Kompetens szakemberek fejlesztik weboldalad?

Ipacs Diána
2023. február 28.

Milyen a fejlesztőcsapatod? Kompetens szakemberek fejlesztik a weboldalad? Ezt fejtjük ki legfrissebb cikkünkben.

More...

Miért létfontosságú egy profi fejlesztőcsapat?

Egy komolyabb középvállalkozás vagy vállalat működése 2023-ban mindenképp kiváló informatikai kompetenciát követel meg. Már nem az az előny, ha van digitális jelenlétünk, hanem az, ha a digitális jelenlétünk és szolgáltatásaink profibbak, mint a konkurenciáé.

Nem meglepetés, hogy minél gyorsabb a weboldalad vagy applikációd, minél felhasználóbarátabb, minél megbízhatóbban működik, annál jobban kiemelkedsz a versenytársak közül. De ez önmagában még nem elég: elengedhetetlen, hogy az elkészült termék szilárd lábakon álljon, azaz ne legyenek biztonsági rések a kódban, ne legyenek benne inkonzisztenciák, a fejlesztők betartsák a best practice konvenciókat a mindennapi gyakorlatban.

Kompetens fejlesztők

Fejlesztési hibák következményekkel

Az a cég, amelynél ezek elmaradnak, nemcsak a felhasználói, ügyfelei adatait teszi ki veszélynek, hanem saját magát is. Egy feltört, érzékeny adatokat szivárogtató weboldallal GDPR és egyéb hatósági bírságokat kockáztatunk, amelyek minimum jelentősen hátravetik, de akár tönkre is tehetik a céget.

Ugyanúgy említhetünk itt egy rosszul elkészített NAV-os API összeköttetést is, ami miatt nem megfelelően könyvelődnek az eladott tételek. Ha nem derül fény a problémára, súlyos adóügyi következményekkel nézhetünk szembe, ami kritikus helyzetbe hozhatja cégünket.

A potenciális mulasztások, hibák és aggasztó következményeik hosszasan sorolhatók. A téma azonban megközelíthető egy másik irányból is: a fentiek egyben azt is jelentik, hogy egy igazán kompetens fejlesztői csapattal megalapozhatjuk cégünk sikerét, növelhetjük felhasználóink, ügyfeleink elégedettségét és kellő biztonsággal kikerülhetjük a fenti buktatókat.

A cél tehát világos – egy sikeres vállalkozáshoz profi fejlesztőcsapat kell. Felmerül azonban a kérdés: hogyan mondhatjuk meg, hogy a jelenlegi fejlesztőnk, fejlesztőcsapatunk valóban kompetens-e? A megfelelő embereket bíztuk meg a weboldalkészítési, szoftverfejlesztési feladatokkal?

Kompetens-e a fejlesztőcsapatom?

Kívülállóként, nem IT-s szakemberként nehéz megítélni, hogy az esetleges csúszások, hibák, nehézségek a feladat komplexitásából erednek (és ezzel a projekt természetes velejárói), vagy egyszerűen nem a legmegfelelőbb tapasztalattal bíró szakemberekre bízzuk a feladatot. Milyen jelei vannak annak, hogy az IT csapatunk működése javításra szorul, vagy esetleg érdemes lenne új szakemberekre bízni vállalkozásunkat?

Ahhoz, hogy ezt megállapítsuk, az alábbi kérdéseket érdemes alaposan körbejárni:

1. Vannak rendszeres biztonsági ellenőrzéseink?

Tegyük fel, hogy a weboldalunk már hosszú évek óta üzemel, és még sosem találkoztunk biztonsági fenyegetéssel (például sosem találtunk vírusokat az oldalon). Ez nagyszerűen hangzik, de amennyiben nem végzünk rendszeres biztonsági átvilágítást, korai lenne érte a vállveregetés.

Csak akkor nevezhetünk egy oldalt jól karbantartott, minőségi, megbízható terméknek, ha rendszeres biztonsági ellenőrzésen esik át. Amennyiben ez nem történt meg, joggal gyanakodhatunk arra, hogy tudtunk nélkül települtek vírusok a kódba, még akkor is, ha első pillantásra nem látjuk jelét.

Ha el akarjuk kerülni az adatvédelmi incidenseket (és egy felelős cég el akarja), ezek eltávolítása és a biztonsági rések megszüntetése top prioritás – nem várhat heteket, hónapokat, éveket. A felelős fejlesztő, fejlesztőcsapat kiemelt figyelmet fordít erre.

