Let’s switch to English

Bluebird
2019. január 4.

Egyre több helyen lesz elvárt az angol és a magasabb szintű, stabilabb idegen-nyelvismeret. Az IT területén az angol tudás alapkövetelmény.

More...

Az IT szektorban továbbra is elvárás az angol nyelv középszintű ismerete.

Kovács Ágotának, a Bluebird vezető tanácsadójának tapasztalatai a jelenlegi IT munkaerőpiac nyelvtudás-igényéről:

Az elmúlt időszak munkaerő-közvetítései során azt tapasztaltam, hogy egyre szélesebb körben és egyre magasabb szintű nyelvtudást várnak el pályázóinktól. Több vállalatnál is szorosabbra fűződött a külföldi csapatokkal való együttműködés, ami miatt még inkább elvárt, hogy a vegyes ajkú résztvevők egytől egyig megértsék egymást, és hozzá tudjanak szólni az egyes meetingeken elhangzottakhoz.

Azt látom, hogy az utóbbi években folyamatosan növekszik azon kkv-k és nagyvállalatok száma, ahol tervezik vagy már épp bővítik a magyarországi fejlesztési központjukat. A magyar vállalatok is egyre több külföldi ügyfélnek teljesítenek megbízást, ezért egyre fontosabb, hogy angol nyelven legalább kommunikációképes szinten legyenek az ott dolgozók. Legtöbbször az angol, de az osztrák és német érdekeltségű szervezetek/ügyfélkör miatt a német nyelv tudása is nagy előnyt jelent.

Összességében elmondható, hogy majdnem mindenhol elvárássá vált az angol nyelv ismerete. Ez alól csak néhány kivétel van: az állami szektor, ahol még mindig nem kell az idegen nyelvet napi szinten használni – inkább csak vezetői szinteken (konferencián való megjelenés stb.). Továbbá bankszektorban és a kisebb magyar cégeknél sem olyan erős elvárás a nyelvtudás.

Milyen szinten kell az adott nyelvet beszélniük az IT-soknak?

A középfok/kommunikációképes szint szóban és írásban a leggyakoribb elvárás, habár a pozíciók leírásában szinte mindig tárgyalóképeset adnak meg. A valóságban pedig már az is pozitív, ha középfokon tud és mer is beszélni a jelölt. Vezetői lehetőségeknél/magas szintű pozíciók esetén viszont szinte elengedhetetlen a tárgyalóképes kommunikáció angol nyelven.

Jó hír az idegen nyelvet kevésbé beszélő pályázóknak, hogy nagyon sok munkáltató ad ingyenes támogatást, akár egyszerre több nyelv fejlesztéséhez is. A német autóiparban jelen lévő vállalatok például az angolt várják el főként (nyilván a német nyelvtudás hatalmas előnyt jelent), de annak érdekében, hogy jobban tudjon működni a kommunikáció, német nyelvi képzést nyújtanak az ottani munkatársaknak.

Mire számíthatunk a jövőben?

Azt gondolom, hogy egyre több helyen lesz elvárt az angol és a magasabb szintű, stabilabb idegen-nyelvismeret, ezért a munkáltatók még erősebben fogják támogatni a nyelvtudás fejlesztését. Magyarországon a piacot nagyban meghatározzák a német cégek, ezért továbbra is az angol mellett a németül beszélő kollégákért kapkodnak majd elsőként, így érdemes megfontolni a német nyelv elsajátítását, akár már alapfokon is.


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!