Mi az a Java?

Réfi Balázs
2023. február 16.

Java: az egyik olyan programozási nyelv, amely az elmúlt 20 évben meghatározta az informatikát. Tudj meg többet, olvasd el cikkünket!

More...


Mi az a Java?

A Java az elmúlt 20 év egyik legsikeresebb programozási nyelve. Platformfüggetlen, objektum-orientált programozási nyelv és platform egyben. Nagyon széles körben használjuk, készíthetsz vele webalkalmazást, mobilalkalmazást, használhatod játékfejlesztés során is (pl. Minecraft), vagy másra is.

Népszerűsége csökken az idők folyamán, de a csökkenés mélypontja 2023-ban csupán annyi, hogy a világ összes programozási nyelve közül a negyedik helyre csúszott népszerűség tekintetében a TIOBE index alapján. Azért még az sem olyan rossz, nem? (A TIOBE index azt mutatja, hogy az internetes keresések alapján melyik programozási nyelvre hányan keresnek rá.)

Érdemes-e foglalkozni vele? Abszolút! Java programozók iránti igény az eddigi években és vélhetően a közeljövőben is az egekben lesz. 

De nézzük, mi is az a Java?

Mi az a Java - Bluebird blog

Forrás: https://www.tiobe.com/tiobe-index/

Mik a Java legfontosabb részei?

Java Development Kit (JDK)

Fejlesztői környezetet tartalmazza. Ha letöltöd a JDK-t, akkor a következőket kapod: Java fordító, Java Virtual Machine (JVM), Java Class Library, fejlesztői eszközök, dokumentációk, példaprogramok, stb.

Java Runtime Environment (JRE)

A Java futtatásához szükséges környezet elemeit tartalmazza. Ezek: Java Virtual Machine (JVM) és Java classok.

Java Virtual Machine (JVM)

A JVM-ről elég egyelőre annyit tudni, hogy a Java programok platformfüggetlen futtatását teszi lehetővé.

Java Compiler

A Java Compiler egy olyan program, amely platformfüggetlen file-ba fordítja az általad megírt Java kódot.


Java legfontosabb részei - Bluebird blog
Java főbb jellemzői - Bluebird blog

Java erősségei, előnyei

Platformfüggetlen

A platformfüggetlenség azt jelenti, hogy bármilyen operációs rendszer alatt fejlesztheted az alkalmazásodat, azt másik operációs rendszeren is lehet majd futtatni, amennyiben az támogatja a Java futtatókörnyezetet. 

A fejlesztést követően a Java fordító lefordítja egy köztes formátumra a kódodat, melyet a JVM (Java Virtual Machine) értelmezni tud. Mivel a JVM minden platformon fut, ezért magát a Java kódodat is tudod majd futtatni bárhol. 

Miért érdekes ez számodra? Azért, mert elég lesz egyszer elkészítened a programodat tetszőleges számú futtatási hely (operációs rendszer) esetén is.

Objektum-orientált

Az objektum-orientált azt jelent, hogy a fejlesztés során azt a tervezési alapelvet követik a szoftverfejlesztők, hogy mindent osztályokban írnak le. Az adott osztályokban kerülnek definiálásra az objektum attribútumai és metódusai. OK, de miért érdekes ez? Azért, mert az objektumok könnyen karbantarthatóak, továbbfejleszthetőek és felhasználhatóak, továbbá azért is, mert az objektumok saját adatainak elérése csak a saját metódusaikon keresztül történhetnek. Ez adatbiztonságot jelent.

Számos további haszna is van annak, hogy a Java objektum-orientált (például öröklődés, kód újrafelhasználhatóság, stb.), de ebbe jelen cikk keretein belül nem mennék bele jobban.

Robosztus és biztonságos

Robosztusságát főként a szigorú típusellenőrzésnek és dinamikus memóriakezelésének köszönheti. Biztonságosnak tekinthető, mivel a JRE biztonsági mechanizmusokat tartalmaz, melyek megakadályozzák rosszindulatú kód futtatását (elvileg). És ne feledjük, hogy a Java ellenőrzött kódot futtat, rendelkezik kivételkezelési mechanizmusokkal. 

Ezek a jellemzők fontosak minden alkalmazásnál. Nem véletlen, hogy a Java az elmúlt évtizedek egyik leggyakrabban használt programozási nyelve akár vállalati alkalmazásokról, mobil alkalmazásokról, játékprogramokról, vagy akár komoly tranzakciókezelő rendszerekről beszélünk.

