IT Recruitment

Réfi Balázs
2022. december 25.

Mi az az IT recruitment, mit tud jó egy IT recruiter? Hogyan lehet gyorsan jó IT szakembert találni? Tudj meg többet, segítünk neked!

More...

Az angol szavak ma már mindennaposak életünkben. Főként így van az IT és HR világában. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy mi az IT recruitment, hogyan kell hatékonyan csinálni.

Miért van az, hogy egyes IT cégek nehezen, mások könnyen találnak IT szakembereket? Mit tud egy jó IT recruiter? Cégen belül kell megoldani a toborzást, vagy erre szakosodott recruitment céggel? – a Bluebird válaszol.Mi mit jelent pontosan?

IT jelentése

Az IT egy rövidítés, ami azt jelenti, hogy információs technológia (information technology). Mire használjuk? Arra, hogy számítógéppel vagy bármely informatikai eszközzel (például adattároló, hálózati vagy egyéb fizikai eszközzel) elektronikus adatokat dolgozzunk fel. Ide tartozik az adatok létrehozása, tárolása, kezelése, cseréje, stb.

Napjainkban az IT már szinte mindenhol jelen van: otthon, munkában, útközben, bárhol.

IT jelentése - Bluebird blog

Recruitment jelentése

A recruitment toborzást, munkaerő-felvételt jelent, ami történhet vállalati oldalon és ügynökség (agency) bevonásával is. A munkaerő-felvétel a munkaerő belső állományba történő felvételét célozza meg, azaz a munkáltató célja az, hogy a toborzás eredményeként saját csapatának létszáma bővüljön. A toborzási folyamatban általános HR szakemberek vagy adott speciális területre szakosodott recruiterek vesznek részt.

Recruitment jelentése - Bluebird blog

IT Recruitment

Nincs más dolgunk, mint összerakni az előző kettőt: IT + Recruitment és máris megkapjuk azt a tevékenységet, melynek célja az, hogy a munkáltató belső állományába megtaláljuk azt az informatikai szakembert, aki a munkáltató által meghatározott feladatok ellátására alkalmas.

Sokan azt gondolják, hogy eddig kell eljutni. Szerintem nem. Ennél sokkal több dolog kell ahhoz, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló hosszú távon elégedett legyen. Nézzük meg, hogy milyen az az IT recruiter, aki hosszú távú és eredményes elhelyezést képes elérni!


Mitől jó egy IT recruiter és egy IT recruitment folyamat?

Az IT recruiternek értenie kell az IT munkaköröket és technológiákat. Kevés olyan szakma van, ami annyira változékony és fejlődő, mint az informatika, ezért olyan recruiter tud sikeres lenni IT területen, aki napról napra kész arra, hogy új dolgot tanuljon. Ilyen pedig lesz, azt garantálom.

Az informatika a management feladatoktól egészen a tervezés-, fejlesztés-, tesztelés-, üzemeltetés feladatokig terjed, egyszerű és rendkívül összetett munkakörökön keresztül. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő IT szakembert, komoly IT recruitment teljesítményre van szükség. Vannak munkakörök és technológiák, ahol könnyebb dolgunk van, de vannak olyanok keresések is, amelyekre alig lehetséges jó szakembert találni.

Mire van szükség ahhoz, hogy az IT feladatok ellátásához szükséges szakemberek rendelkezésre álljanak? Hatékony IT recruitmentre és nagyon képzett IT recruiterre.

Egy sikeres IT recruiternek véleményem szerint az alábbi tudásra van szüksége.

1. IT munkakörök ismerete

Az IT recruiternek tudnia kell pontosan, hogy melyik munkakör mit jelent. Értenie kell, hogy adott munkakörben milyen feladatokat kell ellátnia az IT szakembernek. Nem nagyjából, hanem pontosan.

2. IT feladatok ismerete

Tudni kell, hogy milyen típusú IT feladatok vannak, melyik munkakörhöz tartoznak (alapvetően), hova tartozhat még, melyik mit jelent. Ha például az IT recruiter nem tudja, hogy mit jelent a scope véglegesítése, melyik munkakörben lévő IT szakemberek szoktak foglalkozni ezzel a feladattal, akkor nehezen lesz meg a feladat elvégzésére alkalmas szakember.

