A mesterséges intelligencia felhasználási területei

Réfi Balázs

2023. január 5.

A mesterséges intelligencia egyre több területen üti fel a fejét. Mik a tipikus felhasználási területei? Tudj meg többet blogposztunkból!

More...

Mi a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (AI) az emberi intelligencia folyamatainak számítógépes rendszerek általi szimulációja. Olyan emberi képességek leképzése, mint az észlelés, a tanulás, a problémamegoldás vagy a döntés.

Alapvetően két típusát különböztetjük meg, a "gyenge" és "erős" mesterséges intelligenciát. A "gyenge" helyett használhatjuk a "szűk" szót is, mivel valójában ez a típusú mesterséges intelligencia megoldás adott feladat elvégzésére fókuszál. Jó példa rá az Apple Siri vagy az Amazon Alexa. Valójában minden AI megoldás, ami körbevesz minket ebbe a "gyenge" kategóriába tartozik.

"Erős" AI rendszerek alatt olyan rendszereket értünk, melyek nem célzottan látnak el feladatokat, hanem ennél jóval többre képesek. Jelenleg ilyen rendszereket maximum filmekben láthatunk, csak ott fordul elő, hogy egy gép vagy számítógép önálló tudattal rendelkezzen, saját célokat állítson fel és képes legyen meghaladni az emberi intellektust. Ez a jövő zenéje egyelőre.

A mesterséges intelligencia felhasználási területei

Önvezető autók

Az önvezető autó vagy vezető nélküli autó nem újkeletű dolog. Emlékszem, hogy még gyerekként olyan megbeszéléseknek voltam fültanúja otthon, amik a vezető nélküli mozdonyokról szóltak. Arról, hogy hogyan, milyen technológiával lehet megvalósítani, hol tart a projekt, mikor lesz próbaüzem, mi kell a bevezetéshez.

Az igény olyan autókra, amik maguktól odavisznek, ahova szeretném, már nagyon régi. Ezek az önvezető autók különböző érzékelőkkel, kamerákkal és mesterséges intelligencia szoftverrel megoldják, hogy az autó elérjen az úti célhoz anélkül, hogy emberi segítségre ehhez szüksége lenne. A legnagyobb nehézség ezeknél a rendszereknél a hiba és ha az online sajtót szemezgetjük, akkor szinte kivétel nélkül a hibás működés által okozott problémákkal szembesülünk. Ha Elon Musk-ot kérdeznénk, ő maga is azt mondaná, hogy eljutni A pontból B pontba már nem kihívás. A hibázás arányának csökkentése viszont valódi nehézség minden autógyártó számára.

Egyelőre még nem léteznek teljesen önvezető autók. Az autógyártók és technológiai cégek egyre közelebb kerülnek a teljesen önvezető járművek megvalósításához, de úgy tűnik, hogy pár évre még szükségük lehet, mire eljutnak odáig.

Önvezető funkciókkal rendelkező legismertebb autók: Infiniti QX50, Ford Mustang Mach-E, Genesis GV80, Tesla Model S, Cadillac Escalade, BMW X7, Nissan Rogue, Cadillac CT6.

Számos vállalat dolgozik önvezető autók fejlesztésén, többek között:

Mesterséges intelligencia - önvezető autók - Bluebird

Forrás: https://waymo.com/

Waymo

Az Alphabet leányvállalata, a Waymo az egyik legismertebb vállalat, amely az önvezető technológián dolgozik. Már több éve teszteli autonóm járműveit közutakon, sőt, néhány városban már kereskedelmi önvezető taxiszolgáltatást is indított.

Tesla

A Tesla már több éve dolgozik az önvezető technológián, és több, különböző szintű autonóm képességekkel rendelkező járművet is piacra dobott.

Cruise

A Cruise egy önvezető autókat gyártó vállalat, amely a GM tulajdonában van. Több éve teszteli autonóm járműveit közutakon, és néhány városban már kereskedelmi önvezető taxiszolgáltatást is indított.

Uber

Az Uber több éve dolgozik az önvezető technológián, és már tesztelte autonóm járműveit közutakon. A vállalat azonban számos kudarcot szenvedett, többek között halálos balesetet szenvedett az egyik önvezető járművével.

Apple

Az Apple a pletykák szerint dolgozik önvezető technológián, de a vállalat még nem adott ki hivatalos információkat a terveiről.

Baidu

A Baidu egy kínai technológiai vállalat, amely önvezető technológián dolgozik. Autonóm járműveit már tesztelte közutakon, sőt, néhány városban már kereskedelmi önvezető taxiszolgáltatást is indított.

