A legfontosabb IT munkakörök

Mi a Bluebirdnél munkaerő-közvetítés és T&M alapú (napidíjas elszámolású) projektek esetében szinte minden IT munkakörre és feladatra keresünk informatikusokat. Sőt, ugyanezt tesszük akkor is, amikor fix díjas projekten dolgozunk ügyfelünk részére és szükség van a projektcsapatba belsős szakemberre.

Az IT munkaköröket sokféleképpen lehet csoportosítani. Mi az alábbiak szerinti kategorizálást alakítottuk ki. Ennek az az oka, hogy megrendelőink az alábbi munkakörök betöltésére kérnek fel minket, illetve ilyen feladatok ellátásában veszünk részt napidíjas elszámolású projektek keretében.

Bluebird IT munkakörök

IT menedzser, IT vezető

Manager szintű pozíciók esetén ügyfeleink a minél tapasztaltabb szakembereket keresik, lehetőleg azonos területen szerzett domain tudással, az adott szektorban, vállalati struktúrában szerzett hasonló projekttapasztalatokkal. Vezetői szinten is egyre elengedhetetlenebb a technikai háttértudás!

IT vezető

IT vezető pozícióknál a pontos feladatok döntik el, milyen szakembert keres a vállalat, lehet szó közép, akár felsővezető pozícióról is. Ennél a munkakörnél minél több people management gyakorlattal kell rendelkezned, ugyanis elsődleges feladatod többnyire a saját csapatod vezetése. Minél szélesebb körben szükséges korábbi mély technológiai munkatapasztalat, ugyanis példát és utat kell mutass csapatodnak, naprakész kell lenned az új trendek és technológiák terén legalább elméleti síkon. Feladatod a belső folyamatok kialakítása, stratégiai tervezés, illetve cégtől és pozíciótól függően üzemeltetési, tesztelési, fejlesztési munka koordinációja.

Projektvezető

Ha projektvezető pozícióban szeretnél elhelyezkedni, jó ha rendelkezel erős business oldali látókörrel, fontos a felelősségvállalás, kiemelkedő kapcsolattartási-, kommunikációs- és people management skillek, és jó szervező készség. Hatalmas előny, ha van projektektől függően fejlesztői, infra, migrációs, vagy bevezetési tapasztalatod. Fontos, hogy ismerd a különböző módszertanokat (Scrum, Kanban, RUP). Ha van projektvezetői képesítésed, például PMP Certificate, még több lehetőség közül válogathatsz!

További infó: projektmenedzser munkakör részletesen, fizetési sávok

Scrum master

Az elmúlt évek „slágerkifejezése” volt az agilis transzformáció, sok cég tért át az agilis működésre, így egyre több releváns álláshirdetéssel találkozhatsz! Korábban sokszor előfordult, hogy a Scrum Master feladatokat részfeladatként a Product Owner-nek vagy a vezető fejlesztőnek adták, de ahogy a cégek agilis érettsége fejlődik, úgy jönnek rá, hogy a pozíciódra mekkora szükség van. A trend az, hogy egyre több cég keres Scrum Mastert, és egyre jellemzőbb, hogy már nem 2-3 csapatot kell összefognod, hanem dedikáltan egy fejlesztői teammel dolgozol, egy csapat útját kell egyengetned. A Scrum Master/ Agile Coach tanúsítvány megléte és némi fejlesztői háttér/ismeret nagy versenyelőnyt adhat Neked.

További infó: scrum master munkakör részletesen, fizetési sávok

Fejlesztési vezető

Fejlesztési vezetőként sok esetben fejlesztői vonalon szerzett tapasztalattal, programozói tudással kerülhetsz. Fontos, hogy jól tudj bánni az emberekkel, rendelkezz némi people management gyakorlattal, ugyanis a pozícióban vagy saját csapat, vagy projektcsapat vezetését végzed. Fontos a technikai háttár, az új stackek ismerete, az iránymutatás, az Out of the Box gondolkodás. Ismerned kell a különböző módszertanokat, esetleg modellező eszközöket.

Tesztelési vezető

Szakembereket kell koordinálnod projektekben, teszttervezés, erőforrás tervezés és menedzsment a feladatod, így sűrűn kell használnod vezetői, szervezői és tervezői skilleket. Előnyt jelenthet pályázatodkor, ha rendelkezel SCRUM, RUP módszertanok ismeretével, UML alapú modellezési tapasztalattal, illetve ismered a tesztautomatizáló eszközöket, követed a trendeket.