3. Technológiák ismerete

Az IT terület folyamatos fejlődésben van. Ismerni kell a főbb technológiákat, platformokat, programozási nyelveket, toolokat. Nyilvánvalóan ez nem azt jelenti, hogy tudni kell programozni adott programozási nyelven. De ismerni kell a főbb keretrendszereket, architektúrákat, szoftvereket.

4. IT bérsávok ismerete

Napjainkban elengedhetetlen, hogy az IT recruiter tisztában legyen a piaci bérekkel. És ne csak az alap bérsávokkal, hanem azzal is, hogy mik azok, amik a reális bérsávot akár felfelé, akár lefelé elmozgatják. A bérsávok alapos ismeretét a Bluebirdnél annyira fontosnak tartjuk, hogy évente meg is jelentetjük IT fizetésekről szóló kiadványunkat, a Bluebird IT Salary Guide című dokumentumot.

5. Sourcing ismeretek

Egy jó IT recruiter tudja, hogy honnan és hogyan kell hatékonyan IT jelölteket találni. Ne gondoljuk azt, hogy a fejlesztőket, tanácsadókat, üzemeltetőket, tesztelőket és más IT szakembereket ugyanolyan módon, ugyanott kell keresni. Nem. Tapasztalatunk szerint teljesen eltérő lehet a forrás (tehát ahol keresünk) és a megkeresés módja is.

Napjaink egyik legnagyobb sourcing problémája azonban talán nem is ez, hanem inkább az, hogy boldog-boldogtalant megtalálnak azok a recruiterek, akik nem IT területre szakosodtak, és olyan szakembereket is megszólítanak, akik az adott munkára egyáltalán nem alkalmasak. Ezzel egyrészt elveszik az IT szakember idejét, másrészt a harmadik, negyedik téves megkeresést követően dühöt gerjesztenek az informatikusokban. Éppen ezért nagyon fontosak a fentiek: IT munkakörök ismerete, technológiák ismerete, IT feladatok ismerete. Az olyan megkeresések, megszólítások neve, amik nélkülözik ezeket: SPAM.

6. Recruitment ismeretek

Rendkívül fontos az IT szektorban, hogy milyen a toborzási folyamat felépítése (azaz hány kiválasztási kör van és melyik körben mi történik), valamint az is, hogy mennyi a teljes kiválasztási folyamat időigénye.

A legtöbb recruiter ezek átgondolása és átbeszélése nélkül is elkezdi a keresést. Mi a Bluebirdnél azonban azt valljuk, hogy csak akkor érdemes elkezdeni a toborzást, ha a folyamat lehetővé teszi a sikeres kiválasztást.

Recruitment ismeretek között tartjuk számon az interjúztatási készséget és tudást is, de számos soft skillt is, mint például a hatékony munkavégzésre való képességet (hívjuk pörgősségnek), a fejlett kommunikációs készséget (ügyfél és jelölt irányába egyaránt fontos az asszertív, egyértelmű és egyene kommunikáció), az eredményorientáltságot és motiváltságot. 


Bluebird IT Recruitment

Mi a megoldás? Belső toborzó csapat vagy IT recruitment cég?

2018 környékén csúcsosodott ki egy folyamat Magyarországon: a nagyobb vállalatok elkezdtek belső IT recruitment csapatokat kialakítani. Láttunk olyan cégeket, ahol ez sikerrel végbement és számos olyan céget is, ahol csak időlegesen, sőt, volt, ahol még úgy sem lett sikeres az átállás. Mik lehetnek a szempontok, ami alapján eldönthető, hogy belsős csapattal vagy profi IT recruiter céggel érdemes dolgozni?

1. szempont: IT tudás

Míg fejvadász cég oldalon folyamatosan találkoznak az IT recruiterek újabbnál újabb technológiákkal és elvárásokkal, addig megrendelő oldalon ez már nem biztos, hogy igaz. Megrendelő oldalon van, hogy ugyanarra a megszokott pozícióra történik a keresés újra és újra. Nálunk, a Bluebirdnél folyamatosan több 100 különböző IT pozíció betöltése a feladat, így az ezekkel való munkavégzés során elkerülhetetlen a folyamatos fejlődés az IT területén belül. Tapasztalatunk az, hogy az előbb említett folyamatos tanulás kiegészítve rendszeres belső IT képzésekkel, nagyon nagy fokú jártasságot biztosítanak az IT recruitment területen.

