Mennyit ér az IT piacon a diploma?

Bluebird
2019. május 22.

Kell az IT diploma vagy nem kell a diploma a szoftverfejlesztési területen? Szakmai tapasztalat a fontosabb vagy a diploma?

More...

A munkaerőhiány hatásait érezhetjük az álláskeresők iskolai végzettségével szembeni elvárások megváltozásában is. Réfi Balázs, a Bluebird CEO-jának rövid írása a diplomakérdésben.

Sok évvel ezelőtt nemcsak az számított a legtöbb betöltendő IT pozíciónál, hogy a pályázónak legyen diplomája, de sokszor az is szempont volt, hogy hol szerzett felsőfokú végzettséget. Ehhez képest mára kicsit enyhült a követelmény: az egyetem, főiskola ugyan most is jelent garanciát a mélyebb, komplexebb látásmódra és alaposabb ismeretekre; ugyanakkor mindezek nem feltétlenül előzik meg a tapasztalatot, megszerzett gyakorlatot.

Vannak munkáltatók, akik kizárólag felsőfokú végzettséggel vesznek fel embert, de ezzel párhuzamosan az IT piacon egyre kevesebb a megkötés a felsőfokú végzettséget illetően. Ennek több oka is lehet: az óriási munkaerőhiány, a sebesen változó technológia, a gyors munkaerőmozgás a piacon stb.

A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a nagy cégek, ahol komplex rendszerekhez keresnek IT szakembert, előnyben részesítik a diplomás jelentkezőket. A hazai KKV-k és startupok ezzel szemben leginkább a kreativitást, meglévő szakmai gyakorlatot preferálják a felsőfokú végzettséggel szemben. Ugyanakkor vezetőkkel szemben általános elvárás a diploma. Elsősorban amiatt, hogy ne legyen konfliktus forrása, ha esetleg a beosztottnak magasabb az iskolai végzettsége.

Nem elhanyagolható tény, hogy a szakmai tapasztalat értékének megítélése is változott az utóbbi időben. Akkora a kereslet az IT szakemberek iránt, hogy az első néhány év tapasztalat megszerzése kevésbé nehéz, mint mondjuk 5-10 évvel ezelőtt. Vannak olyan cégek is, amelyek kifejezetten pályakezdőket keresnek, mert a saját, belső képzésükben hisznek.

Összességében azt gondolom, hogy IT területen a szakmai tapasztalat a legfontosabb, de nagyobb eséllyel indulnak azok, akiknek van diplomájuk.

Írjátok meg a véleményeteket poszt alatti kommentben Facebookon vagy LinkedInen, és kövessétek az oldalakat még több tartalomért!

Nézd meg aktuális IT állásainkat!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!