Mi az IT recruitment?

Réfi Balázs

2021. október 2.

Mi az az IT recruitment, hogyan működik, mit kell tudni róla? Hogyan lehet hatékonyan IT szakember találni? Tudj meg többet, segítünk neked!

More...

IT recruitment - Bluebird

Az angol szavak ma már mindennaposak életünkben. Főként így van az IT és HR világában. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy mi az IT recruitment, hogyan kell hatékonyan csinálni. Miért van az, hogy egyes IT cégek nehezen, mások könnyen találnak IT szakembereket? Cégen belül kell megoldani a toborzást, vagy erre szakosodott recruitment céggel? - a Bluebird válaszol.

IT recruitment = IT munkaerő-közvetítés

Az IT recruitment olyan HR tevékenység, amelynek középpontjában az IT szakember kiválasztás áll. És mint ilyen, speciális szakértelmet kíván. Minden szakmán belül érteni kell a munkaköröket és feladatokat, de talán kevés olyan szakma van, ami annyira változékony és fejlődő, mint az informatika.

Az informatika a management feladatoktól egészen a tervezés-, fejlesztés-, tesztelés-, üzemeltetés feladatokig terjed, egyszerű és rendkívül összetett munkakörökön keresztül. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő IT szakembert, komoly IT recruitment teljesítményre van szükség. Vannak munkakörök és technológiák, ahol könnyebb dolgunk van, de vannak olyanok keresések is, amelyekre alig lehetséges jó szakembert találni.

Mire van szükség ahhoz, hogy az IT feladatok ellátásához szükséges szakemberek rendelkezésre álljanak? Hatékony IT recruitmentre.

Egy ütőképes IT recruitmenthez véleményünk szerint az alábbiakra van szükség:

IT munkakörök ismerete: azaz melyik munkakör mit jelent

IT feladatok ismerete: milyen típusú IT feladatok vannak, melyik munkakörhöz tartoznak (alapvetően), hova tartozhat még, mit jelent pontosan

Technológiák ismerete: milyen főbb technológiák vannak (platformok, technológiák, programozási nyelvek, tool-ok, stb.)

Sourcing ismeretek: honnan és hogyan kell hatékonyan IT jelölteket találni és megszólítani

Recruitment ismeretek: hogyan épül fel a toborzási folyamat, melyik folyamatlépésnél mik a fő feladatok

És jelentős tapasztalat mindezekben

Bluebird IT Recruitment

Mi a megoldás? Belső toborzó csapat vagy IT fejvadász cég?

2018 környékén csúcsosodott ki egy folyamat Magyarországon: a nagyobb vállalatok elkezdtek belső IT recruitment csapatokat kialakítani. Láttunk olyan cégeket, ahol ez sikerrel végbement és számos olyan céget is, ahol csak időlegesen, sőt, volt, ahol még úgy sem lett sikeres az átállás. Mik lehetnek a szempontok, ami alapján eldönthető, hogy belsős csapattal vagy profi IT fejvadásszal érdemes dolgozni?

1. szempont: IT tudás

Míg fejvadász cég oldalon folyamatosan találkoznak az IT recruiterek újabbnál újabb technológiákkal és elvárásokkal, addig megrendelő oldalon ez már nem biztos, hogy igaz. Megrendelő oldalon van, hogy ugyanarra a megszokott pozícióra történik a keresés újra és újra. Nálunk, a Bluebirdnél folyamatosan több, mint 100 különböző IT pozíció betöltése a feladat, így az ezekkel való munkavégzés során elkerülhetetlen a folyamatos fejlődés az IT területén belül. Tapasztalatunk az, hogy az előbb említett folyamatos tanulás kiegészítve rendszeres belső IT képzésekkel, nagyon nagyfokú jártasságot biztosítanak az IT recruitment területen.

Az IT tudás nagyon fontos alapeleme az IT recruitmentnek. Ezért véleményünk szerint tanulni-tanulni-tanulni. Ez a legfontosabb.

