IT fejvadász cég kiválasztásának szempontjai

Réfi Balázs
2023. április 13.

IT fejvadász cég kiválasztásának szempontjait mutatja be blogposztunk. Olvasd át és ha kérdésed van, jelezd felénk!

More...

Ebben a blogposztban arra vállalkozom, hogy végigveszem azokat a szempontokat, melyek a legfontosabbak IT fejvadász cég kiválasztásakor. Ezzel egyrészt segítségedre lehetek, ha fejvadász céget keresel, másrészt a magunk - Bluebird - számára is tükröt tarthatok. Tükröt, ami megmutatja, hogy valóban jól végezzük-e a dolgunkat, valóban elmondhatjuk-e magunkról azt, hogy a lenti szempontoknak megfelelünk. Kis önreflexió sosem árt.

Nézzük, mik a legfontosabb szempontok fejvadász cég kiválasztásakor!


1. IT tudás

Az informatikai pozíciók nem egyszerűek. Érteni kell, hogy a keresett IT szakembernek mi a munkaköre, milyen programozási nyelveket, technológiákat kell ismernie, milyen szakmai előélettel kell rendelkeznie. Néhány példa arról, hogy mik is lehetnek a nehézségek:

 • Sosem felejtem el, amikor egy szakmabeli cégnék jártam és megkaptam a kérdést: ez a jelölt jó lehet erre a pozícióra? - és mutatott nekem egy recruiter egy CV-t és egy pozícióleírást. Valójában már az elején megvolt a válasz: nem jó rá. A pozícióra Java fejlesztő kell, a jelölt pedig Javascripthez ért. (Háttérinfó: A Java és Javascript csak nevében hasonló. A Java egy programozási nyelv, a Javascript egy scriptnyelv.)
 • Másik példa a "nem találok Django fejlesztőt, elfogytak, akiket meg tudok szólítani". Ugye körbenéztél a Python fejlesztők között is? "Miért?" Na, ez is probléma. (Háttérinfó: a Django a Python nyelv egyik keretrendszere.)
IT fejvadász cég - IT tudás - Bluebird blog

Nem mennék tovább a példákkal. Célom nem az, hogy kifigurázzak bárkit. Azt gondolom, hogy teljesen normális dolog valamit nem tudni. De ügyfélként az én elvárásom az lenne, hogy olyan fejvadász céggel akarok dolgozni, aki érti az IT területet, rendelkezik egy magas szintű rálátással, értéssel az informatikai pozíciók vonatkozásában. Minél mélyebben érti, annál jobb. Minél több IT pozícióval dolgozik a fejvadász cég, annál jobb. Minél inkább IT, annál jobb.

Hogyan lehet IT tudást szerezni recruiterként? Nos, ez egy másik téma és egy másik posztban nagyon szívesen kitérek majd erre is.

Az IT tudás mellé odatenném az IT bérsávok ismeretét is. Rendkívül fontos, hogy ügyfélként kérd ki a fejvadász cég véleményét az általad meghatározott IT pozícióhoz kapcsolódó bérsávok tekintetében. Nagyon sok olyan recruitment folyamatot láttam már, ahol nem volt összhangban az ajánlott bérsáv és az elvárt tudás, tapasztalat. Ebben az esetben szinte boritékolható a kudarc, hiszen a kiválasztás eleve nagyon alacsony sikerráta elvárással indul, de ami még rosszabb: ha sikerül megtalálni az IT szakembert, munkába áll, a fejvadász cég megkapja a sikerdíját, de az alacsony bér miatt más IT pozíciókkal megkeresik más cégek az új IT szakemberedet és mivel alacsony a bére, könnyen rákínálnak és elviszik munkábaállás után 5-6-10 hónappal. Teljes kudarc. Kifizetted a sikerdíjat, beleöltél nagyon sok energiát az IT szakember képzésébe, majd amikor már hasznos munkát végezne, elmegy. Na, pont ezért fontos, hogy rendben legyene a bérsávok.

IT fejvadász cég - IT tudás - Bluebird blog

2. Szakmai reputáció

Ügyfélként kíváncsi lennék arra, hogy az adott fejvadász cég milyen szakmai reputációval rendelkezik. Ehhez megkérdeznék embereket HR területről és IT területről is.

HR területen több lehet a torzítás, mint IT szakembereknél, hiszen HR területen gyakran olyan recruitment szakemberek dolgoznak, akik agency oldalról jöttek. Ez önmagában nem baj, sőt! Hátrányuk viszont az, hogy valószínűleg továbbra is van egyfajta kötődésük a régi fejvadász céggel, és ez a válaszuk objektivitását nagymértékben rontja vagy ronthatja. 