Üzemeltetési vezető

A pozíció megpályázásánál fontos szempont, hogy  rendelkezz jelentős üzemeltetői oldalon szerzett tapasztalattal Windows vagy Linux környezetben.

Üzemeltetési vagy fejlesztési vezetői gyakorlattal, de akár projektvezetői múlttal is pályázhatsz az álláslehetőségre, fontos, hogy minél szélesebb körű projekttapasztalattal és ismeretekkel bírj IT infrastruktúra területén (szerverek, hálózatok, IT biztonság, virtualizáció, Cloud megoldások). A cég felépítésétől függően szinte biztos, hogy embereket is kell vezetned, így a technikai tudás mellett elvárás a korábbi people management gyakorlat, vezetői tapasztalat.

IT security menedzser

Fontos, hogy IT Security Managerként jelentős IT biztonsági projekttapasztalattal rendelkezz, jól átlásd a folyamatokat, mély és átforgó ismereteket kell hozz a Security minél több területéről (elvárások függvényében). Előnyt jelent, ha rendelkezel felhő-biztonsággal kapcsolatos munkatapasztalatokkal, részt vettél már információ biztonsági auditon, illetve dolgoztál ITIL szerinti működésben.

Számos securityhez kapcsolódó centificate létezik, melyek hasznosak lehetnek ezen a területen, mint például a CCNA, CCNP, vagy akár CISA, CISM, CISSP minősítések megléte.


Architekt

Software architect, solution architect

Az architekt pozícóknál az utóbbi időben azt figyeltük meg, hogy gyakran összemosódnak a szerepkörök, szinte teljes átfedés van a megnevezések között, gyakran csak a pontos feladatok határozzák azt meg, hogy egy szakember például solution vagy software architekt. Sok esetben a Solution architect megnevezés jelenthet akár software architect pozíciót, vagy akár olyan szakembert, aki az IT infrastrktúra tervezésével és annak kivitelezésével foglalkozik, új rendszerek bevezetésében, vagy migrációban vesz rész.

Architectként a projekt elejétől kezdve aktív résztvevője vagy a projektnek. Feladatod a szoftverrendszer tervezése, alrendszerek megalkotása, ezek egymás közötti és külső rendszerekkel való kommunikációjának tervezése és felépítése.  Fontos, hogy átlásd a teljes rendszert, azok kapcsolódását más rendszerekhez, illetve üzleti oldali kapcsolódást.

Jól kell értened a funkcionális és minőségi követelményeket, elemzéseket, becsléseket kell készítened, víziót kell alkotnod, egyes esetekben prototípus építése is a feladatod. Technológiai oldalon erős tudással kell rendelkezned, jól kell ismerned a fejlesztők által használt eszközöket, szabványokat, platformokat. Architektként a minél több gyakorlati tapasztalat mellett, folyamatosan kell fejlesztened magad, figyelned kell az új trendeket, újításokat.

Nagyon erős kommunikációs skillek szükségesek, a fejlesztés során a csapatot végig támogatnod kell, folyamatosan döntéseket kell hoznod, jól kell tudnod érvelni, korábbi tapasztalataidat megosztani. A fejlesztői tudás sok esetben nem elvárt, bár előny, egy felmerülő problémát meg kell tudnod oldani, kell tudnod kódot olvasni, hibát javítani és optimalizálni.

Egyes esetekben fontos lehet, hogy rendelkezz UML modellező ismeretével, hogy tudd ábrázolni a rendszer felépítését és működését.

Infrastrukltúra architekt

Feladatod az IT infrastruktúra tervezése, fejlesztése, optimalizálása, ezek folyamatainak kidolgozása és bevezetése, vagy a rendszerek átalakítása. Fontos az erős technikai háttér üzemeltetés, szerverek, storage, virtualizációs környezetek, cloud technológiák, illetve adott esetben a teljes IT biztonságra vonatkozóan.

Tapasztalatod annál értékesebb, minél szélesebb körben van gyakorlatod különbözően felépülő IT architektúrák kialakításában, kisebb cégektől egészen a multinacionális környezetig. Minél több tapasztalatodnak kell lennie akár migrációs, implementációs, rendszer átállással kapcsolatos projektekben.

