Hogyan fejlessz robotot?

Réfi Balázs
2020. május 16.

RPA (Robotic Process Automation), azaz standardizálható folyamatok szoftverrobotokkal történő megvalósítása. Mekkor lesz az RPA és AI piac?

More...

Képzeld el, hogy önvezető autóval jársz be a munkahelyedre, a reggeli kávédhoz robotriporter által írt híreket olvasol. A közvetlen munkatársad egy kollaboratív robot, a problémáidat egy chatbottal beszéled meg, az ebédedet drónnal szállítják ki, a szobád falát mesterséges intelligencia festette kép díszíti, és egy robot műt meg a kórházban. Sci-fi lenne? Ez a valóság!

Hatalmas lehetőség áll az RPA (Robotic Process Automation), azaz a robotizált folyamatautomatizálás előtt. Az alábbi bejegyzésünkben megnézzük, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni RPA-fejlesztés esetén.

Szoftverrobotok előretörése

Korábban írtunk róla, hogy már a munkaerőpiac szinte minden területén megjelentek a szoftverrobotok, és ezzel nemhogy különféle munkakörök szűnnek meg, de egy évtizeden belül meg is duplázódhat a munkahelyek száma globálisan. Jelenleg robotok végzik a könnyebb, jól automatizálható munkákat, míg az embereké a döntéshozás felelőssége és a komplexebb feladatok megoldása. Az IT-szektorban előrejelzések szerint MI-programozók iránt továbbra is nagy lesz a kereslet.

AI-for-enterprise-Apps

Source: https://www.forbes.com/sites/louiscolumbus/2018/01/12/10-charts-that-will-change-your-perspective-on-artificial-intelligences-growth/?sh=3cdbcc1c4758

Olcsóbb, gyorsabb, egyszerűbb és megbízhatóbb – ezek a folyamatautomatizálás hatásai. Az RPA úgy működik, hogy lépésenként utánozza az emberi feladatokat, és minden lépésnél ellenőrizhetően dolgozik. Több platformon futhat, így számos alkalmazás automatizálását el tudja végezni. Azonban, ha az interfész vagy az adatok változnak, akkor megszakadhat az RPA-folyamat, hiszen a robotok nem tudnak az emberhez hasonlóan alkalmazkodni a változó körülményekhez. Legalábbis egyelőre.

Hogyan működik?

Az RPA erőssége a gyengesége is: a robotok az alkalmazás felhasználói felületével működnek együtt – régebbi, API nélküli applikációknak nincs más választásuk, mint hogy a UI-val működjenek együtt. A legtöbb modern applikáció már API-kat kínál, amely az RPA-nak valamivel rugalmasabb megközelítést nyújt az alkalmazásokkal való interakciók automatizálására. Fontos azt is hozzátenni, hogy még ez sem jelent teljes sikert: a robotok állandó kezelést és karbantartást igényelnek. Szakértők pedig úgy vélik, hogy meglepően kevés esetben hoz valódi üzleti hasznot az RPA, vagy akár a CRPA.

Éppen emiatt kezdtek mesterséges intelligenciát beépíteni a robotokba is: ez a CRPA (Cognitive Robotic Process Automation). Ebben már többféle kognitív képesség integrálódik, pl. a természetes nyelvi feldolgozás, a gépi tanulás és a beszédfelismerés. Ez azonban még gyerekcipőben jár, így számos lehetőség van előtte.

A tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy az RPA akkor hatékony, ha a felhasználói felület állandó, a folyamatok nem változnak, és az adatformátum is változatlan. A nagyobb vállalatok közül többek között a Deutsche Bank, az Ernst & Young, a Walmart vagy a Western Union használja az RPA-t.

Külföldi trendek azt mutatják, hogy egyre elterjedtebb lesz, és nemcsak az IT-ben hoz létre több munkahelyet, hiszen eleve egy üzleti megoldásról beszélünk. Egyre többeknek adatik majd meg a lehetőség, hogy robotokkal együtt dolgozzanak, a közszolgálatban is elterjed, valamint a mesterséges intelligencia belefolyik az RPA-fejlesztésekbe.

Bluebird blog - RPA piac méretének változása

Source: https://www.whizlabs.com/blog/top-rpa-trends/

Az RPA-fejlesztőknek szükséges, hogy több területen jártas informatikai szakemberek legyenek, üzleti tapasztalatokkal, folyamatszemlélettel. Az USA-ban fejlesztőként évi közel 100 ezer USD fizetés is elérhető. Vezető fejlesztőként pedig ennek akár 1.3-szorosa is.

 

Források:

https://www.forbes.com/sites/louiscolumbus/2018/01/12/10-charts-that-will-change-your-perspective-on-artificial-intelligences-growth/?sh=3cdbcc1c4758

https://www.edureka.co/blog/rpa-developer-salary

https://www.forbes.com/sites/jasonbloomberg/2018/11/06/why-you-should-think-twice-about-robotic-process-automation/#39932f745fe1


Ha elsőként szeretnél értesülni legfrissebb blogbejegyzéseinkről, kövesd LinkedIn és Facebook oldalunkat!

Nézd meg aktuális IT állásainkat!


Ehhez kapcsolódó témák

Success message!
Warning message!
Error message!