2. szempont: Recruitment díj kontra IT recruiter bérköltség

Valójában a vállalat oldali belső IT recruitment csapatok létrehozásának egyik oka - de nyilvánvalóan más fontos okok is léteznek - a költséghatékonyság. Olcsóbbnak tűnik IT recruitert alkalmazni házon belül, mint szerződni recruitment céggel. Bizonyos esetekben ez valóban így lehet. Ami szemben áll egymással: éves teljes bérköltség és a nettó összes kifizetett recruitment sikerdíj.

A mi tapasztalatunk az, hogy számos megrendelőnk, aki elindult az internalizálás útján, később visszatért hozzánk. Egyrészt a stabil szakértelem és megbízhatóság miatt, másrészt azért, mert egy jó ügyfél - agency kapcsolat esetén kialakíthatóak azok a szerződéses feltételek, amelyek az ügyfél számára alacsonyabb költségeket, a recruiter cég számára viszont biztos megrendelés mennyiséget jelentenek.

IT recruitment - Bluebird blog

3. szempont: IT szakemberek elérése

Az IT recruitment szakma már régóta nem az aktív jelöltek megszólításáról szól. Nem az a feladat, hogy csak azoknak találjunk újat, akik új IT állást keresnek, illetve nem is arról, hogy a megrendelőnk részére csak olyan jelölteket mutassunk be, akik éppen munkahelyet vagy projektet keresnek. Nem. Az IT toborzás többnyire az aktív és passzív, az adott területen nagy tudással, tapasztalattal rendelkező szakemberek felkutatásáról szól. Jelölt oldalon jó céget és projektet mutatni. Megrendelő oldalnak pedig nagyon jó IT szakembereket.

A recruitment cégek számára elérhető minden IT szakember, aki nem olyan cégnél dolgozik, akitől munkatársvédelmi kikötések miatt a fejvadász cég nem hozhat el szakembereket. De minden más cég bármelyik IT szakembere jelölt lehet. Nálunk, a Bluebirdnél közel 40.000 ilyen megszólítható IT szakemberhez van kapcsolatunk.

Vállalati oldalnál sokkal komolyabb korlátozások vannak. Többnyire nincs lehetőség konkurenciától elhozni IT szakembert. A legtöbb partnerünk nem is vállalna fel ilyen jellegű konfliktust. Egy recruitment cégnél nem jelenik meg ez a probléma.

A kereséshez használt eszköztárak tekintetében is lehet különbség. Egy jó IT recruitment céggel szemben alapvető elvárás, hogy nagyon sok jelöltet tudjon megszólítani, számos forrás használatával. Ezeket a forrásokat 100 megrendelés esetén költséghatékony elérni, míg 5-10 pozíció esetében biztosan nem. Ezért lehetséges az, hogy adott keresésekre egy erre szakosodott recruitment cég több jelölttel rendelkezik, mint a megrendelője. Még szép, mondhatnánk! Hiszen ezért bízzuk meg a IT fejvadász cégeket!

4. szempont: Bizalom

Napjainkra 2021-ben minden korábbinál komolyabb harc folyik az IT szakemberekért. Sokszor projektek azért nem indulnak normális keretek között, mert hiányoznak azok a senior informatikusok, akik a projektet sikerre tudják vinni.

Ebben a helyzetben az IT cégek, illetve azok a cégek, akiknek IT szakemberre van szüksége, sokszor saját kezükbe veszik jövőjük alakítását és kialakítják recruitment csapatukat. De vajon gyorsan összerakott belső IT recruitment csapat tényleg megoldja a felmerülő IT erőforrás hiányt, vagy érdemesebb megbízni egy IT recruitment cégben, kidolgozni az együttműködés módját és megtalálni a garanciát a közös sikerre? Mi ez utóbbiban hiszünk.

IT recruitment - Bluebird
IT állások - Bluebird
CV feltöltés - Bluebird