Nagy közösség

Ha sok fejlesztő használ egy programozási nyelvet, akkor sok kérdés felmerül, sok válasz születik, sok nyílt forráskódú projekt és megoldás keletkezik. Ez a helyzet a Javanál is, ami egy régóta működő, erős Java programozó közösséget termelt ki magából. Rengeteg cikk, oktatási anyag, dokumentáció, kérdés-válasz áll rendelkezésre a neten, ahol szinte bármilyen Javaval kapcsolatos információ elérhető. 


A Java főbb felhasználási területei

Webfejlesztés

Webalkalmazások fejlesztésére a Java nagyon alkalmas lehet a Java EE (Enterprise Edition) alkalmazásával.

Mobilalkalmazások

A Java tökéletes választás lehet Android operációs  rendszeren futó alkalmazások készítésére például az Android Studio segítségével.

Big Data és AI

Nagy adathalmazok elemzéséhez és a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztéséhez is kitűnő választása lehet a Java.

IoT

IoT (Internet of Things) feladatokra szintén alkalmas a Java, tekintettel a fentiekben felsorolt erősségeire (platformfüggetlenség, biztonság, skálázhatóság, stb.)

Kiberbiztonság

Mivel biztonságos programozási nyelv, ezért opció lehet biztonságos és megbízható szoftverek és rendszerek fejlesztésekor.

Java felhasználási területei - Bluebird blog

Játékfejlesztés

Alkalmas lehet játékok fejlesztésére is, a Minecraft is a ezen a programozási nyelven készült. Persze ennél bonyolultabb játékok is.


Java keretrendszerek

Mik azok a keretrendszerek?

A keretrendszerek előre elkészített funkciókat tartalmaznak, melyek működése megbízható, tesztelt, és amelyek használatba vétele egyszerű és gyors. Nem kell mindig ugyanazokat az alapfunkciókat kifejlesztened, egyszerűen használd a meglévő megoldásokat!

Miért használunk keretrendszereket?

  • Gyorsaság: Nem kell mindent mindig az alapokról megírnod, a használható funkcionalitás kész és tesztelt. Csak arra kell időt szánnod, hogy megismerd a keretrendszert.
  • Biztonság: Ha olyan keretrendszer komponenseket használsz, mint például a bejelentkezés, akkor biztos lehetsz benne, hogy a keretrendszer által kínált megoldás biztonságok és megfelelő védelemmel van ellátva a hackertámadások és más fenyegetések ellen. 
  • Dokumentáltság: A keretrendszereket nagyon sokan használják. Ehhez olyan dokumentációra van szükség, ami pontos és egyértelmű, továbbá jól strukturált, hogy minél könnyebben megtaláld, amit keresel.
  • Közösség: Az ugyanazt a keretrendszert használóknál ugyanazok a kérdések előjöhetnek. Ha pedig felbukkan egy kérdés, akkor többnyire válasz is érkezik rá. Ettől élő egy közösség. A legnépszerűbb Java keretrendszerek közösségei ilyen élő közösségek!

Mik a legnépszerűbb Java keretrendszerek?

A legnépszerűbben az alábbiak (mindegyikhez linket is raktam, hogy könnyen rájuknézhess): Spring, Hibernate, Struts, Wicket, GWT, Vaadin, Play, JSF.

Spring - Java keretrendszer - Bluebird blog
Hibernate - Java keretrendszer - Bluebird blog
Struts keretrendszer - Bluebird blog
Apache Wicket - Bluebird blog
GWT keretrendszer Bluebird blog
Vaadin - Java keretrendszer - Bluebird blog
Play keretrendszer - Bluebird blog
JSF - Java keretrendszer - Bluebird blog

Mi a különbség a Java és JavaScript között?

Hát, elég sok. Kezdjük azzal, hogy két teljesen eltérő programozási nyelvről beszélünk.

Az egyik egy általános célú, platformfüggetlen programozási nyelv, amivel üzleti (web) alkalmazásokat, mobil alkalmazásokat, Big Data és AI megoldásokat, játékokat, stb. fejleszthetsz. Igen, ez a Java

Ezzel szemben a JavaScript egy olyan szkriptnyelv, ami alapvetően browserben fut. Erre a célra fejlesztette ki korábban a Netscape. Szintaxisa is teljesen eltérő a Javatól. Teljesen más.


Ha legújabb blogposztjainkról elsőként szeretnél értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!