Megéri laptopot vásárolni?

Bluebird

2019. november 4.

Mik a laptop vásárlás szempontjai, avagy miket gondoljunk végig, mielőtt laptop vásárlása mellett döntünk. Tudj meg többet!

More...

Megéri laptopot vásárolni? Igen és nem – laptopvásárláskor rengeteg szempontot érdemes mérlegelni, és a legújabb trendek sem hagyhatók figyelmen kívül. Még ha csak lecserélnénk a megunt készülékünket, akkor is el kell gondolkoznunk azon, hogy ne inkább upgrade-eljük-e. Az alábbi bejegyzésünkben a laptopok előnyeiről és hátrányairól olvashattok.

Bluebird blog


Kis súly, kompakt méret, hordozhatóság.

Ezek a laptopok előnyei. A legtöbben irodai alkalmazások futtatására, játékra, közösségi oldalak böngészésére, filmezésre vagy egyéb passzív szórakozási formákra használják. Azért fontos tisztában lenni a preferenciáinkkal, mert a legtöbb feladatra akár más eszközt is választhatunk. Ha a hordozhatóság és mobilitás kiemelten fontos számunkra, akkor egy nagy teljesítményű és nagy képernyős tablet vagy okostelefon jobb választás lehet még kisebb munkákhoz is, ha pedig feladataink ellátásához több program vagy akár egy összetett program szükséges, netán a gép előtt töltött hosszú órák miatt kifejezetten fontos számunkra a kényelem és az ergonómia, egy asztali számítógép lehet az ideális választás.

Miért érdemes?

A laptop leginkább olyan esetben ideális, amikor munka közben mozgásban kell lennünk (pl. újságírók), vagy több mindent kell csatlakoztatnunk a gépünkhöz. Az is a laptop előnye a tablettel és a telefonnal szemben, hogy több tárhellyel rendelkezik.

Élettartam

Szakértők szerint egy új laptop körülbelül 2 évig tartja a minőségét, a hardver pedig 5 év alatt avul el. Egy jól karbantartott laptop akár 10 évig is működik, ám a technológia fejlődésével már nem biztos, hogy bírni fogja ilyen hosszú távon. Az akkumulátornak ebben nagy szerepe van: míg egy laptop általánosságban sokáig kitart, az akkumulátor töltési képessége folyamatosan csökken. Attól függően, hogyan és mire használjuk, egy laptop akkumulátora 18 és 24 hónap között tart ki. A gyártók tervezett elavulást is belekalkulálnak az új eszközök gyártásába. Ez azt jelenti, hogy a néhány éve vásárolt laptop már nem tud majd jövőbeni szoftvert futtatni, így szükség lesz egy jobb CPU-ra, grafikus kártyára, több RAM-ra vagy nagyobb merevlemezre. Ezeket viszont nem olyan egyszerű upgrade-elni egy laptopban, mint egy asztali számítógépben, sőt. Így végül új laptop vásárlására kényszerülhetünk.

Mikor vegyünk?

Hacsak nem egy bizonyos laptop megjelenésére várunk, akkor két időszak ideális a vásárlásra: július vége és augusztus első hetei között, valamint november vége és december vége között. Biztosan jól járunk, ha a vásárlást akkorra időzítjük, mielőtt a cég új termékkel jön ki.

Új eszköz vásárlása esetén nagyon fontos, hogy alaposan utánanézzünk a kiválasztott terméknek. Azt ajánljuk, hogy ne csak a gyártók jellemzéseit olvassuk el, hanem különféle véleményeket is. Ha lehet upgrade-elni a terméket, érdemes megnézni, hogy az ideális megoldás lenne-e az életkörülményeinkre. Természetesen, ha a lassú gépünk okoz gondot, akkor egy akkumulátorcsere, egy alapos és szakszerű tisztítás, szabad helyek létrehozása, vagy vírusirtás megoldhatja a problémánkat.

És íme pár kreatív tipp, mire használhatjuk a már nem működő laptopunkat.

 

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!

Friss IT állásokat és IT projekteket itt találsz!