IT munkakörök - architekt - Bluebird

Elemző, tanácsadó

A tanácsadói, elemzői pozíciók már évek óta stabilan keresettek az informatikai szektorban. Releváns tanúsítványok megszerzésével, tárgyalóképes angol nyelvtudással és az új technológiák nyomon követésével továbbra is piacképes tudsz maradni ezekben a pozíciókban.

IT tanácsadó

IT tanácsadó pozíció többféle lehet, sőt az utóbbi időben a megnevezések egyre gyakrabban összemosódnak, legyen az tanácsadó, üzleti elemtő, rendszerszervező, vagy bevezetéssel foglalkozó projektvezető, akár egy olyan szakember, aki egy adott terület specialistája. Tanácsadóként fontos, hogy pozíció feladatok függvényében legyen tapasztalatod minél szélesebb körben igényfelmérésben, folyamatok felmérésében, elemzésében, specifikáció készítésben, ismerj IT technológiákat, tervezőeszközöket, ismerj üzleti, vállalati architektúra tervezési módszertanokat, keretrendszereket, IT technológiákat.

Business analyst / rendszerszervező

A tudásod iránti kereslet stabil, a cégeknek folyamatosan szüksége van olyan szakemberekre, akik megértik az üzleti és a technológiai oldalt is és hatékonyan tudnak közvetíteni a két fél között. A kiváló kommunikációs készség elengedhetetlen, illetve egyre kevesebb az olyan pozíció, amelyet tárgyalóképes angol nyelvtudás nélkül be tudsz tölteni. A technológiai ismeretek is nagyobb hangsúllyal szerepelnek az elvárások között, így egy erősebb SQL tudás, némi programozói affinitás, háttér (akár kódolvasás), Cloud ismeret kiemelhet a többi jelölt közül.

További infó: business analyst munkakör részletese, fizetési sávok

Product owner

Mivel az agilis fejlesztés egyik fontos szerepköréről van szó, így az agilis környezetben szerzett tapasztalat lényegében elengedhetetlen a pozíció betöltésénél. PSPO vagy CSPO tanúsítvány megléte jellemzően nem elvárás, de hatalmas plusz pont lehet egy kiválasztási folyamat során, illetve a fizetést is megemelheti. Az angol nyelvtudás hiánya akár el is lehetetlenítheti, hogy ilyen pozícióban elhelyezkedj. Itt kiemelten nagy hangsúly van a domain ismereten, mivel a munkád során a terméken van a fókusz. Plusz pontot jelent, ha van programozói háttered, ismereted.

IT biztonsági tanácsadó

Szaktudásodra eddig is nagy szükség volt az IT-n belül, de az elmúlt 1-2 évben még nagyobb a kereslet az IT biztonsággal foglalkozó szakemberek iránt. Az átfogó IT security, IT infrastruktúra és felhős tudás mellett nagy plusz, ha rendelkezel releváns tanúsítványokkal, pl. CISA, CISM, CISSP, illetve GDPR és ISO 27001 ismeretekkel. Tanácsadóként a technológiai ismeretek mellett a soft skilljeidre is szükség lesz: erős dokumentációs, kommunikációs készségeidre, projekt management skilljeidre, stratégiai gondolkodásmódodra.

Adatbázis szakértő

Adatbázis szakértőként a szervezet teljes adatarchitektúrájának megtervezését, elkészítését, telepítését és folyamatos üzemeltetését végzed. Jellemző, hogy egy adott cégnél vagy Oracle vagy MS adatbázisok vannak, így a szakemberek is többnyire a két terület egyikére specializálódnak. Fontos, hogy minél több gyakorlattal bírj adatbázis tervezési, üzemeltetési, hangolási és optimalizálási feladatok terén, SQL lekérdezésekben légy profi, és nagy előny, ha több éves fejlesztői háttérrel bírsz.

SAP tanácsadó

Az SAP egy piacvezető megoldás vállalatirányítási rendszerek terén, tudásodra már évek óta nagy szükség van, és ebben nem is látunk változást. Egy átfogó, komplex rendszerről van szó, így egy széleskörű (modul specifikus) tudásra és emellett erős dokumentációs és kommunikációs készségekre, tárgyalóképes angol nyelvtudásra mindenképp szükség van egy SAP tanácsadói pozíció betöltéséhez. Vannak olyan SAP modulok, amelyeknek a szakértői keresettebbek a piacon, gyorsan el tudsz helyezkedni, ha ezek valamelyikével foglalkozol: SD, MM, FICO, PP, WM.


