Jó kredit, rossz kredit: mi vár még Kínára?

Bluebird
2018. december 13.

Kínában működik a kreditrendszer. Besorolnak a viselkedésed alapján. Hol járunk? Az orwelli 1984-ben? Tényleg ez a jövő? Tudj meg többet!

More...

2020-ban tervezi bevezetni Kína azt a társadalmi kreditrendszert, ami eddig csak a rémálmainkban és a disztópiák hasábjain, vagy filmkockákon létezett. Erről elmélkedik Réfi Balázs, a Bluebird alapítója és CEO-ja.

Mi az a társadalmi kreditrendszer?

Több helyen lehetett olvasni arról, hogy jelenleg még a kötelező kísérleti szakaszban van az a kreditrendszer, ami egy év múlva totális digitális diktatúrává változtathatja a most sem liberalizmusáról híres kínai berendezkedést.

Terv szerint 2020-tól már 0-24-ben zajlik majd a lakosok megfigyelése az utcákon felszerelt okoskamerákkal. A kamerán rögzített cselekedeteik alapján pontszámokat kapnak, amelyek egy adatbázisba kerülnek, és az összesítésből derül ki, jó állampolgárnak számítanak-e vagy sem.

Egyes cikkekből az derül ki, hogy Kínában már most is 200 millió térfigyelő kamera biztosítja a rendet az utcákon. Ezeket 2014 óta a kormányzat megfigyelésre is használja: rögzítik, ki hová tart, betartja-e a KRESZ szabályait, hol és mit vásárol, kivel beszélget. 2020-tól pedig minden egyes ártatlannak tűnő interakció adattá alakul, a kreditrendszer részévé válik, és a mesterséges intelligencián alapuló algoritmus fogja eldönteni, hogy magas vagy alacsony besorolást hoz-e az embernek.

A mostani tesztperiódus pontrendszere – várostól függően – 800-900 pontig terjed. Ha valaki gyerekjátékot vásárol, plusz pontot kap gondoskodásért, ha túl sok alkoholt, a rendszer lepontozhatja alkoholizmus gyanúja miatt. Sőt, nemcsak saját cselekedeteikért felelnek mostantól a kínaiak. Negatívnak ítélt viselkedésük a közeli hozzátartozóktól, barátoktól is levonhatja a pontokat. Aki mintaéletet él, és betartja a szabályokat, aranyéletet élhet a kreditalapú társadalomban. VIP-ellátást kap a hotelekben és repülőtereken. Ha hitelhez folyamodna, nagyon kedvező feltételekkel kaphatja meg a banktól, elérhetővé válnak számára a legjobb egyetemi képzési programok és legnagyobb presztízsű állások, amelyekről az alacsonyabb pontszámmal rendelkezők csak álmodnak. És a gyerekeik is. A besorolás ugyanis örökölhető lesz.

Aki már most, a tesztidőszakban is magas pontszámmal éli az életét, örül a rendelkezésnek, hiszen úgy érzi, ezzel bebiztosíthatja gyermeke jövőjét – aki így magas szintű oktatásban és minőségi egészségügyi ellátásban részesül majd.

De aki a kreditrendszer szempontjai szerint elítélendő magatartást követ, elveszítheti személyes szabadságát, és hamar a kirekesztett kasztban találhatja magát.

Bluebird blog - Orwell - 1984

Black Mirror

Sosem gondoltam volna, hogy a Black Mirror sorozat alkotói ennyire pontosan vetítik előre a kínai társadalomra váró jövőt. A Nosedive című részben ugyanis a szereplők életét a social media platformokon kapott like-ok és pontszámok emelték a legmagasabb szintre, és taszították a dislike-ok a „szociális gettóba”.

A beszabályozott jövő gondolatával már 100 évvel ezelőtt is foglalkoztak a korukat bőven megelőző írók. Jevgenyij Zamjatyin „Mi” c. regényében egy olyan „Egyenállamot” írt le, amelyben az állampolgárokat már csak számok jelölnek. Üvegházakban kell élniük – hogy minden tettük látható és átlátható legyen -, egyforma egyenruhában kell tengetniük egyforma napjaikat a számukra kiosztott partnerrel az állam Jótevőjének kénye-kedve szerint. Zamjatyin munkája ihlette George Orwell 1984 c. világhírű regényét, ill. Huxley Szép új világát. A magyar szerzők közül pedig személyes kedvencem, Szathmáry Sándor Kazohiniája hozható fel példaként, ami Gulliver-parafrázisával tart görbe tükröt a társadalom elé.

Egyedi jelenség a kínai kreditrendszer vagy ez csak a kezdet?

Az merült fel bennem; vajon csak idő kérdése volt-e, hogy a digitalizáció vívmányait a saját érdekükben használják fel a kormányok, vagy a kínai példa teljesen egyedülálló lesz?

És milyen erkölcsi rendszert hoz majd létre ez a társadalmi berendezkedés Kínában? Jobban oda fognak figyelni az emberek a tetteikre, magukra erőltetnek-e olyan viselkedési normákat, amelyek eddig idegenek voltak tőlük – pl. csak azért segítenek majd át egy idős embert a zebrán, mert pont jár érte?

Vagy egyes emberek, csoportok kiközösítéséhez, egész családok megbélyegzéséhez, és kitörési lehetőségeik megnyirbálásához vezet az új szabályzat?

Ti hogy látjátok?

 

Felhasznált források:

https://www.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4

https://www.abc.net.au/news/2018-09-18/china-social-credit-a-model-citizen-in-a-digital-dictatorship/10200278

 

Oszd meg velünk véleményed LinkedInen és Facebookon, és kövesd az oldalakat további tartalmakért!

Ha IT állást keresel, látogasd meg állásoldalunkat!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!