Éppen emiatt a különbözőség miatt a robotok és az emberek jól kiegészítik egymást.
Ha együtt dolgoznak, felerősítik egymás jó tulajdonságait, és sokkal jobb teljesítményre képesek, mint külön-külön.

Ez a fajta együttműködés szintén új állásokat teremthet a jövőben. Kíváncsian várjuk!

 

Nézd át IT állásainkat, biztosan találsz olyat, ami érdekes számodra!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!