IT munkaerő-közvetítés

Profi IT recruitment cég vagy belső toborzás? Érvek, ellenérvek

Réfi Balázs

2021. február 14.

Profi IT munkaerő-közvetítő céget bízzak meg, vagy próbáljam meg házon belül megoldani az IT szakemberek keresését? Melyik működik jobban?

More...

Mi a munkaerő-közvetítés?

A munkaerő-közvetítés nem más, mint egy olyan tevékenység, amelynek keretében a munkaerő-közvetítő cég a vállalatok belső nyitott álláslehetőségeire potenciális jelölteket állít annak érdekében, hogy a vállalkozás megtalálja a számára megfelelő új munkavállalót, továbbá a munkavállaló megtalálja a számára megfelelő álláslehetőséget.

Mi az IT munkaerő-közvetítés?

Az információ-technológia területén (IT) a munkaerő-közvetítés hasonlóan működik, mint egyéb szakmák esetében. Azonban azzal mindenképpen számolni kell, hogy az IT egy nagyon speciális terület, aminek a megértése korántsem triviális.

A legtöbb szakma könnyebben-nehezebben megérthető feladatokból áll. Így van ez az IT területén belül is. Azonban az IT szakmában rendkívül sokféle munkakör, technológia, programozási nyelv, tool létezik, melyeket külön-külön megérteni rengeteg időbe kerül.

Ebből adódóan speciálisnak tartom az IT munkaerő-közvetítést. De gondolhatom ezt azért is, mert Bluebirdként régóta foglalkozunk IT recruitmenttel, ezért eléggé a mélyére látunk. Harmadrészt nyilván elfogult is vagyok (egy kicsit).

Szinte minden vállalatnál jelen van az IT terület. És szinten mindenhol felmerül a kérdés, amikor új IT szakember felvétele kerül napirendre: "Dolgozzunk IT fejvadásszal vagy találjuk meg saját magunk az új kollégát?"

Nézzük meg az előnyöket és hátrányokat!

IT munkaerő-közvetítés vs. házon belüli toborzás

IT munkaerő-közvetítés jellemzői

  • Gyorsabb felvétel
  • Szakmailag jó jelöltek 
  • Speciális szaktudás
  • Munkaerő-piaci információk
  • Alacsony költségkockázat

Házon belüli toborzás jellemzői

  • Alacsonyabb toborzási költség
  • Vállalati kultúrába illeszkedő jelöltek
  • Employer branding 
  • Ajánlási rendszer

IT munkaerő-közvetítés előnyei

Gyorsabb felvétel

IT munkaerő-közvetítő cég alkalmazás jelentősen lerövidíti a nyitott pozíciók betöltéséhez szükséges időt. Az IT recruitment cégek folyamatosan keresnek párhuzamosan sok jelöltet.

(*Jelen pillanatban a Bluebirdnél a nyitott IT pozíciók száma közel 200 - 2021.05.17)

Ebből adódóan az IT fejvadász rendelkezhet meglévő jelölttel az adott pozícióra, illetve nála kiforrottak azok a folyamatok, amiken keresztül hamar elérhetőek az új aktív és passzív jelöltek is.

Szakmailag jó jelöltek

IT szakmán belül ez a kérdéskör rendkívül fontos. Az új szakember felvételét általában az IT vezetők kezdeményezik. Az IT vezető pontosan tudja, hogy milyen munkakörben milyen technológiai tudással rendelkező szakemberre van szüksége. Fontos, hogy csak olyan szakemberrel kelljen foglalkoznia (akár CV olvasás tekintetében is!), aki ténylegesen ahhoz ért, amire szüksége van.

Egy jó IT fejvadász cég szakmailag kell, hogy nagyon alaposan megszűrje, ki az az IT szakember, akit továbbít megrendelője felé. A jó szűrés eredményeként az IT vezetőnek jó esetben már csak olyan szakemberekkel lesz dolga, akik valóban esélyesek lehetnek a pozíció betöltésére.

