Hogyan találhatsz Java programozót a projektedre?

Réfi Balázs
2023. február 13.

Mennyi a Java programozók száma Magyarországon? Egy biztos: 23.700 IT szakember fejleszt vagy fejlesztett már Javaban. Tudj meg többet!

More...

Magas a Java programozók iránti kereslet 

A Java programozók iránti kereslet nagyon magas a mai piacon.  Ennek számos oka van.

  • Elsőként az, hogy a Java egy nagyon széles körben elterjedt programozási nyelv, melyet különböző területeken használnak. Desktop alkalmazásoknál, mobil alkalmazásoknál, pier-to-pier alkalmazásoknál, webes fejlesztéseknél, sőt, még IoT eszközöknél és játékfejlesztésnél is!
  • Másodsorban, a Java hosszú éveken keresztül a legnépszerűbb programozási nyelv volt, ezért rengeteg alkalmazás készült Javában. Sok alkalmazás továbbfejlesztéséhez pedig sok fejlesztő kell. 
  • Mivel a Java széles körben elterjedt és sok alkalmazás is készült, ezért sok Java fejlesztőre van szükségük a munkáltatóknak. Többre, mint amennyi rendelkezésre áll. Mondhatnánk, hogy ugyanez a helyzet a Cobollal is, de nem. Az más. Cobol fejlesztőre ugyanúgy szüksége van a piacnak, de nem olyan mennyiségben, mint Java programozókra.

Mennyire népszerű a Java programozási nyelv?

A Java nagyon stabil és megbízható programozási nyelv, így sokan szeretik. Cégek is és a fejlesztők is. A TIOBE index, ami a programozási nyelvek népszerűségét méri, a Java-t korábban általában az első helyen mutatta. Mára ez a negyedik hely lett, de a népszerűsége (amelyet ebben az esetben az internetes keresések száma mutat) folyamatosan növekszik. A Java programozók iránti igény tapasztalatunk szerint továbbra is magas.

Java programozó - Bluebird blog

Forrás: https://www.tiobe.com/tiobe-index/


Hány Java programozó van a világon és Magyarországon?

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hányan foglalkoznak Java programozási nyelvvel a világon és Magyarországon.

FONTOS! A számok nem Java fejlesztőt jelentenek, hanem olyan embereket, akik Java fejlesztéssel foglalkoznak vagy foglalkoztak (tehát mostanában például Python fejlesztők, de korábban foglalkoztak Java fejlesztéssel).

Az egyszerűség kedvéért azonban "JAVA FEJLESZTŐ"-nek (vagy Java programozónak) fogom nevezni őket, mivel minden mondatban nem tartom ésszerűnek leírni a fentieket.

Szoftverfejlesztők száma - Bluebird blog

Forrás: https://www.griddynamics.com/services/global-team/blog/development-trends/number-software-developers-world

  • Szoftverfejlesztők száma a világon körülbelül 27 millió ember, ebből a Java programozók száma 8 millió körül van. Ez nagyjából 30%-ot jelent, azaz a szoftverfejlesztők 30%-a használja vagy használta valamikor a Javat.
  • Ugyanez Magyarország vonatkozásában: a teljes szoftverfejlesztői létszám 79.000, ennek 30%-a 23.700 Java fejlesztőt jelent (amennyiben elfogadjuk ezt a megközelítő becslést).
  • A 23.700-as számmal teljesen összecseng a LinkedIn adatai, ugyanis, ha beírod a LinkedInen, hogy Java, akkor 26.000 embert kapsz találatként, akik közül sokan nem fejlesztők, csak szerepel a Java a profiljukon. Ezek alapján azt gondolom, hogy a 23.700-as becslés helytálló lehet.
  • Bluebirdnél 18.400 Java programozót ismerünk, azaz az összes magyarországi Java fejlesztő 77%-a került már kapcsolatba a Bluebirddel. Erre nagyon büszkék vagyunk! (Ezen a ponton is fontosnak tartom megemlíteni, amit a fentiekben írtam: ebben a számba beleszámít mindenki, aki Javaval kapcsolatba került, azaz Java-t ismerő, de jelenleg pl. Pythonban fejlesztő IT szakemberek is!)

Felsőoktatásban végzett szoftverfejlesztők száma

A kérdés az, hogy hol teremnek a Java fejlesztők? Általában egyetemen, de a probléma éppen az, hogy kevesebben jönnek ki az egyetemekről, mint amennyire szükség lenne.

A felvi.hu által közölt adatok alapján 2019-ben közel 5.200 fő kezdett alapképzésben informatikát tanulni. Ha a végzettek közül megnézzük, hogy hányan helyezkednek el szoftverfejlesztőként és közülünk hányan kezdenek Java fejlesztéssel foglalkozni, akkor körülbelül úgy számolhatunk, hogy néhány évnyi Java programozói tapasztalatot követően medior, senior szintre néhány száz fejlesztő jut el.

