Manuális tesztelő feladatai és fizetése

Réfi Balázs
2023. január 22.

Manuális tesztelő feladatai, kedvenc támogató szoftverei és fizetése. Bemutatjuk neked, hogyan lehetsz kiemelkedő a manuális tesztelésben!

More...


Termékfejlesztő csapat méretétől függően több különböző szoftver tesztelő pozíciót is megkülönböztetünk. Gyakran adott cégtől, projekttől is függ, hogy pontosan milyen megnevezések szerepelnek a tesztelői munkaköröknél.

Leggyakrabban a teszt menedzser, manuális tesztelő, automata tesztelő, performance tesztelő, és QA pozíció kiírásokkal, illetve ezek különböző variánsaival találkozhatsz.

A továbbiakban megnézzük a manuális tesztelő főbb feladatait, a tesztelési munka adminisztrálásához használatos legnépszerűbb szoftvereket. Végignézzük azt is, hogy mi kell ahhoz, hogy kiemelkedő manuális tesztelő lehess.

A blog végén kiderül az is, hogy különböző tapasztalati szintek szerint milyen átlagos fizetési sávokban gondolkodhatsz tesztelőként.


Mi a manuális tesztelés célja?

A manuális tesztelés célja annak biztosítása, hogy az alkalmazás vagy rendszer hibamentes legyen, és az előre meghatározott funkcionális és nem-funkcionális követelményeknek megfelelően működjön.


Manuális tesztelő fő feladatai

 • Követelmények elemzése.
 • Tesztelési tervek készítése.
 • Teszt esetek elkészítése és dokumentálása.
 • Alkalmazás vagy rendszer manuális tesztelése.
 • Teszt jegyzőkönyv elkészítése.
 • Talált hibák megfelelő leírása és jelentése.
 • Hibák nyomon követése, naplózása.
 • Javítások validálása.
Manuális tesztelő feladatai és fizetése - Bluebird blog

Azaz megbizonyosodni arról, hogy a fejlesztett termék a specifikációnak és elvárásoknak megfelelően működik, majd módszeresen és alaposan elvégezni a teszteket, majd követni, hogy megtörténtek-e a változások, és ha igen, milyen minőségben (azaz újratesztelni).

Manuális tesztelés típusai

 • Funkcionális tesztelés.
 • Integrációs tesztelés.
 • Teljesítménytesztelés.
 • Biztonsági tesztelés.
 • UX tesztelés.
 • Kompatibilitási tesztelés.
 • Regressziós tesztelés.
 • Elfogadási tesztelés.

Alkalmazás/rendszer tesztelése

Tesztelőként a legfontosabb feladatod meggyőződni az alkalmazás megfelelő minőségéről és hiba esetén jelenteni a megfelelő csatornán. Ezt követi a hiba nyomon követése és az alkalmazás későbbi újratesztelése.

A fejlesztés korai fázisában felismert hiba kijavítása minden esetben olcsóbb és könnyebb, mint egy éles környezetben észlelt hiba. Azaz munkáddal segíted a bugok költségeit minimalizálni és gyorsítani a sikeres piacra lépést.

Manuális tesztelő - Bluebird

Tesztelés adminisztrációja

Tesztelői munkád során rendkívül fontos a teszttervek elkészítése és dokumentálása, a tesztelés módszeres és alapos elvégzése és ennek eredményének pontos és egyértelmű dokumentálása.

Fontos, hogy mások számára is egyértelműek legyenek az észrevételeid. Később saját magad is akkor fogod érteni, hogy mi volt a konkrét hiba, ha következetesen nagyon figyelsz a hibák érthető dokumentálására. 

A dokumentáció támogatására számos eszköz létezik, be is mutatunk ebben a blogposztban néhány igen hasznos eszközt.


Mitől lehetsz kiemelkedő manuális tesztelő?

1. Az alkalmazás ismerete

Ismerned kell a tesztelendő alkalmazást teljes mértékben. Tudnod kell, hogy milyen funkciókkal rendelkezik, milyen folyamatokat támogat, milyen adatokat kezel, kik a felhasználói. Segítségedre lehet ebben egy jól elkészített rendszerterv. 

