Hogyan tartsuk meg IT szakembereinket?

Bluebird
2019. január 10.

Kövess minket:

Mit tehetünk, ha meg akarjuk tartani IT szakemberünket vagy éppen felvennénk egyet? Ösztönzési praktikák dióhéjban.

More...

Az elmúlt években kialakult általános szakemberhiány és az ezzel járó munkaerő-megtartási nehézségek az informatika területén is égető problémává váltak. Mit tehetünk, ha meg akarjuk tartani IT szakemberünket vagy éppen felvennénk egyet? Ösztönzési praktikák dióhéjban Nádudvari-Schmidt Katalintól, a Bluebird IT Recruitment csapatának vezetőjétől.

Munkám során azt tapasztalom, hogy az ügyfeleink folyamatosan keresnek megbízható, megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező IT-szakembereket, akik a hazai és nemzetközi példák ismeretében pontosan tudják, hogy mennyire növelhetik az elvárásaikat a munkáltatókkal szemben a bértárgyalásaik során. Ezeket a lehetőségeket a karrierjüket tudatosan építő munkavállalók igyekeznek is megfelelően kihasználni. A különböző cégek vezetői pedig egyre szélesebb körű ösztönzőkkel próbálják az igényeket kielégíteni, hogy versenyben maradhassanak a legkiválóbb szakemberekért. De melyek azok a főbb frontvonalak, ahol a csaták zajlanak?

A fent említett, tudatos IT-szakemberek számára természetesen előkelő helyen szerepelnek a különböző anyagi jellegű juttatások. Ma már azonban az alapbér mennyisége ugyan egy fontos (és továbbra is a legfontosabb szempontok között számon tartott), de nem egyedüli tétel a munkavállalói elvárások hosszabb-rövidebb listáján: az ideális munkahely kiválasztása során ugyanis jelentős szerepet tölthetnek be a cafeteria-jellegű, valamint az egészségmegőrzéshez és -javításhoz kapcsolódó juttatások is.

A fentieken túl az informatikusok körében is felértékelődőben van a tudatos életmód kialakítása, a munka-magánélet egyensúlyának megfelelő megteremtése, ennek következtében egyre több figyelmet fordítanak ezekre a területekre is.

Az interjúk során és az ügyfelek visszajelzése alapján azt látom, hogy az iroda helyszíne, megközelíthetősége alapvető szempont a munkahely kiválasztásakor, fontos, hogy a munkavállaló hogyan jut el oda. A környéken lévő parkolási lehetőségek mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kap a biztonságos és egyszerű kerékpártárolás lehetősége (és a kerékpáros közlekedés egy velejárója: a zuhanyzási lehetőség).

Természetesen a munkahelyre való bejáráson túl az sem mindegy, hogy mivel találkozik ott a dolgozó nap mint nap, legyen szó akár emberi, akár technikai tényezőkről. A munkahely által biztosított munkaeszközök (számítógépek, laptopok, céges mobiltelefonok, feladatspecifikus hardver- és szoftvereszközök) és infrastruktúra (kis létszámú irodák, rekreációs helyiségek, céges hálózat) minősége nagyban befolyásolja, hogy mennyire vonzó a munkahely, mennyire érzi jól magát a dolgozó, miközben a napjai jelentős részében értéket termel a munkaadójának.

Egy hipermodern, a dolgozók számára minden elképzelhető kütyüt biztosító iroda a fenti kritériumokat maximálisan teljesítheti, azonban még nem elégséges feltétele annak, hogy a kollégák szívesen töltsék napjaikat a munkahelyen. Az informatikusok között ugyan nagy számban vannak olyanok, akik inkább egyedül végzik a munkájukat, ennek ellenére a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy az egyes projektekben részt vevők csapatként is együtt tudjanak működni. Hosszú távon komoly veszteséget okozhat egy vállalkozásnak, ha az azt működtető emberek között akadozik a kommunikáció vagy a csapatmunkát személyi konfliktusok terhelik. Ennélfogva mindenki közös érdeke, hogy az együtt dolgozó kollégák megtalálják a közös hangot, a munkavállalók pedig ennek megfelelően fontos szempontnak tekintik, hogy olyan emberekkel dolgozzanak együtt, akikkel hasonló az érdeklődésük és megértik egymást.

Az informatikai feladatok egy jelentős része ugyanakkor önállóan végezhető, a munka koordinálása pedig a mai kommunikációs lehetőségek mellett akár kontinenseken átívelő csapatok megteremtését is lehetővé teszi. Többek között ennek is köszönhető, hogy egyre gyakrabban felmerül a home-office – azaz az otthonról történő munkavégzés – igénye is. A munkavállaló személyiségétől és az elvégzendő feladatoktól függően ez jelentheti azt, hogy a feladatait teljes egészében otthonról szeretné ellátni vagy akár azt is, hogy a munkaidejének csak egy részét (pl. adott napokon) szeretné otthon, a saját maga által kialakított, számára ideális környezetben, rugalmas időbeosztással végezni. Természetesen a távmunka nem minden cég számára elfogadható lehetőség, azonban már az is jelentősen növeli a jelentkezési kedvet, ha a vállalkozás lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavégzés időpontját (adott keretek között) a munkavállaló maga határozza meg; akkor érkezhessen és távozhasson, amikor az életmódjának az leginkább megfelelő (és ennek köszönhetően a legproduktívabb egy-egy munkanap során).

Láthatjuk tehát, hogy az egyszerű „mennyi a fizetés” kérdésénél jóval összetettebb szempontok érvényesülnek, amikor egy IT szakember munkahelyet választ vagy éppen arról van szó, hogyan tartsuk meg őt. Ezen igények kielégítésére a munkáltatók egy része jelentős összegeket költ, előfordul, hogy eleve magas alapbér mellé igyekeznek még számos extra juttatást biztosítani, sok esetben akár olyanokat, amelyek kifejezetten arra hivatottak, hogy a dolgozók azt érezzék: a cég vezetése törődik a jólétükkel azon túl is, hogy elvégzik a munkájukat. Ilyen extrák jellemzően: ingyen kávéfogyasztási lehetőség, kondibérlet, ergonomikus irodabútorok, céges masszázs, szabadidős helyiség sporteszközökkel, stb.

Az ilyen „nagyvonalúságot” természetesen nem minden munkáltató engedheti meg magának, azonban a felsorolt, a munkaadó és munkavállaló jó viszonyát elmélyítő lehetőségek közül számos olyan van, amely nem igényel jelentős anyagi ráfordítást. A munkakörnyezet kialakítása, a rugalmas munkaidő lehetősége vagy éppenséggel az egészséges munkahelyi légkör mind olyan területek, amelyek némi odafigyeléssel olcsón vonzó tényezővé tehetők más hasonló kategóriájú munkahelyekkel szemben.

Emlékszel arra, hogy mi volt az a legkülönlegesebb, legszokatlanabb céges „jófejség”, amivel munkavállalóként vagy épp munkáltatóként találkoztál?


Ha a blogbejegyzéseinkről mindig elsőként akarsz értesülni, kövess minket LinkedInen és Facebookon!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!