Spam szűrők

Világszinten naponta több, mint 350 milliárd (!) emailt küldünk egymásnak. A Statista adatai alapján ezennek a leveleknek több, mint fele spam. Ha megnyitod a levelező programodat, akkor szinte teljesen természetesnek veszed, hogy a spam-ek a spam mappába kerülnek. Talán bele se gondoltál, hogy mi minden zajlik a háttérben. A válasz általában: machine learning, azaz olyan tanuló programok, melyek a nagy adatmennyiségeknek köszönhetően folyamatosan fejlesztik tudásukat azzal kapcsolatban, hogy mit kell spamként és mit nem kell spamként kezelni.

A gép tanulás segítségével nincs szükség külső beavatkozásra, a szoftver folyamatosan fejlődik és egyre jobban szűri a spam jellegű emaileket.

Chat botok

A chatbotoknak sokféle típusa létezik, az egyszerű, alapvető parancsokra reagáló programoktól kezdve az összetettebb, mesterséges intelligenciával működő rendszerekig, amelyek teljes beszélgetést tudnak folytatni a felhasználókkal. Egyes chatbotokat szórakoztatásra terveztek, míg másokat gyakorlatiasabb célokra, például ügyfélszolgálatra vagy információszerzésre. A chatbotokat gyakran használják különböző iparágakban, például az e-kereskedelemben, a pénzügyekben és az egészségügyben, hogy csak néhányat említsünk.

A chatbotok egyik fő előnye, hogy a nap 24 órájában képesek működni és gyors válaszokat adni a felhasználóknak. Ez különösen hasznos lehet azon vállalkozások számára, amelyeknek a szokásos munkaidőn kívül kell ügyfélszolgálatot nyújtaniuk. A chatbotok nagy mennyiségű kérést is képesek egyszerre kezelni, ami hasznos lehet azon vállalatok számára, amelyek nagyszámú ügyfélmegkeresést kapnak.

A chatbotoknak vannak bizonyos korlátai is. Míg sok chatbot képes megérteni és megválaszolni az egyszerűbb lekérdezéseket, az összetettebb kérdések vagy kérések esetében nehézségekbe ütközhetnek. Emellett a chatbotok nem képesek teljes mértékben reprodukálni az emberi beszélgetés árnyalatosságát és mélységét, és előfordulhat, hogy bizonyos típusú beviteleket nem értenek meg, vagy nem tudnak rájuk válaszolni.

Sok chatbot létezik, de a legismertebbek az alábbiak: Siri, Alexa, Google Assistant, Microsoft Cortana, ELIZA.

Digitális személyi asszisztensek

A digitális személyi asszisztens egy olyan szoftver, amely mesterséges intelligenciát használ arra, hogy feladatokat vagy szolgáltatásokat végezzen egy személy számára. Nagyon hasznosak lehetnek a napi feladatok racionalizálásában és egyszerűsítésében. Néhány konkrét dolog, amire egy digitális személyi asszisztens képes lehet:

  • Emlékeztetők és riasztások beállítása
  • Kérdések megválaszolása és információnyújtás
  • Telefonhívások kezdeményezése vagy szöveges üzenetek küldése
  • Időpontok vagy események ütemezése
  • Útbaigazítás vagy ajánlások nyújtása
  • Online keresések elvégzése
  • Intelligens otthoni eszközök vezérlése
  • Szöveg vagy beszéd fordítása

Összességében a digitális személyi asszisztens célja, hogy megkönnyítse az életet a feladatok automatizálásával, valamint azzal, hogy számodra hasznos információkat és szolgáltatásokat nyújson.

Mesterséges intelligencia - Siri - Bluebird blog

Forrás: https://www.apple.com/siri/

A digitális személyi asszisztensek gyakran egy eszközön, például okostelefonon, táblagépen vagy számítógépen keresztül érhetők el, és hangutasításokkal vagy felhasználói felületen keresztül aktiválhatók.

Néhány példa a digitális személyi asszisztensekre: az Apple Siri, az Amazon Alexa és a Google Assistant.

Keresők, Google kereső

Az AI keresőmotorok olyan keresőmotorok, amelyek mesterséges intelligenciát (AI) használnak a felhasználók keresési eredményeinek előállítására, élményének javítására. Úgy tervezték őket, hogy megértsék a természetes nyelvi lekérdezéseket, relevánsabb keresési eredményeket adjanak, és javítsák a keresési folyamat általános hatékonyságát. Néhány példa az AI keresőmotorokra: Google Search, Bing és DuckDuckGo. Ezek a keresőmotorok különböző mesterséges intelligencia technológiákat használnak, például gépi tanulást és természetes nyelvi feldolgozást, hogy megértsék a felhasználó keresési lekérdezése mögött álló szándékot, és a legrelevánsabb találatokat adják meg.