Az IT tudás nagyon fontos alapeleme az IT recruitmentnek. Ezért véleményünk szerint tanulni-tanulni-tanulni. Ez a legfontosabb.

2. szempont: Recruitment díj kontra IT recruiter bérköltség

Valójában a vállalat oldali belső IT recruitment csapatok létrehozásának egyik oka – de nyilvánvalóan más fontos okok is léteznek – a költséghatékonyság. Olcsóbbnak tűnik IT recruitert alkalmazni házon belül, mint szerződni recruitment céggel. Bizonyos esetekben ez valóban így lehet. Ami szemben áll egymással: éves teljes bérköltség és a nettó összes kifizetett recruitment sikerdíj. De egy dologról ne feledkezzünk el: a legfontosabb az, hogy biztosítva legyenek a megfelelő IT szakemberek a feladatok ellátására. Ennek hiányában nem halad az IT, nem készül el a projekt, nincs meg az átállás, fejlődés, stb. Azt gondolom, hogy ez a legnagyobb kockázat a nem hatékony recruitmentben!

A mi tapasztalatunk az, hogy számos megrendelőnk, aki elindult az internalizálás útján, később visszatért hozzánk. Egyrészt a stabil szakértelem és megbízhatóság miatt, másrészt azért, mert egy jó ügyfél–agency kapcsolat esetén kialakíthatóak azok a szerződéses feltételek, amelyek az ügyfél számára alacsonyabb költségeket, a recruiter cég számára viszont biztos megrendelésmennyiséget jelentenek.

3. szempont: IT szakemberek elérése

Az IT recruitment szakma már régóta nem az aktív jelöltek megszólításáról szól. Nem az a feladat, hogy csak azoknak találjunk újat, akik új IT állást keresnek, illetve nem is arról, hogy a megrendelőnk részére csak olyan jelölteket mutassunk be, akik éppen munkahelyet vagy projektet keresnek. Nem. Az IT toborzás többnyire az aktív és passzív, az adott területen nagy tudással, tapasztalattal rendelkező szakemberek felkutatásáról szól. Jelölt oldalon jó céget és projektet mutatni. Megrendelő oldalnak pedig nagyon jó IT szakembereket.

IT recruitment - Bluebird blog

A recruitment cégek számára elérhető minden IT szakember, aki nem olyan cégnél dolgozik, akitől munkatársvédelmi kikötések miatt a fejvadász cég nem hozhat el szakembereket. De minden más cég bármelyik IT szakembere jelölt lehet. Nálunk, a Bluebirdnél közel 40.000 ilyen megszólítható IT szakemberhez van kapcsolatunk.

Vállalati oldalnál sokkal komolyabb korlátozások vannak. Többnyire nincs lehetőség konkurenciától elhozni IT szakembereket. A legtöbb partnerünk nem is vállalna fel ilyen jellegű konfliktust. Egy recruitment cégnél nem jelenik meg ez a probléma.

A kereséshez használt eszköztárak tekintetében is lehet különbség. Egy jó IT recruitment céggel szemben alapvető elvárás, hogy nagyon sok jelöltet tudjon megszólítani, számos forrás használatával. Ezeket a forrásokat több száz megrendelés esetén költséghatékony elérni, míg 5-10 pozíció esetében biztosan nem. Ezért lehetséges az, hogy adott keresésekre egy erre szakosodott recruitment cég több jelölttel rendelkezik, mint a megrendelője. Még szép, mondhatnánk! Hiszen ezért bízzuk meg a IT recruiter cégeket!

4. szempont: Bizalom

Napjainkban minden korábbinál komolyabb harc folyik az IT szakemberekért. Sokszor projektek azért nem indulnak normális keretek között, mert hiányoznak azok a senior informatikusok, akik a projektet sikerre tudják vinni.

Ebben a helyzetben az IT cégek, illetve azok a cégek, akiknek IT szakemberre van szüksége, sokszor saját kezükbe veszik jövőjük alakítását és kialakítják recruitment csapatukat. De vajon gyorsan összerakott belső IT recruitment csapat tényleg megoldja a felmerülő IT erőforrás hiányt, vagy érdemesebb megbízni egy IT recruitment cégben, kidolgozni az együttműködés módját és megtalálni a garanciát a közös sikerre? Mi ez utóbbiban hiszünk.Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!