Szoftverfejlesztő, szoftvermérnök

 fejlesztő feladata informatikai rendszerek tervezése, implementálása, tesztelése és bevezetése. Valójában azonban a tényleges feladatok cégenként eltérőek lehetnek.

A fejlesztői pozíciók a legkeresettebbek a piacon, és ezen belül is több olyan terület van, amivel igen magas béreket kereshetsz! Frontend és backend fejlesztőkre egyaránt nagy az igény, de ha mindkét oldalon jelentős tapasztalattal bírsz, akkor full stack fejlesztői pozícióval jársz a legjobban, akár szakmailag, akár ha az anyagi oldalát vesszük figyelembe. Egyre több cég ezt az irányt preferálja jelenleg a piacon, így itt elvárt, hogy az adott nyelv(ek) teljes technológiai stack-jét ismerd és értsd.

Az alábbi pozíciókra továbbra is kifejezetten nagy a kereslet: Java, JavaScript (Angular, React), Python, Mobil fejlesztő, .NET, C/C++ és Data területen megjelenő munkakörök.

További infó: szoftverfejlesztő munkakör részletesen, fizetési sávok

IT munkakörök - szoftverfejlesztő - Bluebird

Java fejlesztő

A 2000-es évek óta az egyik legelterjedtebb back-end programozási nyelv, a mai napig nagy népszerűségnek örvend, mind a fejlesztők, mind a vállalatok körében. Ezt mutatja az is, hogy idén is a legtöbb keresésünk a Java programozási nyelvhez kapcsolódik. Felmérésünk alapján a senior bruttó bérek 2021-ről 2022-re nagyságrendileg 30%-kal emelkedtek ezen a területen. Ha ismered a Springet, Springboot-ot még kapósabb leszel, tapasztalatunk azt mutatja, hogy ezek a keretrendszerek most a legnépszerűbbek.

JavaScript fejlesztő

Számos álláslehetőség közül válogathatsz, amennyiben Angular és/vagy React tapasztalattal rendelkezel, hiszen Front-end fejlesztők esetében jelenleg ez a két legelterjedtebb keretrendszer, amelyet a cégek elvárnak. Magyarországon a Vue.js sem a vállalatok, sem a fejlesztők körében nem annyira elterjed még, így bár kevesebb pozíció közül válogathatsz, így is nagy igény lesz rád, mert kevés az ezen a területen jártas fejlesztő.

Olykor a vállalatok rugalmasak tudnak lenni a technológiák tekintetében, ezért vannak olyan lehetőségek, hogy az általad ismert keretrendszeren túl lehetőséget biztosítanak arra, hogy a náluk használtat elsajátítsd, amennyiben nyitott vagy arra, hogy ezt követően használd a munkád során.

(Memó: JavaScript kategória alá soroljuk a TypeScript nyelveket is, holott pont fordítva kellene beszélni a halmazokról. Azért így járunk el, mert az IT köznyelvben is ez a bevett kifejezések élnek.)

Python fejlesztő

A Magyarországon is egyre népszerűbbé váló technológia számos területen hódít mint pl.: Machine Learning, Artificial Intelligence, Deep Learning. Ezt a növekvő tendenciát mutatja az is, hogy idén az egyik leggyakoribb keresésünk a Python programozási nyelvhez kapcsolódott. Sok esetben olyan fejlesztőket keresünk, akik rendelkeznek Kubernetes, CI/CD és SQL-ben szerzett tapasztalattal, valamint keretrendszerek tekintetében a Django és a Flask a legkeresettebb. Továbbá itt is egyre gyakoribb a Cloud vonal is, így ha jártas vagy valamelyik Cloud technológiában az nagyban emelheti béredet.

Tudj meg többet a Python programozási nyelvről blogposztunkból!

