IT toborzás 2023-ban: Webinár visszatekintő

Fehérvári Zoltán
2023. április 8.

Összefoglaltuk a legutóbbi Bluebird webinárium tartalmát, hogy lássátok, mire számítunk 2023-ban recruitment területen a tech piacon.

More...

Az IT toborzás jövője 2023-ban: Kulcsfontosságú tényezők a legtehetségesebb szakemberek felvételéhez

Március 31-én, pénteken a Bluebird nevében Balassa Réka, az IT-toborzás részlegünk vezetője, és Csabay Ádám, az értékesítési vezetőnk, egy informatív webináriumot tartottak az informatikai toborzás jövőjéről 2023-ban. A legfrissebb tapasztalataikat osztották meg a munkavállalók szempontjából kulcsfontosságú tényezőkről, amelyeket a technológiai szektorban a következő munkahely kiválasztásakor elsődlegesen figyelembe vesznek.

A vállalatoknak meg kell érteniük ezeket a döntő tényezőket, és ennek megfelelően módosítaniuk kell stratégiájukat, ha versenyképesek akarnak maradni a legjobb munkaerő vonzásában és megtartásában. Ebben a blogbejegyzésben összefoglaljuk a webinárium során tárgyalt fő kérdéseket, és betekintést nyújtunk abba, hogy az informatikai szakemberek milyen szempontokat vesznek figyelembe a 2023-as munkalehetőségek értékelésekor.

Munka és magánélet egyensúlya

Csabay Ádám Webináirum - Bluebird

A vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munka és magánélet egyensúlyára, biztosítva, hogy alkalmazottaik személyes élete könnyen összeegyeztethető legyen a munkarendjükkel. Ilyen például a pénteki munkanapok lerövidítése vagy a teljesen rugalmas munkaidő biztosítása. Ez a tényező továbbra is fontos, amikor a legjobb IT szakértők elhelyezéséről van szó a különböző pozíciókban.

Remote/hybrid munkavégzés

A távmunka és a hibrid munkavégzés a harmadik legfontosabb szempont a munkakeresők számára a bérezés és a munka-magánélet egyensúlya után. A kutatások szerint a legtöbb szakember hatékonyan tud dolgozni hetente 1-2 nap irodai jelenlét mellett, ami a leggyakoribb munkavégzési forma számos vállalatnál, beleértve a Bluebirdöt is.

Trendi technológiai stackek

Meglepő módon a fizetés, a munka-magánélet egyensúlya és a távmunka lehetőségei után csak kis százalékban említették a divatos technológiai stackeket a szakemberek. Úgy tűnik, hogy ez a tényező inkább vonzó a fiatalabb jelöltek számára, akik 30-35 éves kor között vannak, és érdeklődnek az új ismeretek és tapasztalatok megszerzése iránt. Ezeknek a technológiáknak az elsajátítása kevésbé fontos a családi élet és más személyes prioritások előtérbe kerüléséhez képest.

Korlátlan fejlődési lehetőségek

A fiatalabb szakemberek számára a folyamatos fejlődés létfontosságú. A mentorálás, a projekttervezés, a kisebb modulok tervezése vagy a manuális tesztelésből az automatizált tesztelésre való áttérés mind vonzó lehetőségek. Azon vállalatok, amelyek hisznek alkalmazottaik potenciáljában és kihívást jelentő feladatokat adnak nekik, nagyobb eséllyel tartják meg a legjobb tehetségeket.

Balassa Réka Webinárium - Bluebird

Egyszerűsített kiválasztási folyamat

A toborzási folyamat versenyképességének megőrzése érdekében egyszerűbb és rövidebb kiválasztási folyamat szükséges. A hosszadalmas felvételi folyamatok növelik annak az esélyét, hogy a jelölt inkább egy versenytárshoz igazol. Az egész folyamatot ideális esetben három héten belül le kell zárni, a döntéseket pedig röviddel ezután meg kell hozni. A tesztek számának csökkentése és a felesleges interjúkörök elhagyása segíthet a legjobb jelöltek megtalálásában.

Megfelelő munkaköri megnevezések

Egy figyelemfelkeltő munkakör megnevezés elengedhetetlen ahhoz, hogy felkeltsük a potenciális jelöltek érdeklődését. A vállalatoknak gyakran szükséges áttekinteniük a nyitott pozíciók megnevezését, és konzultálniuk kell ügyfeleikkel annak érdekében, hogy azok pontosan tükrözzék a szerepkört és vonzóak legyenek a célközönség számára.

Képzési támogatás

A képzési lehetőségek támogatása, különösen azoké, amelyeket nehéz vagy költséges saját erőből elérni, jelentős vonzerőt jelenthetnek a szakemberek számára. Ez magában foglalhatja például a cloud alapú rendszerekre való átállást és az érintett alkalmazottaknak lehetőséget biztosítani a releváns képzések és tanúsítványok megszerzésére.

Inflációkövető és euró alapú bérek

A Bluebird ügyfeleinek több mint 80%-a inflációhoz igazította bércsomagjait, ami kritikus fontosságú a mai gazdaságban. Az euró alapú bérek kínálata ritka, de vonzó lehetőség, különösen a magas inflációs időszakokban.

Következtetés

A fenti kulcsfontosságú tényezők megértése elengedhetetlen az olyan vállalatoknál, amelyek 2023-ban a legjobb informatikai szakemberek toborzására és megtartására törekednek. A szervezetek a folyamatosan változó technológiai iparágban preferált munkáltatóként pozícionálhatják magukat, ha hangsúlyt fektetnek a munka-magánélet egyensúlyra, valamint biztosítják a távmunka lehetőségeit, a folyamatos fejlődési lehetőségeket és a versenyképes bércsomagokat.


Remélem, hasznosnak találtad a fenti összefoglalót. Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged IT recruitmenttel vagy IT contractinggal kapcsolatban, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk neked megtalálni a megfelelő IT szakembert.

Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!