2. Folyamatosan naprakészek a projekt komponensei?

A komponensek frissítése (pl. használt keretrendszerek, adatbázisok, API megfelelő konfigurációja) elengedhetetlen az oldal biztonsága és stabil működése érdekében. Egy alapos munkát végző fejlesztő ezzel tisztában van, és rendszerint elvégzi a szükséges frissítéseket.

Ezek elmaradása figyelmeztető jel lehet.

3. Milyen gyakran ütközünk abba a válaszba, hogy „ezt nem lehet megcsinálni”?

Egy IT projekt során gyakran mérlegelni kell, hogy egy adott célt milyen módszerekkel, mennyi idő alatt érünk el meg. Természetes, hogy időnként lesz olyan feladat, amit nem lehet az előre kijelölt módon megoldani. Ha egy bizonyos megoldás aránytalanul sok fejlesztési időt venne igénybe, érdemes lehet inkább másik utat választani.

Ám ha folyamatosan azt halljuk fejlesztőinktől, hogy lehetetlent kérünk, ér gyanakodni és kivizsgálni az okokat.

+1: Gördülékeny a kommunikáció közted és a fejlesztőcsapat között?

Amikor fejlesztésről van szó, nem feltétlenül garantált, hogy az IT szakemberek gyakorlatiasan kommunikáljanak a nem IT-s vezetők felé. Sok a szakzsargon, a komplex és speciális szakértelmet igénylő feladat, ezek tolmácsolása pedig nem minden IT szakértőnek megy magától értetődően.

Mi a Bluebirdnél erre is kiemelt figyelmet fordítunk: profi fejlesztési szolgáltatásink mellett biztosítjuk a tiszta, közérthető, transzparens kommunikációt. Mi mind a feladat szakmai, mind az üzleti oldalát világosan átlátjuk, így nem fogunk elbeszélni egymás mellett.

Ha úgy érzed, ideje új szakember után nézni: Hogyan tovább?

Mi pont a fent említett problémák megoldására szakosodtunk.

Ha ráncba szeretnéd szedni vagy új funkcionalitással bővítenéd már meglévő weboldalad, mobilalkalmazásod vagy más szoftvered, bízd a Bluebirdre!

Miért a Bluebird?

Az évek során egyre gyakrabban kerestek meg minket olyan kéréssel, hogy fejlesszünk új funkcionalitást már meglévő, sok tartalommal és funkcióval régebb óta üzemelő oldalhoz, applikációhoz.

Az új funkció elkészítéséhez tisztában kell lenni az eddig elkészült kóddal. Bár sokan tisztában vannak azzal, hogy nem működik minden olajozottan (például lassú a weboldal vagy applikáció), nem mindig tudják, hogy pontosan hogyan lehetne rajta javítani. Ebben a fázisban szinte mindig találunk hibaforrást: például világossá válik, hogy nem optimális az architektúra, vagy támadható pontokat fedezünk fel a kódban.

Egy már elkészült, sok funkcionalitást tartalmazó kód átvizsgálása komplex és nagy szakértelmet igénylő feladat, ezért kulcsfontosságú, hogy a fejlesztők stabil tapasztalattal rendelkezzenek. Mi a Bluebirdnél épp a weboldal vagy szoftver átvizsgálásában, a hibák felderítésében és kijavításában vagyunk kiemelkedők.

Ezek a hibák eredhetnek például abból, hogy az adott oldal vagy applikáció foltozgatva, sok lépcsőben, inkonzisztens módon készült. Eredhetnek abból is, hogy a kódot junior fejlesztők készítették, akiknek még nem volt meg a kellő tapasztalatuk a feladat tökéletes megoldásához (vagy még nem látták hasonló feladatok elegáns kivitelezését élesben).

Az is lehet, hogy a jelenlegi fejlesztő(k) személyes akadása okoz gondot, és nincs olyan szakértő a csapatban, aki ilyenkor utat mutathatna. Ez lassíthatja a fejlesztési folyamatot, és ha nem sikerül megtalálni a megfelelő megoldást, problémákhoz vezethet. Nálunk nem merülhet fel ilyen probléma.

Ügyfeleink sokszor már több, kevésbé sikeres fejlesztői együttműködéssel a hátuk mögött érkeznek hozzánk. Többször előfordult, hogy olyan hibát, potenciális sebezhetőséget vagy nem megfelelően megírt kódrészletet fedeztünk fel, amelyet előttünk senki sem vett észre.

kompetens szakemberek
Így született több hosszú távú partnerkapcsolatunk is, hiszen ez jól mutatja szakmai felkészültségünket, és ez az, amivel elnyertük ügyfeleink bizalmát.

Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!