Manuális tesztelő munkakör

Réfi Balázs

2021. szeptember 26.

Mi a különbség a manuális és automata tesztelő között, mik a manuális QA feladatai és elvárások az irányába? Tudd meg a Bluebird blogposztjából!

More...

Termékfejlesztő csapat méretétől függően több különböző QA (Quality Assurance) mérnöki (szoftver tesztelő) pozíciót is megkülönböztetünk. Gyakran adott cégtől, projekttől is függ, hogy pontosan milyen megnevezések szerepelnek a tesztelői munkaköröknél.

Leggyakrabban a teszt menedzser, manuális tesztelő, automata tesztelő, performance tesztelő, és QA pozíció kiírásokkal, illetve ezek különböző variánsaival lehet találkozni. A továbbiakban megnézzük mi a különbség a manuális és automata tesztelő között, mik a manuális QA feladatai és elvárások az irányába, milyen eszközökkel dolgozik egy kézi tesztelő, és milyen skillekkel rendelkezve lehet kiemelkedni a tömegből.

Manuális QA fő feladatai

 • Követelmény analízis.
 • Tesztforgatókönyv készítése.
 • Tesztesetek írása és futtatása.
 • Teszt tervek és esetek naprakészen tartása.
 • Teszteléshez mock adatok elkészítése.
 • Teszt futások dokumentálása.
 • Talált hibák megfelelő leírása és jelentése.
 • Új, leszállított funkciók és bugfixek validálása.

Azaz megbizonyosodni arról, hogy a fejlesztett termék a specifikációnak és elvárásoknak megfelelően működik és ezt megfelelően dokumentálni. A szoftver változása közben pedig folyamatosan frissen tartani a teszt eseteket.

Manuális tesztelő - Bluebird

Alkalmazás tesztelés

Tesztelőként a legfontosabb feladat meggyőződni az alkalmazás megfelelő minőségéről és hiba esetén jelenteni a megfelelő csatornán. A fejlesztés korai fázisában felismert hiba kijavítása minden esetben olcsóbb és könnyebb, mint egy éles környezetben észlelt hiba. Azaz a tesztelő segít a bugok költségeit minimalizálni és gyorsítani a sikeres piacra lépést.

Alkalmazás teszteléséhez gyakran több különböző eszközre is szüksége van egy manuális tesztelőnek. Legalább a specifikációban meghatározott minimális verziószámú eszközön szükséges tesztelni. Teszteszközök beszerzésénél figyelembe kell venni az operációs rendszer verziószámot és böngésző verziót is.

Manuális tesztelő - Bluebird

Teszt adminisztráció

A tesztesetek részletes leírása és minden teszt futtatás részletes dokumentálása elősegíti az emberi hibatényező csökkentését és mindig visszakövethető lesz az alkalmazás mindenkori állapota. Erre a célra tesztmenedzsment eszközöket használnak, mint pl. Quase, Zephyr.

Manuális tesztelést támogató eszközök

1. Zephyr

A Zephyr tesztkezelési megoldások natívan támogatják a fejlesztést a Jirán. Agilis és vízesés módszertan szerint megvalósított projekt tesztmenedzsmentjére is kiválóan alkalmas.

2. TestLodge

Online tesztelést támogató eszköz, amelyben mint a követelmények, mint a tesztelési esetek könnyen kezelhetőek, követhetőek.

3. Sourcelabs

A Postman egy interaktív és automatikus eszköz a projekt API-k ellenőrzésére. A Postman egy Google Chrome alkalmazás a HTTP API-kkal való interakcióhoz. Barátságos grafikus felületet kínál a requestek létrehozásához és a response-ok olvasásához. 

Használható cross-browser testingre, mobil alkalmazás tesztelésére, API tesztelésére, UI/visual testingre.

A SourceLabs automata tesztelésnél is nagyon jól használható eszköz.

4. TestLink

A Testlink szintén egy jól használható open source tesztmenedzsment eszköz.

5. Browser Shots

A Browsershots képernyőképeket készít a weboldalról különböző operációs rendszerekben és böngészőkben. Ez egy ingyenes, nyílt forráskódú online webalkalmazás, amely kényelmes módot kínál a weboldalak böngésző-kompatibilitásának tesztelésére. Beküldöd az URL-t, majd számos számítógép megnyitja az URL-t a böngészőjében. Ezután készülnek a képernyőképek, és feltöltésre kerülnek a központi dedikált szerverre.

6. Jira

Issue tracker program, rendkívül elterjedt, széles körben használt alkalmazás.

7. Trello

Teszteléshez is használható csapatmunka támogató alkalmazás

Manuális és automatizált tesztelés előnyei

Manuális

 • Könnyen észrevehetőek UX hibák, hiányosságok.
 • Rövid távon költséghatékonyabb.
 • Kézzel történik tesztelők által, azaz rendszeresen szükség van munkaerőre és teszt eszközökre.
 • Minden teszt futtatásban szerepel az emberi hibatényező lehetősége.

Automatizált

 • Hosszú távon megtérül.
 • Regressziók kizárása valószínűbb.
 • Szükség van valamilyen szoftver előfizetésre (pl. CI eszköz, virtuális gépek).

Mitől lesz valaki kiemelkedő manuális tesztelő?

Végfelhasználó ismerete

 • Mik a fájdalom pontjaik a rendszer használata közben?
 • Mik a leggyakrabban használt funkciók?
 • Milyen eszközökről, böngészőkről érkeznek?
 • Hogyan használják a terméket?
 • Milyen elvárásaik vannak a termék irányába?

Egy tesztelőnek első sorban a végfelhasználókat szükséges észben tartani. Minden szükséges információt elkér a product ownertől, account managertől, begyűjti a felhasználói visszajelzéseket, app store értékeléseket, stb. Ezen információk segítségével a felhasználók szemével látható a termék és ez adja az alapot a manuális tesztelői munka jelentős részéhez.

UX ismeret

Ez a legnagyobb előnye egy kézi tesztelőnek az automatizálással szemben. UX ismeretekkel rendelkező manuális QA szakember észrevesz olyan hibákat, hiányosságokat, amik megnehezítik a termék használatát felhasználói szempontból, de nem hibák. Egy jó QA-s új funkciók tesztelésénél észben tartja, hogy a felhasználóknak szükségük lehet onboardingra, fontos számukra az olvashatóság, könnyű használat. Válaszolni a tud arra kérdésre, hogy "kényelmesen használható-e a termék?"

Mennyit keres egy manuális tesztelő?

Nézzük, hogyan alakul egy-egy manuális tesztelő bruttó bére! (Aktualitás: 2021. 11. hónap)

Manuális tesztelő fizetés - Bluebird
Szoftvertesztelési feladatok ellátása - Bluebird
Tesztelők sikerdíjas alapon a Bluiebirdtől
IT állások és IT projektek a Bluebirdnél

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!