Mobil fejlesztő

Mobil fejlesztőként a mobiltelefonokon futó app-okat, és játékokat fejleszted. Az IOS és Android terület egyaránt nagyon keresett Magyarországon. Tudásodon túl a béredet is növelheted, amennyiben mind a kettő fejlesztésében jártas vagy! Rohamosan nő a mobilokon futó alkalmazások fejlesztése, így egyre gyorsabb ütemben növekszik a szakemberek iránti kereslet akár Android akár IOS platformon történő fejlesztésről legyen szó. Nagy előnnyel indulsz, ha rendelkezel React Native, Flutter, jQuery vagy akár Xamarin keretrendszer ismeretekkel, Kotlin- ban vagy Java- ban szerzett gyakorlattal. IOS fejlesztők esetében fontos, hogy minél több tapasztalatod legyen Swift vagy Objective C programozásban, akár alkalmazások tervezésében.

További infó: mobil fejlesztő munkakör részletesen, fizetési sávok

Full stack fejlesztő

Full stack fejlesztők az utóbbi években rendkívül keresettek a piacon! Ők kliens és szerver oldalon, azaz frontend és backend oldalon is rendelkeznek fejlesztési gyakorlattal. Az, hogy hány százalékban oszlik meg egy adott pozíciónál a front és a backend feladat, cége válogatja.

Tapasztalatunk alapján full stack fejlesztésnél frontend oldalon leggyakrabban a React és Angular stacket használó, backend oldalon pedig továbbra is a Java, C#, a Python nyelveket használó fejlesztőkért kifejezetten nagy a kereslet, illetve NodeJS fejlesztőkre is egyre nagyobb az igény.

További infó: full stack fejlesztő munkakör részletesen, fizetési sávok

.NET fejlesztő

.NET fejlesztőként a .NET Core a legkeresettebb jelenleg a piacon, főleg mellette ha van némi Angular tudásod. Több ügyfelünknél ASP.NET-et használnak, valamint korábban nagyon népszerű ASP.NET MVC azért napjainkban is keresett maradt.

C/C++ fejlesztő

C/ C++ fejlesztőkre is még mindig nagy az igény, beágyazott területen is. Ezeken a főbb területeken tudsz elhelyezkedni, amennyiben C/C++ tapasztalattal rendelkezel: autóipar, szimulátorok/szimulációk fejlesztése, robotika. A pozíciók betöltéséhez C/C++ vagy Assembly tapasztalatra van szükséged. C++ területen a modern C++ és Qt ismerete egyre vonzóbb a vállalatok számára, így értékedet ezek elsajátításával is növelheted.

PL/SQL fejlesztő

PL/ SQL fejlesztőként adatbázisok fejlesztése, programozása a feladatod. Előny ha foglalkoztál már adatbázis tervezéssel, modellezéssel, tranzakciós rendszerismerettel rendelkezel. Hatalmas előnynek számít, ha nem csak adatbázisok, hanem adattárházakkal is van gyakorlatod, ha ismersz ETL (pl. OWB) vagy riporting (ORB), illetve tervezéshez használható eszközöket, például PowerDesigner.

Data engineer, data scientist

Data Engineer/Scientist területen a legtöbb pozíció betöltéséhez rendelkezned kell: SAS, R, Python, SQL ismerettel. Pályázatod általában előnnyel indul amennyiben például Power BI, Hadoop ismereted van. Mint ahogy a többi esetben is, itt is egyre növekvő az igény a Cloud tapasztalatra, így ezen technológia elsajátításával a bérigényed is tovább növelheted. Továbbá egyre több cég keres olyan fejlesztőket, aki Big Data területen jártasak.

PHP fejlesztő

A PHP programozási nyelv népszerűsége az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, azonban így is bőven találsz ehhez a területhez kapcsolódó pozíciót. Amennyiben PHP fejlesztőként dolgozol, akkor a Laravel és a Symfony keretrendszereket érdemes ismerned, mert jelenleg ezek a legkeresettebbek.

Adattárház, BI fejlesztő

Adattárház fejlesztőként hatalmas adattárházak tervezése és fejlesztése a fő feladatod, logikai adatmodell kialakítása, ETL és ELT folyamatok megtervezése, transzformációk elvégzése adatkocka fejlesztése, riportfejlesztés a feladatod. Sok pozíciónál elválik a riporting és ETL fejlesztői feladatkör, mindkét területre külön specializálódott szakemberek dolgoznak. Microsoft riporting vonalon elvárt az SSRS, ETL oldalon SSIS gyakorlat, Oracle adattárházaknál az OWB ETL eszköz amit gyakran elvárnak ügyfeleink, riporting oldalon pedig az Oracle Report Builder.