Speciális szaktudás

Tény, hogy az IT munkaerő-közvetítéssel foglalkozó vállalatoknál általában tapasztalt IT recruiterek dolgoznak, akik értenek az IT területhez.

Az IT recruiterek folyamatos IT képzést kapnak, ami miatt tudásuk naprakész. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a folyamatos interjúzás az IT szakemberekkel arra készteti a munkaerő-közvetítő cégek munkatársait, hogy tudásuk a lehető legmagasabb szintű legyen. Ebből adódóan komoly és specializált szaktudás jelenik meg náluk.

Munkaerő-piaci információk

Ha pontos munkaerő-piaci információkra vágysz, dolgozz IT fejvadásszal, mivel az IT munkaerő-közvetítéssel foglalkozó cégek sok megbízóval rendelkeznek és ebből adódóan pontosan tudják, hogy 1-1 IT állás milyen bérsávban milyen tudásszintű jelölttel tölthető be. Ez a tudás sokszor aranyat ér, főleg azért, mert az IT szakemberekért folytatott versenyben nem mindegy, hogy milyen tapasztalatú szakembert mennyire gyorsan lehet megszerezni.

Alacsony költségkockázat

Mivel a munkaerő-közvetítő cégek többnyire sikerdíjas-, vagy osztott díjas konstrukcióban dolgoznak, az IT pozíciók sikertelen betöltésének nincs, vagy alacsony költsége van. Ezzel szemben a belső toborzás esetében fix jellegű költséggel számolhatunk, akár sikerül betölteni a pozíciókat, akár nem.

Bluebird IT munkaerő-közvetítés

Házon belüli toborzás előnyei

Alacsonyabb toborzási költség

Az IT munkaerő-közvetítési sikerdíjak 15-24% között mozognak, melynek alapja a felvett IT szakember éves bruttó fizetése.

Amennyiben egy vállalat sok IT szakembert akar felvenni, ez a költség jelentős lehet. Ezzel szemben a belső közvetlen toborzási költség alacsonyabb szinten tartható, amennyiben biztosítható, hogy a belső toborzás szakmailag releváns jelöltekkel látja el az IT területet, illetve annak kiválasztási folyamatában részt vevő vezetőjét.

Vállalati kultúrába illeszkedő jelöltek

Belső toborzás esetén könnyebben megállapítható, hogy a jelölt mennyire illik a vállalati kultúrába. Ez az ellenőrzés munkaerő-közvetítő cég segítsége esetén hasonlóan meg kell, hogy történjen, de többnyire csak azt követően, hogy a jelölt szakmailag megfelelőnek bizonyult a megrendelő részéről.

Employer branding

Magas munkáltatói márka esetén az employer branding ereje komoly lehet, ennek hatására sok IT szakember dolgozna az adott cégnél. Ennek hiányában ez az előny nem használható fel a toborzás során.

Ajánlási rendszer

A vállalaton belüli ajánlási rendszer nagyon hatékony, hiszen az ajánlás többnyire olyan álláskeresőre érkezik, aki szakmailag megfelelő az adott nyitott pozícióra. Ráadásul az ajánlási rendszerekben fizetett bónusz vagy díj meglehetősen alacsony. Az ajánlás ténye pedig egy passzív jelölt esetén is megnyithatja a lehetőséget a munkahelyváltásra.

Összegzés

IT fejvadászt érdemes szerződtetni a munkaerő-közvetítés feladatok ellátására, amennyiben a legfőbb szempontok között a gyorsaság, szakértelem és alacsony költségkockázat áll. Ezzel a megoldással munkaerő-piaci információkhoz is lehet jutni.

Házon belül érdemes tartani a jelöltek felkutatását, ha a vállalat jó employer brandinggel rendelkezik, hatékonyan működtethető egy belső ajánlási rendszer, illetve ha a cél a toborzási költségek alacsony szinten tartása.

IT munkaerő-közvetítés - Bluebird
CV feltöltés - Bluebird
IT állások és IT projektek a Bluebirdnél

Írj nekünk!