2. Alapos tervezés

Ha kiemelkedő tesztelő akarsz lenni, akkor rendkívül alaposnak kell lenned. Készíts minden funkcióra, tesztesetre kiterjedő tesztelési tervet. Ne tesztelj, csak ha fejben és dokumentálva már az összes tesztesetet összeraktad. Gondolkodj a felhasználó fejével is! Mit fog csinálni, mire fogja használni az alkalmazást?

3. Végfelhasználó ismerete

Lépj a végfelhasználó helyébe és gondold végig a rendszert az ő fejével! Használd úgy az alkalmazást, ahogyan ő fogja használni! Gondold végig az alábbiakat:

 • Mik a fájdalom pontjaik a rendszer használata közben?
 • Mik a leggyakrabban használt funkciók?
 • Milyen eszközökről, böngészőkről érkeznek?
 • Hogyan használják a terméket?
 • Milyen elvárásaik vannak a termék irányába?

Egy tesztelőnek elsősorban a végfelhasználókat szükséges észben tartani. Minden szükséges információt kérj el a product ownertől, account managertől, gyűjts be a felhasználói visszajelzéseket, app store értékeléseket, stb. Ezen információk segítségével a felhasználók szemével könnyebben látható lesz számodra a termék. 

4. Részletes tesztelési jegyzőkönyv

Készíts részletes tesztelési jegyzőkönyvet! A tesztelés eredményét pontosan írd le, legyél precíz és egyértelmű. Ha nem így csinálod, később senki sem fogja érteni, hogy mi a hiba valójában.

5. Legyél kapcsolatban más tesztelőkkel is!

Nagyon sokat segíthet, ha más tesztelőkkel is beszélsz időről időre. Nagyon sokat tanulhatsz abból, ha tudod, hogy mások hogyan dolgoznak, milyen szoftvereket használnak, milyen hibákba futottak bele, hogyan készítik el a tesztelési forgatókönyvet, stb. Keresd mások társaságát akár a munkahelyeden, akár másik cégnél, akár online.


Manuális vs automatizált tesztelés

Manuális

 • Könnyen észrevehetőek UX hibák, hiányosságok.
 • Rövid távon költséghatékonyabb.
 • Kézzel történik tesztelők által, azaz rendszeresen szükség van munkaerőre és teszt eszközökre.
 • Minden teszt futtatásban szerepel az emberi hibatényező lehetősége.

Automatizált

 • Hosszú távon megtérül.
 • Regressziók kizárása valószínűbb.
 • Szükség van valamilyen szoftver előfizetésre (pl. CI eszköz, virtuális gépek).

Manuális tesztelők kedvenc szoftverei

1. Zephyr

A Zephyr natívan támogatja a fejlesztést Jirán. Agilis és vízesés módszertan szerint megvalósított projekt tesztmenedzsmentjére is alkalmas.

2. TestLodge

Online tesztelést támogató eszköz, amelyben mint a követelmények, mint a tesztelési esetek könnyen kezelhetőek, követhetőek.

3. TestLink

A Testlink szintén egy jól használható open source eszköz.

4. Trello

Teszteléshez is használható csapatmunka támogató alkalmazás.

5. Sourcelabs

A Postman egy interaktív és automatikus eszköz a projekt API-k ellenőrzésére. A Postman egy Google Chrome alkalmazás a HTTP API-kkal való interakcióhoz. Barátságos grafikus felületet kínál a requestek létrehozásához és a response-ok olvasásához. 

Használható cross-browser testingre, mobil alkalmazás tesztelésére, API tesztelésére, UI/visual testingre.

A SourceLabs automata tesztelésnél is nagyon jól használható eszköz.

6. Browser Shots

A Browsershots képernyőképeket készít a weboldalról különböző operációs rendszerekben és böngészőkben.

Ez egy ingyenes, nyílt forráskódú online webalkalmazás, amely kényelmes módot kínál a weboldalak böngésző-kompatibilitásának tesztelésére.

Beküldöd az URL-t, majd számos számítógép megnyitja az URL-t a böngészőjében. Ezután készülnek a képernyőképek, és feltöltésre kerülnek a központi dedikált szerverre.

7. Jira

Issue tracker program, rendkívül elterjedt, manuális tesztelők által széles körben használt alkalmazás.


Mennyit keres egy manuális tesztelő?

Nézzük, hogyan alakul egy-egy manuális tesztelő bruttó bére! (Aktualitás: 2023. 07. hónap)

QA testers fizetések 2023 - Bluebird

Nézd meg az összes IT fizetési sávot!Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!