Egyéb fejlesztő

Ebben a kategóriában találod azon pozícióinkat, melyek ritkán elérhetőek álláslehetőségeink között, mint például a Go, vagy a DLang, illetve előfordul még Ruby, R, Erlang, Matlab, Groovy, ezeken kívül pedig UX/ UI fejlesztő , esetleg ABAP fejlesztői álláslehetőségek azok, amiket itt találsz!


DevOps

DevOps engineer

Folyamatosan egyre több DevOps engineer álláslehetőséggel találkozhatunk, s mivel munkátok nagy hatással bír a munkahelyeken, hatalmas a kereslet rátok. Nem csoda, hiszen A DevOps nem szükségszerűen egyetlen IT szakembert jelent, hanem a fejlesztő-, és üzemeltetési csapat által használt fejlesztési kultúrát, folyamatokat. A pozíciónál szinte elvárás, hogy rendelkezz CI/ CD gyakorlattal, mely a folyamatos integrációt és gyors élesbe állást teszi lehetővé. Jenkins, Teamcity, Bamboo release toolok ismerete, Kubernetes, Openshift konténer orchesztációs toolok, emellett monitoring, coding, testing toolok ismeretei nagy erővel bírnak, így jó tanácsként: ne felejtsd el kiemelni őket pályázatodban (AWS, Openstack, Docker, Jira, Git). Ha Cloud környezetben szereztél már gyakorlatot szinte biztosra veheted, hogy egy átlag DevOps engineer fizetésnél akár 20%-kal is többet megkaphatsz!

További infó: DevOps munkakör részletesen, fizetési sávok

IT munkakörök - tesztelő - Bluebird

Nem új keletű tény, hogy rohamosan nő a kereslet a tesztelők, automatizálással foglalkozó szakemberek iránt. Megdöbbentően kevés a nyitott szakember, így sok cég vállalja azt, hogy manuális teszteléssel foglalkozó szakembereket vesz fel és tanít be automatizálásra. Sok esetben akár más pozícióból "gyorstalpalót" végzett, átképzett jelöltekkel töltik be a pozíciókat. Tesztelésnél előnyt jelent, ha rendelkezel ISTQB vizsgával, programnyelvek ismeretével, SQL tudással, Selenium, Junit, NUnit, Cucumber eszközök valamelyikével szerzett tapasztalattal. Előny még, ha a használtál JIRA-t hibakezelésre, tesztesetek kezelésére.

Automatizált tesztelő

A digitalizáció elterjedésével rohamosan nő a kereslet az automatizáláshoz értő szakemberek iránt! Egyre több cég keres olyan automatizált tesztelőt, aki Python tapasztalattal, és/ vagy Java nyelv ismeretével rendelkezik. Emellett előnyt jelent, ha rendelkezel ISTQB minősítéssel, illetve ha minél több teszteszközt használtál már munkád során- Selenium, JUnit, NUnit, Cucumber.

Manuális tesztelő

Manuális tesztelőre is egyre nagyobb a kereslet, sok esetben a cégek vállalják, hogy akár "gyorstalpalót" végzett, átképzett jelöltekkel töltik be a pozíciókat. Előny természetesen, ha manuális tesztelésben szereztél már tapasztalatot, ismered az SQL- t, esetleg scriptnyelveket, programnyelveket. Előnnyel indulsz a pályázók között ha IQTB minősítéssel rendelkezel!

További infó: manuális tesztelő munkakör részletesen, fizetési sávok


Üzemeltető

Rendszer adminisztrátor

Hatalmas szereped van és marad is az IT szektorban, ugyanis egy rendszert/alkalmazást problémamentesen üzemeltetni, működtetni kell. Windows és/vagy Linux operációs rendszerek telepítési és konfigurálási tapasztalata mellett, fontos a hálózati tudás, routerek, switchek menedzselésében szerzett gyakorlat, a hasonló vállalti infrastruktúrában szerzett tapasztalat. Nagyon jó, ha ismersz virtualizációs technológiákat (VMware, Veeam, Hyper-V), illetve adatbázis és/vagy webszervereket.  Amennyiben dolgoztál már Cloud környezetben hatalmas előnnyel indulsz a pályázók között!

