Merre járnak a robotok?

avagy 9 terület, ahova már betörtek a robotok

Réfi Balázs
2021. március 17.

Melyik szektorban vannak már jelen a robotok? Melyik területre vezethető be gyorsan mesterséges intelligencia megoldás?

More...

Budapesten 2019 óta mehetünk olyan étterembe (már amikor a COVID engedi), ahol humanoid robotok egészítik ki a személyzet munkáját: felszolgálnak, szórakoztatnak, és 30 nyelven adnak információt. Míg Magyarországon ez még kuriózumnak számít, a trendek azt mutatják, hogy a robotok egyre gyakrabban jelennek meg a munkahelyeken. Az alábbiakban áttekintjük a mesterséges intelligencia munkaerőpiaci helyzetét néhány szektorban.

Humanoid robotok - Bluebird blog

 1. Adatrögzítés, adminisztráció, ügyfélszolgálat

Nem meglepő, hogy először az adatrögzítői és az egyszerűbb adminisztratív munkakörök egy részét váltották ki mesterséges intelligenciával, hiszen hiba nélkül, gyorsabban és olcsóbban végzi el ugyanazt a munkát, mint a humán munkaerő. A chatbotok egyszerűbb feladatokat látnak el, legyen az számlázási cím megváltoztatása vagy automatikus üzenetek elküldése. Az ügyfélszolgálatosok esetében fejlettebb, akár párbeszédre is képes mesterséges intelligencia intézi ezeket a feladatokat, mint például a Vodafone TOBija. Így a munkatársaknak több ideje szabadul fel magasabb szintű és komplexebb teendők elvégzésére.

Robotok - Vodafone - TOBi

2. Járművezetés

2017-ben Nyugat-Ausztráliában helyezték forgalomba az első, teljesen önvezető vonatot, amely mozdonyvezető nélkül szelte át az ausztrál lankákat. A Rio Tinto 2018 végéig 1 millió vonatút-kilométert tett meg önállóan.

Az önvezető autók térnyerésével valószínűleg nem lesz szükség taxi- vagy Uber-sofőrökre se a közeljövőben. A Domino’s pizza már a világ több városában önvezető autókat tesztel ételkiszállításra. 2018 decemberében a Waymo megkezdte az önvezető autók kereskedelmi értékesítését, és egyre több cég szeretné portfólióját ilyen téren bővíteni. A törvényi szabályozás azonban egyelőre még nem mindenhol terjed ki ezekre a szolgáltatásokra.

3. Fizikai munka

Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai szerint a már évtizedek óta jelenlévő ipari robotok mellett az elmúlt években a szolgáltató robotok értékesítése is megugrott. A Stihl gyártósorára az év elején bekerült az első kollaboratív robot, amely képes az emberrel együttműködni. Egyre több minden automatizálható az építkezéseknél, a raktári munkában vagy a földeken, ám a humán munkaerőnek nagy előnye a kézügyesség. Jelenleg a robotok végzik a könnyű, automatikus munkákat, míg az embereké a döntéshozás. A cél, hogy a mesterséges intelligencia a gyártási folyamatba beépítve válaszoljon a valós időben jelentkező problémákra, minimális emberi beavatkozás szükségességével.

4. Újságírás

Washington Post Heliograf nevű robotriportere tudósított a riói nyári olimpiáról, de az oknyomozó újságírásban is hasznos lehet a mesterséges intelligencia kutató munkája – főleg az adatkeresésben, statisztikák átböngészésében, minták keresésében. Később abban is segíthetnek az újságíróknak, hogy a tudásuk alapján személyesebb történeteket tudjanak írni, akár hely, életkor vagy akár olvasási szint szerint specializálva a cikkeket. Az együttműködés az emberek és a mesterséges intelligencia között így nagyobb elérést biztosíthat. Tanulmányok szerint a személyes, emberi kapcsolatokat igénylő munkák mindenképpen megmaradnak.