Gépi fordítás

A mesterséges intelligencia (AI) fordítás olyan típusú fordítás, amelyet egy számítógépes program végez mesterséges intelligencia (AI) technológiával. Számítógépes algoritmusokat és gépi tanulási technikákat alkalmaznak a szöveg vagy beszéd egyik nyelvről a másikra történő fordításához. A mesterséges intelligencia alapú fordítás számos célra használható, például weboldalak és dokumentumok fordítására vagy a különböző nyelveket beszélő emberek közötti kommunikáció megkönnyítésére. A mesterséges fordításnak többféle megközelítése létezik, köztük a szabályalapú rendszerek, a statisztikai gépi fordítás és a neurális gépi fordítás. Mindegyik megközelítésnek megvannak a maga egyedi erősségei és gyengeségei, és az adott feladathoz legmegfelelőbb megközelítés a fordítás konkrét követelményeitől és céljaitól függ.

Beszédfelismerés

A beszédfelismerő szoftverek fő funkciója az, hogy a beszélt nyelvet írott szöveggé alakítsák, azaz amit mondok, azt képesek legyenek szöveges formában megjeleníteni. Ilyen beszédfelismerő program a Siri is, amelyik képes beszédben feltett kérdések megválaszolására. Első lépésben szöveggé alakítja a kimondott kérdést, majd ezt megválaszolja. Az idő haladtával, ahogy egyre több szöveget alakít át, a beszédfelismerő szoftver egyre szofisztikáltabbá válik és egyre szélesebb szókinccsel rendelkezik. Mindemellett a dialektusok értelmezése is egyre könnyebbé válik számára.

Megkülönböztetjük a beszédfelismerést és a hang felismerést. A beszédfelismerést az előbbiekben nagyvonalakban felvázoltam. A hangfelismerés ezzel szemben biometrikus egyéni hang felismerés, azaz adott személy hangjának azonosításáról szól.

Gépi látás

A számítógépes látási algoritmusok jellemzően gépi tanulási technikákat alkalmaznak az adatokból való tanuláshoz és az azokon alapuló döntések meghozatalához. Ezek az algoritmusok képeket és videókat tartalmazó nagy adathalmazokon képezhetők ki, majd felhasználhatók tárgyak osztályozására, minták felismerésére és előrejelzések készítésére a vizuális bemenet alapján.

A számítógépes látás egyik fontos része a képfeldolgozás, amely a digitális képek manipulálására és elemzésére használt különböző technikákra utal. Ide olyan technikák tartoznak, mint a képjavítás, a zajcsökkentés és a jellemzők kinyerése.

A számítógépes látás másik fontos része az objektumfelismerés, amely a számítógép azon képessége, amely a képen vagy videón található objektumokat azonosítsa és osztályozza. Ez számos alkalmazásban használható, például egy képen lévő objektumok meghatározott típusainak azonosítására és megszámlálására, vagy mozgó objektumok felismerésére és követésére egy videóban.

Összességében a számítógépes látás célja, hogy a számítógépek képesek legyenek az emberhez hasonlóan megérteni és értelmezni a vizuális világot, és ezt a megértést feladatok elvégzésére és döntések meghozatalára lehessen használni.

Ajánlómotorok

Az ajánlómotorok személyre szabott válaszok, ajánlások készítésére képes szoftverek. A felhasználó személyes preferenciái és igényei alapján hozzák létre ajánlásaikat a szoftverek. Mi kell ehhez? Rengeteg adat a személyről, rólad! Ez az, amitől óczkodunk, ez az, amit nem akarunk. Ki szeretne minél több adatot megosztani magáról? Szerintem igazából senki. Az ajánlómotorok működésének haszna azonban akkor komoly, ha tényleg nagyon perszonalizált ajánlásokat tud adni.

Az elmúlt időszakban sok beszélgetésben felmerült az a probléma, hogy amiről beszélgetünk egy irodai szobában, azzal kapcsolatban akár néhány órán belül ajánlásokat kapunk az interneten. Klasszikus példa a porszívó. Beszélj porszívóról a barátoddal úgy, hogy melletted a telefonod és másnap garantáltan porszívó ajánlatok érkeznek a Google Chrome-ban! Sokan persze nem értenek egyet azzal, hogy ilyen direkt kapcsolat lenne a megfogalmazott igények és az ajánlások között, de véleményem szerint ez már régóta így működik. (És akkor bele se gondolok abba, hogy a mobil telefonnak kamerája is van. A rögzített képek alapján akár bútor, akár ruha, cipő, autó ajánlások is érkezhetnének automatikusan. Azt gondolom azonban, hogy a kamera alapján tett ajánlás talán már sok lenne az embereknek, nehezen fogadnák el. Szerintem jogosan.)

Az ajánlómotorok első régi és klasszikus verziója az Amazon-on jelent meg. Könyvvásárlásnál mások fogyasztói szokásai alapján ajánlott könyvet a portál. Úgy gondolom, hogy mára az ajánlómotorok teljes természetességgel élnek együtt velünk rendkívül sok platformon. 

AI témájú filmek

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

Insert Post List
Success message!
Warning message!
Error message!