Ha IT szakemberekkel beszélsz, akkor hamar kiderül, hogy melyik fejvadász céget ismerik, melyikről vannak jó véleménnyel és miért. Ha azt veszed észre, hogy egyes cégeket az IT szakemberek többsége ismer, az egyben azt is jelenti, hogy az adott fejvadász cég jó szakember eléréssel rendelkezik. És ha jól gondolom, ez nagyon fontos a te számodra is, hiszen jelölteket szeretnél látni a nyitott pozícióidon.

Bluebird szakmai reputáció

Szakmai reputáció ellenőrzését a HR és IT szakemberekkel történő beszélgetésen kívül szerezhetsz social media oldalakról, internetről is. Social media oldalak közül a klasszikusan toborzás centrikus oldal a LinkedIn, interneten pedig a Google kereső. Magam részéről vigyáznék arra, hogy a PPC hirdetéssel első helyre sorolt cégek valóban megfelelőek-e fejvadász cég kiválasztásakor. Másrészt legalább látszik náluk, hogy megrendelőt szeretnének, így valószínűleg meg is tesznek mindent, amit csak tudnak.


3. Erős helyi jelenlét

Furcsa lehet 2023-ban helyi jelenlétrőről beszélni, hiszen a világ a remote munkavégzés felé megy. Igen, ez így van. Azonban a mi tapasztatunk az, hogy a magyarországi cégek többsége heti 1-2 irodai nappal dolgozik és azt várja a leendő munkatársaktól, hogy ennek megfelelően dolgozzanak. Ez viszont azt jelenti, hogy helyi munkavállalókat kell felvenni. Helyi munkavállalók megszólításához viszont erős helyi jelenléttel rendelkező fejvadász cég kell. 

Magyarországon a helyi jelenlét gyakorlatilag magyarországit jelent. Nem látok különbséget egy például debreceni és budapesti cég között, ha akár debreceni, akár budapesti IT pozícióra kell keresni. Külföldi cégek esetében ez már nem így van.

Helyi jelenlét - Bluebird Blog

Magyarországon számos nemzetközi fejvadász cég is jelen van. Ezeknek a cégek nagyon sokat köszönhetünk, hiszen behozták évtizedekkel ezelőtt azokat a külföldi folyamatokat és gyakorlatokat Magyarországra, melyek elősegítették az iparág növekedését és minőségének fejlesztését. Mindemellett munkaerő-közvetítő cég kiválasztása esetén az is fontos viszont, hogy a nemzetközi cégek helyi jelenléte milyen erősségű, hiszen hiába erős egy cég nemzetközi szinten, ha a megoldást helyben kell biztosítani a felmerülő munkaerő-hiányra. Javaslom ennek a szempontnak a mérlegelését is, amennyiben fejvadász céget keresel.


4. Time-to-fill

A time-to-fill nem más, mint az IT pozíció kiadása (agency részére) és az fejvadász cég által pályáztatott jelölt részére történő ajánlatadás (ügyfél részéről) között eltelt naptári napok száma. Ez a KPI azt mutatja, hogy mennyire gyorsan képes a fejvadász cég és az ügyfél eljuttatni a kiválasztási folyamatot ajánlatadásig.

Nézzük a szakaszokat!