Rendszermérnök

Rendszermérnökként egy vállalat komplex infrastruktúra üzemeltetéséért felelsz. Szenior szinten az üzemeltetés mellett, a tervezésben, az architektúra kialakításában is szerezhetsz már gyakorlatot. Windows és/vagy Linux operációs rendszerek mérnöki szintű ismerete mellett, nagyon fontos a teljes rendszer átlátása, működtetése, elvárás hogy minél szélesebb körben szerezz gyakorlatot a hálózati, biztonsági, virtualizációs területeken egyaránt!

Hatalmas előnnyel indulsz ha rendelkezel Office 365 felhő alapú szolgáltatás ismerettel, vagy bármely más Cloud alapú technológiával.

Adatbázis adminisztrátor

Adatbázis adminisztrátorként túlnyomórészt Oracle és/vagy MSSQL adatbázisok üzemeltetésért felelsz. Adatbázisok konfigurálása, adatbázis környezetek paraméterezése, hangolás, mentési és helyreállítási folyamatok kidolgozása, lekérdezések optimalizálása tárolt eljárások készítése a fő feladataid.

Microsoft adatbázis üzemeltetésénél előny az SQL, T-SQL nyelvek és SSMS ismeret, Oracle esetében Oracle RAC üzemeltetési gyakorlat, alapos Oracle RMAN Backup tudás. Adattárházakkal kapcsolatos akár ETL, akár riporting eszközökkel szerzett tapasztalattal, előnnyel pályázol a nyitott lehetőségre!

Alkalmazás üzemeltető

Alkalmazás üzemeltetőként a különböző IT rendszerek felügyelete, monitorozása, üzemeltetői szintű hibaelhárítása a feladatod. Operációs rendszerek mély ismerete mellett fontos, hogy rendelkezz adatbázis tudással, RDBMS adatbázis kezelői gyakorlattal, értsd az SQL utasításokat, és ismerj script nyelveket (Bash, Phython, Perl). Hatalmas előnnyel bírsz, ha rendelkezel Docker, Kubernetes gyakorlattal, ELK stack használattal, vagy alkalmazás szerverek ismeretével.

IT security adminisztrátor

IT biztonsági mérnökként feladatod, hogy az adott vállalat biztonsági rendszereit működőképesen tartsd, fejleszd, illetve új biztonsági funkciókat vezess be, teszteld, elvégezd a frissítéseket, a hibaelhárítást, a biztonsági incidensek kezelését a teljes infrastruktúrát illetően. Nagy gyakorlattal kell bírj a különböző rendszerek, alkalmazások sebezhetőségének vizsgálatában, tapasztalatod legyen kockázat felmérési folyamatokban, illetve fontos ismernek biztonsági irányelveket, szabványokat (ITIL, COBIT, ISO). Mély hálózati (tűzfalak, DNS, HTTPS, SSL/TLS) és relációs adatbázis kezelők ismerete szükséges.

Amennyiben Docker, Kubernetes, illetve felhőplatformokat tekintve Amazon Web Services, vagy MS Azure gyakorlattal rendelkezel, hatalmas előnnyel indulsz a pályázók között.


A fentiek szerinti munkaköröket annak érdekében alakítottuk ki ilyen felosztásban, hogy könnyen megtaláld azokat az IT lehetőségeket, melyek számodra fontosak lehetnek.

Néhány munkakört nem bontottunk alá (pl. architekt), mivel ezekre az feladatokra általában kevesebb a keresés. Nem lenne érdemes alábontani 2-3 munkakörre csak azért, mert pl. architekt munkakörön belül is 3-4 féle munkakör található.

Vannak viszont olyan munkakörök, melyeket alábontunk akkor is, ha nem lenne szükséges, viszont fontos, mert számosságuk megnőtt vagy megnőhet. Ilyen munkakör lehet hamarosan a Mobil fejlesztő. Ha annyira sok iOS és Android fejlesztői keresés lesz, akkor ezt az alábontást meg is fogjuk csinálni.

De addig is: nézd meg IT állásainkat!

Ha pedig látni szeretnék legújabb cikkeinket és híreinket, akkor kövess minket a Facebook és LinkedIn platformokon is!

Success message!
Warning message!
Error message!