Informatikai alapképzésre felvettek száma - Bluebird blog

Forrás: https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/felsooktatasimuhely/Elemzesi_Jelentesek/FEJ_2020_1.pdf

A felsőoktatás mellett az átképzésekkel foglalkozó cégeknél tanulják meg sokan a java fejlesztés alapjait, azonban erről a pontról ugyanúgy hosszú évek és sok-sok projekt kell ahhoz, hogy tapasztalt Java fejlesztővé váljanak a átképzett szakemberek.


Java programozó hiány van. Pont.

Egy út marad: hiánygazdasági környezetben megtalálni és megtartani őket.


Miért nem talál a legtöbb cég Java programozót saját csapatába?

Egyszerűen azért, mert a Java fejlesztők többségében nem aktív álláskeresők. Hiába teszel fel hirdetést a legnépszerűbb hirdetési portálokra, nem fog rá jelentkezni tapasztalt szakember, legjobb esetben egy kezdő java fejlesztő. De valószínűleg nem őt keresed.

Akkor hívunk aktívnak egy jelöltet, ha állást keres. Passzívnak pedig akkor, amikor nem keres állást. Gondolhatnánk, hogy a passzív jelöltekkel nincs teendő, de ez nem igaz. Éppen ők azok, akiket egy tapasztalt IT staffing cég meg tud szólítani. 

Mi a teendő? Vadászni kell rájuk, a szó jó értelmében.


Java programozó - Bluebird blog

Hol érdemes keresni őket?

Leginkább online szakmai közösségekben, meetupokon, online platformokon. Nagyon egyszerűen hangzik, de szerintem egyáltalán nem az. A szakmai közösségek általában zártak, a meetupokra nem azért jönnek a Java programozók, hogy állásajánlatot kapjanak, az online platformokon pedig többnyire nagyon tapasztalt és szinte megfizethetetlen Java fejlesztőket találni, akik legszívesebben külföldi projekteken dolgoznak.


Mi a megoldás, honnan lesz Java programozóm?

Habár elég nehéznek tűnik a helyzet és talán már azon gondolkodsz, hogy várni kellene a következő gazdasági krízisig, akkor ugyanis előbb-utóbb lesz minden IT munkára megfelelő szakember a munkahelyek számának csökkenése miatt, de nem ez a javaslatom. 

Két megoldási javaslatom van.

1. IT munkaerő-közvetítés

Az IT munkaerő-közvetítéssel vagy inkább IT fejvadászattal foglalkozó cégek segítségedre lehetnek. Nyilván akkor, ha rendelkeznek a megfelelő IT felkészültséggel és elég széles ismeretségi körrel az IT fejlesztők között. Mivel mi, a Bluebird kifejezetten IT fejvadászattal foglalkozunk, tudunk segíteni. Persze meg kell nézni, hogy pontosan milyen technológiai ismeretekre vagy domain ismeretre van szükség a pozíció betöltésére. Ellenőrizni kell azt is, hogy az általad kínált bérsáv megfelel-e a piaci bérsávoknak. Ha igen, és még a kiválasztási folyamat is rendben van, akkor bizton állíthatom, hogy tudunk segíteni. Ajánlatkérő oldalunkon kérj ajánlatot és jelentkezik kollégánk! IT fejvadász tevékenységünk sikerdíj alapú, azaz csak akkor keletkezik fizetési kötelezettséged, ha a Java programozó megkezdi a munkaszerződésben rögzített első munkanapját.

2. IT contracting keretében

Ha projektedhez van szükséged Java programozóra, akkor is tudunk segíteni. A projekt szerződéseink általában előre meghatározott időszakra szólnak, mely időszak alatt a kiválasztott Java programozónk a projekteden elvégzi a fejlesztési feladatokat. Az esetek többségében nekünk sincs padon ülő Java programozónk, aki csak azt várja, hogy mikor indulhat a következő projektje. Ennek megfelelően egyeztetnünk kell, hogy a projektfeladatok elvégzéséhez milyen Java programozóra van szükség, majd ezt követően keresünk és ha részedről is zöld utat kap, akkor indulhat a fejlesztés. Elszámolás ebben az esetben napidíjon történik, azaz annyit fogunk számlázni, amennyi időt a Java fejlesztési feladat elvégzésén töltött Java programozónk. Sikerdíj természetesen nincs ebben az esetben és semmilyen egyéb díj sincs. Ennyire egyszerű.


Mi a teendő?

Kérj ajánlatot online az ajánlatkérő form kitöltésével! Jelentkezünk, megbeszéljük a folyamatot online, egyeztetjük a pozíciót és elkezdjük Java programozó hiányod megszüntetését.

Meglévő ügyfeleink már tudják, hogy számíthatnánk ránk! Reméljük, együtt dolgozhatunk veled!


Ha legújabb blogposztjainkról elsőként szeretnél értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!