5. Zene, művészetek

A mesterséges intelligencia bizonyos paraméterek megadása után képes egyszerűbb zenéket (pl. esküvőkre) és illusztrációként használható vizuális tartalmat generálni. Több olyan zenei szoftvert is kifejlesztettek, amelyek mesterséges intelligenciát használnak zeneírásra. A mesterséges intelligencia növelheti a zeneíráshoz való hozzáférést, egyszerűsíti a munkafolyamatokat, és akár inspirációt is adhat az embereknek a következő sláger megírásához, ld. Amper Music. A Christie’s volt az első aukciósház, amelyik mesterséges intelligencia által készített festményt árverezett el 432 ezer USD-ért.

6. Jog

Mivel a jogászoknak akár több ezer oldalból kell kiszűrniük a releváns információkat, a mesterséges intelligencia bevonásával az információgyűjtésben, -feldolgozásban és szerződésírásban leegyszerűsödhetnek és specializálódhatnak a feladataik. Hosszabb távon kevesebb junior pozícióra lesz szükség, viszont a komplexebb témákban elmélyülhetnek majd a munkatársak, például a jog és a számítástechnika kombinálásában. Amerikában mérföldkőnek bizonyult az a tanulmány, amelyből kiderült, hogy a robotok legyőzték a legjobb 20 vállalati ügyvédet.

7. Pénzügyi elemzés

Citigroup szerint a következő egy évtizedben a bankszektorban felmerülő feladatok mintegy 30%-át a mesterséges intelligencia fogja megoldani. Általánosságban elmondható, hogy előnyt élveznek majd azok a munkatársak, akik a pénzügyi ismereteiket számítástechnikával és matematikával tudják összekapcsolni. Legyőzhetetlennek tűnik a mesterséges intelligencia az ügyfélhűségre építő és személyes szolgáltatást nyújtó banki szolgáltatások területén.

8. Egészségügy

Az orvostudomány területén széles körben elterjedt a mesterséges intelligencia, mivel sokkal hatékonyabb és biztonságosabb. Robotok műtenek, rákellenes terápiákat ajánlanak, vagy algoritmusok állítják fel egy betegség diagnózisát. Ettől függetlenül az egészségügy területén az emberi munkaerő mindig jelen lesz: az orvosnak kell majd eldöntenie, hogy a mesterséges intelligencia által ajánlott kezelés biztonságos és a beteg számára megfelelő-e, milyen hatással lesz az életére, családjára. A mesterséges intelligencia fő feladata lehet, hogy a rengeteg elérhető adatból kiszűrje a fontos információkat, amelyek alapvetően láthatatlanok maradnának.

9. Kertészkedés – a kedvenc témám 

Hobbim a kertészkedés, így természetesen a kertészeti robotok sem maradhatnak ki a felsorolásból (bár, én továbbra is a saját kezemmel kertészkedem ?). Elismerem ugyanakkor, hogy a mezőgazdasági robotok komoly fizikai terheket vesznek le a gazdálkodók válláról. A paprikaszedésre fejlesztett SWEEPER robot például kezes segítség lehet az üvegházakban. Érzékelőivel leszkenneli a növényeket, majd a memóriájába táplált képi minták alapján megállapítja, melyik zöldség érett, és csak azt szakítja le. A leveleket, szárakat kikerülve dolgozik – akár raktárméretű területeken is.

Naïo Technologies pedig kistermelő gazdaság számára fejlesztett ki különböző gyomláló gépeket, amelyek 1-10 hektáros földterületen működnek hatékonyan. Az Oz, a Dino és Ted névre keresztelt szerkezetek haszonnövények, zöldségágyak és szőlőskertek művelésére készültek.

Világgazdasági Fórum egyébként arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkahelyek száma globálisan megduplázódhat a robotok munkaerőpiaci megjelenésével a következő évtizedben.

Kíváncsi vagy arra, hogy a te munkakörödet veszélyeztetik-e a robotok? Ajánlom figyelmedbe a Business Insider, a Mashable és a Fortune által is szemlézett Will Robots Take My Job? weboldalt!


Képek forrása:

https://jozsefvaros.hu/hir/6550/robotpincer-egy-jozsefvarosi-kavezoban

https://www.vodafone.co.uk/help-and-information/introducing-tobi


Ha elsőként szeretnél értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!

Ha IT állást vagy IT projektet keresel, megtalálod itt!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!