KUKA Robotics és a KUKA.AppTech

Réfi Balázs
2021. március 6.

Érdekességek a KUKA Roboticsról, személyes élményekkel. Célunk bemutatni a világ legnagyobb robotgyártó cégeit.

More...

A robotok előretörése olyan mértékű napjainkban, hogy elhatároztam, utánajárok a legnagyobb robotgyártóknak. Egyike ezeknek a cégeknek a KUKA Robotics. Nézzük, kik ők!

A KUKA Robotics

A KUKA Robotics (KUKA AG) nem mai cég. Alapítása 1898-ban történt, mára több, mint 14.000 főt foglalkoztat a vállalatcsoport. Legfőbb ismertető jele: a robotgyártás területén az egyik legnagyobb vállalat a világon.

Akkor ismertem meg a nevét, amikor Csehországban egy sörgyártó üzemet látogattam meg. Ez az üzem a Budweiser volt. A gyártósoron a KUKA neve szerepelt. A gyártósor pedig varázslatos precizitással működött.

Arra gondoltam, hogy talán érdemes lenne felülni a KUKA Robotics vonatára, ezért vettem is a német börzén KUKA részvényeket. Szépen ment fel az ára egy ideig, majd valami történt és csökkenni kezdett az árfolyam. Először persze nem tudtam, hogy mi az oka, hiszen nem figyeltem napi rendszerességgel a tőzsdei híreket. De kiderült hamar: a Midea nevű kínai vállalat felvásárolta a KUKA AG-t. 

Érdekességképp megemlíteném, hogy valójában a KUKA nevet kisgyerek koromban hallottam először (jön a kukásautó). Meglepő, de nem a kukáról nevezték el a KUKA-t, hanem fordítva. A kukásautót a KUKA és a Mercedes hozta létre és a szemetet tömörítő és elszállító autóra az a felirat került fel: KUKA. Azóta hívjuk a szemetesautót kukásautónak. 

KUKA Robotics

KUKA AppTech

A KUKA az előbbiekben említett XX. század eleji fejlesztést követően sem pihent. Ahol pedig most tart: KUKA AppTech.

Bármerre nézünk, a gyártók minden gépkategóriában nagy lendülettel készülnek a robotizált jövőre, fejlesztések sorát jelentették be az utóbbi pár hónapban is.

Akár alkatrészeket kezelnek, szerelnek, szegecselnek, akár forrasztanak vagy hegesztenek. Az ipari robotok rendkívül sokféle műveletet tudnak elvégezni a gyártás folyamatában. Igazán nagy feladatot a műveletek betanítása, az egyes lépések végrehajtására utasítást adó szoftverek elkészítése jelenti.

Könnyen belátható, hogy a robotok adott környezetre történő beállítását (például a fentiekben említett sörgyár) nem célszerű az alapoktól fejleszteni.

A KUKA Robotics AppTech szoftvere ezt a terhet veszi le a fejlesztők válláról, mivel minimálisra csökkenti a programozáshoz szükséges kódírás mennyiségét. A megoldás egy könyvtárban tárolja a feladatvégzés leggyakoribb mozdulatainak kódrészleteit, így a felhasználók ezekből a kész rutinokból és lépéssorokból gyorsan összerakhatják saját programjaikat automatizálni kívánt folyamataikhoz. 

Ezt a megoldást ismerjük az IT területén szinten minden technológia esetében. Hol keretrendszernek, hogy library-nek nevezzük.

A KUKA Robotics szerint az AppTech megoldással az alkalmazottak eddiginél szélesebb köre könnyebben és gyorsabban állíthatja át a robotokat újabb feladatok végzésére, mivel ehhez nincs szükség fejlesztői jártasságra. A szoftvercsomag még az egy időben végrehajtható mozdulatsorok sablonjait is összehangolja, így automatikusan elejét veszi a robotkarok esetleges összeakadásának.

KUKA Robotics és a DAX

Mivel a fentiekben említettem rendkívül sikeres befektetési tevékenységem, nézzük, hogy a tőzsdei értékelés szerint hol áll a KUKA Robotics?

KUKA Robotics árfolyama - Bluebird blog


Nézd meg aktuális állásajánlatainkat, hátha találsz olyat, ami érdekes számodra!

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!