Interjú: Hogyan változtak az informatikus fizetések 2023-ban?

Ipacs Diána
2023. július 25.

Nőttek vagy csökkentek az informatikus fizetések 2023-ban, kiket érintettek a változások? Milyen programnyelvek a legkeresettebbek most? Válaszok itt!

More...

Balassa Rékát, Recruitment részlegünk vezetőjét kérdeztük a legfrissebb, 2023-as Bluebird Salary Guide eredményeiről. Milyen irányban változtak a fővárosi informatikus fizetések, kiket érintettek leginkább a változások? Milyen programnyelvek a legkeresettebbek most? Az interjúból sok más információ mellett ez is kiderül, fogadjátok szeretettel!

Balassa Réka, Head of IT Recruitment

Q: Milyenek voltak az informatikus fizetések tavaly, és mi változott azóta?

2022 őszén a legnagyobb fizetésnövekedés a senior tapasztalati szinteken történt, az IT fejlesztők átlagosan 20%-kal, bizonyos speciális szakemberek (pl. DevOps, fullstack fejlesztők) még magasabb fizetésemelést igényeltek és kaptak.

Ekkor a digitalizáció és a folyamatok automatizálásának rohamszerű növekedésével, automatizált tesztelőkből érzékeltünk hatalmas hiányt.  A fizetési sávok a tesztelőknél 30% emelkedést mutattak, viszont az idei évben megállt a növekedés.

2023 elején korábbi előrejelzésünknek megfelelően megállt az informatikus fizetések emelkedése, a senior szakemberek bérei nem emelkedtek tovább, hiszen elérték a 2 000 000 forintos bruttó bért is.

Ez elsősorban a fullstack, Java, JavaScript/ TypeScript és Python fejlesztőkre igaz.

Q: Milyen pozíciók esetében tapasztaltatok nagyobb változást?

A medior fejlesztő szakembereknél, illetve projektmenedzsereknél, IT vezetőknél tapasztaltuk a legnagyobb változást az idei év első negyedévében további 8-12% körüli bérnövekedéssel.

A fejlesztői pozícióknál átlagosan 5-8%-os emelkedést figyeltünk meg teljes tapasztalati szinten elsősorban azon fejlesztőknél, akik C, C++, PL/SQL programnyelveken dolgoznak, a pozíciók bérsávjai zárkóznak fel a korábban említett felkapottabb fejlesztők fizetéseihez.

A C, C++ szakemberek egyre keresettebbek a gyártóipar folyamatos fejlődése miatt.

A PL/SQL fejlesztőkből elsősorban banki, pénzügyi szektorokban van igény, viszont a Cloud megoldások elterjedésével az egyéb területeken csökkent rájuk a kereslet.

Természetesen a szakemberek hiánya növeli az informatikus fizetések emelkedését.

Q: Milyen trendeket figyeltetek meg programnyelvek tekintetében?

A Python fejlesztőkre az MI terjedésével folyamatosan nő az igény, bérezésükben további 5-6%-os emelkedést figyeltünk meg.

A PHP továbbra is az egyik legelterjedtebb programozási nyelv. Még mindig nagy a fejlesztőkre a kereslet és van is bőven számos nyitott álláslehetőség is a piacon.

A bérsávok 7%-kal emelkedtek az idei évben, annak ellenére, hogy a JavaScript, TypeScript programnyelveken a backend Node.JS megjelenésével, illetve az Angular, React frontend oldali elterjedése mellett egyre gyakrabban társítanak Java vagy C# nyelveket.

Q: Milyen bérezési trendeket tükröz az új Salary Guide?

A különböző szenioritási szinteknél a bérsávok alsó értékhatára zárkózott fel jobban a felső értékhatárhoz, a felső határok nem nőttek tovább. Ez annak is köszönhető, hogy a szakemberek, ha stabil helyen vannak, csak jóval magasabb bérkülönbözetért váltanak. A fejlesztői fizetések technológiáktól függetlenül egyre inkább összemosódnak.

Azt tapasztaljuk, hogy a jelöltek inkább közép- vagy nagyvállalatokhoz, multinacionális vállalatokhoz váltanak szívesen a stabilitás miatt.

Q: Mit mondanál azoknak, akiknek túl magasnak tűnnek az informatikus fizetések?

Függetlenül attól, hogy junior, medior vagy senior az illető, rohamosan nőnek a fizetések az IT szektorban.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy csupán minimális tapasztalattal rendelkező jelöltek milliós nagyságrendű fizetéseket kérnek. Főleg főiskolát, egyetemet végzett fiatalok fél, egy éves, vagy akár egyetemi projektben szerzett gyakorlattal erős angol nyelvtudással közel bruttó egymillió forintot is megjelölnek fizetési igényként.

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert az alapbér a legfontosabb a pályázók számára, de talán az alapszabadságon felüli plusz rugalmasság, fizetett betegszabadság is vonzó lehet. Nagyon fontos, hogy a munkaadóknak kiemelten kell figyelniük a dolgozók megtartására, a fizetések folyamatos felülvizsgálatára, a bérfeszültségek elkerülésére.


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon is!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!