Time to fill - Bluebird
 1. 1
  Nyitott IT pozíció kiadása: Ez az a lépés, amikor te, mint ügyfél és a fejvadász cég egyeztetitek a IT pozíciót. (A pozícó egyeztetésének menetére és lépéseire nem térnék ki ebben a blogposztban, de ha kíváncsi vagy rá, olvasd el munkaerő-közvetítésről szóló cikkünket, amiben részletesen kitérek erre is.
 2. 2
  Keresés: A fejvadász cég nagy erőkkel elkezdi felkutatni az IT pozíció leírásodnak megfelelő jelölteket. Jó esetben - más keresésekből - vannak olyan jelöltjei is a fejvadász cégnek, akik már eleve alkalmasak lehetnek a pozícióra. A keresésnek gyorsnak és nagyon pontosan célzottnak kell lennie IT területen. A célzás pontosságához érteni kell az IT munkaköröket és technológiákat. A gyorsaság kulcsfontosságú!
 3. 3
  Névellenőrzés: A névellenőrzés célja az, hogy a fejvadász cég megbizonyosodhasson arról, hogy a jelöltet az ügyfél nem ismeri, így a kiválasztási folyamat az IT szakemberrel folytatható. A névellenőrzés részleteibe nem mennék bele. Ami viszont fontos a time-to-fill KPI szempontjából az az, hogy időbe kerül. Minél gyorsabb az ügyfél reakció, annál gyorsabb marad a folyamat.
 4. 4
  Fejvadász cég oldali interjú: Manapság az interjúk telefonon vagy online történnek. Célja az, hogy a a fejvadász cég meggyőződjön arról, hogy az IT szakember alkalmas lehet a feladatra, tájékoztatást nyújtson a jelölt számára a pozícióról és az ügyfélről. Jó esetben a jelöltet érdekli továbbra is a pozíció és a fejvadász cég véleménye szerint az IT szakember alkalmas lehet a pozíció betöltésére. Ekkor továbbmegy a folyamat.
 5. 5
  Ügyfél oldali interjú: Time-to-fill szempontjából fontos, hogy milyen gyorsan és mikorra sikerül interjú időpontot szervezni. Könnyen szaladnak a napok, ha nincs mindig fókuszban a kiválasztási folyamat gyorsasága. Fontos, hogy a fejvadász cég is és az ügyfél is szűken bánjon a napokkal. A kiválasztási folyamat minden lépése minél hamarabb megtörténik, annál nagyobb az esély a sikerre.
 6. 6
  Ajánlatadás és elfogadás: Sikeres állásinterjút követően ügyfél oldali ajánlatadás történik. Jó esetben az ajánlat egyezik a jelölt igényével és sikeres kiválasztási folyamatot zárhatunk.

Miért volt fontos, hogy ezeket az eseményeket egyesével végignézzük? Azért, mert a time-to-fill szempontjából ezek a meghatározó lépések. Ha azt szeretnéd, hogy hamar legyen olyan IT szakembered, aki munkába áll, akkor ezeket a folyamatlépéseket kell gyorsítani. Neked is ügyfélként és a fejvadász cégnek is. 

A time-to-fill értékének alacsonyan tartása alapvetően a fejvadász cég feladata. De ügyfélként rajtad is rengeteg múlik!


5. Költség, díjak, garancia

Magyarországon a fejvadász cégek többsége sikerdíj alapon működik. Ez azt jelenti, hogy csak akkor keletkezik költséged megrendelőként, ha a fejvadász cég megtalálta az IT szakembert, te munkaszerződést kötöttél vele és a szakember megkezdte az első munkanapját. Ez a sztenderd. 

Sikerdíjas konstrukció mellett létezik megbízási díjas konstrukció is, aminek a lényege az, hogy már a keresés megkezdésekor is fizetned kell ügyfélként, illetve azt követő fázisokban is, például ügyféloldali interjú esetén. Úgy tapasztalom, hogy Magyarországon ez a megbízási díjas konstrukció nem igazán működik, holott például Ausztriában nagyon elterjedt.

De térjünk vissza a sikerdíjra. A sikerdíj általában %-ban megadott díj, aminek az alapja az IT szakember bruttó éves bére. Ha szeretnéd tudni, hogy mi a Bluebirdben milyen sikerdíjjal dolgozunk, egyszerűen bízz meg minket egy IT pozícióval és megtudod.

Garanciáról dióhéjban: Magyarországon teljesen elfogadott, hogy a fejvadász cég garanciával vállalja az IT pozíciók betöltését. A garancia általában 3 vagy 6 hónapos (ez utóbbi főként vezetői pozícióknál létezik). Garancia lehet pénzvisszafizetési garancia és újra keresési garancia is. A végletes értékek és vállalások gyakran jelezhetik azt is, hogy nem a legjobb IT fejvadász céggel van dolgod. Igaz ez garancia és sikerdíj esetére is.


Reményeim szerint sikerült felvázolnom a legfontosabb szempontokat, melyeket érdemes figyelembe venni fejvadász cég kiválasztása esetén. 

Törekedtem arra, hogy csak a legfontosabb dolgokról írjak és pont emiatt sok dolog kimaradt. Ilyenek például: kizárólagosság, jelöltminőség, teljes toborzási folyamat, jelölt források, azonnal elérhető jelöltek száma, ügyfélkezelés, ügyfél kommunikáció, jelöltegyeztetés, egyedi üzleti modellek, volumen szerinti árképzés, stb. 

Ha kérdésed van,  

 • nyugodtan keress meg LinkedIn-en és igyekszem hamar válaszolni, vagy
 • írj az info@bluebird.hu emailcímre és kollégáim segítségedre lesznek.

Ha IT szakemberre van szükséged, kérd ajánlatunkat!

Ajánlatkérés

HA IT FEJVADÁSZ CÉGRE VAN SZÜKSÉGED


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedIn és Facebook oldalunkon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!